ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Απολύσεις γιατρών για άλλοθι στην απόφαση κλεισίματος

Μετά από πάσα του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητά την απόλυση γιατρών για να δικαιολογήσει το κλείσιμό του

Αλλοθι για την προειλημμένη απόφασή της να κλείσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΕΚΑΣΚ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αναζητά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που - όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ - είχε υποβαθμίσει με την πολιτική της το μοναδικό δημόσιο κέντρο για τα παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες.

Ετσι χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος «χτύπησε» δυο φορές: Την πρώτη στη Βουλή και, τη δεύτερη, λίγο αργότερα με επιστολή του προς τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αρη Μουσιώνη, με την οποία, του ζητά, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να απολύσει γιατρούς από το ΕΚΑΣΚ, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες ελλείψεων και υπερεντατικοποίησης έσωσαν παιδικές ζωές.

Η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής: Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε συζήτηση για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Στο τέλος της συνεδρίασης η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη έθεσε το θέμα του ΕΚΑΣΚ, λέγοντας «σαν παιδίατρος, δεν μπορώ να επιτρέπω να είναι παιδί με καρδιοπάθεια επί ένα μήνα στο νοσοκομείο και να μη χειρουργείται». Παίρνοντας πάσα, ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε στους γιατρούς: «Θα επιληφθούμε και πειθαρχικά, γιατί δεν είναι δυνατόν η διαμάχη ολίγων γιατρών μεταξύ τους, να αφήνει παιδιά που τα βάζουν σε νάρκωση, να ξυπνάνε και να μην έχουν παρέμβει, επειδή τσακώνονται οι γιατροί. Και απ' ό,τι ενημερώθηκα αυτό συμβαίνει 20 χρόνια. Αν είχα τη δυνατότητα, θα τους είχα απολύσει και η ενεργοποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών, κ. Παπανδρέου, γίνεται με πολύ αυστηρούς όρους (...) Να είστε βεβαία ότι θα το λύσουμε και αυτό που είπε σήμερα ο κ. Μουσιώνης είναι η λύση του προβλήματος».

Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας, απομονώνοντας - απ' το «πριν» και το «μετά» - ένα γεγονός και μεγιστοποιώντας πιθανές διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις, επιχειρεί να συγκαλύψει τις τρομακτικές ελλείψεις και να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ΕΚΑΣΚ, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στους γιατρούς. Ετσι λίγο αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, στην οποία, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι οι «τραγικές καταστάσεις» είναι αποτέλεσμα «των συγκρούσεων μεταξύ ορισμένων γιατρών» και οι οποίες συγκρούσεις «φτάνουν σε βαθμό αδιαφορίας για τους ασθενείς, π.χ., για την τύχη ενός μικρού παιδιού που ναρκώθηκε προκειμένου να χειρουργηθεί και έως να ξυπνήσει, οι γιατροί αντί να κάνουν τα καθήκοντά τους διαπληκτίζονταν και δεν ασχολήθηκαν με τις ιερές τους υποχρεώσεις!». Και καταλήγει: «Είναι προφανές πως αν ευσταθούν αυτά που εσείς και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μου αναφέρατε, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Υγείας ζητά την απόλυση γιατρών για να φανεί δικαιολογημένη η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ΕΚΑΣΚ, το οποίο, στην 20ετία που επικαλείται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ήταν υποστελεχωμένο σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα το προσωπικό να σώζει ζωές με υπερεντατικοποίηση των προσπαθειών του.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αξιώνουν ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών και γενικά στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη της καλύτερης οργάνωσης μέσα και έξω από τα καράβια. Λίγες ώρες μετά την προχτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των ναυτεργατών, με μπλοκάρισμα στο λιμάνι του Πειραιά, των πλοίων των εταιρειών HSW και ΝΕΛ που αρνούνται να εφαρμόσουν τη ΣΣΕ Ακτοπλοΐας, έρχεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) να προσφέρει στις εταιρείες αυτές πλήρη κάλυψη, δίνοντας έτσι το «σύνθημα» και στις εταιρείες, που κάτω από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, εφαρμόζουν τις ΣΣΕ.

Ο ΣΕΕΝ ξεκαθαρίζοντας τα σχέδιά του αναφέρει ακόμα και για αυτή την απαράδεκτη ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι «με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προχώρησαν σε αυξήσεις της ΣΣΕ των ετών 2010 και 2011 ύψους 1,5% και 1% αντίστοιχα και μάλιστα αναδρομικά, όταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός βίωνε και βιώνει μειώσεις μισθών και συντάξεων από 20% έως 50%»!

«Οι κάτοικοι, οι ταξιδιώτες - συνεχίζει ο ΣΕΕΝ επιστρατεύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό - οι εργαζόμενοι και οι αγρότες των νησιών αποκομμένοι στα νησιά τους γνωρίζουν όλα τα ανωτέρω και θα βιώσουν αυτοί μόνοι την απαράδεκτη αύξηση της μισθοδοσίας», «που θα περάσει μέσω ανάλογης αύξησης των τιμών των εισιτηρίων», «αφού η πλοιοκτησία δεν μπορεί πλέον εκ των πραγμάτων να απορροφήσει τη νέα αυτή αύξηση»!.. Να σημειωθεί ότι ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει περίπου άλλα 100 εκατ. ζεστό χρήμα να προσφέρει στους εφοπλιστές ως επιδότηση με τη γνωστή «πατέντα» των άγονων γραμμών. Χώρια ότι οι εφοπλιστές έβαλαν στην τσέπη την κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων από τα εισιτήρια, ανάμεσα στα οποία ήταν και το τέλος για το ΝΑΤ, που το οδηγούν στη διάλυση.

Εντείνοντας την πρόκληση ο ΣΕΕΝ αναφέρει: «Η κυβέρνηση και το κράτος από την άλλη πλευρά παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο χώρο με πρωτοφανή απάθεια και ανοχή επιτρέποντας στους επιστρατευμένους ναυτικούς να κάνουν οκταήμερη απεργία, και σε μη ναυτικούς να κάνουν καταλήψεις καταπελτών, παραβιάζοντας έτσι κάθε κανονισμό περί ασφαλείας του πρώτου λιμανιού της χώρας (ISPS)»!

ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Απεργία εργαζομένων σε εργολάβο

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο διοικητήριο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στην Κοζάνη, προχώρησαν χτες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, μετά από απόφαση του Σωματείου Εργατοτεχνικών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ). Οι περίπου 50 εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργολαβική επιχείρηση «ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ», για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, ενώ μόλις τη Δευτέρα και μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του Αυγούστου.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΣΕΕΕΝ, οι εργαζόμενοι πληρώνουν την πολιτική ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ και τους ανταγωνισμούς των εργολάβων που χτυπιούνται σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς, για να πάρουν εργολαβία τη λειτουργία των τμημάτων της.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συγκεκριμένη εταιρεία που με μειοδοτικό διαγωνισμό πήρε για ένα χρόνο την εργολαβία λειτουργίας του τμήματος λιγνίτη και τέφρας, ενός νευραλγικού τομέα του ΑΗΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε την εργολαβία με προσφορά 450.000 ευρώ, ενώ η αμέσως επόμενη προσφορά ήταν στις 800.000 ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνει, όπως λένε οι συνδικαλιστές, ότι η εταιρεία που πήρε την εργολαβία, θα προσπαθήσει να βγάλει τη χασούρα από τους εργαζόμενους.

Ετσι τους αφήνει απλήρωτους για μήνες, δεν εφαρμόζει τις αντίστοιχες συμβάσεις, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία δεν τους κολλάει τα αντίστοιχα ένσημα, δεν τους προμηθεύει ούτε τα ατομικά μέσα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Η επιχείρηση δε δεσμεύεται για την καταβολή των δεδουλευμένων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ απειλεί τους εργαζόμενους πως θα προχωρήσει σε απολύσεις, αν συνεχίσουν τον αγώνα τους. Κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και την απλήρωτη δουλειά, οι εργαζόμενοι, μαζί με το ΣΕΕΕΝ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Μέτρα για την οργάνωση της πάλης

Η καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στη χτεσινή σύσκεψη του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ήταν πως μεγάλο μέρος των παρευρισκομένων συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Η οργάνωση του αγώνα στην πράξη εκφράζεται μέσα από την απόφαση να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία Επιτροπών άρνησης πληρωμής των χαρατσιών στους χώρους δουλειάς και αυτές να συναντηθούν στις 2 Νοέμβρη προκειμένου να προγραμματίσουν την παρέμβασή τους. Ακόμα αποφάσισαν να εντείνουν τη μάχη για τη μαζικοποίηση του Σωματείου με νέες εγγραφές και να γίνει ενημέρωση στους χώρους δουλειάς για τα ψηφίσματα του ΠΑΜΕ. Η δουλειά αυτή θα κορυφωθεί με την ιδρυτική σύσκεψη για το ΠΑΜΕ στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο πανελλαδικά, που θα γίνει στις 12 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ