ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου στον τουρισμό

Μετά την ηχηρή απάντηση από τους εργαζόμενους στο «Ledra Marriott» επιτίθεται στον «Ρ» και στις ταξικές δυνάμεις που αποκάλυψαν τον εργοδοτικό ρόλο τους

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τo «Ledra Marriott»
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τo «Ledra Marriott»
Με όπλο τους την εκφρασμένη αλληλεγγύη του κλαδικού τους συνδικάτου, των επιχειρησιακών σωματείων, αλλά και σωματείων άλλων κλάδων, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ledra Marriott» πήραν απόφαση στη γενική τους συνέλευση να μη διαπραγματευτούν με την εργοδοσία κανένα κεκτημένο δικαίωμά τους, όπως αυτή ζητά. Εδωσαν απάντηση στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό καθώς αγνόησαν τα κελεύσματα του πρόεδρου της κλαδικής Ομοσπονδίας και στελέχους της ΠΑΣΚΕ να διαπραγματευτούν με την εργοδοσία το «λιγότερο κακό».

Τόσο η απόφαση των εργαζομένων, όσο η καταγγελία και η αποκάλυψη του ρόλου της ΠΑΣΚΕ, που συγκροτεί την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενόχλησε ιδιαίτερα. Με χτεσινή ανακοίνωσή της αυτή η πλειοψηφία επιτίθεται στον «Ριζοσπάστη», τον οποίο αποκαλεί «νοσηρό κομματικό έντυπο προπαγάνδας», γιατί αποκάλυψε για ακόμα μια φορά στους εργαζόμενους το ρόλο τους, ρόλο υπεράσπισης των συμφερόντων της εργοδοσίας. Επιτίθεται στις ταξικές δυνάμεις, στην παράταξη της ΔΑΣ, που έχει το τιμόνι της διοίκησης του συνδικάτου της Αθήνας, κάνοντας λόγο για δήθεν τάχα «υβριστικές συκοφαντικές επιθέσεις» και για «καιροσκόπους που, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους, ειδικεύονται στις φτηνιάρικες βάναυσες και ολοκληρωτικές κοσμοθεωρίες τους», γιατί τους χάλασε τα σχέδια. Γιατί από την πρώτη στιγμή το κλαδικό συνδικάτο δήλωσε τη συμπαράσταση και στήριξη στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, βρέθηκε στο πλευρό τους, κάλεσε όλο τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά αυτή η πλειοψηφία ότι η δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης μπορεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Μάλιστα, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας επιχειρεί αποτυχημένα να «αναδιπλωθεί», αφού διευκρινίζει σχετικά με την επιστολή του προέδρου της που διαβάστηκε στη γενική συνέλευση ότι «οι εργαζόμενοι εκλήθησαν να αποφασίσουν ποια στάση επιθυμούν να κρατήσει η διοίκηση του σωματείου με θάρρος και ειλικρίνεια και το εύρος της φράσης "εντολή διαπραγμάτευσης" περιλαμβάνει από το καμία διαπραγμάτευση ως αντιμετώπιση των δυσκολιών καταβολής μισθοδοσίας τον επερχόμενο χειμώνα».

Μόνο που ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας την κρίσιμη στιγμή της συνέλευσης που οι εργαζόμενοι καλούνταν να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ο ίδιος με την επιστολή του κάλεσε τους εργαζόμενους «να εκφραστούν με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο για τα όρια και την εντολή διαπραγμάτευσης, ούτως ώστε οι εκπρόσωποί μας συνδικαλιστές να διαπραγματευτούν με την εργοδοσία τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των εργαζομένων... (η υπογράμμιση δική μας)»! Αυτό επιδίωκε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και οι εργαζόμενοι το άκουσαν πολύ καλά, το κατάλαβαν, γι' αυτό και πέταξαν την πρόταση αυτή όπως και της εργοδοσίας στο καλάθι των αχρήστων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Προχωρούν σε νέα κλιμάκωση του αγώνα

Ξεκάθαρη απόφαση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο, στη διάλυση κοινωφελών δημόσιων φορέων, στην εφεδρεία-απόλυση, στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, πάρθηκε χθες στη σύσκεψη του Συντονιστικού Ομοσπονδιών και Σωματείων στους φορείς και οργανισμούς του δημοσίου. Στη σύσκεψη που έγινε με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες χώρους εκφράστηκε από όλους η απόφαση συσπειρωμένοι στο Συντονιστικό, να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στο εφιαλτικό πολυνομοσχέδιο και στα άλλα αντεργατικά μέτρα.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε να μην επιτρέψουν να βγει κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία-απόλυση, «μπλοκάροντας» τις διαδικασίες όπου προχωρήσουν, με τη στήριξη του Συντονιστικού. Κατήγγειλαν ταυτόχρονα την προσπάθεια κυβέρνησης και Διοικήσεων να διασπάσουν τον αγώνα τους υποστηρίζοντας σε διάφορους οργανισμούς και φορείς ότι θα εξαιρεθούν των μέτρων.

Την ίδια στιγμή θα απαιτήσουν από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν νέα 48ωρη απεργία ενώ το ίδιο το Συντονιστικό θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοέμβρη στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών με ταυτόχρονες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Τα μέλη του Συντονιστικού επισήμαναν, ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και να απαιτούν:

Καμία κατάργηση - συρρίκνωση Δημόσιου κοινωφελή Οργανισμού και Φορέα. Καμία άμεση η έμμεση απόλυση εργαζόμενου. ΟΧΙ στο αντιδραστικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης. Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, το εφάπαξ, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα δικαιώματά μας συνολικότερα. Να σταματήσει η φορολογική «καταιγίδα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων

Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, που αντιστέκονται στη βαθιά αντεργατική πολιτική προσπαθεί η κυβέρνηση των κεφαλαιοκρατών, κινητοποιώντας το μηχανισμό των δικαστηρίων και της αστυνομίας, για να μάθει σε ποιες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου έγιναν ή γίνονται καταλήψεις.

Σε έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας προς το υπουργείο Εργασίας στις 24 Οκτωβρίου αναφέρεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ζητήσει να γίνει προκαταρκτική εξέταση από τις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν ξεκινήσει η μεγάλη 48ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις μέρες νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Ηλ. Μόσιαλος, είχε αποφανθεί, σαν να ήταν ο ίδιος δικαστής ότι οι καταλήψεις των δημόσιων κτιρίων είναι απεργίες «οι οποίες είναι προφανώς παράνομες και καταχρηστικές» και ότι αυτό «συνεπάγεται αντίστοιχη περικοπή αποδοχών και η περικοπή αυτή θα γίνει από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ή τον εκκαθαριστή αποδοχών για όλες τις καταλήψεις από την έναρξή τους».

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε η προαναφερόμενη εισαγγελική παραγγελία βάσει της οποίας η αστυνομία ζητά στοιχεία για το «αν υπηρεσίες σας τελούν ή τελούσαν υπό κατάληψη και για ποιο χρονικό διάστημα». Παρόμοια έγγραφα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες. Ολα αυτά αποτελούν μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να εμποδίσει την κλιμάκωση των αντιδράσεων των εργαζομένων, να θωρακίσει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της.

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) και σημειώνει ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας. Επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες μας, θα αποτύχει όπως απέτυχε και στο παρελθόν».

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Συνέλευση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα

Σε λαϊκή συνέλευση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα στην Πτολεμαΐδα της Κοζάνης, σήμερα Πέμπτη 27 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο, καλούν το ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Εορδαίας και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών σε κάθε συνοικία, γειτονιά, χωριό, που θα μπαίνει μπροστά, θα κινητοποιεί το λαό με λαϊκές συνελεύσεις, θα εντοπίζει τα προβλήματα των συναδέλφων, των γειτόνων και θα οργανώνει την πάλη για τη λύση τους. Θα μπαίνει μπροστά στο συνεργείο κατάσχεσης, διακοπής ρεύματος, νερού κ.λπ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η επιδείνωση της κατάστασης της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας αναμένεται ραγδαία το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις εντολές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της τρόικας, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων, είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο τα κέρδη των τραπεζών, του εφοπλιστικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Είναι αποφασισμένοι να μας φτάσουν στον πάτο.

Ηρθε η ώρα να πάρει ο λαός τη ζωή του στα χέρια του. Είναι αναγκαίο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Εχουμε χρέος πάνω από όλα στα παιδιά μας να τους σταματήσουμε. Να μην τους επιτρέψουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους».

  • Κινητοποίηση στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη με συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο παλιό εργοστάσιο της «Βέτλανς», οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νάουσας. Καλούν το λαό να αντιπαρατεθεί με αυτήν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας, με σύνθημα «Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού, η οργή μας να γίνει δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής».

Αντίστοιχες παρεμβάσεις προγραμματίζουν και οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Σε κινητοποιήσεις στις τοπικές παρελάσεις, καλούν το λαό οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Νεάπολης - Συκεών, Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Καλαμαριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ