ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανεργατική πανελλαδική απεργία την 1η Δεκέμβρη

Κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Από σήμερα, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την επιτυχία της απεργίας

Motion Team

Με νέα 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την 1η Δεκέμβρη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που αποφάσισαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, κάτω από την καθημερινή ακούραστη δράση των ταξικών δυνάμεων για ένταση της πάλης, η εργατική τάξη της χώρας μας απαντά στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που στα χνάρια της προηγούμενης συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., με τη στήριξη και των υπόλοιπων προθύμων. Η 24ωρη πανεργατική απεργία είναι απεργία συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, ενάντια στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Παίρνει τη σκυτάλη από τη μεγάλη 48ωρη κινητοποίηση στις 19 και 20 Οκτώβρη που έβαλε τη σφραγίδα της στο ημερολόγιο των ταξικών αγώνων.

Μπροστά στη νέα ταξική αναμέτρηση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί σε λαϊκή αγωνιστική πανστρατιά. Για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη ενάντια στα επαίσχυντα χαράτσια, για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, για να απορριφθεί και ο νέος ταξικός αντιλαϊκός προϋπολογισμός του 2012, για να μην περάσει η «εργασιακή εφεδρεία» που οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, για να προστατέψουμε τους ανέργους, να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Η νέα απεργία πρέπει να δώσει περήφανη απάντηση στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία κυβέρνησης και πλουτοκρατίας. Να μην περάσουν οι απειλές που εκτοξεύουν μαζί με τα επαίσχυντα χαράτσια τους. Να κόψουμε το χέρι που σηκώνεται να κόψει το ρεύμα στα σπίτια της λαϊκής οικογένειας. Να κόψουμε το βήχα σε όσους κόβουν τη σύνταξη στους συνταξιούχους, τα κοινωνικά επιδόματα στους ανήμπορους, το μεροκάματο στον εργάτη, τα φάρμακα στον άρρωστο, που αφήνουν χωρίς την παραμικρή στήριξη τον άνεργο. Σε κάθε γειτονιά, πόλη και χωριό, να δυναμώσει το κύμα της ανυπακοής. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να περάσουν στην αντεπίθεση. Ενισχύοντας τους αγώνες και τη συμμαχία τους, να παλέψουν, για να εμποδίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συμπύκνωση είναι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν.

Στις πλάτες των ταξικών δυνάμεων πέφτει μεγάλο βάρος και ευθύνη. Η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας εξαρτάται από τη δική τους συμβολή, τη δική τους παρέμβαση. Από σήμερα, επιχειρήσεις, εργοστάσια, γραφεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια και σχολεία πρέπει να ζούνε και να δουλεύουν στο ρυθμό της απεργίας. Με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, η απεργία να γίνει υπόθεση της κάθε εργάτριας του κάθε εργάτη. Ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Χωρίς καθυστερήσεις, με όπλο το δίκιο του αγώνα μας, με αποφασιστικότητα, δυναμώνοντας την ταξική αλληλεγγύη, με σχέδιο και οργάνωση να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και αυτούς που υπηρετεί.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Την Τρίτη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Σύσκεψη οργανώνουν μεθαύριο οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη

Σε συλλαλητήριο στις 29 Νοέμβρη, 4 μ.μ. στην Ομόνοια, καλεί τους εργαζόμενους σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία που πετά στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Εκφραση της επίθεσης αποτελεί η ενέργεια της κυβέρνησης να καλέσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να δηλώσουν την προϋπηρεσία τους με την απειλή ότι αν δεν το κάνουν αυτή δεν θα προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου.

Η Γραμματεία Αττικής τονίζει την ανάγκη «κανείς εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας! Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές». Παράλληλα καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους «να πρωτοστατήσουν για μαζικές γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στην εφεδρεία και στις απολύσεις. Να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια της λυκοσυμμαχίας κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου για κατάργηση του δικαιώματος όλων μας στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αύριο Πέμπτη 24 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ, με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία.

Στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα κινείται η αυριανή τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. έως 11 π.μ.), την οποία κήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής - υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης - προκειμένου να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους δήμους της Αττικής «για να μην φύγουν οι λίστες για την εφεδρεία, να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένας τομέας των δήμων, να μην προσληφθούν συμβασιούχοι μέσω ΜΚΟ».

Επίσης σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευσή του, στις 8.30 π.μ. και την Παρασκευή 25 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ. σε συγκέντρωση στα ΤΕΠ για να μπλοκάρουν τις λίστες της εφεδρείας.

Επίσης, αύριο Πέμπτη 24 Νοέμβρη απεργούν οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία στους δημόσιους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΕΛΟΤ και άλλα). Στη 1 το μεσημέρι θα κάνουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τη μέρα της απεργίας θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των διευθύνσεων προσωπικού για να μη φύγει καμία λίστα εφεδρείας ενώ ανάλογη δράση θα γίνει την επομένη. Επίσης με ευθύνη του Συντονιστικού των συνδικάτων θα οργανωθεί Επιτροπή Αγώνα Εφέδρων-Απολυμένων με στόχο να μη διώξουν κανένα από τη δουλειά του. Την ίδια μέρα το Σωματείο Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα κάνει τρίωρη στάση εργασίας και την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία.

Στο μεταξύ σε δίωρη στάση εργασίας και κατάληψη των γραφείων της διοίκησης προχώρησαν προχθές οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας αντιδρώντας στις απολύσεις που σχεδιάζει η διοίκηση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει σε εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Σε ανακοίνωση - ψήφισμα προς την διοίκηση, μεταξύ άλλων, το σωματείο των εργαζομένων τονίζει: «Αρνούμαστε τις απολύσεις μέσω εφεδρειών. Σήμερα απολύονται κάποιοι συνάδελφοί μας, αύριο σίγουρα θα είμαστε όλοι μας στην ίδια θέση».

Πλατιά σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για το Ασφαλιστικό, τις ΣΣΕ, την εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις, την προστασία των ανέργων και τα χαράτσια.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο το αίτημά τους για «εξαίρεση»

Σε επικοινωνιακό ελιγμό, αναφορικά με το ζήτημα της εφεδρείας στις αστικές συγκοινωνίες επιδόθηκε χτες ο υπουργός Υποδομών, Μ. Βορίδης, δηλώνοντας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τη συνδικαλιστική ηγεσία του χώρου, ότι «πρέπει να υπάρξει κάποια διορθωτική παρέμβαση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης. Πατώντας πάνω σε αυτόν τον ελιγμό, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), ανέτρεψαν κοινή απόφαση των Σωματείων για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μία μόλις μέρα μετά την απόφαση, δείχνοντας, για μια ακόμη φορά, το ρόλο τους. Στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, οι διοικήσεις δεν πήραν καμιά απόφαση, όπως το ίδιο συνέβη και σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό, τα οποία ωστόσο έχουν και γενική συνέλευση τις επόμενες μέρες.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει, για μια ακόμη φορά, πως οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν πρέπει να πέσουν θύμα του κυβερνητικού ελιγμού, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να ξεπεράσουν τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και να εντείνουν τον αγώνα τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους και να απαιτήσουν κλιμάκωση του αγώνα. Η πείρα, άλλωστε, δείχνει πως κάθε «εξαίρεση» για την οποία μιλά η συγκυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, το μόνο στόχο που έχει είναι να διασπάσει τους εργαζόμενους και να εμποδίσει τον ταξικό τους συντονισμό.

Αντιδρούν στην ΕΛΒΟ

Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν χτες, μέσα από μαζική συνέλευση, να μη συμπληρώσουν τα έντυπα προϋπηρεσίας που ζητά η διοίκηση της Εταιρείας, προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσει ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να βγουν στην εργασιακή εφεδρεία. Γύρισαν την πλάτη στις προτροπές της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚίτικης πλειοψηφίας του σωματείου, να συμπληρώσουν τα έντυπα, δηλώνοντας πως διατηρούν κάθε νόμιμη επιφύλαξη.

Επίσης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής τρίωρης στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΕΟΜ, αύριο Πέμπτη 24 Νοέμβρη, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ