ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
«Δεν κάνουμε πίσω - παλεύουμε για μας και την τάξη μας»

Ανακοίνωση - απάντηση του σωματείου ενάντια στη νέα εργοδοτική πρόκληση. Μεγαλώνει η διεθνής αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή επίσκεψη των συνδικαλιστών της ΠΣΟ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή επίσκεψη των συνδικαλιστών της ΠΣΟ
«Στην τρομοκρατία απαντάμε με ενότητα και αγώνα!». Αυτήν την απάντηση στέλνουν στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, μία ημέρα μετά τις 15 νέες τρομοκρατικές απολύσεις που ανέβασαν το συνολικό αριθμό στους 65. Οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζουν για 73 συνεχόμενες μέρες σήμερα την απεργία και τον περήφανο αγώνα που δίνουν απέναντι στους εκβιασμούς, τις προκλήσεις και τις αντεργατικές αξιώσεις της εργοδοσίας.

Με αποφασιστικότητα, συνεχίζουν και προχωρούν στα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, με πρώτη ευθύνη τη συμβολή τους για την επιτυχία της παναττικής απεργίας στις 17 Γενάρη.

Οπως διαμηνύει και το Σωματείο με χτεσινή του ανακοίνωση: «Είμαστε όλοι απολυμένοι. Στη δουλειά θα γυρίσουμε όλοι νικητές. Δεν υπάρχει άλλος γυρισμός!

Ο Μάνεσης αγωνίζεται για τα κέρδη τους αλλά και για την τάξη του, είναι ο λαγός των βιομηχάνων γι' αυτό και μένει αδιάλλακτος. Πιέζει για νέα προνόμια. Οι κυβερνήσεις χρόνια τους κάνουν τα χατίρια και χαρατσώνουν εμάς.

Θέλουν να μας γονατίσουν για να λένε στους υπόλοιπους εργάτες: "οι χαλυβουργοί μέσα στη φωτιά και το σίδερο, συμφώνησαν να πληρώνονται με 500 ευρώ. Εσύ θες παραπάνω;".

Λογάριασαν χωρίς εμάς. Και εμείς ξέρουμε καλά ότι παλεύουμε για τους εαυτούς μας αλλά και για τη δική μας τάξη, όλους τους εργάτες. Πίσω δεν κάνουμε, το οφείλουμε στα παιδιά μας.


Αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας δε βγαίνει έξω ούτε μπετόβεργα! Είμαστε πιο έμπειροι μετά από 72 μέρες απεργία. Στηριζόμαστε και στην πλούσια πείρα του ταξικού κινήματος του οποίου είμαστε μέρος.

Δυναμώνουμε την περιφρούρηση και την επαγρύπνηση στον αγώνα μας. Ολοι στο πλευρό του σωματείου με οργάνωση και πειθαρχία στις αποφάσεις μας. Οι βιομήχανοι και η μαύρη κυβέρνησή τους δεν διστάζουν απέναντι σε τίποτα! Οπου δεν πιάνουν οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία για να χτυπήσουν έναν αγώνα καταφεύγουν στην προβοκάτσια. Εδώ όμως θα σπάσουν τα μούτρα τους!

Απευθυνόμαστε στο λαό μας, να δυναμώσει την αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς. Είναι η ανεξάντλητη δύναμή μας»!

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση, το Σωματείο επισημαίνει χωρίς περιστροφές: «Απαντάμε δυνατά με κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα» και αναφέρει συγκεκριμένα:

«Πέμπτη 12 Γενάρη:Απεργία στο Βόλο. Συγκέντρωση έξω από τη Χαλυβουργία Βόλου 11 π.μ. θα είμαστε μαζικά και εκεί! Ολοι οι χαλυβουργοί μια γροθιά απεργούμε σε Ασπρόπυργο και Βόλο.

Τρίτη 17 Γενάρη: Παναττική Απεργία. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να νεκρώσουν τα εργοστάσια! Ολοι οι χαλυβουργοί με τις οικογένειές μας στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ: Πλατεία Βάθης 10 π.μ..

Οργανώνουμε περιοδείες χαλυβουργών σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Δίνουμε συνέχεια με μαζικές αποστολές χαλυβουργών σε όλες τις Βιομηχανίες Μετάλλου σε όλη την Ελλάδα! Με συγκεντρώσεις και πορείες έξω από αυτές.Η φωτιά της χαλυβουργίας θα ανάψει σε όλους τους μεταλλεργάτες»!

Τέλος, καταγγέλλει την πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. «ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ καταψήφισαν την πρόταση του σωματείου μας για απεργία, με επιχειρήματα παρμένα από τις ανακοινώσεις του Μάνεση! Ηρθε η ώρα οι εργάτες να ξεμπερδεύουμε με τους ανθρώπους των βιομηχάνων! Φανερώθηκε και για ορισμένους που έρχονται στους χαλυβουργούς και λένε μεγάλα λόγια, ότι δεν στηρίζουν τον αγώνα μας».

Στο πλευρό των απεργών και η ΠΣΟ

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των χαλυβουργών εκφράζει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Ο Σύλλογος εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, προσφέρει στον αγώνα τους 500 ευρώ.

Χτες το πρωί, οι απεργοί χαλυβουργοί υποδέχτηκαν στην πύλη του εργοστασίου αντιπροσωπεία ξένων συνδικαλιστών, εκπροσώπων οργανώσεων από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Τα μέλη της αντιπροσωπείας τα οποία συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος συναντήθηκαν με τους απεργούς και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Ειδικότερα, ο Λευτέρης Γεωργιάδης από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, ο οποίος τόνισε χαιρετίζοντας τους απεργούς: «Ο αγώνας σας αφορά όλους τους εργαζόμενους και η αξία του και τα μηνύματά του επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μεταφέρω την αλληλεγγύη και των Κύπριων εργαζομένων και είμαι σίγουρος ότι με την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων της Ελλάδας και διεθνώς θα αντέξετε για να φτάσει παντού το μήνυμα, ότι με αγώνες κρατάμε την αξιοπρέπειά μας και μια σωστή ανθρώπινη ζωή». Στη συνέχεια ο Τραν Βαν Λι από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βιετνάμ μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης από τη χώρα του και τόνισε: «Ζήτω ο αγώνας για καλύτερη ζωή. Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη». Τέλος, ο Βεν Κατατσαλάμ από την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ινδίας, μιλώντας εκ μέρους των εργαζομένων του κλάδου του και όλης της εργατικής τάξης της Ινδίας σημείωσε: «Χαιρετίζω το μεγαλειώδη αγώνα σας ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Δεν είστε μόνοι σας».

Μηνύματα αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς φτάνουν καθημερινά από όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έστειλε: το Κέντρο Ενωμένων Εργατικών Συνδικάτων της Ινδίας (All India United Trade Union CENTRE). Οι Διεθνείς Κλαδικές Οργανώσεις Χρηματοπιστωτικού αλλά και εργαζομένων Μετάλλου - Ορυχείων. Το συνδικάτο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης Αλγερίας.


ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στην πύλη του χαλυβουργείου η απεργιακή συγκέντρωση

Η καρδιά της εργατικής τάξης της Μαγνησίας χτυπά αύριο το πρωί στις 11 μπροστά στην πύλη του χαλυβουργείου

Ολοι αύριο Πέμπτη 12 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στην πύλη της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»!

Το μήνυμα απλώνεται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε δρόμο και στενό στο κέντρο του Βόλου, στις γειτονιές, στα χωριά της Μαγνησίας. Η απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» να κηρύξει για αύριο απεργία αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς, αλλά παράλληλα και απεργία προβολής και διεκδίκησης για ένα προς ένα τα αιτήματα της εργατικής τάξης που πλήττεται βάρβαρα από τη συντονισμένη επίθεση των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους, έγινε αφορμή για μια σειρά εργασιακούς χώρους να δηλώσουν το δικό τους απεργιακό «παρών».

Πέρα από τους χώρους του μετάλλου που ήδη βρίσκονται σε κινητοποίηση, τα Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστών, Τύπου και Χάρτου κήρυξαν για αύριο επίσης 24ωρη απεργία. Το Σωματείο της ΔΕΥΑΒ μετέχει με δίωρη στάση εργασίας. Τρίωρη στάση αποφάσισε και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλώντας παράλληλα στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία».

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αποφάσισε επίσης τρίωρη στάση εργασίας. Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας την απόφαση των καθηγητών, σημειώνει πως «δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μη θίγεται απ' αυτή την πολιτική. Εμείς οι εκπαιδευτικοί ήδη έχουμε υποστεί 40% μείωση των αποδοχών μας, δεχόμαστε στην κυριολεξία τη φοροληστεία και απειλούμαστε από τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την εργασιακή εφεδρεία, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις κ.ά. Ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοί μας καλούνται να δουλέψουν με 600-700 ευρώ, να βιώσουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους». Παράλληλα καταγγέλλεται η στάση των εκπροσώπων της ΠΑΣΚ στο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννη Αντωνίου και Αποστολίας Μπέκα που «έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό» για να μην παρθεί απόφαση. Το ΠΑΜΕ καλεί και τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, όπως και τους νηπιαγωγούς να πάρουν μέρος με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν πρόσφορο στη συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία».

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» δρομολογεί λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ τα οποία θα ξεκινούν στις 9.30 και 10.30 το πρωί από το Δημαρχείο του Βόλου.

Στο πλευρό των εργατών και οι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χτες, εκπρόσωποί της τόνισαν ότι οι απεργοί χαλυβουργοί είναι παράδειγμα αγωνιστικότητας και επισήμαναν πως είναι η ώρα να ορθωθεί δυνατό το λαϊκό μέτωπο που θα αντιμετωπίσει την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησής του.

Απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες και στο πλευρό του βιομήχανου Μάνεση παραμένουν οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Καθώς το μήνυμα της απεργίας έχει περάσει και μέσα στα δύο γκέτο του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο, ο πρόεδρος του ΕΚ Βόλου Θ. Παπαδημόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι η απεργία δεν καλύπτει τους χαλυβουργούς. Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Χ. Κόφφας που δήλωσε ότι η απεργία είναι αναποτελεσματική.

Η απάντηση των εργατών θα δοθεί αύριο το πρωί στις πύλες της «Χαλυβουργίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ