«Χρειαζόμαστε άλλον διαχειριστή», δήλωσε χτες το βράδυ στο «Mega» ο Καρατζαφέρης. Δεν είπε κάτι νέο, είπε αυτό που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διακηρύσσουν διάφορα τμήματα της αστικής τάξης. Είτε ζητάνε εκλογές, είτε συγκυβέρνηση χωρίς εκλογές, ζητάνε άλλον διαχειριστή, με την αστική τάξη να παραμένει ανεμπόδιστη στην εξουσία και το λαό στα γόνατα.
Η εργατική τάξη πρέπει να κλείσει τ' αυτιά σε κάθε εκδοχή διαχείρισης. Τώρα περισσότερο από χτες πρέπει να δει το βασικό πρόβλημα. Το περιέγραψε στο πρώτο θέμα του ο κυριακάτικος «Ριζοσπάστης»:
«Δύο είναι τα βασικά δεδομένα που αυτήν την περίοδο καθορίζουν τις εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ελλάδα: Πρώτο, η καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει. Δεύτερο, οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στο φόντο της κρίσης, για τον επιμερισμό της ζημιάς που συνεπάγεται η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου. Το σύστημα δεν μπορεί να βρει λύση στη διαχείριση της κρίσης που να ικανοποιεί όλες τις μερίδες του κεφαλαίου. Εχει αδιέξοδα. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους τόπους δουλειάς, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα, στις εργατογειτονιές να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, με ενιαίο μέτωπο, για να μπει τέλος στις θυσίες για την κρίση και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Να διεκδικήσουν σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Να ανήκει στην εργατική τάξη και στο λαό ο πλούτος που παράγουν, με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους».
Για την αστική τάξη είναι όρος επιβίωσης η διατήρηση της εξουσίας με όποιον τρόπο. Γι' αυτό και αναμενόμενη η ένταση της επίθεσης στο ΚΚΕ, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα συνολικά.
Σ' αυτήν την επίθεση καταγράφονται διαφορετικά επεισόδια με κοινό παρονομαστή. Μετά τη δολοφονική επίθεση στη διαδήλωση στις 20 Οκτώβρη, αφού είχαν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να παρουσιάσουν το ΚΚΕ σαν συστημικό κόμμα που προστατεύει το κοινοβούλιο (σ.σ. και άρα - εννοούσαν - του πρέπει να καεί μαζί με το κοινοβούλιο, προτροπή που εμμέσως πλην σαφώς πέρασε από το ΒΗΜΑ ως την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με ενιαία γραμμή), τώρα το γυρίζουν στη γραμμή Πάγκαλου: Το ΚΚΕ ευθύνεται για την ανομία αφού προπαγανδίζει την ανυπακοή (τα άρθρα στο ΒΗΜΑ και στο ΕΘΝΟΣ). Συγκάλυψαν την προβοκάτσια, ζητάνε και τα ρέστα.
Η απάντηση του εργατικού κινήματος δίνεται καθημερινά και μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», που εξηγούν τι είναι αυτό που ενοχλεί τους αστούς. Το γεγονός ότι έχουνε ζόρια. Οτι δεν μπορούν να τα φέρουν πέρα με την κρίση. Και ότι για να σηκώσουν κεφάλι απειλούν να τσακίσουν το εργατικό κίνημα.
Το ΚΚΕ θα επιμένει να δείχνει πως το πρόβλημα υπάρχει στο ίδιο το σύστημα και καλεί την εργατική τάξη να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να εμπιστευτεί τη δύναμή της, να ενισχύσει το ΚΚΕ, να ανοίξει δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.
Η αστική τάξη, επίσης, βλέπει μακριά. Δεν μπόρεσε να βάλει στο κάδρο το ΚΚΕ όταν το Μάη του 2010 φουσκωτοί από τα μπλοκ του ΛΑ.Ο.Σ. έκαναν έφοδο στη Βουλή παριστάνοντας το ΠΑΜΕ. Δεν μπόρεσε να περιθωριοποιήσει το ΚΚΕ όταν οι «αγανακτισμένοι» της «άμεσης δημοκρατίας» έβγαζαν φιρμάνια που απαγόρευαν στους κομμουνιστές και τα ταξικά συνδικάτα να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα. Το επιχειρεί ξανά σήμερα με χτυπήματα «μία στο σφυρί και μία στο πέταλο». Από τη μια «συστημικό» κι απ' την άλλη «υποκινητής της ανομίας».
Το δεδομένο με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι αστοί και τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους είναι το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι το γεγονός ότι στα σπίτια έφτασαν τα χαρτιά για το νέο χαράτσι. Οτι οι μισθοί έρχονται κομμένοι. Οτι οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα. Οτι τα παιδιά σταματάνε τις σπουδές. Οτι τα γερόντια δεν έχουν ούτε φάρμακα. Οτι το νοσοκομείο γίνεται πια πολυτελής σουίτα για να οργώνουν οι εταιρείες. Οτι στο χώρο της Πρόνοιας χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται στον Καιάδα.
Μπροστά σε τέτοια δεδομένα, όπου η λαϊκή οργή συναντιέται με το κάλεσμα του ΚΚΕ για οργάνωση και αντεπίθεση, η αστική τάξη προσπαθεί να προλάβει τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, την επαφή μεγάλων λαϊκών μαζών με την πολιτική του ΚΚΕ.
Το ενιαίο κέντρο που οργανώνει τις προβοκάτσιες δημιουργεί προπέτασμα καπνού για να περάσει ανεμπόδιστα αυτή η πολιτική.
Από την πλευρά του το εργατικό κίνημα οφείλει να εντείνει τη δράση του εκεί που πονάει τους καπιταλιστές. Στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση των εργατών και την ανατροπή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού κινήματος, στις γειτονιές για να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να χτιστεί πιο στέρεη η λαϊκή συμμαχία, που με την πάλη της θα παρεμποδίζει την κυβερνητική πολιτική απ' όποια αστική κυβέρνηση κι αν προωθείται, θα προβάλλει αιτήματα από την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος ως την ίδια την εξουσία για τη λαϊκή οικονομία, έτσι που ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος να είναι και κτήμα του λαού.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ: «Η εύκολη λύση είναι να αναζητούμε (...) τους προβοκάτορες ή τους παρακρατικούς (...) Το ΚΚΕ (...) είναι αυτό που σε κάθε περίπτωση απεργιών ή κοινωνικών συγκρούσεων νομιμοποιεί την άσκηση βίας. Είναι τα μέλη του που μπλοκάρουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο υπουργεία, πανεπιστήμια, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις, διόδια, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες (...) Η αντισυστημική λογική που κυριαρχεί στην Αριστερά (...) εκτρέφει και υποθάλπει εκ των πραγμάτων τη βία» (ο Σ. Πολυμήλης στο ΒΗΜΑ).
ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: «Σχεδόν όλοι επαίνεσαν την ψύχραιμη στάση της Αλέκας Παπαρήγα (...) Oμως υπάρχουν πλευρές της πολιτικής του που δεν καλύπτονται επειδή έδειξε υπευθυνότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση (...) Οι κουκουλοφόροι και οι μπαχαλάκηδες δεν αποτελούν περιθωριακό φαινόμενο, ούτε είναι προβοκάτορες και κινούμενα της αστυνομίας "για να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ" (...) Εκμεταλλεύονται μια διάχυτη ατμόσφαιρα ανομίας, ζουν και αναπνέουν κάτω από την ομπρέλα του συνθήματος της ανυπακοής (...) τι νόμιζε το ΚΚΕ, ότι θα προπαγανδίζει αφορολόγητα την ανυπακοή (...) πρέπει να κατάλαβαν (;) ότι όταν ανοίξεις τον ασκό του Αιόλου της ανομίας δεν μένει τίποτα όρθιο (...) Δεν είναι δουλειά της περιφρούρησης του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ η αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων στις πορείες (...) αυτοί που τους θαυμάζουν για την οργάνωσή τους πρέπει να αντιληφθούν ότι μια τέτοια υποκατάσταση της πολιτείας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πολλά ανθρώπινα θύματα» (από άρθρο του Ν. Μπίστη στο ΕΘΝΟΣ).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ κόντρα σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο και τα κόμματά τους
ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανατροπές - σοκ από κούρεμα-μαμούθ σε τράπεζες, επιχειρήσεις, συντάξεις
ΤΑ ΝΕΑ: Βαθύ κούρεμα και παιχνίδι με τη φωτιά
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ωρα μηδέν για την Ελλάδα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θρίλερ με το haircut
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριήμερο θρίλερ με Συνόδους Κορυφής και Ευρωπαϊκά Συμβούλια...
ΕΘΝΟΣ: Εκβιασμός Μέρκελ για κούρεμα-εποπτεία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κούρεμα εφιάλτης
REALNEWS: «Κουρεύουν» το Γιώργο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Μοίρασαν ήδη τα ιμάτια της Ελλάδας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κομπάρσοι στις Βρυξέλλες
ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ομηρος του Βενιζέλου
ΑΥΓΗ: Ο λαός μπορεί
ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιστροφή στη δραχμή η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας
«Τα περισσότερα δεδομένα είναι γνωστά και, δυστυχώς, προαναγγέλλουν μια σκληρή δεκαετία για τη χώρα και τους πολίτες (...) η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός σκοτεινού τούνελ (...) δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες: φορτωμένη με την "κληρονομιά" του χρέους της (...) η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλη ανηφορική πορεία, στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές του πολιτικού συστήματος και η ήδη διαταραγμένη κοινωνική συνοχή της» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
«Ανατρέπονται όλα στην πραγματική οικονομία, στις τράπεζες, στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων, στα νοικοκυριά. Δημιουργούνται, εκ των πραγμάτων, νέα δεδομένα και στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί στο εξής θα είναι μακροχρόνια (...) Στο φόντο αυτών των δεδομένων, στο πλαίσιο της νέας εθνικής προσπάθειας, όλοι οι συντελεστές της παραγωγής, η κοινωνία των πολιτών και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξουν ρότα. Οι παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, χωρίς να αποποιούνται των δικαιωμάτων τους να κινούνται χωρίς μαξιμαλιστικά και ανεδαφικά αιτήματα, το δε πολιτικό σύστημα να αφήσει, έστω και προσωρινά, στην άκρη τις μικροκομματικού χαρακτήρα ανούσιες αντιπαραθέσεις» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
«Συστηματική προσπάθεια θα απαιτηθεί μέχρι να πατήσει η ελληνική οικονομία στα πόδια της (...) Αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί από όλους (...) Με λύπη όμως διαπιστώνει κανείς ότι αυτή η ανάγκη δεν έχει γίνει συνείδηση σε πολλές κοινωνικές ομάδες (...) Πληθώρα ευκατάστατων Ελλήνων το καλύτερο που βρίσκουν να κάνουν αυτή τη δύσκολη ώρα είναι να... αγοράζουν ακριβά ακίνητα στο εξωτερικό! (...) Αδιαφορούν για την τύχη του τόπου και μεριμνούν για τη διατήρηση του πλούτου τους, με επενδύσεις εκτός συνόρων (...) Στον αντίποδα, υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων και επαγγελματικές τάξεις που τραβούν ένα σκοινί το οποίο θα κοπεί οσονούπω (...) Αναγγέλλουν διαρκώς ανανεούμενες απεργίες οι οποίες παραλύουν τη χώρα» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).