Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην κορυφαία Ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη, της δημιουργού με το διαχρονικό, οικουμενικό και βαθιά ανθρώπινο έργο, η οποία σ' όλη της τη ζωή πορεύτηκε μέσα από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος. Το Σάββατο (30/7) στις 9μμ, στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Βάσω Κατράκη - Χαρακτική», που διοργανώνει ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα - σταθμούς απ' όλη τη δημιουργική διαδρομή της Βάσως Κατράκη: Από τους ψαράδες του Αιτωλικού, τις «Καταστάσεις» την περίοδο της χούντας και της εξορίας, μάνες, «Σπαράγματα» κ.ά. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της κόρης της μεγάλης εικαστικής δημιουργού, Μαριάννας Κατράκη - Δεσποτίδη. Για τη «Χαρακτική της Βάσως Κατράκη» θα μιλήσει τη βραδιά των εγκαινίων ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου και στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν χαρακτικά, σχέδια, ξυλογραφίες και μικρογλυπτά, δύο μήτρες (μια σε πέτρα και μια σε ξύλο) με τα αντίστοιχα χαρακτικά τους, εργαλεία της δουλειάς της Β. Κατράκη, προσωπικές φωτογραφίες της και βιβλία εικονογραφημένα με έργα της. Ξεχωριστή θέση, ανάμεσά τους, έχει το βιβλίο του Βασίλη Λούλη «Λυσίκομος Εκάβη», κοσμημένο με ξυλογραφίες της Βάσως Κατράκη, το οποίο επανέκδωσε το 1994 ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, τιμώντας τον Κουμιώτη συγγραφέα.
Πλήθος κόσμου, φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες του, άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων, αλλά και θαυμαστές του έργου του, αποχαιρέτησαν χτες τον μεγάλο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.
Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στο ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ ακολούθησε η ταφή στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στον Ταύρο, σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής του Γιάννης Ζιώγας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και η γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη. Πολυμελής ήταν η εκπροσώπηση της Κύπρου στην κηδεία του Μ. Κακογιάννη: Ανδρέας Δημητρίου (υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού - εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας), Νίκος Τορναρίτης (βουλευτής - εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας), Ιωσήφ Ιωσήφ (πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας), Ανδρέας Χρίστου (δήμαρχος Λεμεσού), Γιώργος Νεοφύτου (γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου).
Στεφάνια έστειλαν το ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός, ο Μίκης Θεοδωράκης κ.ά.
Από τη διαφήμιση της έκθεσης στο Παρίσι |
Το φως της δημοσιότητας πάντως βλέπουν οι πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία οργανώνεται από τις 13 του Οκτώβρη έως τις 16 του Γενάρη 2012 στο Λούβρο. Εκθεση η προετοιμασία της οποίας ξεκινά από το 2007, οπότε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προσωρινό δανεισμό - χάριν της έκθεσης - και την εξαγωγή ...668 αρχαιοτήτων από όλα τα μουσεία της Μακεδονίας και της Θράκης! Συμμετέχουν συγκεκριμένα όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της περιοχής (ΙΣΤ', ΙΖ', ΙΗ', ΚΕ' ΚΖ', ΚΘ', Λ') και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση θα συμπληρωθεί με μερικές εκατοντάδες ακόμη μακεδονικές αρχαιότητες «που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον 19ο αιώνα, αλλά και από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armee d' Orient), κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε έκθεση του εξωτερικού» σύμφωνα με το ΥΠΠΟΤ. Ερώτημα: Πρόκειται για λάφυρα;
Η έκθεση θα απλωθεί σε εννέα θεματικές ενότητες, στα 1.100 τ.μ. των περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, το οποίο, ως «αντάλλαγμα», θα δανείσει το 2012 στα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης «κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του». Ο κατάλογος της έκθεσης είναι πάνω από 800 σελίδες(!) και γράφτηκε από 70 Ελληνες και Γάλλους επιστήμονες. Κατά το ΥΠΠΟΤ, «οι μεταφορικές εταιρείες σε Γαλλία και Ελλάδα προετοιμάζονται κατασκευάζοντας ειδικά κιβώτια που θα ταξιδέψουν με ασφάλεια τους πολύτιμους θησαυρούς». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις.
Θυμίζουμε ότι τουλάχιστον 500 αρχαία αντικείμενα από τις Αιγές ταξίδεψαν για την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Ο θρύλος της Μακεδονίας ενός ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας», που διοργανώνει το ΥΠΠΟΤ (διά της ΙΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων) στο Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (6/4-29/8).
Συνοδοιπόροι του στο τραγούδι είναι και τρεις «φίλοι σολίστες», από τη «Σπείρα-σπείρα»: Χρήστος Μουστάκας, Αργυρώ Καπαρού, Γιώργος Στιβανάκης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αρης Βλάχος, Κώστας Μπαλταζάνης, Αννα Λάκη, Σοφία Κακουλίδου. Σενάριο Σταμάτη Κραουνάκη-Φωκά Ευαγγελινού. Σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού. Σκηνικό Μανόλη Παντελιδάκη. Κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμοί Απόστολου Στράντζαλη, ήχοι Δημήτρη Μουρλά, Κώστα Σωτηρίου.
Τα 86 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης, (γεννήθηκε στις 29/7/1925, στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Σμυρνιά), στον οποίο είναι αφιερωμένη η μουσική γιορτή που πραγματοποιείται αύριο (30/7, 9 μ.μ.), στην παραλία Βραχατίου, με ελεύθερη προσέλευση του κοινού. Αγαπημένα τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη θα ερμηνεύσουν οι Σοφία Παπάζογλου, Κατερίνα Παπουτσάκη και Παναγιώτης Πετράκης, συνοδευόμενοι από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
Το θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει σήμερα (9.30 μ.μ.) στην Πύλο (Δημοτικό Σχολείο Κορυφάσιο) το έργο του Σπίρο Σιμόνε «Η γιορτή», σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μέντη. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Νίκος Κάπιος, Στέλιος Πετράκης.