ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Πρότεινε μείωση ενοικίου που πληρώνει στο Δήμο πολυεθνική!

Μια προκλητική και απαράδεκτη εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αργυρούπολης - Ελληνικού (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΗΜΑΡ) για μείωση του ενοικίου του καταστήματος (κατά 20%) της πολυεθνικής εταιρείας «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» που βρίσκεται σε παράπλευρο δρόμο της λεωφόρου Αλίμου, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα επιστρατεύθηκε και παραβρέθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» που ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η εταιρεία δεν βγαίνει με το συγκεκριμένο ενοίκιο και ότι η μείωσή του είναι προς όφελος και των εργαζομένων.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση αντέδρασε έντονα ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θοδωρής Λιάππης, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση ως απαράδεκτη και προκλητική προς τους εργαζόμενους και μεταξύ άλλων, τόνισε: «Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που η κρίση έχει επιφέρει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, αφαίμαξη συντάξεων, φοροεπιδρομές, προκειμένου να εξασφαλίσει το μεγάλο κεφάλαιο ότι το μερίδιο της ζημιάς που αναγκαστικά θα κληθεί να καταβάλει για την κρίση που το ίδιο δημιούργησε θα είναι το ελάχιστο δυνατό, ο Δήμος Αργυρούπολης - Ελληνικού αντί να ζητά την αύξηση του ενοικίου, επιδιώκει τη μείωσή του. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί στους εργαζόμενους την ταξική συνεργασία και την άποψη ότι στην καπιταλιστική κρίση, αφεντικά κι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργάζονται.

Αποκαλύπτεται ότι η "ενότητα της αριστεράς" και "το επιτυχημένο εγχείρημα της ενότητας" για τα οποία επαίρεστε, έχει αυτές τις απόψεις και αυτή την πολιτική πρακτική που ορισμένες φορές ξεπερνά και την ίδια την κυβέρνηση, τότε, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν και τα ανάλογα συμπεράσματα, καθώς στην πράξη κρινόμαστε όλοι».

Την αντίθεσή του για την εν λόγω πρόταση, με σκωπτικό τρόπο, εξέφρασε και ο «ανεξάρτητος» δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Πασβαντίδης, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν και ορισμένες αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης πρότεινε την αναβολή της συζήτησης του θέματος και το παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση, ευελπιστώντας μάλλον σε ευνοϊκότερες συνθήκες...

Νέοι διαγωνισμοί για δασικούς χάρτες

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αναδεικνύει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πολιτική των οποίων έθρεψε επί δεκαετίες την εμπορευματοποίηση της γης και προκάλεσε ιδιοκτησιακά προβλήματα ακόμη και στα δημόσια δάση
Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αναδεικνύει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πολιτική των οποίων έθρεψε επί δεκαετίες την εμπορευματοποίηση της γης και προκάλεσε ιδιοκτησιακά προβλήματα ακόμη και στα δημόσια δάση
Δύο διεθνείς διαγωνισμούς μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών, συνολικού προϋπολογισμού 38,9 εκατ. ευρώ, προκηρύσσει η «Κτηματολόγιο ΑΕ», με στόχο να καταγραφούν περίπου 24,7 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ειδικότερα:

  • Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός, «Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας», έχει προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ και οι συμβάσεις που θα ανατεθούν αφορούν στην κατάρτιση δασικών χαρτών για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (εκτός Αγίου Ορους), Πιερίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας (εκτός των περιοχών για τις οποίες έχουν ήδη καταρτιστεί δασικοί χάρτες στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης). Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται σε 24 εκατ. στρέμματα.
  • Ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός, «Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε 79 περιοχές της χώρας», προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατάρτιση δασικών χαρτών 79 περιοχών που ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Κορινθίας, Ξάνθης και Σερρών. Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται στα 781.600 στρέμματα.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της «Κτηματολόγιο ΑΕ», με την ολοκλήρωση και του νέου αυτού προγράμματος κατάρτισης δασικών χαρτών θα έχουν καταγραφεί 31,3 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής εκτιμώμενης δασικής έκτασης της χώρας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΜΗΤΤΟΣ: Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατέθεσε ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού, ζητώντας να κριθεί παράνομο το ΠΔ για την προστασία του Υμηττού. Ως λόγους ακυρότητας ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού επικαλείται το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι παρατηρήσεις που είχαν κατατεθεί από τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Παπάγου και Χολαργού, αλλά και ότι το διάταγμα είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ -η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας- καθώς δε διενεργήθηκε «στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση».

ΔΡΑΠΕΤΗΣ των φυλακών Αλικαρνασσού από το Μάη του 2004, είναι ο ένας από τους τέσσερις ένοπλους που συνελήφθησαν προχτές το μεσημέρι στο Κερατσίνι. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο 34χρονος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για ληστεία, οπλοκατοχή, οπλοφορία, ενώ εις βάρος του εκκρεμούσαν και τρία εντάλματα σύλληψης για την ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας «Εurobank» στην Καλλιθέα (όπου είχαν τραυματιστεί δύο άτομα από τα πυρά των δραστών), αλλά και 35 ληστείες και 18 κλοπές οχημάτων. Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι ηλικίας 32, 33 και 47 ετών, ομογενείς από τη Γεωργία, το Καζακστάν και την Αρμενία αντίστοιχα. Στο διαμέρισμά τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο «καλάζνικοφ», δύο πιστόλια, μία χειροβομβίδα, ένας γεμιστήρας, ένα ξίφος, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα και τρεις μάσκες.

ΒΩΜΟΣ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ: Το «πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ για την κατάχωση του Βωμού των 12 θεών και άλλων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής Αθήνας - Πειραιά. Τα αρχαία αποκαλύφθηκαν στην περιοχή μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου του ΗΣΑΠ. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας και το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων, ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου. Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής με το σκεπτικό ότι η επιλογή της παραμονής των μνημείων στο φως και σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο είναι χειρότερη από την κατάχωση-επίχωση, ενώ η οριστική λύση θα δοθεί στη συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης.

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στο Ρίο

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.18' χτες το μεσημέρι στον υποθαλάσσιο χώρο Βορειοδυτικά του Ρίου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η δόνηση είχε επίκεντρο 9 χλμ. ανατολικά της Πάτρας και 15 χλμ. νότια της Ναυπάκτου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Πάτρας, όπου αρκετοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια και τα καταστήματα που βρίσκονταν, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη Κυριακή καταγράφονται μικρές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Ρίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Οι ΝΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Κυνουρίας, την Κυριακή 31 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο μνημείο.

Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει ομιλία για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πλατεία του χωριού με ομιλητή τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

  • Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας διοργανώνει, την Κυριακή 31 Ιούλη 2011 ώρα 11 το πρωί, στη Χώρα Μεσσηνίας (περιοχή Αγορελίτσα), εκδήλωση τιμής για την επέτειο της μάχης που έδωσε εκεί, στις 19/7/1944, ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.
Προκαταρκτική για πανό και σκηνές στο Σύνταγμα

Η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ελ. Ράικου διέταξε χτες τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή την παραμονή των «αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία σε περίπτωση που διαπιστώνεται παρανομία και έχει διαπραχθεί το αδίκημα της εγκατάστασης σκηνών σε υπαίθριο χώρο (πλημμέλημα), θα σχηματίζεται δικογραφία, θα συλλαμβάνονται οι υπαίτιοι και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Οι εισαγγελικές αρχές έδειξαν την... ευαισθησία τους για την κατάσταση στην πλατεία και αποφάσισαν να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη και να μη δείχνει η κεντρική πλατεία της Αθήνας «άσχημη εικόνα». Μάλιστα, η εισαγγελική παρέμβαση στρέφεται ακόμη και κατά των πανό που έχουν αναρτηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Δηλαδή, οι εισαγγελικές αρχές φαίνεται να έχουν ενοχληθεί και από τα πανό (!) που εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι, μέσω της ανάρτησής τους σε διάφορους ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, προβάλλουν τις διεκδικήσεις και τα προβλήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ