ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Εντοπίζει τις «καλές διαθέσεις» της κυβέρνησης

Ενώ οι εφοπλιστές κουρελιάζουν τις συμβάσεις και οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι

Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ οι ναυτεργάτες καλούνται να δυναμώσουν την πάλη για θαλάσσιες συγκοινωνίες ασφαλείς γι' αυτούς και τους επιβάτες
Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ οι ναυτεργάτες καλούνται να δυναμώσουν την πάλη για θαλάσσιες συγκοινωνίες ασφαλείς γι' αυτούς και τους επιβάτες
Στο «περίμενε» είναι μέχρι σήμερα οι ναυτεργάτες των πλοίων των εταιρειών ΝΕΛ, ΑΝΕΚ και HELLENIC SEAWAYS για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας 2010 - 2011, την οποία οι εφοπλιστές εξακολουθούν να κουρελιάζουν, χωρίς να λογοδοτούν, «τρώγοντας» δεδουλευμένα και αναδρομικά από τους ναυτεργάτες, παρά τις γραπτές δεσμεύσεις τους, την 1η Νοέμβρη, για την άμεση εφαρμογή της ΣΣΕ.

Την ίδια στιγμή η ΠΝΟ και συγκεκριμένα χτες το μεσημέρι, με ευθύνη των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, συμμετείχε σε συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδη διαπιστώνοντας μάλιστα και «την καλή του διάθεση» απέναντι στα προβλήματα των ναυτεργατών, σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, όταν ο υφυπουργός αντί να λάβει τα στοιχειώδη μέτρα για την εφαρμογή της ΣΣΕ, που αποτελεί νόμο του κράτους τους, από την ώρα που ανέλαβε το μόνο που κάνει είναι να καταθέτει όπου βρεθεί και σταθεί τα διαπιστευτήριά του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ηταν σαφής η πρόσφατη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη ότι «Δε θα φέρουν τα κεφάλαιά τους οι εφοπλιστές λόγω πατριωτισμού, αλλά πρέπει να τους εξασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον», ενώ έχει εξαγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για την πλήρη άρση του καμποτάζ, δηλαδή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να πεταχτούν στη στεριά και οι τελευταίοι ναυτεργάτες με εργασιακά δικαιώματα και όλα τα πλοία να μετατραπούν σε γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς ΣΣΕ και συνολικά κανένα εργασιακό δικαίωμα, για την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Στη χτεσινή συνάντηση της διοίκησης της ΠΝΟ με τον Αδ. Γεωργιάδη δε συμμετείχαν με απόφαση των διοικήσεών τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ). Τα τρία σωματεία έχουν καταγγείλει από τις 11 Νοέμβρη με έγγραφό τους την παραβίαση της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας προς το ΥΠΑΑΝ απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών, ενώ προειδοποιούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει

Επιπρόσθετα η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ, που έγινε προχτές το πρωί, στις αποφάσεις της, έθεσε επιτακτικά ως πρώτιστο την προετοιμασία χωρίς καθυστερήσεις, της οργάνωσης νέων αγώνων με καθημερινές παρεμβάσεις μέσα και έξω από τα πλοία, σε κάθε ναυτότοπο, στις γειτονιές, με συσκέψεις και συζήτηση μηχανικό τον μηχανικό, ναυτεργάτη τον ναυτεργάτη για να τεθεί στο επίκεντρο η ανάγκη για την κλιμάκωση της ταξικής πάλης. Οπως εκτιμήθηκε στη συνέλευση και επισήμανε στην παρουσίαση της εισήγησης ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου σηματοδοτεί επίθεση άνευ προηγουμένου σε βάρος των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Από την εισήγηση και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αναδείχθηκε η ανάγκη της συζήτησης με τους ναυτεργάτες «για να μεταφερθεί η πλούσια πείρα των απεργιακών αγώνων, ο χαρακτήρας της κρίσης, να προχωρήσει η υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να μπει στο επίκεντρο η κλιμάκωση της ταξικής πάλης, να αρνηθεί ο εργαζόμενος λαός συλλογικά κι οργανωμένα να πληρώσει όλα τα χαράτσια», «να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις», να προετοιμαστεί «η μαζική, αντιλαϊκή αντεπίθεση» για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου.

Ενώ στο ψήφισμά της η γενική συνέλευση αποφάσισε «δράση για να δυναμώσει το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος, η συμμαχία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ» και καταλήγει: «Μπορούμε να οικοδομήσουμε μία φιλολαϊκή ανάπτυξη με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με εργατικό, λαϊκό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες του λαού».

ΔΗΜΟΣΙΟ
Ετοιμάζεται ο πρώτος κατάλογος χιλιάδων απολύσεων

Το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και να δυναμώσουν την πάλη για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαμόρφωση του πρώτου καταλόγου χιλιάδων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κατ' εφαρμογήν του τελευταίου νόμου που ψήφισε η Βουλή για το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο τομέα.

Χτες, συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων όλων των υπουργείων, που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα και ευθύνη την εφαρμογή του προαναφερόμενου νόμου. Στη σύσκεψη, συζητήθηκε αναλυτικά η εφαρμογή του νόμου με έμφαση στα ζητήματα, όπως: Ενταξη των υπαλλήλων στο βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και αναδιοργάνωση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το νόμο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί, οι υπηρεσίες του κράτους καλούνται άμεσα να προχωρήσουν στις διαδικασίες για την «αυτοδίκαιη απόλυση» των υπαλλήλων που είχαν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια αλλά με αίτησή τους - κάνοντας χρήση παλιότερων διατάξεων που καταργήθηκαν - παρέμειναν στις εργασίες τους μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, «αυτοδικαίως απολύονται» οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν 35ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Οι εν λόγω υπάλληλοι απολύονται στις 27 Νοεμβρίου, με την παρέλευση δηλαδή ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου. Επίσης, σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα τίθενται οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και οι υπάλληλοι των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι μέχρι την 31-12-2013 συμπληρώνουν κατ' ελάχιστον τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και τουλάχιστον το πεντηκοστό πέμπτο (55ο) έτος της ηλικίας τους. Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να ολοκληρώσουν την κατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων με βάση το νέο βαθμολόγιο, ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα και η μισθοδοσία τους.

Να μην υπακούσει κανείς!

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αττικής σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πάνε να δηλώσουν την προϋπηρεσία τους και μάλιστα «τους εκβιάζουν ότι αν δεν δηλώσουν την προϋπηρεσία τους δε θα υπολογιστεί στη σύνταξη μελλοντικά». Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «είναι προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να παραδοθούν μόνοι τους στους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας. Να μην υπακούσει κανένας, να μην παραδοθεί κανένας. Να τους παρεμποδίσουμε.

Συνάδελφοι, δεν παίρνουμε σύνταξη από τα γραφεία προσωπικού, ούτε από το υπουργείο, αλλά από τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και καλούμε τους εργαζόμενους να μην κάνουν καμία δήλωση για προϋπηρεσία, που θα αξιοποιηθεί για να βγουν στην εφεδρεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μέλη του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ να πρωτοστατήσουν για μαζικές γενικές συνελεύσεις, να οργανώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στην εφεδρεία και τις απολύσεις. Να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια της λυκοσυμμαχίας κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, κεφαλαίου για κατάργηση του δικαιώματος όλων μας στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΑΤΣΕΛΗΣ»: Σε 24ωρη απεργία και γενική συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία ΚΑΤΣΕΛΗΣ, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία και φτάνουν τους δύο μήνες.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου, που αντιδρούν στα σχέδια απολύσεων που απεργάζεται η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των πρακτορείων ΑΡΓΟΣ και ΕΥΡΩΠΗ και απαίτησαν να πάρουν πίσω τις απολύσεις.

LIDL: Σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του σωματείου του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως) καλεί όλους τους εργαζόμενους το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην πολυεθνική επιχείρηση σούπερ - μάρκετ «ΛΙΝΤΛ», με θέμα την παραπομπή στην επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/82 του πρόεδρου του σωματείου Π. Ρουμελιώτη με στόχο την απόλυσή του.

«ΚΑΡΕΝΤΑ»: Με μειώσεις μισθών απειλεί τους εργάτες η διοίκηση της εταιρείας «ΚΑΡΕΝΤΑ», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Το οποίο σημειώνει «αρνούμαστε τις μαζικές μειώσεις μισθών που μας εξαναγκάζουν οι εργοδότες, επικοινωνούμε με το συνδικάτο, παλεύουμε ενάντια στους εκβιασμούς των εργοδοτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ