ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
«Βροχή» τα χαρατσόχαρτα στα λαϊκά νοικοκυριά

Στέλνουν το φόρο μέσω της ΔΕΗ, μαζεύουν τις δόσεις από τα πολυεκκαθαριστικά. Εκβιασμοί και φοβέρες για «αναγκαστικά μέτρα»

Η οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών μπορεί να γίνει κρίκος για άνοδο της ταξικής πάλης, να δυσκολέψει συνολικά το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Η οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών μπορεί να γίνει κρίκος για άνοδο της ταξικής πάλης, να δυσκολέψει συνολικά το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Με εκβιασμούς και φοβέρες, που δείχνουν ότι ανησυχούν για γενικευμένη και οργανωμένη άρνηση πληρωμής, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας στέλνει βροχή τα κάθε είδους χαρατσόχαρτα. Στόχος τους είναι να αρπάξουν από τις λαϊκές τσέπες μέχρι και την τελευταία δεκάρα, να πιάσουν τους στόχους των συμφωνιών με την τρόικα, που βυθίζουν το λαό στη φτώχεια για να σωθεί το κεφάλαιο.

Δίπλα σε όλα τα άλλα, τις μέρες αυτές ξεκίνησαν οι μαζικές αποστολές για τα χαράτσια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα λεγόμενα «τέλη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων», το οποίο φορτώνουν πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, σε κάθε λαϊκό σπίτι. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και όλα τα προηγούμενα, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, θα το επιβάλλουν κάθε χρόνο, με ολοφάνερο το στόχο τους να το κλιμακώνουν με απανωτές ανατιμήσεις.

Για τη θωράκιση του αντιλαϊκού οπλοστασίου τους, προβλέπουν τη διακοπή, με συνοπτικές διαδικασίες, του ηλεκτρικού ρεύματος, τη μη επανασύνδεσή του μέχρις ότου βάλουν στο χέρι τη λεία τους, τη βεβαίωση της δήθεν «οφειλής» από τις Εφορίες, και την ενεργοποίηση διαδικασιών «αναγκαστικής εκτέλεσης», δηλαδή για κατασχέσεις σε ό,τι βρουν μπροστά τους, μισθούς, συντάξεις οτιδήποτε. Η πρεμούρα τους να θωρακίσουν το χαράτσι, δείχνει το φόβο τους να αρνηθεί ο λαός να το καταβάλει και να προσθέσει εμπόδια στο ξεδίπλωμα της ταξικής πολιτικής τους.

Ηδη τρέχουν και οι δόσεις από τα λεγόμενα πολυεκκαθαριστικά, για τα πρόσθετα χαράτσια πάνω στο λαϊκό εισόδημα και ακόμη για το «τέλος επιτηδεύματος» σε βάρος των μικροεπαγγελματιών. Κυνικοί και εξαχρειωμένοι και επειδή δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα ειδοποιητήρια για τη δεύτερη δόση, λόγω των εμφανιζόμενων «εμπλοκών» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έχουν το θράσος να εκδίδουν ανακοινώσεις, καλώντας τους μεροκαματιάρηδες και μικρούς ΕΒΕ να προσέλθουν σε τράπεζες και εφορίες, να κόψουν το λαιμό τους, προκειμένου να τους παραδώσουν τις «οφειλές».

Τα χαράτσια που μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κλιμακώνονται:

  • 3 ευρώ στο τ.μ., σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ
  • 4 ευρώ στο τ.μ., θα υπολογίζεται για τιμές ζώνης 501 - 1.000 ευρώ
  • 5 ευρώ στο τ.μ., για τιμές ζώνης 1.001 - 1.500 ευρώ.

Πάνω στα προηγούμενα φορτώνουν και προσαυξήσεις ανάλογα με το πόσο καινούργιο είναι το κάθε σπίτι. Συγκεκριμένα: μέχρι 4 χρόνια 25%, 5-9 χρόνια 20%, 10-14 χρόνια 15%, 15-19 χρόνια 10%, 20-25 χρόνια 5%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Μεθοδεύσεις με τα αποθεματικά των Ταμείων

Βήμα το βήμα παραδίδουν την περιουσία των ασφαλισμένων βορά στο «κούρεμα» για το κεφάλαιο

Δεν συζητήθηκε τελικά στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ η εισήγηση με την οποία ζητούνταν η εξουσιοδότηση από τον διοικητή του Ιδρύματος Ρ. Σπυρόπουλο να υπογράψει Σύμβαση γα την παροχή, εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας, υπηρεσιών θεματοφύλακα για το χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Η εισήγηση αποσύρθηκε και παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ τα στελέχη του Ιδρύματος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο ζητήθηκε να δοθεί η εξουσιοδότηση.

Ομως ο εσπευσμένος χαρακτήρας της σύμβασης και ενώ το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, μεταξύ αυτών και των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι στην ημερήσια διάταξη, δεν είναι άσχετος με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδας τη διαχείριση όλων των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μια επιχείρηση που προφανώς θέλει να φέρει στα χέρια της κυβέρνησης την απόφαση για το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, καθώς μετά τη συμφωνία της 21ης Ιούλη και ενώ η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με «κούρεμα» κατά 21%, η κίνηση αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Τώρα που το «κούρεμα» θα φτάσει μέχρι και στο 60%, γεγονός που σημαίνει «εξαέρωση» των αποθεματικών, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει τα χέρια της λυμένα και να επιβάλει τις αποφάσεις της για το σύνολο των αποθεματικών των Ταμείων.

Αν και το ζήτημα τελικά δεν συζητήθηκε, εντύπωση προκαλεί ότι στις ερωτήσεις μελών της διοίκησης, τα στελέχη του Ιδρύματος δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά πειστική απάντηση για τον όρο που περιέχεται στη Σύμβαση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα δύναται να ανταλλάσσει τους άυλους τίτλους που της παραχωρεί το ΙΚΑ «με άλλους, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης, αλλαγής της ονομαστικής αξίας, μετατροπής ή άλλης σχετικής διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 έως 17 δισ. τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων» και περίπου 7 δισ. ευρώ τα διαχειρίζονται απευθείας τα Ταμεία.

Τόσο η συγκεκριμένη μεθόδευση, όσο και το γενικότερο ζήτημα του «κουρέματος» των αποθεματικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει για άλλη μια φορά βορά στις επιδιώξεις του κεφαλαίου τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιεί ξανά τις συντάξεις και ό,τι απέμεινε από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ό,τι δηλαδή δημιούργησαν οι εργάτες για δεκαετίες με τον ιδρώτα τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανωμένα ο λαός να μην πληρώσει τα χαράτσια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σχετικά με τα χαράτσια της εφορίας και της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Η οργή που νιώθουν οι λαϊκές οικογένειες καθώς φτάνουν εν μέσω εκβιασμών και απειλών το ένα μετά το άλλο τα εξοντωτικά χαράτσια της εφορίας και της ΔΕΗ είναι απολύτως δικαιολογημένη, όπως νόμιμη για το λαό και δίκαιη είναι η άρνησή τους να τα πληρώσουν. Είναι πράξη που δηλώνει να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, να μπει τέλος στις θυσίες για τα κέρδη, την κρίση της πλουτοκρατίας, τη σωτηρία της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Αποδείχτηκαν θρασύτατα ψέματα και εκβιασμοί όσα έλεγε η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος ότι το μνημόνιο και τα χαράτσια τα επέβαλαν για να αποφύγουν τη χρεοκοπία που τώρα παζαρεύουν στήνοντας νέο σφαγείο για το λαό.

Ντροπή και φόβο πρέπει να νιώσουν αυτοί που οδηγούν τη λαϊκή οικογένεια στην απόγνωση, όχι ο λαός που υποφέρει και αποφασίζει να σηκώσει το κεφάλι. Κανένας εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος, άνεργος, καμιά λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι ούτε να φοβηθεί τις απειλές και τους εκβιασμούς. Κανένας δεν πρέπει να αδιαφορήσει, να αφήσει αβοήθητες τις οικογένειες των ανέργων και των χαμηλόμισθων που βυθίζονται στην εξαθλίωση. Κανένας να μη βρεθεί μόνος του απέναντι στην εφορία, στη ΔΕΗ, στις τράπεζες.

Πιο μαζικά, πιο δυνατά, πιο οργανωμένα σε κάθε εργασιακό χώρο και σε κλάδο, σε κάθε γειτονιά πρέπει να εκφραστεί η άρνηση πληρωμής, η λαϊκή αλληλεγγύη σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομαγαζάτορες.

Η κυβέρνηση, τα κόμματα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουν την αφαίμαξη του λαού, πρέπει να τιμωρηθούν. Η λαϊκή άρνηση πληρωμής, η εργατική λαϊκή οργάνωση πρέπει να συμβάλουν στην οργάνωση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για την παρεμπόδιση και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής. Για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων. Ο λαός έχει τη δύναμη. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους μονομερώς με λαϊκή εξουσία».

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της αργίας της 28ης Οκτώβρη, ο Κυριακάτικος «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 29 Οκτώβρη.

Επίσκεψη στην Πέλλα

Επίσκεψη στο Δήμο Πέλλας, πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 27 Οκτώβρη, κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Κεντρικής Μακεδονίας Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή του ΚΚΕ. Στις 11 π.μ. θα έχουν συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο Δήμο Πέλλας. Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθούν το ΧΥΤΑ Πέλλας και στη 1 μ.μ. θα μιλήσουν στους εργαζόμενους του Δήμου Πέλλας στο Δημαρχείο.

Βιβλιοπαρουσίαση

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Αναλύοντας την καπιταλιστική κρίση μέσα από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 2 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στον 4ο όροφο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ