ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 2011
Κρίση - εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα

Κατά 7,3% υποχώρησε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το β' τρίμηνο του χρόνου

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το εύρος και το βάθος της οποίας, με την πάροδο του χρόνου, γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Τα μεγάλα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, είναι φυσικά οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τους δείκτες της ανεργίας να εκτινάσσονται και εκατοντάδες χιλιάδες μικρά εμπορικά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά. Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι, ότι κανείς δεν είναι σε θέση να πει σήμερα, αν και πότε η κρίση θα κάνει τον κύκλο της και η οικονομία θα επανέλθει σε ανοδικούς ρυθμούς, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία, απειλείται και με νέα κρίση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις πολιτικές του μνημονίου, από τη μία πλευρά μεταφέρει τα τεράστια βάρη της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα και από την άλλη απλώνει δίχτυ προστασίας για τις τράπεζες και τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τις οποίες αιμοτοδοτεί με δεκάδες δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας σε σταθερές τιμές, το β' τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2010, έκανε βουτιά, καθώς υποχώρησε κατά 7,3%, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αρνητική επίδοση μετά το 8,8% το δ' τρίμηνο του 2010 και το 8,1% το α' τρίμηνο του 2011.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από το 2009, η κρίση, μήνα με το μήνα, τρίμηνο με το τρίμηνο, γίνεται βαθύτερη. Ετσι το 2009 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,4%, το 2010 κατά 4,6% και το α' εξάμηνο του 2011 κατά 7,7%. Η δυναμική των πραγμάτων καταδεικνύει, ότι η κρίση το 2011, θα είναι η χειρότερη της τριετίας, ενώ ιδιαίτερα δύσκολος για τις λαϊκές οικογένειες, αναμένεται ο φετινός χειμώνας.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο κατά 7,3% οφείλεται στην εξέλιξη των ακόλουθων παραμέτρων:

  • Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,8%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 17,9%.
  • Μείωση κατά 1,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, ενώ κατά 7,6% μειώθηκαν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΓΟΡΑ
Εβαλαν «λουκέτο» ένα στα τέσσερα μαγαζιά

Ερευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Λουκέτο έβαλε ένα στα τέσσερα μαγαζιά στη χώρα από τον προηγούμενο Αύγουστο μέχρι φέτος, ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των καταστημάτων που κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό προκύπτει από την περιοδική έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που καταμετρά τα κλειστά καταστήματα σε σχέση με τα ανοιχτά, σε περισσότερο ή λιγότερο εμπορικούς δρόμους, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφώσει για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων. Το βάθεμα της κρίσης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η κλιμάκωση των αδιεξόδων αποτυπώνονται από μια ακόμα σκοπιά και με αδιάψευστο τρόπο από τα ξενοίκιαστα μαγαζιά σε παραδοσιακούς περιζήτητους -κάποτε- εμπορικούς δρόμους.

Οπως μαρτυρά η καταγραφή της ΕΣΕΕ, πριν από ένα χρόνο ήταν κλειστό το 15% των μαγαζιών, τον προηγούμενο χειμώνα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 21% και φέτος «σκαρφάλωσε» στο 25%. Δηλαδή, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις κατά μέσο όρο έβαλε λουκέτο.

Σε κάποιους δρόμους, όπως για παράδειγμα στη Σταδίου, στη Σόλωνος, στην Πλαστήρα στο Μαρούσι, στην Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, στην Αρχελάου στην Εδεσσα η αναλογία κλειστών προς ανοιχτά καταστήματα φτάνει ένα προς τρία.

Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών διπλασιάστηκε από πέρσι μέχρι φέτος, όπως στον Πειραιά (από 11% πέρσι σε 22% φέτος), την Κηφισιά (από 12% σε 24%), το Κολωνάκι (από 12% σε 24%), ενώ στη Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυξήθηκε κατά 250% (από 8% σε 28%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, τα επίσημα στοιχεία περί κλεισίματος επιχειρήσεων δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Κι αυτό, γιατί την ώρα που μια στις τέσσερις επιχειρήσεις πρακτικά έχει βάλει λουκέτο, δεν σημαίνει ότι έχει διαγραφεί και από τους καταλόγους των επιμελητηρίων και άλλων φορέων, καθώς η διαγραφή προϋποθέτει να έχει τακτοποιήσει φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες εκκρεμότητες.

Τέλος, η ΕΣΕΕ με βάση την καταγραφή των αναλογιών κλειστών - ανοιχτών μαγαζιών κατασκεύασε το «δείκτη επιβίωσης εμπορίου» που απεικονίζει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης μ' έναν άλλο τρόπο. Σύμφωνα με αυτόν από τον Αύγουστο του 2010 έκλεισαν 68.000 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι στη διετία 2010 - 2012 θα έχουν βάλει λουκέτο περίπου 122.000 καταστήματα.

ΔΕΗ
Πώληση μονάδων για είσοδο «τρίτων» στο λιγνίτη

Παρέμβαση του υπουργού ΠΕΚΑ στο χτεσινό ΔΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Ενέργειας προχωρά ταχύτατα. Με το συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και ανταλλαγής ισχύος, θα επιδιωχθεί η είσοδος «τρίτων» στη λιγνιτική παραγωγή, επισήμανε χτες στο ΔΣ της ΔΕΗ - εκτάκτως στην Πτολεμαΐδα - ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε δήλωσή του για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι επιλογές «έχουν να κάνουν είτε με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πωληθεί, είτε για τη διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από το δημόσιο και την πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ». Η λύση του χρηματιστηρίου αποκλείστηκε με το σκεπτικό ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της επιχείρησης. Πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαίωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, είναι η υλοποίηση μιας πολιτικής που καθιστά το ενεργειακό κεφάλαιο βασικό ρυθμιστή στον τομέα της ενέργειας και επιφυλάσσει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για τις εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά στρώματα. Σχετικά με τα προβλήματα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ, εκφράστηκε η στήριξη της κυβέρνησης στην «εξωστρέφεια» της επιχείρησης. Ο υπουργός ζήτησε πρόταση για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού στα ορυχεία και στην παραγωγή, αλλά στη βάση του «περιορισμού των δαπανών», σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχουν «ανισορροπίες» στο προσωπικό, ιδιαίτερα «στο διοικητικό κομμάτι».

Ανέφερε επίσης ότι υπογράφτηκε η απόφαση για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και ότι ανάλογα θα αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιπες περιπτώσεις.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε χτες να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για στρατηγικό εταίρο στην κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη, κατασκευή εργοστασίου φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλες δράσεις. Τα 15 σχήματα που έχουν επιλεχθεί θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές το αργότερο έως τις αρχές του 2012.

ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Στο 75% το ενδιαφέρον

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων με τις τράπεζες, γνωστό και ως PSI, δε φαίνεται να «περπατά». Ενώ σήμερα λήγει τυπικά ο χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Πιέρ - Κάρλο Παντουάν, με συνέντευξή του στο «Dow Iones Newswires», ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο και ότι προθυμία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής που σχεδιάστηκε στις 21 Ιούλη εκδήλωσε μόνο το 75% των ομολογιούχων, έναντι του 90% που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο. Πρόσθεσε επίσης, ότι «από τη μία πλευρά το PSI (η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) δεν είναι ελκυστική και από την άλλη διαπιστώνουμε ότι κοστίζει πολύ στην Ελλάδα. Και όταν το κόστος αυξάνεται πολύ τότε η συμμετοχή χάνει σε αξιοπιστία».

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ασκεί πιέσεις στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεδομένου ότι τα Ταμεία διακρατούν σήμερα ομολογιακούς τίτλους 25 δισ. ευρώ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μεγάλη βουτιά 37,5% στο πεντάμηνο

Συνεχίζει να κατρακυλά ο κατασκευαστικός τομέας της χώρας, σαν ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα των υψηλών τιμών πώλησης των νέων κατοικιών, το σταμάτημα της χορήγησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα από την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου, που έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε υπέρμετρη αύξηση των έμμεσων φόρων και σε δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2010, οι άδειες νέων οικοδομών που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες στο σύνολο της χώρας, εμφανίζουν μεγάλη μείωση - 37,5%, ενώ κατά 49,7% μειώθηκε η επιφάνεια και κατά 46,5% ο οικοδομικός όγκος. Σε απόλυτους αριθμούς εκδόθηκαν 12.842 οικοδομικές άδειες, στις οποίες αντιστοιχούν 2.235,8 τ.μ. επιφάνειας και 8.338,6 κ.μ οικοδομικού όγκου.

Ενδεικτικό είναι ότι μεγάλη πτώση εμφανίζει η οικοδομική δραστηριότητα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη μικρότερη (-21%) στα Ιόνια νησιά και τη μεγαλύτερη (-48%) στην Ηπειρο. Στην Αττική οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν το πεντάμηνο κατά 30,8% και στην Κεντρική Μακεδονία κατά 43,7%.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ