ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να γίνει δωρεάν φοιτητική εστία το «La Μirage»

Ανακοίνωση, με αφορμή τη μετατροπή του ξενοδοχείου «La Mirage» σε εστία με νοίκι 200 ευρώ!

«Να γίνει τώρα το ξενοδοχείο "La Mirage" δωρεάν φοιτητική εστία», απαιτεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής.

Το ΜΑΣ υπενθυμίζει πως «θέλουν να μετατρέψουν το ξενοδοχείο "La Mirage" της Ομόνοιας, ιδιοκτησίας Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, σε φοιτητική εστία με νοίκι 200 ευρώ»! Σημειώνει πως «πρόκειται για τη νέα, φιλολαϊκή τάχα, κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές μετά το αισχρό αστείο του Συστήματος "Εύδοξος+"».

Το ΜΑΣ σημειώνει: «Ιδού το αίσχος! Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο δήμαρχος Αθηναίων προχώρησαν σε συνάντηση, με θέμα τη σύμβαση μετατροπής του ξενοδοχείου "La Mirage" σε φοιτητική εστία. Στόχος, όπως έχουν το θράσος να λένε, να αναβαθμιστεί το κέντρο, αφού θα ανακαινιστεί το εγκαταλελειμμένο κτίριο και να πέσει και παραδάκι, αφού κάθε φοιτητής θα πληρώνει 200 ευρώ το μήνα (η καθαριότητα δωματίου είναι πολυτέλεια και χρεώνεται έξτρα).

Προκαλώντας την οργή των φοιτητών από την επαρχία, που οι γονείς τους πληρώνουν υπέρογκα ποσά για νοίκι και διαμονή, η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνει: «Η μετατροπή του ξενοδοχείου σε νεανική φοιτητική κατοικία αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα που η επιτυχία του θα δώσει τη δυνατότητα ανάπλασης κι άλλων τέτοιων κτιρίων, κενών χρήσης, που το τελευταίο διάστημα δημιουργούν αστικά κενά και ενισχύουν την υποβάθμιση της πόλης, ώστε να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση της Αθήνας και να αναβαθμιστεί η περιοχή».

Θέλουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους πελάτες! Θέλουν να κάνουν και άλλες μπίζνες πάνω στο δικαίωμα και την ανάγκη μας να έχουμε στέγη! Αυτές οι μπίζνες βαφτίζονται αναβάθμιση της περιοχής! Οι ίδιοι όμως διαλύουν το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, οδηγούν σε μαρασμό τις ελάχιστες φοιτητικές εστίες. Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε για φαγητό ή ρεύμα, χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από την κυβέρνηση, τους υπουργούς της και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη!

Τώρα απαιτούμε το ξενοδοχείο "La Mirage" να γίνει φοιτητική εστία για τη ΔΩΡΕΑΝ διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για σύγχρονη και άνετη διαμονή (μελέτες για την ασφάλεια του κτιρίου, διαμόρφωση χώρων, δωματίων κ.λπ.)».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Διδασκόμαστε! Εμπνεόμαστε! Συνεχίζουμε!»

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 28η Οκτώβρη

Παλλαϊκή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 1944, για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ
Παλλαϊκή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 1944, για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ
«Εμπνεόμαστε από το έπος της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, από το μεγάλο Αντιφασιστικό Αγώνα του σοβιετικού λαού, των εκατομμυρίων εργατών και εργατριών, αγροτών και νεολαίας που πάλεψαν σε όλο τον κόσμο! Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τη νεολαία, με όπλο την ιστορική πείρα παλεύουμε ακόμα πιο θαρρετά!».

Τα παραπάνω δηλώνει η ΚΝΕ μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτώβρη, στην ανακοίνωσή της με την οποία πραγματοποιεί σήμερα εξορμήσεις στα σχολεία και απευθύνεται σε όλους τους νέους.

Αναλυτικά, η ΚΝΕ σημειώνει τα εξής:

«"...ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα... Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι, και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό".

Αθήνα, 31 του Οχτώβρη 1940,

Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αυτά τα λόγια, το ΚΚΕ σάλπισε το σύνθημα της αντίστασης στην ιταλική εισβολή το 1940. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε. Μετά την εισβολή του γερμανικού φασιστικού στρατού, έγραψε τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας μας. Δημιούργησε το ΕΑΜ, το στρατό του, τον ΕΛΑΣ, την οργάνωση της νεολαίας, την ΕΠΟΝ.

Με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, ο λαός οργανώνεται στις πόλεις και τα χωριά αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Με το όπλο στο χέρι πολέμησε τον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους δυνάστες. Απελευθέρωσε την Ελλάδα. Η μορφή του αντάρτη, του καπετάνιου του ΕΛΑΣ αποτελεί αιώνιο σύμβολο της πάλης του ελληνικού λαού. Με την πολιτική απεργία απέτρεψε να σταλούν Ελληνες εργάτες στα εργοστάσια της Γερμανίας. Αξιοποίησε τα σαμποτάζ στις πόλεις. Η πάλη για τη λευτεριά του λαού μας συνδέθηκε με την οργάνωση λαϊκών θεσμών. Η κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας έβαλε τον εργαζόμενο λαό στο προσκήνιο. Οργάνωσε για πρώτη φορά τη Λαϊκή Παιδεία, έδωσε για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και τους νέους.

Η Σοβιετική Ενωση πρωταγωνίστησε στη συντριβή του φασισμού. Εδωσε πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών. Απελευθέρωσε τους λαούς της Ευρώπης, με το θρυλικό Κόκκινο Στρατό. Η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ αποτελεί το αιώνιο σύμβολο της υπεροχής του σοσιαλισμού και της προσφοράς του στην ανθρωπότητα.

Ο,τι γράφτηκε με αίμα δε σβήνει με βρώμικο μελάνι

Και στην περίοδο του πολέμου ξεχώρισαν, στην Ελλάδα και παγκόσμια, δύο κόσμοι με αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Στην Ελλάδα απέναντι στη λαϊκή πάλη βρέθηκαν ντόπιοι βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τα κόμματά τους που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία τους. Οι πρόγονοι των σημερινών καπιταλιστών και των κομμάτων που τους υπηρετούν έφυγαν για το Κάιρο, παίρνοντας μαζί τους τεράστιες ποσότητες κρατικών αποθεμάτων σε χρυσό. Πριν φύγουν, παρέδωσαν τους κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους στους ναζί. Κάποιοι παρέμειναν στην Ελλάδα, συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και συνέχισαν να καταληστεύουν το λαό. Καλούσαν τον ελληνικό λαό να υποταχθεί. Αυτός ήταν και τότε και σήμερα ο πατριωτισμός τους.

Λέγονται πολλά για τις αιτίες του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Η αλήθεια είναι ότι οι πόλεμοι είναι σύμφυτοι με τον καπιταλισμό, είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη για το κυνήγι μεγαλύτερης κερδοφορίας, αντιθέσεις που οξύνονται ακόμη περισσότερο σε περιόδους οικονομικής κρίσης!

Το 1929 ξεσπάει η οικονομική κρίση πρώτα στις ΗΠΑ και έπειτα επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Ηταν καπιταλιστική κρίση, αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και κερδών και όξυνε ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Φασιστικά καθεστώτα και κυβερνήσεις αναδείχτηκαν μέσα στα πλαίσια του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος όπως ο Χίτλερ. Αυτά τα καθεστώτα αξιοποιήθηκαν από τις αστικές τάξεις για τη διατήρηση της εξουσίας τους. Αξιοποιήθηκαν για το χτύπημα της ΕΣΣΔ, που ήταν λαμπρό, φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς του κόσμου και γι' αυτό ήθελαν να την συντρίψουν.

Οι ναζί στη Γερμανία στηρίχτηκαν από μονοπώλια αμερικάνικων, αγγλικών και άλλων ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως η "Φορντ", η "Ρενό", η "Τέξας Οϊλ".

Η Ιστορία έχει μία αλήθεια και αυτήν τη γράφουν οι λαοί!

Ο λαός μας δεν μπόρεσε να χαρεί τη νίκη του, μετά την απελευθέρωση τον Οκτώβρη του 1944. Η αστική τάξη, μαζί με τους Αγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους της και μαζί με πρώην συνεργάτες των ναζί επιτέθηκαν το Δεκέμβρη του 1944 εναντίον του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Απόδειξη ότι την αστική τάξη ενδιέφερε εξ αρχής να μην της αφαιρεθεί η εξουσία της από την ένοπλη πάλη του λαού. Ο λαός επέλεξε ξανά να πάρει τα όπλα. Η 28η Οκτώβρη του 1946 είναι η μέρα της επίσημης ίδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Ο ΔΣΕ αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημα του ΚΚΕ, η τρίχρονη εποποιία του αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Αντιπαρατέθηκε η ένοπλη μαζική λαϊκή πάλη με την ένοπλη και κρατική βία που ασκούσαν οι μηχανισμοί και οι κυβερνήσεις της ελληνικής αστικής τάξης από κοινού με τον εγγλέζικο και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, με την ένοπλη και κρατική βία τους ενάντια στον οργανωμένο λαό που έδιωξε τους Γερμανούς.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ! ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Εμπνεόμαστε από το έπος της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, από το μεγάλο Αντιφασιστικό Αγώνα του σοβιετικού λαού, των εκατομμυρίων εργατών και εργατριών, αγροτών και νεολαίας που πάλεψαν σε όλο τον κόσμο! Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τη νεολαία, με όπλο την ιστορική πείρα παλεύουμε ακόμα πιο θαρρετά!

Δεν πειθαρχούμε στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Δεν πειθαρχούμε στα κελεύσματα της υποταγής.

Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος, η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Μη δέχεσαι να ζεις στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στην ανεργία και την αμορφωσιά. Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να ζήσουν οι εργαζόμενοι κάνοντας κουμάντο στον πλούτο που παράγουν.

Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε, να χτίσουμε μία κοινωνία που δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε μία κοινωνία που θα αναπτύσσεται με βάση την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Είμαστε σίγουροι ότι οι λαοί θα είναι αυτοί που θα πουν την τελευταία λέξη!

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΟΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!».

Πολύμορφες πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την ιστορική επέτειο

Το Σάββατο ο ιστορικός περίπατος για μαθητές Γυμνασίου, στις 10.30 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή

Αυτό το Σάββατο, 29 Οκτώβρη, θα γίνει τελικά ο πρώτος ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ που είναι αφιερωμένος στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και ήταν προγραμματισμένος για το προηγούμενο Σάββατο αλλά αναβλήθηκε. Πρόκειται για μια εκδήλωση ειδικά επιμελημένη για μαθητές Γυμνασίου, που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ και το ραντεβού για την έναρξή της είναι στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» (έξοδος Κοραή).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο κτίριο της Κοραή 4, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο, και για ένα μικρό διάστημα, μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του '44 στέγασε τα γραφεία του ΕΑΜ. Επίσης, θα γίνει συζήτηση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929 και το πώς φτάσαμε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για όλη την περίοδο 1940 - '44, την Αντίσταση και την απελευθέρωση. Για όλα αυτά, η ΚΝΕ προτείνει την εξής βιβλιογραφία στους μικρούς μαθητές: «Τα σταφύλια της οργής» - «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» του Τζ. Στάινμπεκ, «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ, «Ο δρομάκος με την πιπεριά» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» - «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή, «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος» του Μ. Λουντέμη, «Επικαιρικά» του Γ. Ρίτσου.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του λαού μας, συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής» πραγματοποιεί η ΤΟ Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ την Παρασκευή 28 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34). Θα μιλήσει ο Θωμάς Κρούσαρλης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Εκδήλωση με το ίδιο θέμα διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Μεσσηνίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 29 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ψυχαγωγίας της Εστίας (Λακωνικής).

Εκδήλωση με θέμα «28η Οκτωβρίου και τότε και σήμερα πατριωτισμός το δίκιο του λαού» διοργανώνει η Ν.Ο. Πειραιά της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του Μουσείου της Μάνδρας της Κοκκινιάς. Θα μιλήσει ο Νίκος Τούσσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΝΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Εκδήλωση με θέμα «O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αντίσταση στην Ελλάδα», διοργανώνουν η Αχτιδική Επιτροπή Βοΐου Κοζάνης του ΚΚΕ και οι ΟΒ Σιάτιστας της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ και θα προβληθεί η ταινία «Τα χρόνια της θύελλας».

Εκδρομή στο Χορτιάτη

Εκδρομή στο Χορτιάτη, για ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, διοργανώνουν οι μαθητικές οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το Σάββατο 5 Νοέμβρη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 11 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου. Η εκδρομή πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβρη του 1944, όπου 144 κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, έπεσαν θύματα των ναζιστικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
Για... τις στολές στην παρέλαση

Διαμαρτυρήθηκε η διευθύντρια του Γυμνασίου Αλοννήσου για δημοσίευμα του χτεσινού «Ριζοσπάστη» σχετικά με την άρνηση μαθητών του σχολείου, να πληρώσουν οι γονείς από την τσέπη τους την αγορά των στολών που θα φορέσουν στην αυριανή παρέλαση. Οχι για να διαψεύσει το γεγονός, αλλά για να πει ότι... οι στολές κοστίζουν πολύ λιγότερο από το ποσό που αναφέρθηκε στο δημοσίευμα.

Βεβαίως, η ουσία δεν αλλάζει καθώς παραμένει το ζήτημα ότι, σε μια περίοδο που η πολιτική της κυβέρνησης έχει «καταφάει» το λαϊκό εισόδημα, τα αντιλαϊκά χαράτσια «πέφτουν βροχή» και η εμπορευματοποίηση της Παιδείας απλώνεται παντού, ζητείται από τις οικογένειες των μαθητών να πληρώσουν για κάτι που δε θα έπρεπε. Δεν αλλάζει ούτε και με την επισήμανση της διευθύντριας ότι όποια παιδιά δεν μπορούν να αγοράσουν τις στολές μπορούν να ζητήσουν «βοήθεια» από τη Διεύθυνση και αυτή θα επιληφθεί του θέματος.

Οι μαθητές δεν είναι ζήτουλες και στέλνουν μήνυμα αγωνιστικής αξιοπρέπειας, «δηλώνοντας» ότι η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα που παζαρεύεται, αλλά δικαίωμα που αφαιρείται και με αγώνες κατακτιέται...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Παραπέρα υποβάθμιση και κλείσιμο ελληνικών σχολείων

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση του νομοθετήματος στη Βουλή

Με τη συζήτηση και ψήφιση των άρθρων του από την κυβερνητική πλειοψηφία ολοκληρώθηκε, χτες, στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ομογενειακή εκπαίδευση. Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Γιάννη Ζιώγα να καταψηφίζει μιλώντας για υποβάθμιση των σπουδών των Ελλήνων μεταναστών.

Ο Γ. Ζιώγας ξεκαθάρισε ότι «καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου, αφού το αντιδραστικό του περιεχόμενο τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας των μεταναστών». Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοθετήματος σχολίασε αναφορικά με τα κύρια σημεία του ότι στα «Κέντρα - Λόγος» που θεσμοθετεί «μπορούν να έχουν άμεση εμπλοκή φορείς μη ενταγμένοι στο εκπαιδευτικό σύστημα», προσθέτοντας παράλληλα ότι με τον «εξορθολογισμό» που προβλέπεται «θα κλείσουν υποβαθμισμένα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού». Ειδικά για το θέμα των συγχωνεύσεων τόνισε πως «υπάρχει μία πολύ μεγάλη αρνητική εμπειρία στη χώρα μας, διότι δυστυχώς και στο θέμα αυτό έχουμε προηγηθεί, γι' αυτό και είμαστε αντίθετοι κι όχι μόνο αντίθετοι, αλλά και το αντιπαλεύουμε. Εμείς, με την αφορμή αυτή, ως Κόμμα, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες της ομογένειας να μην κλείσουν σχολεία».

Από την πλευρά της κυβέρνησης η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι με νομοσχέδια σαν και αυτό «μπορούν να ανοίξουν προοπτικές, που μπορούν να εξορθολογιστούν δαπάνες, που μπορούν να βάλουν στο ύψος που της αξίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, αλλά και την ίδια την ομογένεια». Ασφαιρη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά της ΝΔ, με τον εισηγητή της, Σπ. Ταλιαδούρο, να υποστηρίζει ότι «για να υπάρξει ομαλή μετάβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά το νέο καθεστώς μέσα σε μια επαρκή μεταβατική περίοδο».

Σύσκεψη εκπαιδευτικών

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης των ελαστικά εργαζόμενων και άνεργων εκπαιδευτικών οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αθήνας, την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Μαθητικές πρωτοβουλίες για τον εορτασμό

Να κάνουν δική τους υπόθεση οι μαθητές το γιορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, έχει καλέσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και στο πνεύμα αυτό αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε διάφορα σχολεία.

Ομως, αντιμέτωπο με τις... αντιρρήσεις της διεύθυνσης του σχολείου ως προς το περιεχόμενο της γιορτής βρέθηκε το 15μελές του 1ου ΕΠΑΛ Αθήνας. Σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, παρά το ότι υπήρξε αρχικά συμφωνία της διεύθυνσης να διοργανώσουν οι μαθητές τη γιορτή, τελικά «λογοκρίθηκε» το κείμενο που ετοίμασαν και αναφερόταν στο χρονικό των γεγονότων και τη σύγχρονη συγκυρία. Οπως καταγγέλλουν, τα αποσπάσματα που αφαιρέθηκαν αφορούσαν τη σημερινή καπιταλιστική κρίση, το γεγονός ότι οι μεγάλες δυνάμεις την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου είχαν στο στόχαστρο την ΕΣΣΔ, αναφορές στο δικτάτορα Μεταξά και την κυβέρνησή του, τη στάση του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα όσο ο λαός πολεμούσε, το ρόλο του ΚΚΕ στη συγκρότηση του ΕΑΜ κ.ά. Μετά από την επιμονή των μαθητών να δώσουν στη γιορτή το πραγματικό αγωνιστικό της περιεχόμενο, η απάντηση που έλαβαν ήταν πως δε θα γίνει καθόλου γιορτή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ