ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Λίστα - πρόκληση σε βάρος των μισθωτών

Τα χρέη ...δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και δεκάδων που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών

«Το Υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στην ηλεκτρονική του σελίδα τα στοιχεία έξι χιλιάδων νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 ευρώ δισ. από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών».

Με την παραπάνω βαρύγδουπη ανακοίνωση, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να παραστήσει ότι όχι μόνο ενεργοποιεί τους μηχανισμούς είσπραξης των φορολογικών χρεών που έχουν διάφορες επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, αλλά και ότι δε διστάζει, μετά από άρνηση δεκαετιών, να δημοσιοποιήσει ακόμα και τα ονόματα επιχειρήσεων που αρνούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα - όπως συνεχώς διατείνονται οι κυβερνώντες - να δημιουργούνται ελλείμματα στον κρατικό κορβανά.

Ναι, μόνο που αντί για λίστα των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση με τη χτεσινή λίστα του υπουργείου Οικονομικών προχωράει σε ακόμα μία πράξη εμπαιγμού και πρόκλησης των εργαζομένων, των εκατομμυρίων δηλαδή φορολογουμένων που όχι μόνο πληρώνουν προκαταβολικά τους δυσβάσταχτους φόρους που τους καταλογίζουν οι κυβερνώντες, αλλά πληρώνουν και αυξημένους έμμεσους φόρους και διάφορες «εισφορές», «τέλη αλληλεγγύης» και άλλα κερατιάτικα που επινοούν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Γιατί όλα αυτά; Μα επειδή στη λίστα με τους οφειλέτες των 32 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται:

  • Χρέη 1,8 δισ. ευρώ δημόσιων φορέων προς το Δημόσιο, με πρωτο-οφειλέτες τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ.
  • Χρέη περίπου 500 εκατ. ευρώ από προβληματικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του '80 που ...μην τον είδατε.
  • Χρέη 152 εκατ. ευρώ από την ...ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, που δεν υπάρχει εδώ και χρόνια.
  • Χρέη περίπου 240 εκατ. ευρώ από αθλητικές εταιρείες.
  • Χρέη αρκετών δισεκατομμυρίων που έχουν κλείσει οριστικά.
  • Χρέη ακόμα και από τις εταιρείες του Κοσκωτά «ΓΡΑΜΜΗ», την πρώην Τράπεζα Κρήτης.
  • Χρέη εφτά αεροπορικών εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλογος με τους εμφανιζόμενους ως μεγάλους οφειλέτες και η δημοσιοποίησή του είναι ένας κατάλογος που όχι μόνο δεν αμβλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με μικρά διαλείμματα βρίσκεται την εξουσία εδώ και 30 χρόνια, αλλά αντίθετα αποδεικνύει το μέγεθος της εγκληματικής της πολιτικής που άφησε επί χρόνια να αναπαράγονται και να αυξάνονται τα χρέη των όποιων επιχειρήσεων, την ώρα που δεκάδες μικροοφειλέτες των 100 και 200 ευρώ βρίσκονται κάθε τόσο αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και πλειστηριασμούς εκ μέρους της εφορίας και του υπουργείου Οικονομικών.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε:

-- Τα συνολικά χρέη των 6.000 νομικών προσώπων είναι 30,92 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 17,4 αποτελούν τη βασική οφειλή, ενώ τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις.

-Οι δέκα ...πρωταθλητές χρωστάνε 4,44 δισ. ευρώ και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: ΟΣΕ, Φωτοκυπριακή ΕΠΕ, Αγιομαυρήτης - φωτογραφικά είδη, Δυναμομηχανική ΑΕ, WIN Ηλικάκης εισαγωγές - εξαγωγές, Δημοτική Επιχείρηση Ανω Λιοσίων, Εταιρεία Φωτογραφικά Υλικά, Πειραϊκή Πετρελαϊκή, SILBER ΣΠΕ, ΦΑΜΠΙΚ ΧΑΟΥΖ.

-- Οι είκοσι πρώτοι εμφανίζονται με οφειλές 6,3 δισ. ευρώ.

Η ουσία του θέματος πάντως, πέρα από την αδιαφορία των κυβερνώντων να εισπράττουν τους φόρους που αναλογούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι το ίδιο το φορολογικό σύστημα και η ασκούμενη πολιτική, που είναι μια πολιτική συνεχών παραχωρήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, πολιτική συνεχούς μείωσης των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις ακόμα και για τα επίσημα εμφανιζόμενα κέρδη τους, πολιτική που διευρύνει συνεχώς το φάσμα των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για το μεγάλο κεφάλαιο.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύξηση πληροτήτων Ιούνη και Ιούλη

Περισσότερες κατά 10,1% και οι διεθνείς αφίξεις το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση παρουσίασαν οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής τον Ιούνη και τον Ιούλη, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων (ΕΞΑ), αλλά και τον Αύγουστο, όπως επισημαίνει, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των τουριστικών φορέων για τις «τραγικές» επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και την απεργία των ταξί. Οι ξενοδόχοι δηλώνουν, βεβαίως, ότι οι επιδόσεις τους θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες και ότι μερικούς τουρίστες, ειδικά του Ιούλη, μάλλον δεν θα τους ξαναδούν, ωστόσο είναι σαφές ότι εισέπραξαν το μερίδιό τους από την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 13% το πρώτο εξάμηνο του έτους - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου - παρότι ο ίδιος εμφάνισε την Αττική ως μια «αδυναμία» στη γενικότερη εικόνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΑ, τον περασμένο Ιούνη σημειώθηκε αύξηση των πληροτήτων στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατά 7,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 78% από 72,4%. Στα 4 αστέρων η αύξηση ήταν 19,4%, στο 85,8% από 71,9%. Στην ομαδοποιημένη - από την ΕΞΑ - κατηγορία των ξενοδοχείων 3 και 2 αστέρων, σημειώθηκε αύξηση πληροτήτων κατά 5,2%, στο 83,9% από 79,8%. Το συνολικό θετικό πρόσημο διαμορφώθηκε σε 9,32%.

Ο Ιούλης ήταν κακός μήνας για τα μικρά ξενοδοχεία. Στις κατηγορίες των 3 και 2 αστέρων σημειώθηκε μείωση κατά 2,6%, στο 74,1% από 76,1%. Αντίθετα, συνεχίστηκε η αύξηση για τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Στα ξενοδοχεία 5 αστέρων η αύξηση στις πληρότητες ήταν 5,8%, στο 68,1% από 64,4%. Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων η αύξηση έφτασε το 20,5%, στο 78,6% από 65,2% τον Ιούλη του 2010. Η συνολική διαφορά ήταν 5,02%.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) παρουσίασε προσωρινά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις από 13 αεροδρόμια (αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των αφίξεων), διαμορφώθηκαν αυξημένες κατά 10,1% το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010. Το σύνολο των αφίξεων είναι 8.695.309 έναντι 7.897.606 το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ηξεις - αφήξεις με τις αποζημιώσεις των αγροτών

Το κρυφτούλι παίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις αποζημιώσεις στους αγρότες των οποίων η παραγωγή έπαθε ζημιά από το πράσινο σκουλήκι και τον περονόσπορο καθώς και με ορισμένες άλλες αποζημιώσεις τις οποίες οφείλει.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ούτε το πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες, ούτε το ποσό που θα πάρουν. Μάλιστα, είπε ότι το υπουργείο προωθεί ρύθμιση για την αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, κάτι που σημαίνει ψίχουλα και έγκριση από την ΕΕ, την οποία δεν έχει πάρει η κυβέρνηση, ενώ θα έπρεπε η αποζημίωση να δοθεί μέσω του ΕΛΓΑ.

Απαντώντας ο υφυπουργός Γεωργίας, Ι. Δριβελέγκας, ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν επί ΝΔ ο ΕΛΓΑ έδινε κατ' εξαίρεση ρουσφετολογικές παροχές με αποτέλεσμα να έχει χρέος 4,5 δισ. ευρώ και δήλωσε ότι «αυτό δεν θα ξαναγίνει». Το μόνο που είπε είναι ότι η όποια αποζημίωση δοθεί δε θα είναι μικρότερη από αυτή του 2009, ενώ παρότι παραδέχθηκε την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων την απέδωσε στην απεργία των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

«ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ»
Εμπαίζουν τους ανέργους

Με απόλυτο εμπαιγμό απέναντι στους ανέργους το υπουργείο Οικονομικών με υπουργική απόφαση έρχεται να «διευκρινίσει» ότι «εξαιρεί» τα επιδόματα της ανεργίας από τις ...«εισφορές», που βάζουν στα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «εξαίρεση» είναι δώρο - άδωρο για τη μεγάλη μάζα των ανέργων και των ψευτοεπιδομάτων που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η εξαίρεση ισχύει για ανέργους που εμφανίζονται από φέτος στις επίσημες λίστες ανεξάρτητα από το αν το 2010 εμφάνιζαν εισοδήματα. Τα σχετικά «χαρατσόχαρτα» δε θα αποσταλούν σε όσους είναι στη λίστα με τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι από άλλα Ταμεία θα παραλάβουν το «χαρατσόχαρτο» και στη συνέχεια θα πρέπει να τρέξουν στις εφορίες, προκειμένου να πάρουν την «απαλλαγή» που δικαιούνται.

Ημερίδα για τον Αμβρακικό Κόλπο

Ημερίδα με θέμα: «Αμβρακικός κλειστή θάλασσα, μοναδικός υγρότοπος, αλιεία, περιβάλλον και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στην Αμφιλοχία (καφετέρια Ποσειδώνιο). Θα εισηγηθεί ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο Χρήστος Τριανταφύλλου ιχθυολόγος - ιχθυοπαθολόγος, στέλεχος του ΚΚΕ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ