Με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, ανακοινώνεται σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα
Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ στην Αθήνα |
Η πολιτική σύμπραξη ανάμεσα στους τρεις, με την ενθάρρυνση και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως η ΔΗΣΥ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι και άλλοι, κατέληξε στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χτες το μεσημέρι, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, του Αν. Σαμαρά και του Γ. Καρατζαφέρη, στην πορεία της οποίας προστέθηκε και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει για πυρήνα την ενιαία φιλομονοπωλιακή και ευρωενωσιακή στρατηγική των κομμάτων που το απαρτίζουν και έρχεται να συνεχίσει απαρέγκλιτα την ίδια βάρβαρη πολιτική. Να εφαρμόσει - όπως έσπευσε να σημειώσει ο νέος πρωθυπουργός - πιο αποφασιστικά, πιο βίαια, τα αντιλαϊκά μέτρα της νέας δανειακής συνθήκης της 26ης - 27ης Οκτωβρίου της ΕΕ (νέο μνημόνιο), να πετσοκόψει κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να απολύσει δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, να καρατομήσει τις κοινωνικές δαπάνες, να εντείνει τη φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.
Ο αγώνας για τη σωτηρία του λαού ταυτίζεται με την πάλη να συντριβεί αυτή και κάθε άλλη κυβέρνηση του κεφαλαίου |
Δυο βασικά συμπεράσματα πρέπει να βάλουν σε εγρήγορση το λαό, να τον κινητοποιήσουν άμεσα για την ανατροπή, το εμπόδισμα της συγκυβέρνησης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα:
Τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης συνεργασίας, έδωσε από την πρώτη κιόλας δημόσια τοποθέτησή του, ο νέος πρωθυπουργός. Ο Λ. Παπαδήμος κάλεσε το σύνολο των αστικών κομμάτων να στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας ότι παρότι «δεν είναι πολιτικός», έχει αφιερώσει «το μεγαλύτερο τμήμα της ζωής του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Λ. Παπαδήμος. Ζήτησε «ενότητα» και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να συνδράμουμε στη δύσκολη αυτή διαδικασία προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας. Και γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας». Ουσιαστικά, απηύθυνε ταξικό κάλεσμα για την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας, που θα ρημάξει ακόμα περισσότερο τους μισθούς και τις συντάξεις, θα τσακίσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να διασωθεί σε συνθήκες κρίσης, να ανακάμψει και να μεγαλώσει την κερδοφορία του.
Ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα των άμεσων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, σημείωσε: «Το κύριο έργο της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές». Δηλαδή, το κούρεμα κατά 50% των κρατικών ομολόγων, το οποίο θα συνοδευτεί από την προώθηση των νέων μέτρων του μνημονίου, που οδηγούν στην πτώχευση του λαού και στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Στον αντίποδα, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των τραπεζών με νέο πακέτο 30 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ, καθώς και η εφαρμογή καινούργιου πακέτου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Ο Λ. Παπαδήμος, μιλώντας εξ ονόματος του συνόλου της αστικής τάξης, τόνισε ότι «η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας» και ξεκαθάρισε ότι μπροστά σ' αυτό το στρατηγικό στόχο για το ντόπιο κεφάλαιο, για το λαό «η πορεία δεν θα είναι εύκολη». Δεν παρέλειψε να απαιτήσει την υποταγή του λαού και την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης, καλώντας σε «συνεννόηση και σύνεση».
Ο νέος πρωθυπουργός, αν και υποστήριξε ότι «η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική», σημείωσε ότι «δεν συμφωνήθηκε ακριβής ημερομηνία λήξης, αλλά ισχύει το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών». Πάντως, τόσο τα επιτελεία του Γ. Παπανδρέου όσο και του Αν. Σαμαρά απέφευγαν να αναφερθούν σε ημερομηνία εκλογών.
«Για την ενότητα της νέας κυβέρνησης και την έξοδο της χώρας από την κρίση θα είναι εγγυητές ο Γ. Παπανδρέου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ», σημείωναν χτες στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και υπογράμμιζαν ότι η νέα κυβέρνηση «αποτελεί επιβεβαίωση της βούλησης και της εντατικής προσπάθειας του Γ. Παπανδρέου για τη συνεννόηση και τη συνεργασία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Στο ίδιο μήκος κύματος, στελέχη της ΝΔ σημείωναν ότι «η στήριξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί πολιτική επιλογή».
Επιπλέον, στο κοινό ανακοινωθέν των τριών κομμάτων που εξέδωσε χτες η προεδρία μετά τη σύσκεψη, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αφού περιλάμβανε μόνο τη γενική αναφορά στη συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου, κατά την οποία είχε οριστεί η 19η Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο γεγονός ερμηνεύτηκε από στελέχη των δύο κομμάτων «ως άτυπη συμφωνία να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση» μέχρι να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο της.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα στελεχώσουν πολιτικοί και των τριών κομμάτων. Σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Λ. Παπαδήμο, με τη συμμετοχή του Ν. Αθανασάκη (ΠΑΣΟΚ), Δ. Σταμάτη και Αν. Λυκουρέντζο (ΝΔ) και Γ. Γεωργίου (ΛΑ.Ο.Σ.), μοιράστηκαν οι υπουργικές θέσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία τους - μεταξύ άλλων - διατηρούν από το ΠΑΣΟΚ οι Ευάγ. Βενιζέλος, Γ. Ραγκούσης, Αν. Διαμαντοπούλου, Αν. Λοβέρδος. Η ΝΔ ανακοίνωσε επίσημα ότι στην κυβέρνηση μπαίνουν τα στελέχη της Δ. Αβραμόπουλος, Στ. Δήμας, Κ. Αρβανιτόπουλος και Γ. Μουρμούρας. Από τον ΛΑ.Ο.Σ. πληροφορίες έδιναν υπουργικό θώκο στον Μ. Βορίδη και αλλά τρία ή τέσσερα στελέχη του.
Η επιλογή του Λ. Παπαδήμου έγινε μέσα σε έντονο παρασκήνιο, εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και διεργασίες και στα τρία κόμματα. Η τελική απόφαση πάρθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Γ. Παπανδρέου και τον Αν. Σαμαρά. Είχε προηγηθεί κίνηση από περίπου 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απείλησαν είτε με παραίτηση, είτε με τη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αν ο Γ. Παπανδρέου προωθούσε την αρχική επιλογή του - στην οποία είχε συμφωνήσει και ο Αν. Σαμαράς - για την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από στελέχη της ΝΔ, αλλά και από τον Γ. Καρατζαφέρη.
Μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρόταξαν το συμφέρον συνολικά της αστικής τάξης και κατέληξαν στον Λ. Παπαδήμο, που ήταν και η αρχική επιλογή τους. Ο Λ. Παπαδήμος στις χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό» από τον ίδιο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Η δήλωσή του έγινε μετά τις προχτεσινές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Λ. Παπαδήμος έθετε σαν όρους να υπογράψουν και οι δύο αρχηγοί τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, να μη λήξη η θητεία της κυβέρνησης στις 19 Φεβρουαρίου και να στελεχωθεί το νέο σχήμα από πολιτικά πρόσωπα από όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη το βράδυ υπήρξε κίνηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κάλεσαν τον Ευάγ. Βενιζέλο να κινήσει διαδικασίες για τη «διαδοχή» του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να ηγηθεί ο ίδιος της κυβέρνησης. Παρά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί προπομπό των εσωκομματικών διεργασιών που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενόψει και της λήξης σήμερα της τετράχρονης προεδρικής θητείας του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.
Ανεπιφύλακτη συμμετοχή και στήριξη δηλώνουν τα στελέχη του κόμματος
«Δική της» θεωρεί τη νέα κυβέρνηση και την πολιτική που θα εφαρμόσει η ηγεσία της ΝΔ, διαμηνύοντας ότι η στήριξή της θα είναι ανεπιφύλακτη, ουσιαστική και σε όλα τα μέτωπα. Αναπροσαρμόζοντας την επικοινωνιακή τακτική, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί δική της επιτυχία τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και ζητά να υποστηριχθεί από το σύνολο των στελεχών της, με το επιχείρημα ότι δεν συμφέρει να αποτύχει, γιατί «η κατάσταση που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι πολύ χειρότερη»!
Η θέση αυτή προϊδεάζει ότι η ηγεσία της ΝΔ το επόμενο διάστημα θα διεκδικήσει να πάρει το πάνω χέρι στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάση της θα της αποφέρει πολιτικά οφέλη στις επόμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή, παραμερίζει τις «προϋποθέσεις» - προσχήματα που διακινούσε για εσωτερική κατανάλωση (όχι συμμετοχή πολιτικών στελεχών, όχι νέα μέτρα, άμεσα εκλογές) και συστρατεύεται αποφασιστικά για να επιταχυνθεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των βάρβαρων μέτρων, που αταλάντευτα στήριζε και όταν φορούσε τις μάσκες της ψευδοαντιπολίτευσης.
Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο. Σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας στα γραφεία του κόμματος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου υπάρχει σαφής δέσμευση για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτώβρη, αλλά και «την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές», δηλαδή με το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Σαφέστατο μήνυμα στήριξης εξέπεμπαν με μια φωνή τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ο γραμματέας του κόμματος Α. Λυκουρέντζος, εξερχόμενος της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και εκπροσώπων των κομμάτων που συγκυβερνούν, δήλωσε ότι «η συμμετοχή του κόμματός μας θα είναι ουσιαστική, με μη κοινοβουλευτικά αλλά κορυφαία στελέχη». Τα στελέχη αυτά, όπως ανακοινώθηκε χτες, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Στ. Δήμας και Δ. Αβραμόπουλος και οι σύμβουλοι του προέδρου της ΝΔ Γ. Μουρμούρας και Κ. Αρβανιτόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η ΝΔ με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του τόπου θα στηρίξει τη μεταβατική κυβέρνηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στόχων».
Το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου
Εκφραστής στρατηγικών επιλογών της ντόπιας αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού της και ανάμεσα στους πρωτεργάτες για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο Λουκάς Παπαδήμος, για μια περίπου δεκαετία, υπήρξε, από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, βασικός συντελεστής στη σύνταξη των αντιλαϊκών προγραμμάτων για «δημοσιονομική προσαρμογή». Ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται επίσημα δίπλα στον Γ. Παπανδρέου από το Σεπτέμβρη του 2010, σε ρόλο οικονομικού συμβούλου. Συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 29/05/2011, ο Λ. Παπαδήμος είχε σημειώσει: «Η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων. Παρά τη δραστική κατά 5% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η αιτία είναι η επιβράδυνση στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς επίσης η μη συνολική στήριξη των μέτρων και από την αντιπολίτευση». Σήμερα, από τη θέση του πρωθυπουργού και με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αναλαμβάνει ως επικεφαλής της συγκυβέρνησης να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης και να επιβάλει νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού.
Ο ίδιος, σε πρόσφατο άρθρο του στο «Βήμα» και αναφερόμενος στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, συστατικό στοιχείο της απόφασης της 26ης Οκτώβρη, είχε πει: «Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές».
Ο Λ. Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947. Εχει υπηρετήσει από επιτελικές θέσεις τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα παγκόσμια. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, σπούδασε στη Βοστόνη, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης MIT (γνωστό αμερικανικό οικονομικό πανεπιστήμιο που προετοιμάζει τεχνοκράτες και πολιτικούς για τη στελέχωση ανά τον κόσμο κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών), από το οποίο πήρε διδακτορικό στα Οικονομικά. Το 1980 διορίστηκε ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994.
Στη συγκεκριμένη θέση τον διόρισε το ΠΑΣΟΚ και ο τότε πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου, προκειμένου να αναλάβει την προετοιμασία της χώρας για την ένταξη στην Ευρωζώνη. Από το 1996 συνεργάστηκε στενά με τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Λ. Παπαδήμος μετακόμισε το 2002 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από την οποία αποχώρησε το 2010. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα, στην οποία συμμετέχει και η ΕΚΤ.
Στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009 ο Γ. Παπανδρέου του πρότεινε να περιληφθεί ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Λ. Παπαδήμος αρνήθηκε επικαλούμενος τη θητεία του στην ΕΚΤ. Το καλοκαίρι του 2011, κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, το όνομά του είχε προταθεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, την οποία κατέλαβε τελικά ο Ε. Βενιζέλος. Ο Λ. Παπαδήμος έχει διατελέσει ακόμα μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995).
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο σχετικά με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟ.Σ. για τον πρωθυπουργό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Απέναντι σ' αυτήν τη μαύρη συμμαχία, ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική του εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει».
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα κυβέρνηση
Σε δήλωσή της, για τη νέα κυβέρνηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:
«Ούτε μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πριν ακόμη η κυβέρνηση ανασυνταχθεί, πριν κάνει τις πρώτες ενέργειες, πρέπει να βρει το λαό στο πόδι. Υπάρχουν συγκεκριμένα άμεσα προβλήματα π.χ. να καταργηθούν τα χαράτσια, άμεσα προβλήματα που έχουν σχέση με τους φόρους, το φόρο αλληλεγγύης, με τον αυξημένο ΦΠΑ, με τις σχολικές επιτροπές των σχολείων που είναι χωρίς χρήματα, με τις φοιτητικές εστίες που αύριο κλείνουν, δεν υπάρχουν χρήματα στα πανεπιστήμια, πουθενά, για να τις τροφοδοτήσουν.
Επομένως, τα προβλήματα είναι άμεσα και πρέπει να υπάρχουν διεκδικήσεις παντού. Αιτήματα άμεσα και οξυμένα και ταυτόχρονα βεβαίως να ετοιμάζεται μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, γιατί, όπως είπε, και ο κ. Παπαδήμος, το παν είναι τα δημοσιονομικά. Ξέρετε τι σημαίνει τα δημοσιονομικά; Σημαίνει στάση πληρωμών προς την Παιδεία, την Υγεία, παντού. Στο όνομα να μη χάσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και την 6η δόση, θα μας τα κόψουν όλα, παίρνοντας την 6η δόση, παίρνοντας την 7η και με το νέο μνημόνιο».