ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑ ΒΑΕ
Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 21 Ιούλη στο υπουργείο Εργασίας για την υπεράσπιση των ΒΑΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη για τα ΒΑΕ που οργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Από τη χτεσινή σύσκεψη για τα ΒΑΕ που οργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάργηση των ΒΑΕ προχωράνε στις 21 Ιούλη ταξικές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Σωματεία. Στην Αθήνα, η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένεται να γίνουν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για τα ΒΑΕ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.

Παράλληλα, σημειώθηκε ότι το ζήτημα των ΒΑΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των συλλαλητηρίων για την υγεία που θα γίνουν μια μέρα πριν, στις 20 Ιούλη. Και ό,τι αφορά στο σύνολο των κλάδων, γιατί αποτελεί μέρος της ενιαίας αντεργατικής επίθεσης και ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση που θα δοθεί. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη ο κάθε κλάδος να προχωρήσει με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, ώστε τα ζητήματα των ΒΑΕ, της υγείας, των ΣΣΕ και άλλα να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Τη εισήγηση έκανε ο Γ. Πάσσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς για την κατάργηση των ΒΑΕ και τις αρνητικές συνέπειές τους, για να προσθέσει: «Η πάλη της εργατικής τάξης για τη διαφύλαξη αυτής της κατάστασης είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, χώρους και ειδικότητες». Από την άλλη, έκανε σαφές πως «η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία μπορεί να έχει προβάδισμα, να είναι κίνητρο ανάπτυξης μόνο σε μια άλλη κοινωνία, με άλλη πολιτική και οικονομία, όπου ο άνθρωπος δεν θα είναι καύσιμο στη μηχανή που παράγει αμύθητα πλούτη για το κεφάλαιο, αντίθετα η ζωή θα υπολογίζεται ως ύψιστο αγαθό». Υπογράμμισε πως στόχος της χτεσινής σύσκεψης είναι να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στη συσπείρωσή τους «στο πλαίσιο, στις προτάσεις και τις δράσεις μας». Και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η κυβέρνηση δεν περιμένει. Αμεσα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα κατάργησης των ΒΑΕ, να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ετοιμαζόμαστε για σκληρή μάχη

Στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα κάλεσε να γίνουν ανάλογες συσκέψεις σε όλες τις περιοχές, να βγει ανακοίνωση που θα τη συνυπογράφουν όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, να εξεταστεί το ζήτημα οργάνωσης κινητοποιήσεων ή άλλων σχετικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, να δοθεί η μάχη για τη διαφώτιση των εργαζομένων.

Εισήγηση έκανε και ο Χρ. Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας. Αναφέρθηκε στον προληπτικό χαρακτήρα του θεσμού των ΒΑΕ, ανέτρεψε την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η αστική τάξη και τα όργανά της, προκειμένου να δικαιολογήσουν το χτύπημα του θεσμού, όπως και τις διάφορες μεθοδεύσεις υπονόμευσής του. Ακολούθησαν μια σειρά τοποθετήσεις συνδικαλιστών διαφόρων κλάδων (κλωστοφαντουργία, τουρισμός, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και άλλοι) οι οποίες ανέδειξαν πως οι συνθήκες εργασίας φθείρουν στην πράξη την υγεία των εργαζομένων και πως αυτή η φθορά μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατό τους.

Στη σύσκεψη, μίλησε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος επισήμανε ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν με μεγαλύτερη ένταση τη μάχη ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ, η οποία είναι μέρος της πολιτικής χτυπήματος κάθε δικαιώματος των εργαζομένων καθώς μπαίνουν εμπόδια στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Τόνισε ότι το ζήτημα των ΒΑΕ πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό κάθε κλάδου. Να αναπτυχθεί συγκεκριμένη δραστηριότητα στους χώρους δουλειάς και μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει, είπε, να δοθεί σκληρή μάχη για να διαφωτιστεί ο κόσμος, όλος ο λαός, η κάθε λαϊκή οικογένεια. Το ζήτημα των ΒΑΕ, τόνισε, μπορεί και αυτό να αξιοποιηθεί για να απεγκλωβιστούν δυνάμεις από τις αυταπάτες και τα διλήμματα. Για να έρθουν περισσότεροι εργαζόμενοι πιο κοντά στο ταξικό κίνημα, πιο κοντά στην ταξική γραμμή.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Βήμα συντονισμού και ενιαίας δράσης

Συγκροτήθηκε Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ στην περιοχή της Αττικής

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του συντονισμού και της ενιαίας δράσης των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο του Μετάλλου έγινε προχτές, Κυριακή, με τη συγκρότηση της Γραμματείας Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ, σε σύσκεψη που διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από σωματεία και επιτροπές αγώνα. Με τη συγκρότηση Γραμματείας Μετάλλου στην Αττική, βαθαίνει η δράση συντονισμού ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, που άρχισε με τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας Μετάλλου, πριν ένα χρόνο.

Το σύνθημα «Αντεπίθεση με οργάνωση στους τόπους δουλειάς», έδειχνε τη δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Ο Θανάσης Κοτρώνης, μέλος της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, στην εισήγηση, τόνισε εξαρχής πως η συγκρότηση Γραμματείας Μετάλλου στην Αττική «θα βοηθήσει τις δυνάμεις μας, τα συνδικάτα που δρουν σε ταξική κατεύθυνση στην Αττική, να οργανώσουν τη δράση τους καλύτερα, να συντονίσουμε τις δυνάμεις πιο αποτελεσματικά, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να αναπτυχθούν οι δυνάμεις μας εκεί που είμαστε μειοψηφία, αλλά και να αποκτήσουμε πυρήνες σε άλλους χώρους. Προτεραιότητα βάζουμε στην οργάνωση των εργαζομένων στη βάση, εργάτη τον εργάτη, με επιμονή, βασανιστικά. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 22 Ιούλη

Στην Αττική, συγκεντρώνεται πάνω από το 50% της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου με δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις (Ναυπηγεία, Χαλυβουργίες, Αμυντική Βιομηχανία κλπ.). Ταυτόχρονα, τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται με απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, απλήρωτη δουλειά, εκ περιτροπής εργασία, 4ημερα, 3ημερα κλπ., ενώ η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σε μεγάλες επιχειρήσεις (BIC, ΕΤΕΜ, ΜΕΒΑΚΟ, DOMUS) δεν υπάρχουν καν σωματεία και η εργοδοτική τρομοκρατία οργιάζει. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, τόσο μέσα απ' την ΠΟΕΜ, όσο και σε επιχειρησιακά σωματεία, υποσκάπτει τους αγώνες των εργαζομένων και φτάνει μέχρι το πέρασμα με την εργοδοσία.

Στη συζήτηση, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης Εργοστασιακών Επιτροπών, οι οποίες, όπου υπάρχουν (π.χ. ΜΑΛΤΕΖΟΣ) έχουν πλούσια δράση. Επίσης, διαφάνηκε πως η δημιουργία Γραμματείας στην Αττική, ήταν μια ώριμη ανάγκη, αφού υπήρχαν πολλά παραδείγματα συντονισμού, με κυρίαρχο της κοινής δράσης στο εργοτάξιο επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Θοδωρής Κούτρας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε οι ταξικές δυνάμεις στο Μέταλλο να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 22 Ιουλίου, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους και την ένταξη του συνόλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

ΠΑΜΕ
Συγκροτείται Γραμματεία Αττικής

Την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΝΟVOTEL

Στη συγκρότηση Γραμματείας Αττικής, προχωρά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης των αγώνων. Η συγκρότηση θα γίνει την Πέμπτη 21 Ιούλη σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο NOVOTEL (Μιχαήλ Βόδα 4-6) στις 6.00 μ.μ.

Στη σύσκεψη, καλούνται να πάρουν μέρος οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου, οι εκλεγμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, οι κλαδικές γραμματείες της Αττικής, οι διοικήσεις κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των συνταξιουχικών σωματείων της Αττικής, οι εκλεγμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στάση εργασίας στην ALTEC

Στάσεις εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ALTEC, διεκδικώντας ανάκληση των απολύσεων. Το ΣΕΤΗΠ Αττικής έχει προκηρύξει τη στάση από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, ενώ το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης από τις 9 π.μ. μέχρι τις 12 μ.μ. και καλούν τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συμμετάσχουν μαζικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ