ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Να μείνει το ΝΑΤΟ ζητά η νέα εξουσία

ΝΤΟΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Να παρατείνει το ΝΑΤΟ τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη μέχρι τα τέλη του χρόνου έτσι ώστε να συνδράμει στη σύλληψη οπαδών και συνεργατών του Καντάφι» ζήτησε ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, μιλώντας σε σύνοδο των αρχηγών ΓΕΣ των χωρών που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα του, δηλαδή χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σουηδίας. Ο Τζαλίλ υποστήριξε ότι αυτό που μπορεί να αρθεί είναι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που προέβλεπε η σχετική απόφαση του ΟΗΕ.

Οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Συμμαχίας ανέβαλαν για την Παρασκευή τη σχετική απόφαση προκειμένου να ολοκληρώσει επαφές που έχει με τον ΟΗΕ και με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ο ΓΓ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Εντούτοις, το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι να υιοθετηθεί η αρχική απόφαση, της περασμένης εβδομάδας, που προέβλεπε ολοκλήρωση της επιχείρησης στις 31 Οκτώβρη. Ηδη, αρκετοί συμμετέχοντες έχουν αποσύρει τα αεροσκάφη τους. Επιπλέον, σε ένα γενικότερο κλίμα περικοπών των αμυντικών προϋπολογισμών, η παράταση της πολυδάπανης επιχείρησης δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους από τους «προθύμους», που μόλις τώρα θυμήθηκαν ότι «αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν η προφύλαξη των αμάχων και όχι η καταδίωξη συγκεκριμένων ατόμων».

Η αναφορά φωτογράφιζε τον γιο Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι Αμπντάλα αλ Σανούσι, που φέρονται να βρίσκονται κοντά στα σύνορα Νίγηρα και Αλγερίας. Πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο υποστήριζαν ότι οι δύο θέλουν να παραδοθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που έχει εκδώσει ένταλμα εις βάρος τους, πληροφορία που διαψεύστηκε από το ΔΠΔ.

Ολα αυτά φυσικά δεν σημαίνουν ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων λήγει εδώ. Μάλλον αλλάζει μορφή. Οπως αποκάλυψε ο αρχηγός ΓΕΣ του Κατάρ, αντιστράτηγος Χαμάντ μπιν Αλι Αλ Ατίγια, αμέσως μετά τον τυπικό τερματισμό της ΝΑΤΟικής από αέρος επέμβασης, αρχίζει μια νέα επιχείρηση, υπό την ηγεσία του Κατάρ, που συμπεριλαμβάνει «εκπαίδευση των δυνάμεων του Συμβουλίου και εντοπισμό του διάσπαρτου οπλισμού που υπάρχει στη χώρα». Θα συμμετάσχουν 13 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία. Επιβεβαίωσε και κάτι που όλοι υποψιάζονταν. Οτι «χιλιάδες στρατιώτες από το Κατάρ βρίσκονταν, εξαρχής, στο πλευρό των αντικαθεστωτικών εντός Λιβύης».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών αυξάνονται οι καταγγελίες ότι τόνοι στρατιωτικού υλικού βρίσκονται διάσπαρτοι στην έρημο και έχουν ήδη περάσει σε άγνωστα χέρια, αν και ο μεγάλος αυτός κίνδυνος είχε επισημανθεί εγκαίρως και στο ΝΑΤΟ και στο Μεταβατικό Συμβούλιο, που όμως δεν έλαβαν κανένα μέτρο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ
Διακρίσεις στη διανομή βοήθειας

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Η μάχη για επιζώντες στα συντρίμμια συνεχίζεται
Η μάχη για επιζώντες στα συντρίμμια συνεχίζεται
ΒΑΝ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Βραδύτητα στη διανομή βοήθειας καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι της επαρχίας Βαν, στην Τουρκία, κατηγορώντας παράλληλα τις αρχές για εθνοτικές διακρίσεις, σε μία περιοχή η οποία κατοικείται κυρίως από Κούρδους και μαστίζεται από τη φτώχεια. Εκατοντάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι, στα συντρίμμια των πόλεων και των χωριών που ισοπεδώθηκαν από το σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται στις πόλεις Ερτζίζ και Βαν. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τους 462 μέχρι στιγμής, ενώ ανάσες ελπίδας δίνει η ανεύρεση επιζώντων, καθώς τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο και τον καιρό, συνεχίζοντας τις έρευνες στα ερείπια. Οι πληγέντες σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 600.000, καθώς περισσότερα από 2.600 κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 500 μετασεισμοί. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και των τροφίμων των φυλακών, που εξεγέρθηκαν απαιτώντας τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι στα ερείπια του σεισμού θα οικοδομηθεί η νέα πόλη του Βαν και του Ερτζίζ με αστικό σχεδιασμό, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες για εθνοτικές διακρίσεις, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του «ουδέποτε έκανε διακρίσεις» επιρρίπτοντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας. Αναγνώρισε «ελλείψεις» στην αντίδραση του κράτους τις πρώτες 24 ώρες και παραδέχθηκε έλλειψη αντισεισμικών προδιαγραφών στα κτίσματα της περιοχής, που προκάλεσαν την τεράστια καταστροφή, θάβοντας στα ερείπια εκατοντάδες ανθρώπους, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει ευθύνες στις κρατικές αρχές και την κυβέρνησή του για την έλλειψη πρόνοιας ασφαλούς στέγασης του πληθυσμού, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Ρ. Ερντογάν χαρακτήρισε επαρκείς τις 17.500 σκηνές που έχουν διανεμηθεί και τις κουβέρτες, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.

Η Τουρκία παρά την αρχική της άρνηση ζήτησε τελικά βοήθεια από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πολιτικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ δεν αποκαθίστανται λόγω της συνδρομής του στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας

TYΝΙΔΑ.--

Αρχισαν, ήδη, οι επαφές ανάμεσα στο ισλαμιστικό κόμμα «Εννάχντα» και στα κοσμικά κεντροαριστερά κόμματα («Κογκρέσο για τη Δημοκρατία» και «Εττακατόλ») που, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, φαίνεται να διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση, προκειμένου να σχηματιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η οποία θα έχει τα ηνία της χώρας μέχρις ότου η συντακτική Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες να εκπονήσει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ο επικεφαλής του «Εννάχντα», Ρασίντ Γανούσι, υποστήριξε ότι «το πιο φυσικό είναι την πρωθυπουργία και την προεδρία (ο πρόεδρος επιλέγεται από τη Βουλή) σε αυτήν την κυβέρνηση να αναλάβει κάποιος από το κόμμα που εξελέγη πρώτο» (χωρίς να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία). Παράλληλα, βέβαια, συνεργάτες του καλλιεργούσαν κλίμα «συμφιλίωσης» τονίζοντας ότι «κομβικό είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση και να υπάρξει ενότητα, και υπό την έννοια αυτή, θα γίνουν και υποχωρήσεις».

Τα στελέχη του «Εννάχντα» τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν έχουν σταματήσει να μοιράζουν διαβεβαιώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για το ότι «δεν πρόκειται να ανακοπεί η πορεία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και δεν πρόκειται να επιβληθούν ενδυματολογικοί ή άλλοι περιορισμοί στον τυνησιακό πληθυσμό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τον τουρισμό, καθώς όλα αυτά είναι προσωπικές επιλογές». Επιμένοντας στη «γραμμή» αυτή, χθες αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο χρηματιστήριο, στους οποίος τονίστηκε ότι το «Εννάχντα» «δεν στηρίξει με κάθε τρόπο τις ξένες επενδύσεις, θα αξιοποιήσει τη χρηματική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί μεγάλες (ιμπεριαλιστικές) χώρες και δεν προτίθεται ν' αλλάξει το τραπεζικό σύστημα με βάση τον ισλαμικό νόμο».

Η Ελλάδα συμμετέχει στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με τη συμφωνία για συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ και των άλλων «προθύμων» συμμάχων του στη Λιβύη και μετά την εξόντωση του Καντάφι και την ανατροπή του καθεστώτος του, έληξαν, χτες, στην Ντόχα του Κατάρ οι εργασίες του συνεδρίου της «Επιτροπής Φίλων για την Υποστήριξη της Λιβύης», όπου συμμετείχαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Αμυνας των κρατών που έστησαν τη ΝΑΤΟική επιχείρηση εισβολής στη χώρα αυτή με την επωνυμία «Unified Protector» (ενωμένος προστάτης), καθώς και ο πρόεδρος και μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών της Λιβύης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ι. Γιάγκος, ο οποίος μετέφερε τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση της εμπλοκής της Ελλάδας και στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, όπου σημειώνεται: «Στις εργασίες του συνεδρίου τέθηκαν από πλευράς του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου οι απαιτήσεις υποστήριξης της Λιβύης κατά την επόμενη μέρα, δίνοντας έμφαση στις συνθήκες ασφάλειας (παροχή τεχνικών μέσων για την αναδιοργάνωση του κράτους, συγκέντρωση, έλεγχο και ασφάλεια των όπλων, ομαλή επανένταξη των πολιτών στον κοινωνικό τους ρόλο)».

Μάλιστα, κατά την παρέμβασή του ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ «επανέλαβε την πρόθεση της χώρας μας για τη συνέχιση υποστήριξης της Λιβύης σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, τη διάθεση της Κρήτης και των ευκολιών της ως διαμετακομιστικό κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη διάθεση του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ)». Κάνοντας έτσι σαφές πως η ελληνική εμπλοκή θα έχει συνέχεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται,

ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε «καλό κλίμα», όπως διαρρεόταν, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση της 6μελούς αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, κατά την οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Κυριακή. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν έξι από τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου (Ομάν, Σουδάν, Υεμένη, Αίγυπτος, Αλγερία, Κατάρ), με επικεφαλής τον προεδρεύοντα, στην παρούσα φάση, του συμβουλίου, τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι.

Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε ο Αραβικός Σύνδεσμος σε έκτακτη σύνοδό του στις 17 Οκτώβρη, με την οποία καλούσε σε άμεσο τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων και σε άμεση έναρξη διαλόγου ανάμεσα στη συριακή ηγεσία και στις αντικαθεστωτικές οργανώσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση, την εξεύρεση μέσης λύσης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η απόφαση έθετε ως χρονοδιάγραμμα την πάροδο 15 ημερών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος, θα υπάρξουν συνέπειες για τη Συρία, των οποίων το περιεχόμενο δεν αποσαφηνίζεται, αλλά διαρρεόταν ότι πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η προσωρινή εκδίωξή της από το Σύνδεσμο.

Ενώ λάμβανε χώρα η συνάντηση, στην πλατεία Ομαϊάδων στο ιστορικό κέντρο της Δαμασκού πραγματοποιούνταν μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του Ασαντ, ενώ αντίθετα σε πολλές πόλεις, όπως οι Χομς, Χάμα, Ντεράα, Ιντλίμπ, πραγματοποιούνταν γενική απεργία και συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής, κατά τις οποίες, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι εννιά στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν έγιναν στόχος πιθανότατα ρουκέτας που φέρεται να εκτοξεύτηκε από ομάδα ενόπλων, πιθανότατα λιποτακτών, κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί, μέχρι το βράδυ, από τη Δαμασκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ