ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η «διαβούλευση» συνεχίζεται σε επιλεγμένα θέματα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι διαφόρων αποχρώσεων δημόσιες τοποθετήσεις για το νόμο - πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση για την ανώτατη εκπαίδευση. Χτες, η σύνοδος πρυτάνεων έδωσε σε δημοσιότητα γνωμοδοτήσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων, απ' όπου προκύπτουν αντισυνταγματικά σημεία στο νόμο - πλαίσιο. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις βασικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Οι απόψεις που διατυπώνονται εστιάζονται κυρίως στο θέμα των οργάνων διοίκησης (Συμβούλιο). Επίσης, αφορούν ζητήματα για την επιλογή εξωτερικών μελών στη διοίκηση και για τον πρύτανη, τις επιτροπές αξιολόγησης καθηγητών, τη μη επαρκή εκπροσώπηση όλων των διδασκόντων και την περιορισμένη εκπροσώπηση φοιτητών, τη διάρθρωση και την οργάνωση των Σχολών, την έλλειψη μεταβατικών ρυθμίσεων.

Γενικότερα, πάντως, οι γνωμοδοτήσεις αφορούν πλευρές του νόμου τις οποίες διαπραγματεύονται οι πρυτάνεις, χωρίς να μπαίνει το ζήτημα ουσίας, οι δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν οι νέες ρυθμίσεις στο επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών, παρά μόνο... δευτερευόντως. Οι αναλύσεις βασίζονται κυρίως στην «κατάργηση» του αυτοδιοίκητου, ενώ στο όνομα του «αυτοδιοίκητου» βασίζει το υπουργείο την πλειοψηφία των σαρωτικών αλλαγών. Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως το υπουργείο με αφορμή άρθρο του καθηγητή Νομικής, Κ. Χρυσογόνου, ο οποίος είναι ένας απ' τους εμπειρογνώμονες, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει σε σχέση με την κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων απ' το 2014, πατώντας πάνω στις θέσεις του Κ. Χρυσογόνου, ο οποίος προτάσσει ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας των διδασκόντων στην ανάρτηση στο διαδίκτυο του απαραίτητου υλικού για κάθε μάθημα. Ετσι, το υπουργείο καταλήγει να απαντήσει πως «δε θα πάρει αποφάσεις, που θα καταστρατηγήσουν τα νόμιμα δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων»...

Στο μεταξύ, το υπουργείο βρήκε συμμάχους στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε 133 πανεπιστημιακούς, οι οποίοι δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο του νόμου - πλαισίου, υποστηρίζοντας: «Οσες επιφυλάξεις κι αν έχουμε για επιμέρους προβλέψεις της μεταρρύθμισης που έχει εξαγγελθεί δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια».

Τέλος, αναστάτωση υπάρχει στους Λέκτορες, τους υπό διορισμό Λέκτορες και τους Καθηγητές Εφαρμογών και Επίκουρους Καθηγητές, αφού δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, μεταβατικές διατάξεις γι' αυτούς. Υπενθυμίζουμε πως καταργείται η βαθμίδα του Λέκτορα με το σχέδιο νόμου. Το υπουργείο, χωρίς να απαντά κάτι συγκεκριμένο, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «για τη διαδικασία εξέλιξης απαιτείται αίτησή τους, η οποία υποχρεώνει τον Κοσμήτορα να προκηρύξει άμεσα θέση για την επόμενη βαθμίδα, με ανοιχτή διαδικασία, όπως ισχύει και σήμερα».

Να πληρωθούν άμεσα οι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εδώ και 32 μήνες είναι απλήρωτοι οι 10.000 περίπου εκπαιδευτικοί στα δημόσια ΙΕΚ, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει, μεταθέτοντας μήνα με το μήνα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και καταγγέλλοντας το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς με το οποίο απασχολούνται οι παραπάνω εκπαιδευτικοί. Ο βουλευτής επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για δημόσιες, δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το Λύκειο, οι οποίες θα είναι υψηλού επιπέδου και με εκπαιδευτικούς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Απαντώντας η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα οφείλονται σε λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στη συσσώρευση χρεών στον Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης και στην καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Απέφυγε όμως να απαντήσει πότε θα πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί, λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει «κάποιες προϋποθέσεις» για να προχωρήσει στην εξόφλησή τους και αυτό «είναι μια χρονοβόρα διαδικασία», πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών θα έχει συνέχεια.

Να κάνετε «φαστ τρακ» στην πληρωμή των εργαζομένων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Πρωτούλης και ανέφερε ότι είναι εμπαιγμός να παραμένουν για 32 μήνες απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί. Ζήτησε δε να σταματήσει η σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με την οποία οι σπουδαστές βάζουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας δίδακτρα, οι εκπαιδευτικοί είναι ωρομίσθιοι και γυρνούν από ΙΕΚ σε ΙΕΚ για να συμπληρώσουν τις ώρες απασχόλησης και οι σπουδαστές στο τέλος της φοίτησής τους να μη γνωρίζουν τι αξίζει το χαρτί που πήραν, να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και να μην μπορούν με αυτό το πτυχίο να αναζητήσουν δουλειά.

37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζεται η καλοκαιρινή δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ, με εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Προγραμματισμένες είναι οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Παρασκευή

Στην Πάτρα, στα Προσφυγικά στην Πλ. Ελευθερίας στις 8 μ.μ. Ομιλήτρια η Τασούλα Μπάτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Στην Καβάλα γίνεται το 1ο Εργατικό Φεστιβάλ με θέμα την ανεργία. Θα πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ. στα Ποταμούδια (στην αυλή του 11ου Δημοτικού Σχολείου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία, παράσταση θεάτρου σκιών από το θεατρικό εργαστήρι Καβάλας της ΚΝΕ και λαϊκή - ρεμπέτικη βραδιά από την κομπανία Καβάλας της ΚΝΕ.

Δευτέρα, 18 Ιούλη

Στην Καλαμάτα, στο πάρκο Φυτείας, εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με τίτλο «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις», στις 9 μ.μ. Ομιλητές Κατσάς Αντώνης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, δικηγόρος, Τσουράπα Ιωάννα, υπεύθυνη της θεραπευτικής κοινότητας «Κύτταρο» του ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός - κοινωνιολόγος. Χαιρετισμός του Μίλτου Κουτίβα, μέλους του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κορυφώνεται η καμπάνια για το δικαίωμα στις διακοπές

Με αγωνιστικές παρεμβάσεις σε σταθμούς του ΚΤΕΛ, του ΟΣΕ και στις εξόδους των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών, συνεχίζεται σήμερα η εξόρμηση των Οργανώσεων Θεσσαλίας της ΚΝΕ για το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Η πολύμορφη δραστηριότητα της ΚΝΕ, θα κορυφωθεί αύριο με εξορμήσεις στα παράλια της Λάρισας και στην παραλία Αφήσσου Μαγνησίας.

Χτες, εξόρμηση έγινε σε εργασιακούς χώρους, με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού σε νέους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς τους, όπως πολυκαταστήματα, εργοστάσια κ.ά. Στις συζητήσεις που έγιναν πολλοί ήταν οι νέοι που έλεγαν ότι φέτος, λόγω οικονομικής αδυναμίας δε θα μπορέσουν να πάνε καθόλου διακοπές, ενώ οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες τόνιζαν ότι για να γίνουν οι διακοπές κοινωνικό αγαθό για όλους, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και να μετατρέψουν σε λαϊκή ιδιοκτησία τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και στον τουρισμό τις μεγάλες ξενοδοχειακές - τουριστικές εγκαταστάσεις, τις συγκοινωνίες, τους δρόμους, τη γη, τα δάση, τις παραλίες.

ΜΑΣ - ΔΗΠΑΚ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στο νόμο - πλαίσιο

Σήμερα, έξω απ' το υπουργείο Παιδείας, στις 11 το πρωί, φοιτητές, σπουδαστές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα διαδηλώσουν για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ). Το ΜΑΣ και η ΔΗΠΑΚ, εκτός απ' τη σημερινή συγκέντρωση, ενημερώνουν, ήδη, για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, ενώ θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν απεργία τη μέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οχι στο εισιτήριο για τη φοιτητική κατασκήνωση

Κινητοποίηση χτες στην κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Ποσείδι Χαλκιδικής

Κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία της φοιτητικής κατασκήνωσης του ΑΠΘ στο Ποσείδι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια πραγματοποίησαν χτες οι δυνάμεις του ΜΑΣ, με την άφιξή τους στο χώρο της κατασκήνωσης. Μπλόκαραν τα εκδοτήρια και για αρκετή ώρα διαδήλωναν στην είσοδο της κατασκήνωσης, απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι εισόδου, που για τους φοιτητές είναι 5 ευρώ και για τους εργαζόμενους διπλάσιο.

Το ΜΑΣ, από χτες και μέχρι τις 30 Ιούλη, θα έχει τη διαχείριση της καντίνας της κατασκήνωσης. Στο πλαίσιο αυτού του 15ημέρου προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεις και δραστηριότητες και κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κατασκήνωσης του ΑΠΘ στις 22/7, ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο στις 23/7, για δωρεάν σίτιση των φοιτητών στις 21/7 και προγραμματίζει συνελεύσεις κατασκηνωτών στις 18 και στις 21/7.

Στο χώρο θα λειτουργούν καθημερινά βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», παιδότοπος, ενώ θα πραγματοποιηθούν τουρνουά ποδοσφαίρου, συναυλίες και προβολές ταινιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ