ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Nα μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικοί ένοχοι της εξαθλίωσης

Ανακοίνωση - παρέμβαση με αφορμή τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης εναντίον σκηνιτών Ρομά

Ενταση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έξαρση της εγκληματικότητας την οποία οι κάτοικοι αποδίδουν στην παρουσία σκηνιτών Ρομά στην περιοχή, αλλά και στην ελλειπή παρουσία της αστυνομίας. Τις τελευταίες μέρες, ομάδες κατοίκων πραγματοποιούν περιπολίες, ελέγχους σε διερχόμενα αυτοκίνητα που πηγαινοέρχονται στην κοινότητα, ενώ έχουν προχωρήσει και σε καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές, σε βάρος Ρομά τους οποίους υποδεικνύουν ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών και κλοπές. Την προηγούμενη βδομάδα, ομάδα κατοίκων προσπάθησε να κάνει συγκέντρωση έξω από τον πρόχειρο καταυλισμό των Τσιγγάνων.

Η ΚΟ Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να βάλουν στο στόχαστρο της πάλης τους τον πραγματικό ένοχο, την αντιλαϊκή πολιτική και να μην πέσουν στην παγίδα της αυτοδικίας που μπορούν να οδηγήσει σε επικίνδυνες και τραγικές καταστάσεις, στις οποίες, όπως σημειώνει, φαίνεται να σπρώχνουν κάποιοι. Αναλυτικά αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η ΚΟ Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της Χαλκηδόνας για το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στην περιοχή. Η αύξηση της εγκληματικότητας, η εξάπλωση των ναρκωτικών, η ανασφάλεια, είναι συνέπειες των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης και ΕΕ, σύμφυτες με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό το σύστημα, με ακραία εκδοχή του το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είναι που εξαθλιώνει όλο και μεγαλύτερες μάζες εργαζομένων, είναι η μήτρα τέτοιων φαινομένων. Επόμενα εκεί (στην κυβέρνηση και στην πολιτική της) πρέπει να στραφεί η οργή και η αγανάκτηση του λαού της Χαλκηδόνας, που κοντά στη βαρβαρότητα του μνημονίου αντιμετωπίζει και την ανασφάλεια, την ανησυχία για τη ζωή και τον καρπό των κόπων του.

Η κυβέρνηση και η πολιτική της που τη στηρίζουν στην πράξη και η ΝΔ με το ΛΑ.Ο.Σ., είναι αυτή που εξαθλιώνει όλο και περισσότερους εργαζόμενους, που σβήνει κάθε προοπτική για τη νεολαία, που οδηγεί στο περιθώριο κι άλλους εργαζόμενους και ανέργους, αυξάνει την εγκληματικότητα. Ταυτόχρονα με την πολιτική της, υποθάλπει και εκτρέφει την γκετοποίηση και το ρατσισμό, στρέφει εργαζόμενους ενάντια σε ομάδες πολιτών (Ρομά) που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, συνθήκες περιθωρίου και αποκλεισμού.

Η ΚΟ Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους της Χαλκηδόνας, απαιτεί καλύτερη προστασία της ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Να μην πέσουμε στην παγίδα της αυτοδικίας και των «περιπολιών» που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες και τραγικές καταστάσεις, στις οποίες σπρώχνουν κάποιοι. Να απαιτήσουμε να απομονωθούν και να λογοδοτήσουν τα όποια κακοποιά στοιχεία.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Αστυνομική επιδρομή σε παραγκούπολη

Επιδρομή σε παραγκούπολη στο Σοφό Ασπροπύργου πραγματοποίησαν χτες αστυνομικές δυνάμεις. Στα παραπήγματα ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων και αλλοδαπών Τσιγγάνων κάτω από άθλιες συνθήκες. Η κυβέρνηση, αντί για μέτρα απογκετοποίησης και ένταξης των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία, αναπτύσσει αστυνομικές «δράσεις» στην ευρύτερη περιοχή. Αντί για άμεσα μέτρα βελτίωσης των υποδομών στους καταυλισμούς, στέλνει ανθρώπους στα κρατητήρια. Το κατασταλτικό της χέρι εφαρμόζει πολιτική που γεννά «ανθρώπινα σκουπίδια» που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο.

Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε με πρόσχημα την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, συμμετείχαν δυνάμεις των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΔΕΗ, της Πολεοδομίας Ελευσίνας και του Δήμου Ασπροπύργου. Κατά την επιχείρηση προσήχθησαν 56 άτομα (38 Ελληνες και 18 αλλοδαποί) και συνελήφθησαν 25, εκ των οποίων 11 για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ βρέθηκαν και τρία κλεμμένα αυτοκίνητα.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Μεγαρίδας - Θριασίου του ΚΚΕ έχει ζητήσει να παρθούν μέτρα για μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων σε σπίτια με πλήρεις υποδομές. Ως τότε να ξεκινήσουν άμεσα μέτρα βελτίωσης των υποδομών στους καταυλισμούς, μέτρα για λαϊκή κατοικία και στέγαση συνολικά των εργαζομένων, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθεί η μετακίνηση σε άλλες χώρες της ΕΕ για όλους τους εγκλωβισμένους μετανάστες που το επιθυμούν. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, ειδικά όσοι ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας. Αποφασιστική αντιμετώπιση των εγκληματικών κυκλωμάτων και των ρατσιστικών συμμοριών.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καταργεί βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πετσοκόβει κονδύλια για τους μαθητές των ειδικών σχολείων

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις βρεφονηπιακών σταθμών και δραματική μείωση στα κονδύλια για τα ειδικά σχολεία προωθούν οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις στο Δήμο Αθήνας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του κεφαλαίου για περικοπή των όποιων κοινωνικών δαπανών έχουν απομείνει.

Ενώ ήταν περασμένο στον κεντρικό προϋπολογισμό του Δήμου κονδύλι 1,7 εκατ. ευρώ για το σχολικό έτος 2011 - 2012 για τις μετακινήσεις μαθητών των ειδικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής του κέντρου (ΑμΕΑ, μεταναστόπουλα, μαθητές μουσικών σχολείων κ.ά. που μετακινούνται με λεωφορεία - ή ταξί οι έχοντες κινητικά προβλήματα - από τον τόπο διαμονής στο σχολείο τους), ενώ το ποσό εγκρίθηκε στις 25/5 και από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προχτές Τετάρτη οι δημοτικοί σύμβουλοι των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ αναθεώρησαν σε νεότερη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και συναποφάσισαν «τροποποίηση», ουσιαστικά πετσόκομμα του ποσού σε 649.462,53 ευρώ.

Την περικοπή καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι έχει να κάνει με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, κάτι που δεν αρνήθηκαν οι εκλεγμένοι με ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, οι οποίοι άλλωστε αποδέχονται στην πράξη τις συνέπειές τους.

Στο μεταξύ, σήμερα σε συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας αναμένεται να συζητηθεί το κλείσιμο τεσσάρων παιδικών σταθμών - ο ένας εξ αυτών αναστέλλει τη λειτουργία του - σύμφωνα με πρόταση του διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών και των διευθυντριών της 1ης, 2ης και 3ης δημοτικής κοινότητας, οι οποίοι επικαλούνται ακαταλληλότητα των κτιρίων.

Πρόκειται, για τους παιδικούς σταθμούς 1Δ9 Πρώην Αγίου Παύλου (Φαβιέρου 46), 2Δ7 Αγίου Ιωάννου (Σεφέρη 4 Νέος Κόσμος), 3Δ9 Κάτω Πετραλώνων (Πανδώρου 64) και 3Δ1 Βοτανικού (Σπύρου Πάτση 56) ο οποίος αναστέλλει τη λειτουργία του στοιβάζοντας τα 80 παιδιά που φιλοξενεί σε άλλον (1Δ4 Φαβιέρου 17), ο οποίος την περσινή χρονιά φιλοξένησε 110 παιδάκια!

Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, με απόφαση του το ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου, έκλεισε έναν ακόμα παιδικό σταθμό (Λαρίσης 69 Αμπελόκηπους), ο οποίος φιλοξενούσε 33 παιδιά.

Η κατάσταση αναμένεται εκρηκτική, αφού σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου φέτος έχουν υποβληθεί από γονείς 6.807 αιτήσεις, αλλά οι θέσεις δεν ξεπερνούν τις 5.402.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επισπεύδεται η ιδιωτικοποίηση

Η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, που προβλέπει ότι επεξεργασία και διάθεση του 85% των στερεών αποβλήτων που παράγονται στην Αττική να γίνεται στο πολύπαθο Θριάσιο, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνταντίνου. Επίσης, αποφασίστηκε και η επίσπευση των διαδικασιών για την εκκίνηση των έργων υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, με τα οποία παραδίδεται πλήρως σε ιδιώτες η διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες πανάκριβα τέλη καθαριότητας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλίας Λιακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΚΑ, Αρης Αλεξόπουλος.

Αναρτήθηκαν νέοι δασικοί χάρτες

Αναρτήθηκαν στον Πύργο της Ηλείας οι δασικοί χάρτες που αφορούν το νομό Ηλείας και συμπεριλαμβάνουν έκταση 40.000 στρεμμάτων περίπου, οι οποίοι θα καταστούν οριστικοί, μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που τυχόν υποβληθούν, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Αναρτήθηκαν επίσης οι δασικοί χάρτες στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, που αφορούν σε 23.000 στρέμματα και 25.000 στρέμματα, αντίστοιχα. Οπως ανακοινώθηκε, το ΥΠΕΚΑ προγραμματίζει την οικονομική ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για την επικαιροποίηση και ανάρτηση 330 θεωρημένων δασικών χαρτών σε αντίστοιχους δήμους της χώρας, και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών σε άλλους 113 δήμους, που βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου από τις δασικές υπηρεσίες. Επίσης, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η «Κτηματολόγιο ΑΕ» για την κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ