ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε συνθήκες εκμετάλλευσης και χωρίς δικαιώματα η μαθητεία

Ανακοίνωση προς τους μαθητές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Στους μαθητές και στις μαθήτριες των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ απευθύνεται με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, τονίζοντας:

«Το διαφημιστικό σύνθημα του ΟΑΕΔ που αναφέρει πως στις σχολές μαθητείας, δίνεται η ευκαιρία της "απόκτησης εργασιακής εμπειρίας", αποτελεί το τυρί αλλά δε δείχνουν τη φάκα. Η μαθητεία στις σχολές του ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις αποτελεί δώρο. Αμφίβολη ποιότητα πρακτικής που τη βρίσκεις όλο και πιο δύσκολα, καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης, ανασφάλιστη εργασία, δουλειά στις περισσότερες περιπτώσεις άνω των 8 ωρών, μεροκάματο στο 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη αλλά κυρίως απληρωσιά. Στο τέλος ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύει χωρίς καμία αποζημίωση και να παίρνει άλλους μαθητευόμενους ανακυκλώνοντας το εργατικό δυναμικό.

Μην ανέχεσαι την κοροϊδία, τη μαθητεία - εκμετάλλευση.

Ο ΟΑΕΔ αποτελεί ένα άμεσο εργαλείο εξυπηρέτησης και προστασίας του εργοδότη. Οι σχολές μαθητείας διαθέτουν τους μαθητές ως τσάμπα εργάτες στις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να πλουτίζουν και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Στην κοινωνία της τεχνολογικής έκρηξης αντί να εργαζόμαστε λιγότερο και να ζούμε καλύτερα, μας παρουσιάζουν ως πρόοδο να δουλεύει ένα παιδί από τα 15. Αντί να ενισχυθεί το πλέγμα προστασίας ώστε η εργατική-λαϊκή οικογένεια να στέκεται αξιοπρεπώς στη ζωή, η ταξική πολιτική των κυβερνήσεων των επιχειρηματιών και της εργοδοσίας οξύνει τις υπάρχουσες αντιθέσεις, αναγκάζει και στέλνει νέα παιδιά στην ανάγκη να μάθουν τέχνη από νωρίς για να βγουν με τους χειρότερους και τους πιο εκμεταλλευτικούς όρους στο μεροκάματο.

Κανένα δικαίωμα στη δουλειά από αυτά που είχαν οι γονείς μας δε θα έχουμε εμείς, καμία περίθαλψη, ούτε ένσημα, ούτε 8ωρο, ούτε υπερωρίες, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν οργανώσουμε την οργή μας. Ο πόλεμος που μας έχουν κηρύξει απαντάται με πόλεμο. Αν δεν αντισταθούμε ο παραπάνω εφιάλτης, θα γίνει πράξη.

Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια.

'Η εμείς ή αυτοί. Τα ψέματα τελείωσαν. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα να συνεχίσουμε την πάλη. Να σηκώσουμε πιο ψηλά τη σημαία των ταξικών αγώνων σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή κατάρτισης και μαθητείας.

Κανένας εργάτης, άνεργος, νέος να μη λείψει. Να 'ρθει πιο κοντά στο ΠΑΜΕ, να οργανωθεί στα σωματεία του, να εκφράσει αγωνιστικά, ταξικά την οργή του. Ακόμα πιο ορμητικά να αρνηθεί την πληρωμή των χαρατσιών. Να μην ξεγελαστεί από καλέσματα για συναίνεση και κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές του. Να απορρίψει τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία.

Η απεργία την 1η Δεκέμβρη, είναι απεργία συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης απέναντι στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει η πλουτοκρατία.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η ταξική απάντηση.

Το ΠΑΜΕ σας καλεί όλους και όλες στην Απεργία και στη συγκέντρωση την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη στην Ομόνοια στις 11 π.μ.

Ολοι στο δρόμο των χαλυβουργών της Ελευσίνας που για πάνω από 5 βδομάδες απεργούν, βρίσκονται στις πύλες του εργοστασίου και δίνουν αγώνα περήφανο, αξιοπρεπή και δυναμικό.

Αντεπίθεση για την Εργατική Λαϊκή Εξουσία όπου ο λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει, χωρίς μονοπώλια, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους».

  • Με την παραπάνω ανακοίνωση, σωματεία προγραμματίζουν εξορμήσεις σε ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Σήμερα Τρίτη, το Συνδικάτο εργαζομένων επισιτισμού - τουρισμού - ξενοδοχείων θα εξορμήσει στην ΕΠΑΣ Αλίμου. Αύριο Τετάρτη, εξορμήσεις θα κάνουν: Το ΣΕΤΗΠ στην ΕΠΑΣ Ρέντη και τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ηλεκτρολόγων στην ΕΠΑΣ του Αιγάλεω.
ΜΑΘΗΤΕΣ
Η πανεργατική απεργία ο επόμενος σταθμός

Με επιτυχία συνεχίστηκε το τουρνουά ποδοσφαίρου των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά

Στην πανεργατική απεργία της 1ης Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ δίνουν το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού οι μαθητές. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, ενώ μέχρι τότε έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις και συνεδριάσεις μαθητικών συμβουλίων, προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή των μαθητών στην απεργία.

Στο μεταξύ, την ανταπόκριση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών συνάντησε η πρωτοβουλία των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά για τη διοργάνωση του πρώτου παναττικού τουρνουά ποδοσφαίρου 7Χ7 για μαθητές με σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα όχι τη ζωή σου! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά αγώνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής με πρωταγωνιστές μαθητές γυμνασίων, γενικών και επαγγελματικών λυκείων. Το τουρνουά συνεχίζεται το ερχόμενο Σάββατο.

Μόνο στον Πειραιά, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έγιναν 11 αγώνες σε γήπεδα της Νίκαιας και του Κερατσινίου. Περίπου 28 ομάδες από σχολεία της πόλης έχουν συγκροτηθεί για το τουρνουά. Στους νεαρούς παίκτες και τους συμμαθητές τους που βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν με την παρουσία τους τη διοργάνωση, απευθύνθηκαν εκπρόσωποι του ΕΣΥΝ, απάντησαν στους προβληματισμούς τους και στους ισχυρισμούς που συνοδεύουν τη ναρκωκουλτούρα, μίλησαν για τη θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, κάτι που δεν έχουν οι μαθητές την ευκαιρία να κάνουν μέσα στο σχολείο παρά το γεγονός ότι τα ναρκωτικά αφορούν όλο και πιο μικρές ηλικίες. Συζήτησαν, παράλληλα, με εκπροσώπους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων για την κατάσταση που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική στα σχολεία και τα σπίτια τους, για τη δράση, τα αιτήματα και τα καλέσματα του Συντονιστικού, τη συμμετοχή στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά κάλεσε τους μαθητές της πόλης στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό μαζί με το ΠΑΜΕ.

Ανάλογη κουβέντα για τη δράση των μαθητών και τη θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά έγινε σε όλες τις περιοχές της Αθήνας όπου διοργανώθηκαν αγώνες.

  • Με μεγάλη επιτυχία έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο και το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Βόλου, με το ίδιο θέμα. Συμμετείχαν περίπου 15 σχολικές ομάδες, ενώ πολλοί ήταν οι μαθητές που με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τους αγώνες.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές

Κινητοποίηση του ΜΑΣ σε εστιατόρια

Σε αποκλεισμό και κατάληψη όλων των ταμείων της λέσχης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο προχώρησαν χτες το μεσημέρι οργανωμένα φοιτητές μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), διεκδικώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, επιτροπές του ΜΑΣ απέκλεισαν τα ταμεία του φοιτητικού κέντρου, της Κνωσού και της Ιατρικής, απαιτώντας η σίτιση να περάσει στο κράτος και όχι στους ιδιώτες, δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όσους εργάζονται. Μάλιστα, θετική ήταν και η ανταπόκριση των εργαζομένων στην κινητοποίηση, οι οποίοι μίλησαν στους φοιτητές για το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επικρατεί και για το φόβο απολύσεων.

«Λαϊκίστικος ο αγώνας για δωρεάν συγγράμματα»!

Προκλητικές απαντήσεις έλαβαν οι φοιτητές του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην παράσταση διαμαρτυρίας που είχε οργανώσει η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ την περασμένη Πέμπτη, με αίτημα να δοθούν όλα τα συγγράμματα σε όλους δωρεάν, χωρίς καμιά περικοπή.

Η διοίκηση του Τμήματος υπερασπίστηκε ως πρότυπο τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου δεν υπάρχουν δωρεάν βιβλία και οι φοιτητές άκουσαν ότι ο αγώνας τους για δωρεάν συγγράμματα είναι «λαϊκίστικος»!

Αυτά, τη στιγμή που οι πρωτοετείς φοιτητές δε θα παίρνουν πια ολόκληρους τους κώδικες με τη νομοθεσία που είναι απαραίτητη για τις σπουδές τους, αλλά έναν πολυκώδικα χωρίς τους ειδικούς νόμους. Καταργούνται τα βιβλία για τα μαθήματα Δίκαιο Ανταγωνισμού και Προστασία Καταναλωτή του Γ' εξαμήνου, για το Ειδικό Ποινικό του Ε' εξαμήνου, καθώς επίσης και για όλες τις εμβαθύνσεις του τέταρτου έτους. Για τα μαθήματα που η ύλη είναι κατανεμημένη σε δύο βιβλία μόνο ένα από αυτά θα παρέχεται δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ