Ενώ βγαίνουν σε εφεδρεία τακτικοί υπάλληλοι. Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Τη διοίκηση του ΙΚΑ, που, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και, τώρα, της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, προσλαμβάνει ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ίδια στιγμή που βγαίνουν σε εφεδρεία, δηλαδή, απολύονται τακτικοί εργαζόμενοι, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Και αναφέρει συγκεκριμένα ότι έγιναν προσλήψεις από δουλεμπορικά γραφεία στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με στόχο την παράδοση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Οσον αφορά στη Λάρισα, καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΠΑ, αφού η λίστα αυτών που περιμένουν να περάσουν από Επιτροπή έχει ξεπεράσει τα 1.000 άτομα. Πάνω από 500 ανάπηροι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά και περιμένουν να περάσουν από Επιτροπή και περισσότεροι από 600 περιμένουν να κλείσουν ραντεβού με γιατρό για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή από γιατρούς λειτουργεί 4 - 5 φορές περίπου το μήνα και εξετάζει 15 άτομα σε κάθε επιτροπή, δηλαδή 60 με 70 το μήνα.
Και υπογραμμίζει: «Αντί η Διοίκηση να αυξήσει τους γιατρούς και τις μέρες ώστε να δέχονται καθημερινά τα δικαιολογητικά από τους ασφαλισμένους, αντίθετα μείωσαν τις ημέρες από 4 σε 2 εβδομαδιαίως (Δευτέρα και Τετάρτη) με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να μεγαλώνει συνεχώς και οι ασφαλισμένοι που είχαν αναπηρική σύνταξη να μείνουν χωρίς σύνταξη και ενδεχομένως και χωρίς φάρμακα. Επίσης, έβαλαν χαράτσι 40-50 ευρώ σε όσους δεν καλύπτονται από κάποιον ασφαλιστικό φορέα και περνάνε από επιτροπή. Η ταλαιπωρία των αναπήρων δεν έχει τελειωμό, αφού κάποιοι που υπέβαλαν τα δικαιολογητικά από τις αρχές του Σεπτέμβρη δεν μπορούν να περάσουν από την επιτροπή επειδή ομαδοποίησαν τις παθήσεις και πρέπει να βρεθούν 15 με ομοειδείς παθήσεις για να περάσουν επιτροπή και αν δε βρεθούν μπορεί να περιμένουν για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα.
Εφτασαν στο σημείο να κόβουν 40% των συντάξεων και από αυτούς που έχουν αναπηρία πάνω από 90% επειδή είναι κάτω των 55 ετών, λες και επέλεξαν οι ίδιοι να καταστούν ανάπηροι σε μικρή ηλικία. Κόβουν ακόμα και τα έξοδα κηδείας από ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω ασθένειας δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν 100 ένσημα το προηγούμενο διάστημα και απεβίωσαν.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους να καταδικάσουμε αυτήν την πολιτική, η οποία είναι δεσμευμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και να αντιτάξουμε το δικό μας δρόμο, το δρόμο του αγώνα με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι».
Συζητήθηκε στη Βουλή η Eρώτηση που κατέθεσε το Κόμμα
Να διασφαλιστεί η εργασία των 130 εργαζομένων στο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη απαίτησε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της για το θέμα. Κάθε άλλο παρά εφησυχαστική ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκου, που μίλησε για αναζήτηση μιας αόριστης λύσης, ενώ η επιχείρηση που μισθώνει το κτίριο (ανήκει στο ΙΚΑ) έχει ανακοινώσει επικείμενη παύση λειτουργίας.
Για προσπάθειες δημιουργίας μιας «μεταβατικής» κατάστασης έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κτιρίου που είναι ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Οπως είπε, «είναι μία ενδιάμεση πρόταση, για να κρατηθεί ζωντανή η επιχείρηση, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει απαντηθεί». Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε μέσω του ΣΕΠΕ ελέγξει την επιχείρηση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της. Πράγματι οφείλει τις αποδοχές του Οκτωβρίου. Εχει κληθεί να δώσει έγγραφες εξηγήσεις και να προσκομίσει τις αποδείξεις και του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Περιμένουμε την απάντηση της επιχείρησης».
Τη λήψη άμεσων μέτρων ζήτησε παρεμβαίνοντας η Σοφία Καλαντίδου, θυμίζοντας ότι «η επιχείρηση κατήγγειλε την εκμίσθωση, τη σύμβαση ή αν θέλετε δε χρησιμοποίησε την παράταση που είχε δικαίωμα από το συμβόλαιο, ακριβώς γιατί δε μειώθηκε για δεύτερη φορά το ενοίκιο, μετά την πρώτη μείωση που έγινε το 2010 κατά 20%, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Γνωρίζω επίσης ότι χρωστάει χρήματα στο ΙΚΑ η συγκεκριμένη επιχείρηση και από πρόστιμα, αλλά και από ενοίκια». Παράλληλα ότι η επιχείρηση «με σύμβαση λειτουργεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη. Σήμερα, όμως, που η εργοδοσία όρισε την παύση της επιχείρησης, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι περίπου εκατόν τριάντα εργαζόμενοι, που απασχολούνται στο ξενοδοχείο με ποικιλία συμβάσεων εργασίας που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και σε περιόδους με υψηλή κερδοφορία».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το υπουργείο είναι πραγματικά υπεύθυνο από τη μία να προφυλάξει την περιουσία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, του ΙΚΑ, που ήδη δέχεται καταστρεπτικά πλήγματα από την πολιτική που εφαρμόζεται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και από το κούρεμα, με άμεση συνέπεια να κινδυνεύουν συντάξεις, παροχές πρόνοιας και περίθαλψης». Ομως - συνέχισε - «από την άλλη, έχετε καίρια την ευθύνη να διασφαλίσετε τους εργαζόμενους. Αυτό δεν το λέω μόνο ως προς αυτή τη μεταβατική. Εδώ βλέπετε ότι ο εργοδότης τους απολύει, ενώ ξέρει ότι πρέπει να συζητηθεί. Ενώ εσείς λέτε ότι θα τελειώσει η εκμίσθωση το Γενάρη, τους έχει απολύσει από τον προηγούμενο μήνα. Για όλα αυτά τι μέτρα παίρνουμε;».
Οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζει η Επιθεώρηση Εργασίας στο Νομό Λάρισας, που έχει στην ευθύνη της πάνω από 10.000 επιχειρήσεις, αφού έχει απομείνει με μόλις 4 επιθεωρητές Εργασίας (συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή). Αυτά τα τέσσερα άτομα, εκτός από τη δουλειά στα γραφεία που είναι μεγάλη, καλούνται να παραστούν σε δικαστήρια που γίνονται για εργατικές διαφορές σχεδόν καθημερινά και παράλληλα να κάνουν ελέγχους σε τόπους εργασίας σε όλο το νομό, όχι μόνο το πρωί, αλλά και το βράδυ, χωρίς η υπηρεσία να διαθέτει αυτοκίνητο και χωρίς να τους χορηγεί έξοδα κίνησης όταν μετακινούνται με δικά τους αυτοκίνητα ή μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει τη συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.), που τη διαδέχτηκε, να αποδυναμώνουν έως και να διαλύσουν την Επιθεώρηση Εργασίας και μάλιστα σε μια εποχή που, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της επιθετικότητας εργοδοσίας - κυβέρνησης, αυξάνονται τα προβλήματα στους τόπους δουλειάς.
Προβλήματα που, όπως σημειώνει, αφορούν καθημερινές απολύσεις, εκ των οποίων αρκετές χωρίς αποζημίωση ή με πληρωμή μέρους της αποζημίωσης, εκβιαστικές μειώσεις μισθών, ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, απλήρωτοι επί μήνες πολλοί εργαζόμενοι, εκτεταμένες παραβιάσεις των ΚΣΣΕ, καταπάτηση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων και δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.
Το ΕΚΛ αξιώνει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον άλλων 4 μόνιμων επιθεωρητών Εργασίας και την παραχώρηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της Επιθεώρησης Εργασίας Λάρισας.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει σύμβαση ούτε με έναν οδοντογιατρό!
Καμιά πρόβλεψη για την οδοντιατρική φροντίδα δεν υπάρχει στον Κανονισμό Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όταν περίπου το 50% του ελληνικού πληθυσμού (ασφαλισμένοι ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) δεν έχει σχεδόν καμία κάλυψη, ενώ το υπόλοιπο 50% (κυρίως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ) έχουν περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Κι όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει επιδείνωση της στοματικής κατάστασης των Ελλήνων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας και Γναθοχειρουργικής τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια ραγδαία αύξηση των καρκίνων του στόματος. Πριν από μερικά χρόνια οι καρκίνοι του στόματος ήταν χαρακτηριστικό των ηλικιών πάνω από πενήντα χρόνων ενώ τώρα προσβάλλουν και άτομα 25-40 χρόνων αυξάνοντας τα κρούσματα κατά 6-8%.
Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ απλώς προβλέπει ανάμεσα στους «παρόχους υπηρεσιών υγείας» και τους οδοντιάτρους. Ομως, στην απόφαση για τον «καθορισμό αμοιβών των με σύμβαση θεραπευτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ» δεν υπάρχει ούτε ένας οδοντίατρος. Ετσι τα ελληνικά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να καταβάλλουν για οδοντιατρική φροντίδα το 33,98% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες Υγείας, καθώς απ' τις δημόσιες δαπάνες Υγείας διατίθεται μόλις το 1,23% για οδοντιατρική φροντίδα.
Με την απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου και των εργαζομένων στην επιχείρηση «Notos Com» στη Θεσσαλονίκη μαζί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων να μη συμμετάσχουν σε καμία διαβούλευση με την εργοδοσία για την επιβολή της εκ περιτροπής απασχόλησης για 9 μήνες, συντάχθηκε και το επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης στην Αθήνα. Ετσι σε προχτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας το επιχειρησιακό σωματείο της Αθήνας δήλωσε την αντίθεσή του στην πρόταση της εργοδοσίας για την επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Σημειώνεται ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη στην Αθήνα η συνάντηση με την εργοδοσία, στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού σωματείου και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε και νέα κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης.