ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
«Δεν πληρώνουμε - Δε θα μας πάρουν τη ζωή»

Κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας

Από την κινητοποίηση στην Καλλιθέα
Από την κινητοποίηση στην Καλλιθέα
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα (Αραπάκη και Σκίππης) με ταυτόχρονη ενημέρωση του κόσμου και κάλεσμα ώστε να μην πληρώσουν τα χαράτσια, προχώρησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διεύθυνση του υποκαταστήματος και απαίτησε να μην κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα σε κανένα εργατικό λαϊκό σπίτι, σε καμία οικογένεια που αρνείται να πληρώσει το χαράτσι, να μην κόψει το ρεύμα σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα.

Απέναντι από την είσοδο της ΔΕΗ τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κρατούσαν πανό που έγραφε: «Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή - απειθαρχία. Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία» και μοίραζαν ανακοίνωση με την οποία καλούσαν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα άλλα λαϊκά στρώματα «να οργανώσουν την πάλη τους παντού, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γειτονιά τη γειτονιά για να μην πληρωθούν τα χαράτσια. Με αλληλεγγύη να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν. Κανείς μόνος του στην κρίση».

Στην πλειοψηφία των λαϊκών ανθρώπων που προσέρχονταν στη ΔΕΗ υπήρχε οργή και απόγνωση για τα πολλαπλά χαράτσια, την περικοπή των μισθών, την οικονομική ανέχεια. «Δεν έχουμε να πληρώσουμε, πού να τα βρούμε τόσα λεφτά», «δε θα μας πάρουν και τη ζωή», «να τα πάρουν από αυτούς που τα έχουν πολλά και τα βγάζουν στις ξένες τράπεζες» έλεγαν στα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής και ζητούσαν να μάθουν πώς θα μπορέσουν οργανωμένα και συλλογικά να μην πληρώσουν το χαράτσι, μετά την παρότρυνση των τελευταίων για άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.

Τέλος, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους εργάτες απεργούς της Χαλυβουργίας που βρίσκονται τρίτη βδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καλούσαν τον κόσμο να τους ενισχύσει οικονομικά για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον δύσκολο αγώνα τους καθώς και να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Στην Πετρούπολη

Λαϊκή Συνέλευση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής στην Πετρούπολη θα γίνει την Κυριακή, 27 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο ΕΠΑΛ Πετρούπολης (Κωνσταντινουπόλεως και Βούτσαλη).

«Μπροστά σ' αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατίας και των αστικών πολιτικών κομμάτων που τους εκπροσωπούν, που εξαθλιώνουν τη ζωή μας και υποθηκεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας ήρθε η ώρα να οργανωθούμε, να οργανώσουμε την πάλη και τη δική μας λαϊκή συμμαχία» τονίζουν οι φορείς που καλούν στη συνέλευση και είναι οι εξής:

Το σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης - Καματερού, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα Δ. Συνοικιών, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πετρούπολης - Ιλίου, η Επιτροπή Πετρούπολης ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, η Επιτροπή Πετρούπολης Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.


ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ειδικού τέλους ακινήτων οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Ζιώγας, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πρωτούλης, Μπάμπης Χαραλάμπους και απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρει:

«Τα χαράτσια οδηγούν στην απόγνωση τις οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων. Οι ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας.

Τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στις λαϊκές οικογένειες (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και ειδικό τέλος ακινήτου), με πρόσχημα το δημόσιο χρέος για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγούν στην απόγνωση ιδιαίτερα τις οικογένειες που έχουν άνεργο, ανάπηρο και χρονίως πάσχοντα.

Οι εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν, για τυφλούς με 100% αναπηρία και βαριά κινητικά αναπήρους με 80% και πάνω, αφορούν ένα μικρό μέρος των βαριά αναπήρων αφήνοντας έξω ανάπηρους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι, μιας και η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους ξεπερνά το 95% και διαβιούν με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας. Λες και ο κινητικά ανάπηρος κάτω του 80% έχει λυμένα τα προβλήματά του ή αυτός που έχει όραση 90% αλλά και 80% έχει καλύψει τις ανάγκες του. Ερωτηματικά προκαλεί πως η κυβέρνηση μιλάει για εξαιρέσεις των ΑμΕΑ όταν καλούνται να πληρώσουν μεγάλες κατηγορίες βαριά αναπήρων, όπως αυτών με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμό, οι πολλαπλά ανάπηροι, ή οι χρονίως πάσχοντες, οι νεφροπαθείς, με μεσογειακή αναιμία, οι αιμορροφιλικοί κ.λπ.

Ενώ όλες αυτές οι κατηγορίες πληρώνουν τεράστια ποσά για θεραπείες, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα και για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, λόγω της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, της ανυπαρξίας δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας του ανάπηρου, του χρονίως πάσχοντα. Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες που δεν έχουν να πληρώσουν για τα απαραίτητα ως αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής εκτίθενται η ίδια τους η υγεία, η ασφάλεια και η ίδια τους η ζωή σε κίνδυνο.

Ο καθένας καταλαβαίνει τι επιπτώσεις έχει σ' αυτές τις οικογένειες σήμερα λόγω της κρίσης να είναι απλήρωτος ο εργαζόμενος ή να απολύεται ή να αναγκάζεται να κλείσει το μαγαζί ο αυτοαπασχολούμενος που έχει ανάπηρους στην οικογένειά του. Ομως, ακόμα και αυτοί που εξαιρούνται από τα χαράτσια, καλούνται να τα πληρώσουν και μετά να πηγαίνουν στις εφορίες ξανά και ξανά με μια σειρά δικαιολογητικά για να τα πάρουν πίσω.

Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων ζουν σήμερα σε άθλιες συνθήκες και για να πληρώσουν τα χαράτσια θα αναγκαστούν να περικόψουν χρήματα για την κάλυψη ζωτικών τους αναγκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ούτως ώστε:

-- Να εξαιρεθούν από τα χαράτσια όλοι οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

-- Να μην κοπεί το ρεύμα ή άλλη παροχή, νερό, τηλέφωνο κ.ά., να μην κατασχεθεί το σπίτι από ανάπηρο, χρονίως πάσχοντα επειδή δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό ή τη δόση του δανείου.

-- Να καταργηθεί η υποχρέωση όσων έχουν εξαιρεθεί από τα χαράτσια να τα πληρώσουν και μετά να καταταλαιπωρούνται για να τους επιστραφεί το ποσό που έχουν ήδη καταβάλει.

-- Να καταβληθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τα Χριστούγεννα έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλες τις οικογένειες των ΑμΕΑ και των χρονίως πασχόντων για να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τα προβλήματα που έχουν λόγω της κρίσης. Το μισό του ποσού, 500 ευρώ, να καταβληθεί σ' αυτές τις οικογένειες το Πάσχα και το καλοκαίρι».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια στη λαϊκή οικογένεια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

«Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια στη λαϊκή οικογένεια», ζητά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πλήρης αδυναμία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών να πληρώσουν το εξοντωτικό χαράτσι για τα σπίτια καθώς και η πλατιά άρνηση καταβολής του από τις οικογένειες εκείνες που για να το πληρώσουν πρέπει να κάνουν δραστικές περικοπές στις ανάγκες που αφορούν στη διαβίωσή τους, φανερώνει από τη μία τη βαρβαρότητα του νόμου και από την άλλη την ισχυρή αντίσταση του λαού παρά τους άθλιους εκβιασμούς για διακοπή ρεύματος.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρης, ενώ στηρίζουν τα χαράτσια παριστάνουν ότι λυπούνται και ενδιαφέρονται για τις λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν και απειλούνται τώρα και με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Οι διάφορες προτάσεις τους εξαντλούνται στην έκφραση οίκτου προς τους αναξιοπαθούντες. Η θέση τους είναι προσβλητική για το λαό. Τα χαράτσια είναι άδικα, είναι εξοντωτικά για τη λαϊκή οικογένεια, γι' αυτό είναι εξολοκλήρου παράνομα.

Τα λαϊκά στρώματα δε χρειάζονται τη λύπησή τους. Πιο οργανωμένα πρέπει να απαιτήσουν την πλήρη κατάργηση όλων των χαρατσιών, την προστασία των ανέργων, των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο με 45%.

Σε κάθε κλάδο και λαϊκή συνοικία πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η εργατική λαϊκή οργάνωση, πρωτοβουλία και αλληλεγγύη. Να μην περάσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές. Να μην κόψουν το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια. Είναι καιρός ο λαός να δείξει πιο αποφασιστικά την οργανωμένη του δύναμη και τη συμμαχία του. Να περάσει στην αντεπίθεση. Οχι άλλες θυσίες για την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Κάτω η συγκυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ