Δόθηκε στη δημοσιότητα το κατάπτυστο κείμενο που συνυπέγραψαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στις 23 Αυγούστου
Μάταια πασχίζουν τα γεράκια της ΕΕ να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό και να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους. Η πάλη των λαών θα τους σαρώσει |
Στη «Διακήρυξη της Βαρσοβίας» τονίζεται ότι «τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη φύση και την ιδεολογία τους, θα αναγνωρίζονται και θα καταδικάζονται» και επισημαίνεται: «Αναλαμβάνουμε να εξετάσουμε, σύμφωνα με επαρκή πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη, όπου είναι απαραίτητο, τις εθνικές συνθήκες και τις νομικές παραδόσεις και σεβόμενοι την ελευθερία της έκφρασης, νομικές πτυχές που να αντιμετωπίζουν τη δημόσια επιδοκιμασία, την άρνηση ή το χυδαίο ευτελισμό των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα».
Με αυτόν τον τρόπο, η αντικομμουνιστική εκστρατεία στην ΕΕ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς, όχι μόνο θεσμοθετεί την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, αλλά επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να εξετάσει την επιβολή ποινής ή τη δίωξη όσων δε συμμορφώνονται με την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκεί η ΕΕ των μονοπωλίων.
Η ΕΕ των μονοπωλίων επιβεβαιώνει και με αυτό το κείμενο την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, όχι μόνο μέσα από την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων στη δουλειά, στο μισθό, στην Ασφάλιση, στην Παιδεία και την Υγεία, αλλά και μέσα από το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και της πολιτικής του πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Η δημόσια επιδοκιμασία, άρνηση ή χυδαίος ευτελισμός των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορεί να οδηγήσει σε αναβίωση της ολοκληρωτικής ιδεολογίας και των ολοκληρωτικών καθεστώτων», σημειώνεται στη Διακήρυξη. Ο φόβος της ΕΕ δεν είναι η αναβίωση του ναζισμού, τον οποίο άλλωστε έχει θρέψει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ο μεγαλύτερος φόβος, τόσο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όσο και της εξουσίας της πλουτοκρατίας γενικότερα, είναι η χειραφέτηση των λαϊκών συνειδήσεων, η όξυνση της ταξικής πάλης, η οργάνωση και γιγάντωση της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή του καπιταλισμού.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, οι ίδιοι που επιβάλλουν προγράμματα σκληρής λιτότητας σε βάρος των λαών και περικόπτουν το ένα μετά το άλλο τα εργατικά δικαιώματα, στη «Διακήρυξη της Βαρσοβίας» καλούν «το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υποστηρίξουν δραστηριότητες των ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών από χώρες της Ανατολικής Γειτονιάς, οι οποίες ασχολούνται ενεργά με την έρευνα και τη συλλογή εγγράφων σχετικών με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα και να εξαπλώσουν τη γνώση της ιστορίας. Καλούμε την Επιτροπή να αξιοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα χρηματοδότησης για τέτοιες δραστηριότητες». Καλούν, δηλαδή, την ΕΕ να δώσει απλόχερα χρήμα - χρήμα από τις τσέπες των λαών - για την προώθηση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας.
Συνεργασίες με υπουργούς του είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία υπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δραστική περιστολή στη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, ζήτησε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με τους υπουργούς Υγείας Α. Λοβέρδο και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Συνάντηση για το θέμα των αυθαιρέτων με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει νέα χαράτσια από τα λαϊκά στρώματα, είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που συνδέεται με την εκχώρηση και πώληση ενεργειακών πηγών και υποδομών της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκεται η εκποίηση της ΔΕΗ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «η Ελλάδα» όπως είπε, «πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης»... Η επίσημη κυβερνητική θέση δόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στις προχτεσινές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ έγινε λόγος για «επαναδιαπραγμάτευση» με την τρόικα και για «αλλαγές» στο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα «μακροοικονομικά δεδομένα» και με βάση αυτά θα «αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις». Δηλαδή, «τετραγωνίζοντας τον κύκλο» και προκείμενου να δικαιολογήσουν τα βαθιά αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής, τις τρανταχτές αστοχίες και τα διογκωμένα «ελλείμματα», επικαλούνται τώρα την κάθετη πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ.
Σχετικά με το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η πρώτη φάση περιλαμβάνει «δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία» που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με «γρήγορες διαδικασίες». Ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, που να σημειωθεί ότι συνεχίζουν στην κατρακύλα, θα «ενσωματωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων».
Τέλος, ένα ακόμα επεισόδιο στο εσωκομματικό θέατρο πρόσθεσαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στον υπουργό Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλο για τους χειρισμούς σε ό,τι αφορά τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Οι βουλευτές κατέθεσαν ενστάσεις επειδή δεν τους ενημέρωσε για το κλείσιμο της «ΕΤ1», ενώ για λόγους εντυπωσιασμού εξύμνησαν το έργο της κρατικής τηλεόρασης.
Εκτός κυβέρνησης ο Χ. Παμπούκης, που ζητούσε επίμονα την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας
Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χ. Παμπούκης, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χ. Παμπούκης είχε υποβάλει γραπτά την παραίτησή του από τις αρχές Αυγούστου, επικαλούμενος τη «μη ύπαρξη συγκεκριμένων καθηκόντων» και ζητώντας επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Η απόφαση του Χ. Παμπούκη να ανακοινώσει την παραίτησή του, ήρθε μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής - φωτογραφίζοντας τον Χ. Παμπούκη - απαίτησε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να τον διαβεβαιώσουν «αν θα στηριχτεί η όχι η αλλαγή της δομής στο υπουργείο του», κάνοντας λόγο για «κυβερνητικά στελέχη που υπονομεύουν το κυβερνητικό έργο».
Φανερώνοντας το υπόβαθρο της κόντρας, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η πλειονότητα των εφοπλιστών πίεζαν για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο πρωθυπουργός δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, αλλά παρέπεμπε στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις. Η χτεσινή κίνηση του Χ. Παμπούκη ερμηνεύτηκε από επιχειρηματικούς κύκλους σαν προσπάθεια πίεσης προς την κυβέρνηση, που αντικατοπτρίζει και τους υπαρκτούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Ο τέως υπουργός είχε προετοιμάσει νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της ποντοπόρου ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας, και ήταν έτοιμος να το καταθέσει στη Βουλή. Για το λόγο αυτό, είχε το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με τις Ενώσεις των ακτοπλόων και των εφοπλιστών που ασχολούνταν με την ποντοπόρο Ναυτιλία. Μάλιστα, στις 20 Ιούλη είχε συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, που αποτελεί το προπύργιο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αρμοδιότητες του Χ. Παμπούκη θα περάσουν για την ώρα στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη.