ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλίμα νέας «διαβούλευσης» για το νόμο - έκτρωμα

Χτες η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων για το νόμο - πλαίσιο

Κλίμα πως διορθώνεται το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και νέος γύρος «διαβούλευσης» προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση των πρυτάνεων με την υπουργό Παιδείας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη πως αυτός ο νόμος - έκτρωμα μπορεί να διορθωθεί, αφού σαρώνει τα πάντα σε επίπεδο σπουδών και λειτουργίας των ιδρυμάτων, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, στη συνάντηση «διατυπώθηκαν απόψεις για ενδεχόμενες αλλαγές» και από την πλευρά τους ζήτησαν «να ενσωματωθούν αυτές στο τελικό σχέδιο νόμου», καθώς οι πρυτάνεις ισχυρίζονται ότι «το μέχρι σήμερα γνωστό προσχέδιο χρήζει πολλών και σημαντικών αλλαγών πριν κατατεθεί στη Βουλή». Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες.

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε πως περιμένει από τους πρυτάνεις «τις γραπτές τους προτάσεις, για όλα τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις», ενώ αναφορικά με τις «κόκκινες γραμμές» που φαίνεται να θέτουν οι πρυτάνεις για το Συμβούλιο Διοίκησης και τον πρύτανη η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Δεν συμφωνώ σε καμία διαπραγμάτευση στην "κόκκινη γραμμή". Σε κάθε περίπτωση, σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας».

ΠΑΣΠ ΤΕΙ: Ζητιανεύει ρόλο επίσημου συνομιλητή της κυβέρνησης

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, σε ανακοίνωσή της, διατυπώνει τις ...ενστάσεις της για το σχέδιο νόμου, ζητώντας και επίσημα ρόλο συνομιλητή της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε πως για το προσχέδιο του σημερινού νόμου, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Α. Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει: «Συμφωνούμε με το 80% έως 90% των διατάξεων που έχει ο νόμος». Μάλιστα είχε προτείνει και τρόπους ...διαχείρισης του ασύλου, ενώ ούτε η κυβέρνηση δεν είχε ανοίξει (τυπικά) ακόμα το θέμα.

Στη ανακοίνωσή της, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου, τα μόνα θέματα που βρήκε να πει είναι κάποια μισόλογα για τον τρόπο διοίκησης, να σχολιάσει το γεγονός πως «οι σχολές των ΤΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών», ενώ χαρακτήρισε «λανθασμένη» την «κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων το 2014». Πάντως, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ συμφωνεί με το «Συνήγορο του Φοιτητή» (που είναι ένας τρόπος για να καταργηθούν οι συλλογικές διεκδικήσεις) και προτείνει να είναι «νομικός κι όχι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ιδρύματος»! Τέλος, ζητά από το υπουργείο να καλέσει τις παρατάξεις για συζήτηση. Οπως είναι φανερό, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ παραμένει στα ίδια ποσοστά συμφωνίας με την κυβέρνηση, αφού δεν έχει κανένα πρόβλημα με την απαξίωση των σπουδών (πτυχία πολλών ταχυτήτων) και το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Το κείμενο που είχε δώσει, άλλωστε, το Γενάρη ήταν ένα αντίγραφο του προσχεδίου της κυβέρνησης.

  • Χτες το μεσημέρι, έγινε διαμαρτυρία ομάδας φοιτητών για το νόμο - πλαίσιο, στο υπουργείο Παιδείας. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και έγιναν μικροεπεισόδια.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κανένας μετανάστης να μην πληρώσει δίδακτρα - βιβλία - νοίκια

Ανακοίνωση της Γραμματείας Μεταναστών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

«Σήμερα καλούν τους μετανάστες να πληρώσουν δίδακτρα, βιβλία, νοίκια στις εστίες, σε λίγο θα ζητήσουν απ' όλους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στο προσχέδιο του νόμου πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση αναφέρεται πως με κοινή υπουργική απόφαση «ορίζεται το ύψος της οικονομικής συμμετοχής των αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη φοίτησή τους σε όλα τα εξάμηνα σπουδών».

Στην ανακοίνωση της Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ αναφέρεται σχετικά: «Οι μετανάστες γίνονται πολιορκητικός κριός για να περάσουν τα μέτρα. Σήμερα, καλούν τους μετανάστες να πληρώσουν δίδακτρα, βιβλία, νοίκια στις εστίες, σε λίγο καιρό θα ζητήσουν από όλους! Επιστρατεύουν την τρομοκρατία, ποντάρουν στο φόβο των μεταναστών, αξιοποιούν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά που κυβέρνηση και μηχανισμοί έχουν καλλιεργήσει, με τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας με τις διακηρύξεις περί μηδενικής ανοχής και ότι δε χωράει άλλους μετανάστες η Ελλάδα, ότι φταίνε για την ανεργία, την εγκληματικότητα και για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

Απομόνωσε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τις παρατάξεις τους στις σχολές. Είναι το ίδιο πράγμα, στηρίζουν με χέρια και με πόδια αυτήν την πολιτική. Μη φοβάσαι, μην τσιμπάς στα διλήμματά τους. Οι περισσότεροι δουλεύουμε από το πρώτο έτος για να τα βγάλουμε πέρα, νιώθουμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση, τη μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία», τονίζει η Γραμματεία απευθυνόμενη στους μετανάστες φοιτητές.

Καλεί, επίσης, τους φοιτητές να εμπιστευτούν το ΜΑΣ που είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για το Νόμο Πλαίσιο, έχει δώσει μάχες για τα προβλήματά μας (σίτιση, στέγαση, βιβλία κ.ά.), πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλης με τις Επιτροπές Αγώνα σε κάθε σύλλογο, σε κάθε τμήμα.

Καλεί τους φοιτητές να διεκδικήσουν:

  • Πάρτε τώρα πίσω το άθλιο «μνημόνιο» της Παιδείας, το νέο νόμο - πλαίσιο!
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ! ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΑ - ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως.
  • Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ - ΤΕΙ - έρευνα.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν που θα παρέχει αναβαθμισμένο πτυχίο, ως μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. «Οχι» στην πιστοποίηση και τη «διά βίου μάθηση» που παγιώνουν την εργασιακή περιπλάνηση.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ
Διαμαρτυρία στη Στατιστική Υπηρεσία

Σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Στατιστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους απογραφείς και τομεάρχες που εργάστηκαν στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού.

Με ανακοίνωσή τους, οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στην απογραφή εξακολουθούν έπειτα από δυόμισι μήνες να μένουν απλήρωτοι, να βρίσκονται στον αέρα όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, να μένουν ξεκρέμαστοι χιλιάδες νέοι όσον αφορά την έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας.

Καλούμε όλους τους απογραφείς και τομεάρχες στην οργάνωση του αγώνα. Να μη μείνει κανείς ήσυχος και απαθής. Οι απειλές και οι εκβιασμοί που υπάρχουν παρακάτω πατούν στην αδυναμία οργάνωσης. Μπορούμε να τους πιέσουμε. Να μη μείνει κανείς μόνος του. Σε κάθε Δήμο, σε κάθε εποπτεία, στις σχολές να δυναμώσει ο αγώνας μας, ώστε να δικαιωθούν άμεσα τα αιτήματά μας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σύσκεψη φοιτητών, εργαζομένων, διδασκόντων

Σήμερα, πραγματοποιείται η σύσκεψη φοιτητών, εργαζομένων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και διδασκόντων, που καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για τη Ανώτατη Εκπαίδευση. Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9).

«Σκοπός της σύσκεψης είναι να προχωρήσουμε σε κοινό σχέδιο δράσης, ενημέρωσης και κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ και προσθέτει: «Καλούμε σε συμμετοχή εκπροσώπους συλλόγων φοιτητών, συλλόγους και σωματεία εργαζομένων, εκπροσώπους συλλόγων διδακτικού προσωπικού».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Παραμένουν απλήρωτοι για τρία χρόνια

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων στους καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ και τα γενικότερα ζητήματα των εργασιακών τους σχέσεων αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη προς την υπουργό Παιδείας.

«Τα τρία τελευταία χρόνια οι καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ είναι απλήρωτοι. Η πλειοψηφία των καθηγητών στα δημόσια ΙΕΚ εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας. Ενας μικρός αριθμός εκπαιδευτικών είναι μόνιμοι, οι οποίοι εργάζονται υπερωριακά και είναι επίσης απλήρωτοι.

Την ίδια ώρα που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη «διά βίου κατάρτιση», δηλαδή την παροχή εφήμερων και ληξιπρόθεσμων δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά και το κεφάλαιο, οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ πληρώνουν δίδακτρα και οι εκπαιδευτικοί τους είναι ωρομίσθιοι και μάλιστα απλήρωτοι.

Η δουλειά με την ώρα, και μάλιστα απλήρωτη, η δουλειά κάτω από άθλιες συνθήκες στα ΙΕΚ δεν αποτελεί τυχαίο φαινόμενο, αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, της ΕΕ».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτώντας πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών των δημόσιων ΙΕΚ, ωρομίσθιων και μόνιμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ