ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ελεγχόμενη μετανάστευση για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Επιλεκτική είσοδο σε ειδικευμένους εργάτες από τα λιγότερο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη - μέλη ή χώρες εκτός ΕΕ προωθεί το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του, για να καλύψει τις ανάγκες του καταπώς βολεύει τα συμφέροντά του. Την ίδια ώρα, σφαλίζει τις πόρτες σε εκατομμύρια απόκληρους του ιμπεριαλισμού, θύματα των επεμβάσεων και της πολιτικής του.

Η ΕΕ, έχοντας βασική φιλοσοφία της μεταναστευτικής της πολιτικής τη στρόφιγγα που ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες των καπιταλιστών, απαγορεύει σήμερα την είσοδο σε εκατομμύρια διωκόμενους και πεινασμένους. Χαρακτηριστική περίπτωση, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη που έγινε δήθεν για προστασία των αμάχων από τον Καντάφι. Υπολογίζεται ότι προκάλεσε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Οταν ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτούς (μόλις 2%) φτάνει στην Ευρώπη, τότε οι ίδιοι αυτοί που βομβάρδιζαν τη Λιβύη τάχα προς σωτηρία τους, τους ονομάζουν ανεπιθύμητους «λαθρομετανάστες» και τους διώκουν. Συνολικά, 1.200 πρόσφυγες χάθηκαν μόνο Μάρτη και Απρίλη στα νερά της Μεσογείου, προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ. Οι ιμπεριαλιστές έφτασαν σε τέτοιο σημείο απανθρωπιάς, ώστε στρατιωτικά πλοία του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να βοηθήσουν ακυβέρνητο πλοιάριο με πρόσφυγες. Αποτέλεσμα, να πεθάνουν από πείνα και δίψα περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι.

Ωστόσο, το ίδιο ακριβώς μεγάλο κεφάλαιο, που δε χαλαλίζει ένα ευρώ για μια οικογένεια ξεριζωμένων, αφήνει μια χαραμάδα ανοικτή για να προσελκύσει «άλλους» μετανάστες. Το Μάη 2011 δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο του 2010 (απαριθμεί τα πεπραγμένα του προηγούμενου χρόνου, θέτει τους στόχους για τον επόμενο). Στο κείμενο, από τη μια, η ΕΕ επιμένει στη δίωξη των «λαθρομεταναστών», τη βίαιη επαναπροώθησή τους υπό το συντονισμό του FRONTEX, τον καλύτερο εξοπλισμό και εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων, με τη χρήση και της πιο σύγχρονης τεχνολογίας στον εντοπισμό όσων κυνηγούν.

Από την άλλη, καταγράφει ως ζητούμενο την «ελεγχόμενη μετανάστευση προς την ΕΕ» ανθρώπων με «προσόντα». Επίσης «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, προκειμένου οι μετανάστες να αλλάζουν ευκολότερα εργοδότη από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και έτσι να καλυφθούν οι ανάγκες στην «αγορά εργασίας». Γι' αυτό τα κράτη - μέλη καλούνταν να υιοθετήσουν τάχιστα την ντιρεκτίβα για τη χορήγηση «Μπλε Κάρτας» στους μετανάστες «υψηλών προσόντων». Δικαίωμα στην «Μπλε Κάρτα» θα έχουν μη Ευρωπαίοι πολίτες με αναγνωρισμένο πτυχίο ΑΕΙ και επαγγελματική εμπειρία, ώστε να τους επιτραπεί μαζί με τις οικογένειές τους να ζουν και να εργάζονται για συγκεκριμένο διάστημα στην ΕΕ.

Κατά εκτιμήσεις ιθυνόντων στις Βρυξέλλες, η ΕΕ χρειάζεται 20 εκατ. τέτοιους ειδικευμένους μετανάστες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας υπολογιστών και της μηχανικής. Προφανώς, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ...ιθαγενείς με τέτοια προσόντα. Ωστόσο, η εισαγωγή φτηνών μεταναστών ρίχνει κι αυτά τα «υψηλά» μεροκάματα, ταυτόχρονα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το ποιος φταίει πραγματικά (το σύστημα) για τη φτώχεια και την ανεργία, δαχτυλοδείχνοντας ως τάχα υπεύθυνο τον έτσι κι αλλιώς κακοπληρωμένο και με λιγότερα δικαιώματα μετανάστη.

Η εμπειρία από τη Γερμανία

Χαρακτηριστική είναι και η εμπειρία που μετέφερε από τη Γερμανία (στο Διήμερο για Ελληνες και ξένους εργάτες που διοργάνωσε τον περασμένο Ιούλη με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα η ΚΟΑ του ΚΚΕ και κεντρικό σύνθημα «Κοινός εχθρός, κοινός αγώνας, όπλο μας η αλληλεγγύη») ο Μανώλης Κοράκης, μέλος της ΝΕ Γερμανίας του ΚΚΕ. Είπε μεταξύ άλλων:

«Χαρακτηριστική για τη μεταναστευτική πολιτική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου είναι η θέση των κομμάτων που το υπηρετούν σχετικά με την άντληση φτηνού εργατικού δυναμικού: "Υπάρχουν πολλοί άνεργοι νέοι στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα θέσεις εργασίας", δήλωσε στο (περιοδικό) "Spiegel" o Μίκαελ Φουχς, στέλεχος του CDU/CSU (Χριστιανοδημοκρατική Ενωση Γερμανίας/ Χριστιανοκοινωνική Ενωση Βαυαρίας) στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στο Bundestag. "Είναι καλύτερα να αντλήσεις εργατικό δυναμικό μέσα από την Ευρώπη από το να αλλάξεις τους νόμους μετανάστευσης για τους μετανάστες από άλλα μέρη του κόσμου", πρόσθεσε ο Μαξ Στράουμπινγκερ του CSU.

»Η νέα αυτή προσπάθεια για την προσέλκυση υψηλά ειδικευμένων εργαζομένων από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή ενός σχεδίου 10 σημείων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Απασχόληση με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Το σχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στην ενσωμάτωση περισσότερων γυναικών στη γερμανική αγορά εργασίας, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν έως και 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο μέχρι το 2025.

»Ο Ράιμουν Μπέκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Απασχόληση, δήλωσε στην (εφημερίδα) "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ότι η ένταξη εργαζομένων από το εξωτερικό είναι ένα αναγκαίο συστατικό για οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση. "Το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη μετανάστευση". Εχει υπολογιστεί ότι περίπου 800.000 ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν αν το επιθυμούσαν να εργαστούν στη Γερμανία.

»Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του CSU απαίτησε να σταματήσει η μετανάστευση προς τη Γερμανία από "ξένους πολιτισμούς". "Είναι σαφές ότι οι μετανάστες από άλλες κουλτούρες, όπως η Τουρκία και οι αραβικές χώρες έχουν περισσότερες δυσκολίες", δήλωσε ο Χορστ Σίχοφερ στο γερμανικό περιοδικό. "Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειαζόμαστε επιπλέον μετανάστευση από άλλους πολιτισμούς"». Αναμενόμενη η λογική του εφόσον ένας νέος, σπουδαγμένος και με παραστάσεις από κράτος - μέλος της ΕΕ θα προσαρμοστεί ταχύτερα στις αυξανόμενες απαιτήσεις του Γερμανού (και κάθε άλλου στην ΕΕ) εργοδότη του.

Ταξική ενότητα και πάλη

Η εκμετάλλευση που υφίστανται ήδη οι άνθρωποι του μόχθου στην Ελλάδα (ντόπιοι και μετανάστες), και η ακόμα χειρότερη που ετοιμάζει το μεγάλο κεφάλαιο για όσους Ελληνες μεταναστεύουν πλέον σε άλλες χώρες της ΕΕ αναζητώντας εκεί μια καλύτερη τύχη, δείχνει ότι οι εργάτες δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αντίθετα, έχοντας κοινά προβλήματα και ίδια τη ρίζα τους (την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο) όσο ποτέ χρειάζεται να ενδυναμώσουν την ταξική τους ενότητα και συσπείρωση ενάντια στους καπιταλιστές, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να οργανώσουν την αντεπίθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης για να ξεμπερδέψουν από τους εκμεταλλευτές τους προκειμένου να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία.

Αμεσα και από κοινού να παλέψουν για στόχους όπως:

  • Να μη δημιουργηθούν τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να κλείσουν τα σημερινά απάνθρωπα κέντρα κράτησης. Να δημιουργηθούν δημόσιοι ανθρώπινοι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διερμηνεία, νομική αρωγή.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθεί η εθελοντική μετάβαση των μεταναστών στα κράτη της ΕΕ που επιθυμούν. Απειθαρχία σε Σένγκεν και Δουβλίνο ΙΙ.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να απλοποιηθούν οι άδειες ανανέωσης, να καταργηθούν τα παράβολα και τα πρόστιμα, να διευκολυνθεί η οικογενειακή επανένωση.
  • Να δοθεί άσυλο ή επικουρική προστασία σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Να δοθεί δυνατότητα νομιμοποίησης όσων κατόχων ροζ κάρτας απορριφθεί η αίτηση για άσυλο.
  • Ισότιμα δικαιώματα σε Εργασία, Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Κανένα παιδί μετανάστη, κανένας νέος, νέα, από όποια χώρα κι αν προέρχεται, να μην αποκλείεται από τη δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, επειδή δεν έχει χαρτιά.
  • Να φύγουν ο Frontex από την Ελλάδα και ο ελληνικός στρατός από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ