ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απεργία

Νέα ώθηση έδωσε η χτεσινή σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Απεργιακές συγκεντρώσεις: Στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στο "Ηλέκτρα Παλλάς" στις 9 π.μ.

Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούλη
Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούλη
Η αγωνιστική αισιοδοξία ότι οι αδυναμίες και οι δυσκολίες για την οργάνωση της απεργίας θα ξεπεραστούν μέσα από τη δράση, κυριάρχησε στη χτεσινή σύσκεψη που κάλεσε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μπροστά στην απεργία του κλάδου την Τρίτη, 23 Αυγούστου, με αιχμή την υπεράσπιση των ΒΑΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, μέλη σωματείων, επιτροπών αγώνα, σωματειακών επιτροπών από 14 μεγάλους εργασιακούς χώρους της Αττικής και απασχόλησε η καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης μπροστά στην τρομοκρατία και τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου από τους εργοδότες, την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερα, σημειώθηκε η στοχευμένη δουλειά που πρέπει να γίνει στους νέους εργαζόμενους του κλάδου, που είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο και ταυτόχρονα δεν έχουν μεγάλη κοινωνική πείρα. Να δυναμώσουν τα σωματεία με την παρουσία νέων εργαζομένων.

Αυτό που τονίστηκε από όλους, είναι ότι η μάχη της απεργίας πρέπει να δοθεί - και θα δοθεί - μέχρι την τελευταία στιγμή με όλους τους τρόπους και όλες τις μορφές. Αποφασίστηκαν συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες και δράσεις μαζικής προπαγάνδας. Σε αυτά τα πλαίσια, αποφασίστηκε την Κυριακή το πρωί οι ταξικές δυνάμεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό, μαζί με ταξικά συνδικάτα άλλων κλάδων, να κάνουν μαζική εξόρμηση σε καταστήματα της Πλάκας.

Επίσης, για την προπαγάνδιση της απεργίας την Κυριακή θα μεταδοθεί συνέντευξη του προέδρου και άλλων μελών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο και την προετοιμασία της απεργίας στις 23 Αυγούστου. Η συνέντευξη θα προβληθεί στις 6 μ.μ. από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (www.pamehellas.gr/main.php) και το καναλι http://www.youtube.com/user/pamehellas.

Την αλληλεγγύη των ατόμων με αναπηρία και των χρονίων πασχόντων στον αγώνα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων τονίζοντας πως «ο αγώνας τους είναι συμβολή στον αγώνα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Οταν η κυβέρνηση μιλάει για τον τουρισμό και την ανάπτυξη ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία των μονοπωλίων στον τουρισμό και τους μεγαλοξενοδόχους. Οι αγώνες των εργαζομένων του κλάδου είναι συμβολή και στον αγώνα για το δικαίωμα στις διακοπές συνολικά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων των αναπήρων και των χρονίων πασχόντων. Δικαίωμα που πλήττεται βάναυσα από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Οι εργαζόμενοι πλέον ξέρουν ποιοι τους στερούν το δικαίωμα στις διακοπές και στην ξεκούραση, ιδιαίτερα οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και δηλώνει πως αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ θα παρευρεθεί και στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης.

-- Σήμερα Σάββατο, 20 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΑΣΤΕΡΑΣ και ΑΠΟΛΛΩΝ, καθώς και στα καταστήματα στο Γκάζι. Στις 11 το πρωί το Συνδικάτο του Πειραιά θα κάνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά.

-- Την Κυριακή, 21 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία στη Συγγρού, καθώς και στα καταστήματα στο Μοναστηράκι και την Πλάκα.

-- Τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΝΟΒΟΤΕΛ, ΠΛΑΖΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ και ΠΑΡΚ.

Στη Θεσσαλονίκη

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ν. Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας και η Επιτροπή Αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν μεγάλο άνοιγμα στους εργασιακούς χώρους του κλάδου, για την προετοιμασία της απεργίας. Περιοδείες έχουν γίνει στα ξενοδοχεία του κέντρου, στις μεγάλες αλυσίδες επισιτισμού, σε εμπορικά κέντρα. Η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων θα γίνει στις 9 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως) μπροστά απ' το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς». Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής περιοδείες:

  • Σάββατο: Σε ξενοδοχεία στην Κατερίνη
  • Κυριακή: Σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική
  • Δευτέρα: Το πρωί σε ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα σε αλυσίδες επισιτιστικών καταστημάτων στο εμπορικό κέντρo cosmos.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το Καρπενήσι και όλη την Ευρυτανία, απόρροια των αντεργατικών-αντιλαϊκών πολιτικών, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο το οποίο επισκέφθηκε το κλιμάκιο του Κόμματος.

Στη συζήτηση με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό παρουσιάστηκαν προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού και οι ελαστικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και όσοι χρειάζονται μια τέτοια εξέταση είναι αναγκασμένοι να πάνε στη Λαμία.

Τα στελέχη του ΚΚΕ επισήμαναν ότι είναι ενάντια στη συγχώνευση και ότι το Κόμμα έχει κάνει επανειλημμένως Ερωτήσεις στη Βουλή για το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη στήριξης του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας και όλων των αγροτικών ιατρείων του νομού με προσωπικό.

ΠΑΜΕ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ανακοινώνει ότι το φετινό συλλαλητήριο του Μετώπου για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011, ώρα 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πολλά τα ερωτήματα

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η πληροφορία ότι η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας σε Κω και Ρόδο τηλεφώνησε χτες το πρωί στο κινητό τηλέφωνο της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και τη ρωτούσε επίμονα να μάθει, αν θα θιγεί ο τουρισμός από την απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό - όπως με τις απεργίες των οδηγών ταξί -, αν το Εργατικό Κέντρο καλεί το σύνολο των εργαζομένων να απεργήσουν και αν η συμμετοχή στην απεργία θα είναι καθολική.

Φυσικά, η υποπρόξενος δεν εξέφρασε κάποια αγωνία των Βρετανών εργαζομένων, αλλά την αγωνία που έχουν και οι ντόπιοι και οι ξένοι μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού. Την αγωνία να μη θιγούν τα κέρδη τους. Φαίνεται ότι είναι πολλοί που ενοχλούνται και από αυτήν την απεργιακή μάχη. Ομως, τέτοιες παρεμβάσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σαν ανασταλτικός παράγοντας στον αγώνα των εργαζομένων και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρωτοστατούν στην οργάνωση και την προετοιμασία της απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ