ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ενισχυμένη η ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Εξαθλιώνουν τους εργάτες για τα μονοπώλια. Τεράστια η ανάκτηση «ανταγωνιστικότητας», σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Για τα σκουπίδια αποδείχνονται μία προς μία, όλες μαζί, οι προηγούμενες εκτιμήσεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, σχετικά με τους ρυθμούς κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας και απασχόλησης, τους ρυθμούς κατρακύλας των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Η πραγματικότητα, ακόμη και με βάση την απεικόνιση, την ταξινόμηση των δεδομένων από τη σκοπιά των αστών, καθημερινά αποδείχνεται πολύ χειρότερη για το λαό, που άλλωστε ζει στο πετσί του τις συνθήκες μαζικής φτώχειας, της εξαθλίωσης που έχει ετοιμάσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.

Σε αυτή τη ζοφερή για το λαό πραγματικότητα, από το γεγονός ότι διαμορφώνουν ολοένα και φτηνότερους τους εργάτες, κερδίζουν τα μονοπώλια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσα από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» τους, με την ανάκτηση πόντων στη μεταξύ τους διαπάλη για τα κέρδη και τις «αγορές».

Η απεικόνιση των δεδομένων, όπως αυτά καταγράφονται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, εμφανίζει τα παρακάτω:

-- Στην τριετία 2009 με 2011 η συρρίκνωση του «διαθέσιμου εισοδήματος» φτάνει στο 25%, ποσοστό στο οποίο έχουν συνυπολογίσει, την πτώση μισθών, απασχόλησης, και την προηγούμενη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων χωρίς τα τελευταίας κοπής μέτρα (αυξήσεις φόρων, νέα χαράτσια, καρατόμηση μισθών στο Δημόσιο κ.ά.).

-- Οι σωρευτικές μειώσεις στους ονομαστικούς «μέσους μισθούς ανά εργαζόμενο» διαμορφώνονται στο 9,5% με 10%. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι μεγαλύτερες εάν θα είχαν συνυπολογίσει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την πτώση των «αμοιβών εργασίας» για τους αυτοαπασχολούμενους. Εκτιμούν ότι η παραπέρα μείωση του «μέσου ονομαστικού μισθού» για το 2012 θα φτάσει στο 5%.

-- Παρά και την καπιταλιστική κρίση, η πτώση στο λεγόμενο «κόστος εργασίας» έχει δρομολογήσει τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουν ότι μέχρι το τέλος του 2012 οι επιχειρηματίες θα έχουν ανακτήσει τα 2/3 από την ανταγωνιστικότητα που «έχασαν» από τους ανταγωνιστές τους, μετά την καθιέρωση του ευρωνομίσματος, δηλαδή στην τελευταία 10ετία !

-- Από το κακό στο χειρότερο «βλέπουν» και τα επίπεδα της «ιδιωτικής κατανάλωσης» με τη σωρευτική μείωση στην πενταετία 2009 με 2013 να φτάνει στο 15,5%.

Στην τελευταία τριετία (2009 - 2011) οι «επενδύσεις παγίου κεφαλαίου» εμφανίζονται με συρρίκνωση στο 19%, διεργασία που περιμένουν να συνεχιστεί και για το 2012.

-- Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας τα περιμένουν πάνω από 20% μέχρι το τέλος του 2012. Σημειώνουν ότι «κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης» και ακόμη ότι η συρρίκνωση της απασχόλησης (αριθμός εργαζομένων), σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση, συνεχίζεται για 4ο στη σειρά χρόνο.

-- Η υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα (2008 - 2011) υπολογίζεται στο 12% και περιμένουν να αυξηθεί κατά επιπλέον 8% με 10% (μέχρι και 22%) μέχρις ότου «σταθεροποιηθεί η αγορά». Οι απούλητες ή ανοίκιαστες νεόδμητες κατοικίες (μόνο αυτές που κατασκευάστηκαν μετά το 2006) υπολογίζονται σε περισσότερες από 85.000, αριθμός που περιμένουν να υπερδιπλασιαστεί μετά και τις εμφανιζόμενες δυσκολίες ενοικίασης και «φορολογικής πίεσης».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Αυξήθηκαν 20,4% οι πληρωμές για τόκους

Μείωση των καθαρών εσόδων 4,2% και αύξηση των δαπανών κατά 7% εμφανίζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Την ίδια περίοδο το δημοσιονομικό έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ (ή 15,1%) και διαμορφώθηκε στα 19,20 δισ. ευρώ, έναντι 16,65 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2010.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2011 διαμορφώθηκαν στα 34,98 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν στα 52,49 δισ. ευρώ. Σε αυτό συνέβαλε η αυξημένη πληρωμή τόκων κατά 20,4%, καθώς το εννιάμηνο καταβλήθηκαν τόκοι ύψους 14,03 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες σημείωσαν αύξηση 2,9% και διαμορφώθηκαν στα 37,80 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 1,88 δισ. ευρώ και εμφανίζουν αύξηση 39,2%, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται στα 3,52 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 35,1%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, οι δαπάνες του ΠΔΕ προβλέπεται να περικοπούν κατά 950 εκατ. ευρώ και στο σύνολο του έτους να διαμορφωθούν στα 7,55 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για δαπάνες ύψους 8,50 δισ. ευρώ, ενώ, στο σύνολο του έτους αναμένεται να εισπραχθούν 600 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα (3,32 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 3,92 δισ. ευρώ).

Αν όμως λάβουμε υπόψη και στοιχεία εσόδων - δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εκτός των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, προκύπτει ότι το εννιάμηνο οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στα 37,80 δισ. ευρώ (προβλέπονται έσοδα ύψους 952 εκατ. ευρώ, κυρίως από την πώληση στην ΑΤΕ προνομιούχων μετοχών που είχε στα χέρια του το ελληνικό Δημόσιο), οι συνολικές πληρωμές εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,31 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 62,33 δισ. ευρώ, και οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να διαμορφωθούν το εννιάμηνο στα 24,52 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές 6,31 δισ. ευρώ αφορούν έκδοση ειδικών ομολόγων ύψους 4,15 δισ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εξόφληση χρεών νοσοκομείων, 1,22 δισ. ευρώ για συμμετοχή του κράτους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου διαφόρων εταιρειών και 939 εκατ. ευρώ για καταπτώσεις εγγυήσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Παράταση στις αιτήσεις αδειοδότησης

Εξάμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων ανανέωσης των αδειών αρδευτικών γεωτρήσεων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι «παρατείνεται έως και 16 Ιουνίου 2012 (από 16 Δεκεμβρίου 2011) η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αγρότες για τη χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις - πηγάδια». Ωστόσο όμως οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν κόπο, χρόνο και χρήμα για να μαζέψουν τα πάμπολλα δικαιολογητικά που απαιτούνται και δεν απαλύνει την κατάσταση η χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Γ. Δριβελέγκα ότι γίνονται προσπάθειες για την απλούστευση της διαδικασίας και την ελάφρυνση των αγροτών από αδικαιολόγητα κόστη. Επίσης, το θέμα είναι ότι η διαδικασία αυτή που επιβάλλει η κυβέρνηση θα επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα, νέα χαράτσια και περιορισμούς στην άρδευση των χωραφιών, ενώ επίσης συνδέεται και με τους όρους της πολλαπλής συμμόρφωσης που απαιτεί η νέα ΚΑΠ.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Συνεχίζονται οι αγροτικές συσκέψεις

Συνεχίζονται οι αγροτικές συσκέψεις στο νομό Τρικάλων, που συγκαλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», για την οργάνωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, από κοινού με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την απόκρουση της σφοδρής χαρατσοεπιδρομής της κυβέρνησης και την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Στις συσκέψεις παίρνονται πρωτοβουλίες και μέτρα για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των γεωργών και κτηνοτρόφων στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Μετά την πετυχημένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Βαλτινό με τη συμμετοχή αγροτών από τους πρώην δήμους Καλλιδένδρου, Φαλώρειας, Πιαλείων και Γόμφων, συσκέψεις έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία για:

  • Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στον Παλιόπυργο, (καφενείο Παππά).
  • Μεθαύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στη Φαρκαδόνα,(καφενείο Νικολάου),
  • Τη Δευτέρα, 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Μεγαλοχώρι (καφενείο Τζέλη)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ