ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Θέατρο από ανθρώπους του μεροκάματου

Φτιαγμένη από το μεράκι για την Τέχνη ανθρώπων του μεροκάματου, εργατών και υπαλλήλων, η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» αποδεικνύει εδώ και χρόνια ότι είναι μια συνειδητή επιλογή να σπάσουν - και με αυτόν τον τρόπο - τον αποκλεισμό που επιβάλλει το σύστημα στους ανθρώπους του μόχθου να προσεγγίσουν την Τέχνη και να εκφραστούν μέσα από αυτήν.

Η νέα δουλειά του σχήματος είναι το έργο του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ «Εξω από την πόρτα» που ανεβαίνει σήμερα, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης, με ελεύθερη είσοδο. Γιατί αυτό το έργο; «Γιατί μας εκφράζει το ξεκάθαρα διαχρονικό, αντιπολεμικό του μήνυμα» και «γιατί "τα χώνει" στους συμβιβασμένους, στους "παρτάκηδες", στους καιροσκόπους», απαντούν οι ίδιοι.

Ενα έργο βαθιά τρυφερό, ποιητικό και αντιπολεμικό. Ο Γερμανός συγγραφέας (1921-1974) βίωσε τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πέθανε στα 26 χρόνια του από ηπατίτιδα. Το έργο του περιέχει πολλά βιογραφικά στοιχεία του. Ο θίασος με τα έργα που επιλέγει δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο της γειτονιάς και τον απλό εργάτη να ακούσουν το λόγο σπουδαίων συγγραφέων για την ειρήνη, το δίκιο, την καταπίεση, την αξία του αγώνα.

Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, κοινωνική και μορφωτική, που αγγίζει τις ανάγκες του ανθρώπου για επικοινωνία, δράση και θέαση του κόσμου. Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, κόντρα σε ρηχά θεάματα και στην απομόνωση που επιβάλλει η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Η ερασιτεχνική δημιουργία απαιτεί επίμονη προσπάθεια και καλλιεργείται η συλλογικότητα. Στο Καματερό, επί χρόνια, απλοί εργαζόμενοι διαβάζουν έργα, κάνουν πρόβες, φτιάχνουν σκηνικά, μοιράζονται με τον κόσμο τις ανησυχίες τους, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η ενασχόληση των νέων με το θέατρο.

Σκηνοθεσία: Σήφης Μανταδάκης. Μετάφραση: Παναγιώτης Σκούφης. Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης. Φωτισμός: Αλέξανδρος Ζουριδάκης. Διανομή: Αλέξανδρος Γεροκομής, Πασχάλης Τσέρνας, Ελένη Κουκουλάρη, Γρηγορία Πασχάλη, Ειρήνη Κατσένη, Κώστας Χατζόπουλος, Δάφνη Μπεθάνη, Βίκυ Δημητρίου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Καίτη Κατσαρού.


Κυριακή 18/9
  • Ευανθία Ρεμπούτσικα
    Ευανθία Ρεμπούτσικα
    Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στο Γαλάτσι, Αλσος Βεΐκου, τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιάννης Βογιατζής, κ.ά.
  • Συναυλία της ορχήστρας και χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση του Ισίν Μετίν.
Δευτέρα 19/9
  • «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, με πρωταγωνίστρια την Αννα Βαγενά, σε σκηνοθεσία της ίδιας, θα παρουσιαστεί, στο Ανοιχτό Θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης», στην Καισαριανή. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Πατσής, Βασίλης Παλαιολόγος, Ηλιάνα Αραβή.
  • Εκδήλωση με τίτλο «Αναμνήσεις ενός Αστροναύτη: Στοχασμοί για τις Επανδρωμένες Πτήσεις στο Διάστημα», στο Aμφιθέατρο και στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (ώρα 19.30).
  • Στο Κηποθέατρο Παπάγου (8.30 μ.μ.) ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε ένα ζωντανό ρεμίξ, παρουσιάζει γνώριμες μελωδίες του, λιτές και γυμνές από ηλεκτρισμό.
  • Τους «Κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου παρουσιάζει η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων».
  • Στην αυλή του Θεάτρου Badminton, σήμερα και αύριο, ένα «ταξίδι» από το European Taxim ως το Tango Mediterraneo με το κουαρτέτο του Μ. Στρόφαλη και δυο ζευγάρια χορευτών tango.
Τρίτη 20/9
  • Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων συναυλία με τίτλο «Από τη Piaf στη Calin», με την Βελγίδα τραγουδίστρια Chantal Calin που έχει αφιερώσει την καριέρα της στο ρεπερτόριο της Edith Piaf. Ερμηνεύει τραγούδια που έχουν σημαδέψει οι Edith Piaf, Jacques Brel, Georges Moustaki και νέα δικά της.
  • Την παράσταση «Αριστοφανικός Οίστρος» παρουσιάζει, στο θέατρο Παπάγου, το Μοντέρνο Θέατρο - Γιώργου Μεσσάλα. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Ντίνος Καρύδης, Ολγα Πολίτου, Ντένη Θεμελή.
Τετάρτη 21/9
  • «Τα μάγια της πεταλούδας»,ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
    «Τα μάγια της πεταλούδας»,ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
    Εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Με το Μ...πενάκι των γελοιογράφων», που συνδιοργανώνουν η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και το Μουσείο Μπενάκη. Μια εικαστική και χιουμοριστική παρέμβαση στο αίθριο του Κτιρίου της Οδού Πειραιώς, με έργα γνωστών Ελλήνων γελοιογράφων.
Πέμπτη 22/9
  • «Τα μάγια της πεταλούδας» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσιάζει, στο θέατρο Πέτρας, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή - Ορέστης Τάτσης. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Δήμητρα Γκλιάτη, κ.ά. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.
  • «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική», τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νομπελίστα ποιητή. Διάρκεια: 22/9 - 27/11.
  • Γνωστά «ελαφρά» τραγούδια από ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου ερμηνεύει ο Μπάμπης Τσέρτος, με τη συμμετοχή της Ειρήνης Τουμπάκη (22-24/9), στην αυλή του Badminton.
Παρασκευή 23/9
  • Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη μελέτη του έργου του Νίκου Γκάτσου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της Οδού Πειραιώς. Στο συνέδριο, με τίτλο «Ενας Χαμένος Ελέφαντας» (στίχος από την «Αμοργό»), συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι μελετητές του έργου του και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιητές και μεταφραστές.
  •  Γιάννης Λεμπέσης
    Γιάννης Λεμπέσης
    «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, με την Αννα Βαγενά, σε σκηνοθεσία της ίδιας, θα παρουσιαστεί, στο Ιλιον, στο Θέατρο του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ώρα 9 μ.μ.
  • Οι «encardia», το ελληνικό συγκρότημα, που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, εμφανίζεται στο Κηποθέατρο Παπάγου, συντροφιά με τον Κώστα Θωμαΐδη. Το χορευτικό ντουέτο Ballo den mare, αναπόσπαστο κομμάτι των encardia, παρουσιάζει τρεις διαφορετικές εκδοχές του χορού της ταραντέλας.
Σάββατο 24/9
  • Την παράσταση «Παραμύθια στα μέτρα σας» της Μαίρης Πίσια, παρουσιάζει στο θέατρο Πέτρας, η Θεατρική Ομάδα ΕΡΩΤΕΧΝΕΣ. Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.
  • Στο ανοιχτό Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι ονειρικές μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα σε ένα μαγικό ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Συνοδοιπόροι της είναι η γνωστή Τουρκάλα ερμηνεύτρια Dilek Koc και οι καταξιωμένοι μουσικοί Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο - κρουστά) και ο Θανάσης Σταυρίδης (ακορντεόν).
  • Συναυλία (8 μ.μ.) του Γιάννη Λεμπέση, στο Θέατρο Κολωνού (Ιωαννίνων & Καπανέως, Κολωνός), με ελεύθερη είσοδο. Μια ξεχωριστή βραδιά με αθάνατα διαμάντια του ρεμπέτικου - λαϊκού τραγουδιού από τον γνωστό τραγουδοποιό και τραγουδιστή και την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα».

«Εncardia»
«Εncardia»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ