ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δύο εγκλήματα κατά εργατών σε ορυχεία

Συγγενείς των αδικοχαμένων εργατών θρηνούν για το χαμό των δικών τους
Συγγενείς των αδικοχαμένων εργατών θρηνούν για το χαμό των δικών τους
ΚΙΕΒΟ.--

Τουλάχιστον 17 νεκροί, 19 αγνοούμενοι και δύο τραυματίες είναι το αποτέλεσμα δύο δυστυχημάτων σε ορυχεία της Ουκρανίας. Το πρώτο και πλέον πολύνεκρο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή Λουγκάνσκ, όταν λόγω συγκέντρωσης μεθανίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκλήθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ εννιά ακόμα εργαζόμενοι αγνοούνται. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε, επίσης χτες το πρωί, στην περιοχή Ντόνετσκ, όπου βαρύ μηχάνημα έπεσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος και 10 να αγνοούνται. Σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών, οι 13 εργάτες βρίσκονταν μέσα σε ασανσέρ το οποίο κατέρρευσε, σημειώνοντας ότι οι έρευνες τόσο για τα αίτια όσο και για τους αγνοούμενους συνεχίζονται.

Η εργατική τάξη, στη χώρα που ανήκε στην πρώην Σοβιετική Ενωση, πληρώνει μεγάλο φόρο αίματος μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στα ορυχεία, όπου η ζωή των εργατών έχει γίνει αναλώσιμο υλικό για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών που θησαυρίζουν με τον πλούτο της χώρας. Το 2007 σε ανθρακωρυχείο της Ουκρανίας είχε συμβεί άλλο ένα πολύνεκρο δυστύχημα όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 εργάτες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τεταμένη η κατάσταση

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αμερικανοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο έκλεισαν χτες το απόγευμα και τα δύο επίμαχα μεθοριακά φυλάκια Γιάρινιε και Μπρίνιακ στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, όπου συνεχίζονται τα μπλόκα Σέρβων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην περιοχή για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, που επιδιώκουν την επιβολή του εμπορικού εμπάργκο εναντίον της Σερβίας.

Ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Ραλφ Ανταμέτζ χαρακτήρισε χτες την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «ήρεμη αλλά όχι ασφαλή ούτε σταθερή». Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δήθεν η ΚFOR είναι «αποφασισμένη να διατηρήσει ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή διασφαλίζοντας την ελεύθερη κίνηση όλων».

Το ίδιο 24ωρο, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον κάλεσε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους και να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Ανακοίνωσε έτσι την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου της στο Κοσσυφοπέδιο Ρόμπερτ Κούπερ τις επόμενες μέρες.

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι απέκλεισε χτες οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι, επιρρίπτοντας στη Σερβία όλες τις ευθύνες για τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών. Ως γνωστόν, αμέσως μετά τη σύλληψη του πρώην στρατηγού και πρωθυπουργού των Σέρβων της Κράινας στην Κροατία Γκόραν Χάτζιτς στις 20/7, η κυβέρνηση Θάτσι αποφάσισε την επιβολή εμπορικού εμπάργκο κατά της Σερβίας ματαιώνοντας, ως εκ τούτου, τον έκτο γύρο συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα στις 20 και 21 Ιούλη στις Βρυξέλλες. Την περασμένη Δευτέρα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν δύο μεθοριακά φυλάκια, αλλά υποχώρησαν μπροστά στις έντονες αντιδράσεις Σέρβων της περιοχής, αφού προηγήθηκαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα έναν νεκρό Κοσσοβάρο Αλβανό αστυνομικό αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

ΛΙΒΥΗ
Δολοφονία ηγέτη των αντικαθεστωτικών

ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Λίβυων αντικαθεστωτικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες (στρατηγός που είχε αυτομολήσει από το καθεστώς Καντάφι) σκοτώθηκε προχτές, υπό περίεργες συνθήκες, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς τη Βεγγάζη όπου είχε κληθεί από το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» να υποβληθεί σε ερωτήσεις «σχετικά με ένα στρατιωτικό ζήτημα». Η (υπό ασαφείς συνθήκες) επίθεση ενόπλων εναντίον του Γιούνες εκδηλώθηκε στο αυτοκίνητο όπου επέβαινε αυτός και δύο βοηθοί του, σε δρόμο κοντά στο λιμάνι της πόλης Μπρέγκα.

Σύμφωνα με τον ανιψιό του θύματος, Αμπντούλ Χακίμ, η σορός του Γιούνες βρέθηκε καμένη, φέροντας σημάδια τραυμάτων από πυρά. Εντούτοις, ο Χακίμ φρόντισε να εκφράσει πίστη στον πολιτικό ηγέτη των αντικαθεστωτικών, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ δηλώνοντας:«Η Λιβύη έρχεται πρώτη, έως ότου ο Θεός μας δώσει τη νίκη ή μας επιλέξει ως μάρτυρες».

Ο 67χρονος Γιούνες ήταν κατά το παρελθόν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Λίβυου προέδρου Μουαμάρ Καντάφι και μεταξύ άλλων είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη λιβυκή πρωτεύουσα, ο Γιούνες ήταν δυσαρεστημένος τους τελευταίους μήνες, κυρίως έπειτα από το διορισμό από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο του πρώην στρατηγού του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χέφτερ στη θέση του διοικητή, με τον οποίο ο Γιούνες διαφωνούσε συχνά.

Τέλος, χτες, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι σήμερα (Σάββατο) τα νορβηγικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν την τελευταία έξοδό τους στη Λιβύη, δύο ημέρες νωρίτερα από την επίσημη λήξη της συμμετοχής τους στην ιμπεριαλιστική αεροπορική επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Λίβυου προέδρου Μ. Καντάφι.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Βοήθεια εν μέσω μαχών

MΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η αερογέφυρα που έχει στήσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ στη Σομαλία συνεχίστηκε και χτες, παρά τις συνεχιζόμενες μάχες στο Μογκαντίσου, με την προσγείωση ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας που μετέφερε παιδική τροφή και ενός άλλου στη δυτική επαρχία Γκέντο που μετέφερε βοήθεια σε τρόφιμα για 175.00 άτομα της περιοχής.

Εκπρόσωπος της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία παραδέχθηκε χτες πως παραμένουν σε εξέλιξη οι σφοδρές συγκρούσεις με τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίοι είναι ενοχλημένοι από τις επιτυχίες της αφρικανικής δύναμης και προσπαθούν να ενισχύουν τις περιοχές τους με την αποστολή εκατοντάδων νέων ενόπλων μουτζαχεντίν (ισλαμιστών μαχητών), μεταξύ των οποίων βρίσκονται και έφηβοι μόλις 14 ετών...

Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) όπου καταγράφεται πως «η κρίση στη Νότια Σομαλία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου με όλες τις περιοχές του νότου να ολισθαίνουν στο λιμό».

ΕΕΔΥΕ
Εξω το ΝΑΤΟ από το Κόσσοβο

Η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη δράση της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής ΚΦΟΡ όπως και της αστυνομικής δύναμης της ΕΕ EULEX στο Κόσσοβο, που, μαζί με τις αρχές του Κοσσόβου, βαρύνονται για τα βίαια επεισόδια στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Υπογραμμίζει σχετικά: «Η απόσχιση του Κοσσόβου και η ιμπεριαλιστική ειρήνη που έχει επιβάλει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ δεν έφερε παρά μόνον δυστυχία, αστάθεια, και νέους νεκρούς. Οι φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις χτύπησαν και πάλι, αφού είχαν την έγκριση, ενεργό στήριξη και άμεση συμμετοχή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι αιματηρές αυτές συγκρούσεις αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες τόσο των υποστηρικτών του "ανθρωπιστικού" πολέμου του ΝΑΤΟ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων, γιατί στις κατοχικές δυνάμεις που χτυπάνε σήμερα το λαό στο Κόσσοβο συμμετέχουν και ελληνικές ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και επειδή ανέχτηκαν την απόσχιση του Κοσσόβου».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους να απεγκλωβιστούν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα κόμματα της ΕΕ για να συμβάλουν έμπρακτα στην ειρήνη στην περιοχή. Να απαιτήσουν να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συμμετοχή ελληνικών στρατιωτών και αστυνομικών στην κατοχή του Κοσσόβου.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ισλαμιστική παρουσία στη διαδήλωση

KAΪΡΟ._ Οι πιο ακραίες δυνάμεις των ακραίων Μουσουλμάνων Σαλαφιστών (μεταξύ άλλων πρεσβεύουν την επιστροφή στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του κορανίου και την εφαρμογή αυστηρότατου ισλαμικού νόμου) καπέλωσαν τη χτεσινή διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων στην κεντρική πλατεία του Καϊρου Ταχρίρ, σε μία επίδειξη δύναμης και ισχύος έναντι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων στο στρατιωτικό συμβούλιο που έχει αναλάβει την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ετσι, αντί του συνήθους συνθήματος «Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος», χτες ακούστηκε δυνατότερα το σύνθημα «Ο λαός θέλει την εφαρμογή της σαρία» (Σαρία είναι ο ισλαμικός νόμος). Αντί της λέξης «ειρηνικά» ακουγόταν η λέξη «ισλαμικά» κ.ο.κ.

Η προκλητική εμφάνιση των σαλαφιστών προκάλεσε σαφέστατα τις επικρίσεις των άλλων δυνάμεων μεταξύ των διαδηλωτών, αφού η έντονα χρωματισμένη θρησκευτική παρουσία τους εκδηλώθηκε κατά παραβίαση της άγραφης συμφωνίας που θέλει τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται με ενωτικό χαρακτήρα δίχως διχαστικά συνθήματα. Οι σαλαφιστές δεν αρκέστηκαν μόνον στο καπέλωμα της χτεσινής διαδήλωσης αλλά προχώρησαν και σε έμπρακτες ενέργειες βίας. Στην επαρχία Μίνια, νοτίως του Καΐρου, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Χριστιανούς και τραυμάτισαν άλλους δύο από τους πέντε που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο. Στη νότια πόλη Αγιούτ, σαλαφιστές επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν μέλη του ΚΚ Αιγύπτου επειδή...«τόλμησαν» να συμμετάσχουν σε διαδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ