ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ
Παλλαϊκή, μαχητική απάντηση!

Πλήθος μεγάλο κατέκλυσε χτες το κέντρο της Αθήνας. Ενωμένοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες απ' όλη τη χώρα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Εντεκα μέρες μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη, χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας και όλης της χώρας, αλλά και αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, δήλωσαν και πάλι «παρών» στο Πεδίον του Αρεως, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα», δήλωνε ένα από τα κεντρικά πανό στο Πεδίον του Αρεως, με την υπογραφή «Εργάτες, Αγρότες, ΕΒΕ». «Γραφτείτε στα συνδικάτα, ανατρέψτε τους συμβιβασμένους»,«Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μεγάλα πανό της συγκέντρωσης, ενώ ένα ακόμη από αυτά, έδειχνε το δρόμο: «ΟΝΕ μονόδρομος για τις πολυεθνικές. Μέτωπο, μονόδρομος για τους εργαζόμενους».

Ο μονόδρομος αυτός ακολουθήθηκε χτες από χιλιάδες εργαζόμενους, σε μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση και πορεία. Από τις 12 το μεσημέρι και μετά οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας έγιναν σημεία γιορτής, ποτάμια αγώνα. Οι προσυγκεντρώσεις κατευθύνονταν στο Πεδίον του Αρεως για να συναντήσουν τους φοιτητές και τους μαθητές, καθώς και τους πρώτους διαδηλωτές από την επαρχία, ωστόσο το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που πολλοί δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν κοντά στο κέντρο της συγκέντρωσης!!! Σύμβολο του παλλαϊκού χαρακτήρα της κινητοποίησης, ήταν το τρακτέρ από την Ανατολική Στερεά που τους περίμενε.

Το «αδιαχώρητο» έγινε στην πλατεία Αμερικής από τα πούλμαν που έρχονταν από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, αλλά και τη Βοιωτία, τη Χαλκίδα και από αλλού. «Το μέλλον μας δεν είναι αβέβαιο αν αγωνιστούμε», δήλωνε ένας νέος από τη Βοιωτία, εκφράζοντας με τα λόγια του τα συναισθήματα όλων όσοι ήταν δίπλα του, αγωνιστές από πολλές περιοχές της χώρας.

Στη πλατεία Καραϊσκάκη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με τις φόρμες της δουλιάς, αναγκάστηκαν να φύγουν νωρίτερα για το Πεδίον του Αρεως, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι διαδηλωτές που έφτασαν από την Κόρινθο, την Πάτρα, την Ηλεία, το Αίγιο, τη Ζάκυνθο και άλλες περιοχές. Ενθουσιασμός, αποφασιστικότητα, παλμός και αγωνιστικό νεύρο κυριαρχούσαν. Χτες, ήταν μια άλλη μέρα για την Αθήνα. «Αποφασίσαμε να αποκρούσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης, ο αγώνας μας είναι η ελπίδα μας», είπε ένας από τους διαδηλωτές από το Κιάτο, βγαίνοντας από το πούλμαν.

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που έφταναν και από άλλα σημεία προσυγκέντρωσης, στο Πεδίον του Αρεως. Από την Ομόνοια, τα Προπύλαια, τα Παναθήναια, την πλατεία Βικτορίας, το ΕΚΑ, την πλατεία Κάνιγγος. Εδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από πολλές συνοικίες της Αθήνας, τον Πειραιά, την Ανατολική Αττική, τις ΔΕΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα. Τη Δυτική Αττική. Μεταλλεργάτες καλούσαν σε αγώνα χωρίς συμβιβασμούς. Αποκλειστικές νοσοκόμες με τις στολές τους απαιτούσαν «εργασία και όχι επαιτεία», συνταξιούχοι αρνούνταν τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, εμποροϋπάλληλοι κατάγγελναν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση, επαγγελματοβιοτέχνες δήλωναν ότι «Ντιρεκτίβες και ΟΝΕ χτυπούν εργάτες και ΕΒΕ»,δίπλα στους λιθογράφους, τους φαρμακεργάτες και τόσους ακόμη.

Στη συγκέντρωση μίλησαν: ο Γ. Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο αγρότης Χαρίλαος Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ο επαγγελματοβιοτέχνης Νίκος Μπουζάνης. Ακολούθησε πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Επιβάλλεται ο συντονισμός δράσης

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσα, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

«Σήμερα, σ' αυτή τη μαζική κινητοποίηση, εκφράζεται η αγωνιστική διάθεση της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, για την κλιμάκωση του αγώνα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ναι! Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί κατάκτηση, είναι ένα βήμα μπροστά, στο δρόμο που βαδίζουμε για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Σηματοδοτεί την προοπτική που πρέπει, που έχουμε καθήκον να οικοδομήσουμε, τη συμμαχία της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Με τους ενωτικούς μας αγώνες, παλεύουμε για να μην περάσουν τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, αναμετρούμαστε με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και την ολομέτωπη αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση, που στοχεύει στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, στην αύξηση των κερδών και την ισχυροποίηση της θέσης των μονοπωλίων, στη διάλυση του συνδικαλιστικού λαϊκού κινήματος, στο χτύπημα κάθε αντίστασης.

Το μέλλον της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών δε χωράει στα ασφυκτικά πλαίσια αυτής της πολιτικής.

Απαιτούνται ανατροπές, ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Οι εφοπλιστές, οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ευθύνονται για τα ναυτικά εγκλήματα, για τα εγκλήματα στους τόπους δουλιάς, που αποκαλούν εργατικά ατυχήματα.

Θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας.

Αυτό αποδεικνύει το τραγικό ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα", τα χιλιάδες ατιμώρητα εργατικά ατυχήματα».

Εχουμε ανεξάντλητες δυνάμεις

«Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα διαθέτουν ανεξάντλητες δυνάμεις, πλούσια αγωνιστική πείρα για να δώσουν οργανωμένα, με αυτοθυσία, τη μάχη, να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, να αναχαιτιστεί η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση που χτυπάει το δικαίωμα στη δουλιά, τα εργασιακά δικαιώματα, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, εμπορευματοποιεί και υποβαθμίζει την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, ξεκληρίζει τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, ερημώνει την ύπαιθρο και θυσιάζει τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες στο βωμό των μονοπωλιακών υπερκερδών.

Το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στον απεργιακό αγώνα στις 10 του Οκτώβρη είναι σαφέστατο. Καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, δυνάμωμα της πάλης, συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης».

Δε θα περάσουν οι ψευτοελιγμοί

Σε άλλο σημείο, ο ομιλητής τόνισε: «Οι ελιγμοί της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών δε θα περάσουν. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν στην ίδια επικίνδυνη ρότα. Στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, συναλλάσσονται με τους βιομηχάνους, νομιμοποιούν τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης.

Διαφοροποιούνται, επιφανειακά, από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης κάτω από την κατακραυγή της εργατικής τάξης και την πίεση του ΠΑΜΕ. Αντί όμως να προβάλουν διεκδικητικό πλαίσιο, που θα απαντά στην ολομέτωπη επίθεση και θα περιλαμβάνει στόχους για τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, επιχειρούν τη μαζική παραπλάνηση, προβάλλοντας το ψευτο-35ωρο "χωρίς μείωση των αποδοχών" και την κάλπικη θέση της "ανάπτυξης με απασχόληση".

Χρησιμοποιούν το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας ως πρόσχημα "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων, δηλαδή την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε. Αυξάνεται συνεχώς το "εθνικό εισόδημα". Ποιος ωφελείται από αυτή την εξέλιξη; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου αυξήθηκαν, αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της αγροτιάς, συρρικνώθηκε και συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη υπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος. Αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, την τροφοδοτεί, την αυξάνει γι' αυτό καταφεύγουν στα γνωστά γιατροσόφια, της ψευτοαπασχόλησης και της μισοανεργίας.

Το ψευτο-35ωρο "χωρίς μείωση των αποδοχών" αποτελεί "δούρειο ίππο" για τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, των νέων, πιο εντατικών μορφών εκμετάλλευσης. Τα περί "μη μείωσης των αποδοχών" είναι εμπαιγμός, είναι θέση που διαιωνίζει τη φτώχεια και τη σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να εξασφαλιστεί ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, να αυξηθούν οι αποδοχές, αυτό είναι το αίτημα των εργαζομένων.

Παλεύουμε ενάντια στην άθλια κατάσταση που έχει επιβληθεί στους τόπους δουλιάς, στην καταστρατήγηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Διεκδικούμε μαζικά, μαχητικά:

  • Πλήρη σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου-5ήμερου-35ωρου (30ωρου για τα βαριά ανθυγιεινά επαγγέλματα), ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Δημόσιο, δωρεάν για το λαό, σύστημα υγείας, δημόσια αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση και παιδεία, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών και των αντιασφαλιστικών μέτρων.
  • ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις σύμφωνα με τις διευρυμένες, σύγχρονες ανάγκες. Μέτρα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων από τις αυξήσεις στα καύσιμα.
  • Μέτρα προστασίας της αγροτιάς και των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών».
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα

Καταλήγοντας τόνισε: «Η σημερινή μαζική, ενωτική κινητοποίηση στέλνει μήνυμα σε όλους τους εργάτες, τους εργαζόμενους, να ριχτούν στη μάχη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαζί, χέρι με χέρι με τις ταξικές δυνάμεις, να επιβάλουν τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα.

Παλεύουμε για την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τη μαζικοποίηση και την ενεργοποίηση των σωματείων, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Οι καιροί επιβάλλουν το συντονισμό δράσης της εργατικής τάξης με την αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πάλης, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε πόλη και χωριό, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ
«Δεν πάει άλλο»!
Για την πορεία του αγωνιστικού αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, μίλησε ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας

«Εμείς, αγρότες από πολλές περιοχές της Ελλάδας, είμαστε σήμερα εδώ. Για να βροντοφωνάξουμε ακόμα μια φορά ότι δεν πάει άλλο.

- Οτι αυτή η πολιτική, της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, της συσπείρωσης τομέων της αγροτικής παραγωγής και του ξεκληρίσματος της εργαζόμενης αγροτιάς.

- Οτι αυτή η πολιτική της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, της δικτατορίας του εμπορίου, που προσπαθούν να επιβάλουν ο ΠΟΕ και οι πολυεθνικές.

- Οτι αυτή η αντιαγροτική πολιτική, που εφαρμόζει η ΕΕ, με τις ποσοστώσεις, τις συνυπευθυνότητες, τις μειώσεις τιμών και εισοδήματος.

- Οτι αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που επιταχύνει με γρήγορους ρυθμούς την καπιταλιστική αναδιάρθρωση και στον αγροτικό τομέα, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της και την ενεργό στήριξη των κομμάτων που συναντούν στην ΟΝΕ.

Δεν παίρνει κανενός είδους διορθώσεις. Οτι μόνη, ρεαλιστική προοπτική της, για εμάς τους αγρότες, είναι η ίδια η ανατροπή της.

Ο ενωμένος, μαζικός, ταξικός αγώνας των αγροτών της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, τάραξε τα νερά. Ξανάδωσε περιεχόμενο σε έννοιες όπως: οργάνωση, διεκδίκηση, πάλη, σύγκρουση, που οι πολιτικές δυνάμεις του αστισμού και οι ιδεολογικοί ταγοί της, προσπαθούσαν να μας πείσουν να ξεχάσουμε.

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα παραμέρισε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, αναδεικνύοντας μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, όπως η Πανθεσσαλική, το διεκδικητικό - ριζοσπαστικό - ταξικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι αγώνες μας.

Σήμερα συνεχίζουμε τον ίδιο ακριβώς αγώνα.

Αγωνιζόμαστε για μια άλλη αγροτική πολιτική, με γνώμονα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αγροτών και τις ανάγκες των εργαζομένων των πόλεων. Αυτός ο αγώνας επιβάλλει το συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζόμενων τάξεων. Την ευρύτερη Συμπαράταξη Κοινωνικών Δυνάμεων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Η συγκρότηση του Κοινωνικού Μετώπου των αγροτών, των εργατών, των υπαλλήλων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των γυναικών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την αντίσταση και την αντεπίθεση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων.

Ενός Μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και θα ανοίγει νέους, ποιοτικά διαφορετικούς δρόμους, σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οπου οι αγρότες θα ορίζουν το μόχθο τους.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην πάλη μας πλάι στους ανθρώπους του μόχθου της πόλης, γιατί μας ενώνουν οι ίδιες ελπίδες, οι ίδιες ανάγκες, τα ίδια συμφέροντα.

Γιατί τέλος όλοι εμείς οι "από τα κάτω" καταλαβαίνουμε λέξεις λιτές, αλλά μεστές, όπως: Μέτωπο, Αγώνας, αντίσταση, ανατροπή».

Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ...

(Αποκαλυπτική η Ημερίδα της «Συμπαράταξης»

ΗΜΕΡΙΔΑ αποκαλυπτική, με ξεχωριστό ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρη, αυτή που οργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή πλειάδας επιστημόνων, καθώς επίσης και εκπροσώπων του μαζικού λαϊκού κινήματος και της Αυτοδιοίκησης.

ΕΙΧΕ ζωντάνια, είχε αμεσότητα, είχε, απλά και σταράτα, σ' όλες τις ομιλίες, στις παρεμβάσεις που έγιναν, την καυτή αλήθεια μιας μεγάλης ιστορικής πολιτείας, που, από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής της σαν πρωτεύουσα, έχει κακοποιηθεί άγρια. Κι εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά συνεχώς νέες, μεγάλες ή μικρές, πολεοδομικές παρεμβάσεις, όχι, βέβαια, με έργα, που να ωφελούν τους κατοίκους της πόλης. Αλλά μια πολιτεία με μεγάλα έργα βιτρίνας προς όφελος των οργανωμένων συμφερόντων και των ομοτράπεζών τους.

ΑΞΟΝΑΣ της ημερίδας, το βασικό εισηγητικό κείμενο, που είχε προλάβει να επεξεργαστεί ο επικεφαλής της παράταξης, ο αξέχαστος σύντροφος Λεων. Αυδής και γύρω σ' αυτό διαρθρώθηκαν σύμμετρα οι παρεμβάσεις των εισηγητών και που κάθε μια τους έριξε άπλετο φως πάνω στα οξύτατα προβλήματα της πολύπαθης πόλης.

ΘΕΜΕΛΙΑΚΟ το αφετηριακό ερώτημα, που θέτει στην εισήγησή του ο Λεων. Αυδής. Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις, που γίνονται στην Αθήνα, ποιον ωφελούν και ποιον βλάπτουν; Τι είδους πόλη θέλουν να κάνουν; Αλλά και ποιο είναι το συνολικό σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία ολόκληρης της πόλης;

ΦΥΣΙΚΑ, δεν έχουν τέτοιες έγνοιες και επιδιώξεις οι προπαγανδιστές για τη συνολική λειτουργία της πόλης. Αλλα πράγματα και άλλους υπηρετούν. Τσαλαπατούν, ανατρέπουν συνεχώς το «Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας» και τα προσφέρουν όλα στου Λαμπράκη τα βιλαέτια (η όπερα, στο Πάρκο Ελευθερίας), στου Γουλανδρή το μουσείο, τη σχεδιαζόμενη προσάρτηση του οικοπέδου το ΜΤΠΥ στην αμερικανική πρεσβεία και αρκετά άλλα παρόμοια...

ΕΧΟΥΝ στόχους όλα αυτά τα μεγάλα έργα που γίνονται. Δεν αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της πόλης. Είναι ενταγμένα σε κάποιο ανομολόγητο σχέδιο μετατροπής της Αθήνας σε χώρο κατάλληλο μόνο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του διεθνούς και του ντόπιου καπιταλισμού...

ΠΑΜΕ έτσι ολοταχώς σε μια πόλη απομονωμένων συνοικιών και ταυτόχρονα σε αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων από το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης. Εγκλωβισμοί σε συνοικίες υποβαθμισμένες, απρόσωπες και απάνθρωπες. Δε χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να τις εντοπίσει τις συνοικίες αυτές, που ζούνε ένα νέο μεσαίωνα. Ακουμπάνε σε πολλά σημεία την πλατεία της Ομόνοιας.

ΠΥΚΝΟ της «Ημερίδας» το ακροατήριο παρακολούθησε τις εισηγήσεις, που έγιναν πάνω σ' όλα τα επιμέρους θέματα, τα οποία, με τα έργα που προγραμματίζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανοίγουν για την πολύπαθη πρωτεύουσα μια νέα οδυνηρή, καταστροφική περιπέτεια, που, καθώς όλα τα σημάδια προμηνάνε, θα 'ναι έφοδος που θα πλήξει ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ έργα για ποιον; Λάθος στόχοι. Λάθος όραμα. Λάθος έργα. Ολυμπιακό μπετόν στην παραλία Σαρωνικού. Ετσι συμπυκνώνει τους τίτλους της εισήγησής του ο αρχιτέκτονας Π. Κ. Κουμουδούρος, για να δώσει στο τελικό κλείσιμο η ημερίδα, επίσης, το συμπέρασμά της πως «οι διαπλεκόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες χρησιμοποιούν αυτούς ως πρόσχημα για νέες λεηλασίες και διαρπαγές...».

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις ετοιμάζονται σαν όρνια να επιπέσουν στα «φιλέτα», που έχουν εναπομείνει στην Αττική. Είναι η Πάρνηθα, ο Σχοινιάς, τα Τουρκοβούνια, ο Ιππόδρομος, ο Φαληρικός Ορμος, το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, για να τα μετατρέψουν σε μπετόν, άσφαλτο και εμπορικά μεγαθήρια... Δεν τους χρειαζόμαστε, δεν τους θέλουμε...

ΟΤΑΝ έχεις βηματίσει στην προπολεμική Αθήνα, θυμάσαι και μετράς τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί η πρωτεύουσα από τους εργολάβους κι όλους εκείνους που άρπαζαν τη γη της. Είναι, όμως, αλήθεια ότι παρ' όλες τις καταστροφές είναι μια πολιτεία αξιοσέβαστη και για τα μνημεία της, αλλά και για την πρόσφατη ιστορία της... Εχει ακόμη ομορφιά.

ΛΙΓΕΣ πολιτείες έχουν πάνω τους τόσα μεγάλα μνημεία, αλλά και τόσες μνήμες της νεότερης Ιστορίας στα χρόνια της Αντίστασης, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν και συστηματικά απωθούνται, αγνοούνται. Ενα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της αδούλωτης πρωτεύουσας. Και εξακολουθούν να είναι στις πλατείες και στους δρόμους της αγάλματα και ονομασίες με εκείνους που μάτωσαν την Ελλάδα... Η Ημερίδα της «Συμπαράταξης» πάνω στο εισηγητικό κείμενο του Λεων. Αυδή είναι ένα νέο κάλεσμα για τα ύψιστα αγαθά της ζωής στην πολύπαθη Αθήνα. Για τη σωτηρία κάθε σπιθαμής πράσινου, ελεύθερου ή κοινόχρηστου χώρου, για την οργάνωση δημόσιων μέσων μεταφοράς. Κάλεσμα σ' όλους μας. Να 'μαστε «παρόντες» για την Αθήνα και το μέλλον της.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ
Χρέος η κοινή δράση

Τμήμα της ομιλίας του επαγγελματοβιοτέχνη Ν. Μπουζάνη, ο οποίος επισήμανε τη σημασία του κοινού αγώνα μέσα από ένα κοινό μέτωπο δράσης

«Χαιρετίζω αυτή τη μεγάλη λαοθάλασσα. Χαιρετίζω το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Είμαστε σήμερα εδώ, επαγγελματίες, βιοτέχνες, αγρότες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, γυναίκες και νεολαίοι, γιατί μας ενώνει ένας κοινός σκοπός.

Μας ενώνει η συναίσθηση του καθήκοντος, του χρέους και του αγώνα απέναντι στη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

Είμαστε όλοι εδώ ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο του ΠΑΜΕ, γιατί έχουμε κοινά ταξικά συμφέροντα όλοι οι μικρομεσαίοι Ελληνες πολίτες, όλα τα μικρομεσαία λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Εμείς οι επαγγελματοβιοτέχνες αντιμετωπίζουμε στη μεγάλη πλειοψηφία μας πρόβλημα επιβίωσης. Καθημερινά κλείνουν βιοτεχνίες και μικροεπιχειρήσεις και εμείς οι ίδιοι και όσοι εργάζονται μαζί μας μπαίνουμε στη γωνιά των ανέργων.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια. Η μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, χτυπιέται σκληρά από την πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι ώρα να πούμε όλοι μαζί φτάνει πια!!!

Είναι ώρα να συσπειρωθούμε όλοι μαζί σε ένα κοινό μέτωπο δράσης, αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Επιβάλλεται σήμερα να σφυρηλατήσουμε όλοι μαζί μια νέα εθνική λαϊκή ενότητα. Ενα δημοκρατικό, προοδευτικό, κοινωνικό - λαϊκό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τις εκφράσεις του.

Η πρωτοβουλία αυτή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για συστράτευση με τα άλλα κοινωνικά στρώματα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτός ο παλλαϊκός αγωνιστικός σεισμός θα δώσει το μήνυμα της αντίστασης, της συστράτευσης και της αντεπίθεσης.

Ολοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ