ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Προετοιμάζεται ο αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου

Τη μαζική συμμετοχή τους στον τριήμερο γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη στην αμερικάνικη πρεσβεία προετοιμάζουν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Το ΜΑΣ στο σχετικό κάλεσμά του τονίζει ότι «ο δικός μας Νοέμβρης είναι ο Νοέμβρης της σύγκρουσης με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου πλουτοκρατίας - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - διάφορων προθύμων - ΕΕ. Ο Νοέμβρης της σύγκρουσης για να πέσει η κυβέρνηση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για να παρεμποδίσουμε το τσάκισμα της ζωής και του μέλλοντός μας. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας».

Παράλληλα, τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου και σχετικές εκδηλώσεις, ετοιμάζουν σωματεία και συσπειρώσεις σε όλη τη χώρα.

Χαλκίδα

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ Χαλκίδας που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 16/11 στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα ψυχαγωγίας της Εστίας.

Επίσης στη Χαλκίδα, την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων και αποφάσισαν συγκρότηση «Επιτροπής για τον εορτασμό της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των: Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Κλαδικό Σωματείο Λευκού Κρέατος, Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας (μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Οικοτρόφων ΤΕΙ Χαλκίδας, Σωματειακή Επιτροπή Ανέργων, Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Βαθέως Αυλίδας, 15μελές του 4ου Λυκείου Χαλκίδας.

Η επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία «σε συμπόρευση ώστε να διαμορφώσουμε το μεγάλο ποτάμι της ανατροπής. Για να απορρίψει ο λαός τους εκβιασμούς, τις απειλές των κομμάτων και των μηχανισμών που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου"».

Για τον αγωνιστικό εορτασμό ετοιμάζεται συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία αγοράς.

Λάρισα

συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, θα τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του νομού. Επίσης, αξιοποιώντας την απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για μια ώρα στάση εργασίας, την Τετάρτη 16 Νοέμβρη και ανήμερα της επετείου, θα γίνουν εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς.

Για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου προετοιμάζονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, ταξικών συνδικάτων και φορέων και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς.

Ξάνθη

Στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 5.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. «Οργανωνόμαστε και φτιάχνουμε τη δική μας συμμαχία. Οργανώνουμε την αντεπίθεση με κίνημα μαζικό, οργανωμένο, περιφρουρημένο. Κανένας μόνος του στην επίθεση του αστικού κράτους και των εργοδοτών», τονίζει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η Λαϊκή Επιτροπή.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Αύριο Σάββατο, στο Περιστέρι, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Σήμερα, Παρασκευή

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι επαναστάσεις του μέλλοντος θα είναι σοσιαλιστικές», στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 10 του πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο, Σάββατο

Η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οκτώβρης 1917 - Η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων ξεκίνησε...», στις 7 μ.μ., στην «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά στο Περιστέρι). Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Kεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα «Ούτε βήμα πίσω στον πόλεμο του κεφαλαίου. Αγώνας και οργάνωση για την Ανατροπή», στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Μάθε εργάτη πώς...» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνει στην Πάτρα εκδήλωση με θέμα «Οι επαναστάσεις του μέλλοντος θα είναι σοσιαλιστικές», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34). Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ.

Κυριακή, 13 Νοέμβρη

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι επαναστάσεις του μέλλοντος θα είναι σοσιαλιστικές», στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Βορειοδυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ, στις 11 το πρωί ενόψει του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Την ξενάγηση στους χώρους των φυλακών θα κάνει ο Γιάννης Κατσαρός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τετάρτη, 16 Νοέμβρη

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Σάμου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείο, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο στο Καρλόβασι. Θα μιλήσει η Διασινιώ Πόθα, Γραμματέας του ΝΣ Σάμου της ΚΝΕ.

Τετάρτη, 23 Νοέμβρη

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιστορικός περίπατος στον Πειραιά

Την Κυριακή, 20 Νοέμβρη, θα γίνει ο δεύτερος ιστορικός περίπατος για μαθητές Γυμνασίου

Αφιερωμένος στην Οχτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του ΚΚΕ είναι ο ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ που θα γίνει την Κυριακή 20 Νοέμβρη στον Πειραιά. Πρόκειται για το δεύτερο ιστορικό περίπατο που διοργανώνει η Οργάνωση για μαθητές Γυμνασίου κυρίως, για γνωριμία με πλευρές της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, της Ιστορίας του ΚΚΕ. Ο πρώτος περίπατος είχε γίνει στις 29 Οκτώβρη στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Κοραή στα τέλη Οκτώβρη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, ένας κάθε μήνα.

Το ραντεβού για την επόμενη Κυριακή έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στο σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά. Από εκεί, όσοι συμμετάσχουν θα πάνε στα Γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, όπου θα γίνει εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο κτίριο όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ στον Πειραιά. Τελευταίος σταθμός θα είναι το μνημείο των Πεσόντων Εργατών στο Πασαλιμάνι, όπου στις 22 του Αυγούστου 1923 στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έπεσαν νεκροί μετά την επίθεση που δέχτηκαν από το στρατό και την αστυνομία 11 διαδηλωτές.

Για τη μελέτη των γεγονότων, στα οποία είναι αφιερωμένος ο ιστορικός περίπατος, από την ΚΝΕ προτείνεται η εξής βιβλιογραφία: «Οι δύο δρόμοι» του Κ. Παρορίτη, «Τα συντροφικά τραγούδια» του Γ. Ρίτσου, «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Νικ. Οστρόφσκι, «Ο πρώτος δάσκαλος» του Τζ. Αϊτμάτοφ, «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζ. Ριντ.

Εκδήλωση στην Πιερία

Εκδήλωση - σύσκεψη, με θέμα «μαθαίνουμε την ιστορία - γνωρίζουμε την αλήθεια - αλλάζουμε τον κόσμο», πραγματοποίησαν οι μαθητικές Οργανώσεις Πιερίας της ΚΝΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο Λιτόχωρο, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ένοπλη σύγκρουση.

Στην εκδήλωση μίλησε ο μαχητής του ΔΣΕ Κώστας Παλάσκας, που συμμετείχε στο πρώτο χτύπημα στο Λιτόχωρο, που έγινε στις 31 Μάρτη του 1946, και αποτέλεσε την απαρχή του ηρωικού ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανάγνωση μιας ιστορικής μαρτυρίας του Θανάση Ανάγνου, μέλος τότε της Επιτροπής Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ και Γραμματέα της τοπικής οργάνωσης της ΕΠΟΝ, από το βιβλίο του «Στα κάστρα του αγώνα με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Επίσης, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων, εμπνευσμένα από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Τουρνουά ποδοσφαίρου από τους μαθητές

Ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο 19 - 20 Νοέμβρη το πρώτο παναττικό τουρνουά ποδοσφαίρου 7Χ7, που συνδιοργανώνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά με σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Μαθητές Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα αγωνιστούν σε 36 ομίλους, ανάλογα με την περιοχή τους και από τους αγώνες θα αναδειχθούν 16 νικητές και 1 πρωταθλητής. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.mathites.gr και να δηλώσουν συμμετοχή στα εξής τηλέφωνα:

Δυτικές Συνοικίες:6978271793.

Κεντρικές Συνοικίες:6978272104.

Ανατολικές Συνοικίες:6978271725.

Βόρειες Συνοικίες:6978271728.

Νότιες Συνοικίες:6978268114.

Πειραιάς:6978267734.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ