ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουν τζάμπα εργάτες

Αξιοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ και δηλώνουν ότι θέλουν νέες μειώσεις του λεγόμενου «εργασιακού κόστους»

Ακόμα και τις ώρες αυτές που η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας εξασφαλίζει στο κεφάλαιο απόλυτη ασυδοσία στην κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της εργοδοσίας, για την καθιέρωση μισθών πείνας με την παραπέρα απαξίωση της εργατικής δύναμης και την κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων για τη διάσωση των κερδών που έχουν εξασφαλίσει όλες τις τελευταίες δεκαετίες από το καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας με την ξετσιπωσιά και το θράσος των αστών βάζουν επιτακτικά θέμα παραπέρα μείωσης του εργατικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) μέσω της ιστοσελίδας του στην οποία συμμετείχαν 1.104 επιχειρηματίες αξιολογώντας από ελάχιστα έως πάρα πολύ σημαντικά 16 συγκεκριμένα «προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα» τα οποία τέθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το 87% από τους επιχειρηματίες που απάντησαν στην έρευνα χαρακτηρίζει από λίγο έως πάρα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις τους το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος». Αναλυτικότερα, ελάχιστα σημαντικό το έκρινε το 13%, λίγο σημαντικό το 20%, μετρίως σημαντικό το 43%, πολύ το 13% και πάρα πολύ σημαντικό το 11%. Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται να επιβαρύνει από «μετρίως» μέχρι «πάρα πολύ» τους ίδιους επιχειρηματίες σε ποσοστό 86% . Συγκεκριμένα, ελάχιστα απάντησε ότι το απασχολεί το 6%, λίγο το 8%, μετρίως το 17%, πολύ το 28% και πάρα πολύ το 41% από αυτούς. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν σε ένα βαθμό και την έκταση των αξιώσεων της εργοδοσίας που θέλουν και εξευτελιστικά αμειβόμενους εργαζόμενους και χωρίς καμία συμμετοχή των εργοδοτών στις ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά τα άλλα δεν προκαλεί καμία έκπληξη, όπως και τα προηγούμενα, το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα ότι οι επιχειρηματίες αξιολογούν σε ποσοστό 80% ως πολύ και πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα γι' αυτούς το ύψος των φορολογικών συντελεστών, ούτε το ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το «μεγάλο δημόσιο τομέα» ανέρχεται σε 63% . Αναμενόμενο, άλλωστε, είναι και το ποσοστό του 73% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών που αξιολογούν πολύ και πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το αυταπόδεικτο, ότι «έλλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου».

Τέλος, από το ερωτηματολόγιο του ΕΒΕΑ δε θα μπορούσε να λείπει ως ερώτημα το πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελούν για τους επιχειρηματίες οι πορείες και οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Τα ποσοστά εδώ διαμορφώθηκαν ως εξής: Ελάχιστα σημαντικό απάντησε πως είναι το 16%, λίγο σημαντικό το 24%, μετρίως το 25%, πολύ το 14% και πάρα πολύ σημαντικό το 21%.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εντατικές «διαβουλεύσεις» για τη λεηλασία

Η κυβέρνηση καλεί κάθε αρπακτικό που θέλει να κάνει μπίζνες με ελληνικά κοιτάσματα

Εκκληση για «συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας» για την «αξιοποίηση» - έτσι λένε τη λεηλασία από τα ενεργειακά μονοπώλια - των Υδρογονανθράκων της χώρας, απεύθυνε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, με αφορμή το πρώτο ανοιχτό φόρουμ για το θέμα, στο οποίο συμμετείχαν επιστημονικοί και υπηρεσιακοί φορείς. Το αρμόδιο υπουργείο προτίθεται μάλιστα να κάνει και άλλες τέτοιες «διαβουλεύσεις» προκειμένου να «στηρίξει, βελτιώσει και προωθήσει» τις διαδικασίες εκχώρησης του ορυκτού πλούτου της χώρας στα ενδιαφερόμενα ντόπια και ξένα μεγάλα συμφέροντα. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε το πλιάτσικο «εθνική προσπάθεια», σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε «στο πιο κρίσιμο σημείο της».

Μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, με τον οποίο συστήθηκε και η εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων του δημοσίου, η κυβέρνηση επιτάχυνε τις σχετικές διαδικασίες, πιεζόμενη και από τους ενδιαφερόμενους. Στις 5 του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οι πρώτες προσφορές αναμένονται μέσα στο Δεκέμβρη. Μετά τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών, όπως λέγονται, τα αποτελέσματα θα διατεθούν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και θα πουληθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες. Στόχος είναι να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, ανάλογα και τα αποτελέσματα των ερευνών, μέσα στο 2012.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν περιορίστηκε στο θέμα των ερευνών. Περίπου ένα μήνα μετά, στις 6 του Οκτώβρη, η Κυβερνητική Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την εκχώρηση στο πετρελαϊκό κεφάλαιο τριών «οικοπέδων», στα οποία έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με εκτιμήσεις για συνολικά αποθέματα έως 300 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι τρεις περιοχές είναι στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στα ανοιχτά του Κατάκολου. Το υπουργείο έχει κινήσει «διαβούλευση» μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη για τη συγκέντρωση όλου του υπάρχοντος υλικού, ώστε να είναι πλήρεις οι φάκελοι των προκηρύξεων. Αρχές του 2012 αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για το διεθνή διαγωνισμό.

Τα αποθέματα εκτιμώνται σε περίπου 25 δισ. ευρώ από κυβερνητικά στελέχη, που υποστηρίζουν ότι - σε βάθος 15ετίας - τα 12 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Ακόμη κι έτσι να είναι, τα όποια έσοδα θα διοχετευθούν ξανά στους δανειστές, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις για την «ανάπτυξη». Παρ' όλα αυτά, αν και η υπερτίμηση του πετρελαίου ευνοεί αντλήσεις υψηλού κόστους, οι δυσκολίες απόληψης και η σχετικότητα των αποθεμάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά το όποιο αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινά, νορβηγικά, αμερικανικά, ολλανδικά και βρετανικά συμφέροντα ενδιαφέρονται για τα «οικόπεδα» στην Ηπειρο και στον Πατραϊκό Κόλπο, αλλά και γενικότερα για τα ευρήματα στο Ιόνιο.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι κυβερνώντες εκβιάζουν και υποκρίνονται!

Ανακοίνωση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ για τις δηλώσεις του υφυπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας της ΝΔ, Κ. Αγοραστού, σχετικά με το ζήτημα της εισαγωγής ζάχαρης και τα προβλήματα της τευτλοκαλλιέργειας

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας σε όλα σχεδόν τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, ανάμεσα σε αυτά και τη ζάχαρη».

Αυτά σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, με αφορμή τα όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, και τα όσα δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός.

Ο υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να εκβιάσει τον ελληνικό λαό, ισχυρίστηκε ότι αν δε διευθετηθούν τα χρέη η χώρα μας δε θα μπορεί να εισάγει σιτάρι και ζάχαρη, ενώ ο περιφερειάρχης, που πρόσκειται στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί όψιμος υπερασπιστής της τευτλοκαλλιέργειας και των αγροτών, ζήτησε να παραμείνει το κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων στο κλειστό εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ, αφού επισημαίνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις «αποδέχτηκαν και προώθησαν την πολιτική της ΚΑΠ και των αποφάσεων της ΕΕ, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τους άλλους περιορισμούς, με συνέπεια το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και την απαξίωση της αγροτικής παραγωγής», αναφέρεται στο ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας, σημειώνοντας: «Το 2005 η ποσόστωση ζάχαρης για τη χώρα μας ήταν 300.000 τόνοι. Με την τότε ΚΟΑ Ζάχαρης της ΕΕ, με την οποία συμφώνησε και υπέγραψε, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε το 50% της ποσόστωσης, έκλεισε τα 2 από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης, με συνέπεια από τη μια να μειωθεί δραματικά η τευτλοκαλλιέργεια και φέτος δε θα ξεπερνά τους 35.000 τόνους ζάχαρης και από την άλλη να γίνουμε χώρα εισαγωγής ζάχαρης, να χαθεί εισόδημα για τους αγρότες, να μεγαλώσει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα και να κερδοσκοπούν οι μεγάλες βιομηχανίες ζάχαρης της Ευρώπης που εισάγουν πλέον στη χώρα μας».

«Φτάνει πια η κοροϊδία»!

Στη συνέχεια, αφού υπενθυμίζεται ότι ο μεν Κ. Αγοραστός ήταν βουλευτής της ΝΔ και ψήφισε το κλείσιμο των δύο εργοστασίων και την πώληση του 50% της ποσόστωσης ζάχαρης, ο δε Ντ. Ρόβλιας είναι υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έχει «βγάλει στο σφυρί» και τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ, υπογραμμίζεται: «Φτάνει πια η κοροϊδία και η υποκρισία σε βάρος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησε και οδηγεί την τευτλοκαλλιέργεια, την καπνοκαλλιέργεια και άλλες καλλιέργειες στην απαξίωση και εγκατάλειψη. Αυτή ευθύνεται για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, για τη μείωση της παραγωγής, για την ερήμωση της υπαίθρου. Ενώ ζούμε σε μια χώρα με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και με τεχνογνωσία από τους αγρότες, που μπορεί να παράγει τα πάντα, έχουμε μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής αγροτικών, ζωικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, πληρώνουμε 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγή προϊόντων εξαιτίας αυτών των πολιτικών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες σε συντονισμό, κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και αγωνιστικά ταξικά κινήματα να στείλουν στην απαξίωση και να εγκαταλείψουν τους υπεύθυνους, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, μέσα από την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από το εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Ετσι θ' αναπτυχθούν οι μεγάλες δυνατότητες παραγωγικής ανάπτυξης που έχει η χώρα μας. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ