ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τραγωδία σε ναυτική βάση

Βομβαρδισμένο τοπίο από μεγάλη έκρηξη σε εύφλεκτο υλικό που είχε κατασχεθεί και βρισκόταν στη βάση

Ο κατεστραμμένος ηλεκτρικός σταθμός κοντά στη ναυτική βάση
Ο κατεστραμμένος ηλεκτρικός σταθμός κοντά στη ναυτική βάση
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, έρχονται από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ανάμεσα στα χωριά Ζύγι και Μαρί, στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου, με 12 νεκρούς (στρατιώτες και 5 πυροσβέστες) και 62 τραυματίες - εκ των οποίων οι δύο πολύ σοβαρά - λόγω έκρηξης που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα και την οποία ακολούθησε πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει στις 4π.μ. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές, καθώς σοβαρό πλήγμα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας, δέχτηκε η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του Βασιλικού που καλύπτει το 50% των αναγκών του νησιού σε ρεύμα, με επιπτώσεις και στην υδροδότηση. Παράλληλα, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί πολλά κτήρια και σπίτια σε μεγάλη ακτίνα, από το συμβάν, λόγω του οστικού κύματος.

Η Ναυτική Βάση τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δυνάμεις πυροσβεστικής και δυνάμεων ασφαλείας. Η Κυπριακή Δημοκρατία κήρυξε τριήμερο πένθος, γνωστοποιώντας ότι η κηδεία των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Βάσης, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, θα πραγματοποιηθούν δημοσία δαπάνη.

Δεδομένης της καταστροφής, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, όπου ο υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι οποίες και έγιναν δεκτές.

Το περιστατικό προκαλεί σειρά ερωτηματικών όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και ακολούθησε η έκρηξη, καθώς και λόγω της χρονικής συγκυρίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απέκλεισε «εκ πρώτης» το σενάριο της δολιοφθοράς, αναφέροντας ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε 98 κοντέινερ με εύφλεκτα υλικά για πυρομαχικά (πυρίτιδα και άλλα), που κατασχέθηκαν το 2009 από την Κυπριακή Δημοκρατία από πλοίο ρωσικών συμφερόντων με κυπριακή σημαία που προέρχονταν από το Ιράν και είχε προορισμό τη Συρία, με την κατάσχεση να πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, χωρίς να καθορίζεται τι θα απογίνουν.

Ο Σ. Στεφάνου ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την κατάσταση αναφορικά με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού και πήρε αποφάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλούνται σχετικά με τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, καλώντας τους πολίτες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν και αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και το πώς καταλήξαμε σε αυτή την τραγωδία», ενώ πρόσθεσε ότι την περασμένη βδομάδα είχε γίνει σύσκεψη στο ΥΠΑΜ για το θέμα και επί τόπου έρευνα στο συγκεκριμένο χώρο την επόμενη μέρα και είχαν ληφθεί αποφάσεις αναφορικά με την προστασία του υλικού «οι οποίες δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι για νέες εκρήξεις τονίζοντας ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.

Ο Δ. Χριστόφιας μετά την επίσκεψή του στο χώρο του συμβάντος έκανε λόγο για «μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της. Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τις ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω», ενώ μίλησε για εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου...

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη, τεράστιες είναι οι ζημιές στο χωριό Μαρί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των κατοίκων και της δημιουργίας καταυλισμού.

Τη συμπαράσταση και την οδύνη τους για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο εξέφρασαν στον Δ. Χριστόφια και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνας ομόλογος του Κάρολος Παπούλιας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και άλλοι φορείς, όπως και ξένοι αξιωματούχοι.

Η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει εμπειρογνώμονες, για να προσφέρουν βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την κρίσιμη κατάσταση σπεύδει να εκμεταλλευθεί το αντιπολιτευόμενο ΔΗΣΥ, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' αναφερόμενοι σε «εγκληματική αδιαφορία και ανείπωτη αμέλεια».

ΛΙΒΥΗ
«Διάλογο» με Καντάφι προτείνει το Παρίσι

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ολοένα πιο ανυπόμονη εμφανίζεται η γαλλική ηγεσία, ενώ το αδιέξοδο σε στρατιωτικό επίπεδο στη Λιβύη συνεχίζεται και δεν υπάρχει κανένα ορατό σημάδι άρσης του αδιεξόδου, παρά το ότι το Παρίσι προχώρησε σε ρίψη στρατιωτικού υλικού στους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην περιοχή των Δυτικών Ορέων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προέλασή τους προς την Τρίπολη. Οι προσδοκίες αυτές, όμως, αποδείχτηκαν φρούδες και για μια ακόμη φορά οι αντικαθεστωτικοί αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να νικήσουν στις μάχες τις δυνάμεις του Καντάφι και να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα.

Ετσι, νέες ενδο-ιμπεριαλιστικές «φωτιές» άναψε το Παρίσι, καθώς ο υπουργός Αμυνας, Ζεράρ Λονγκέ, δήλωσε ότι «οι αντικαθεστωτικοί θα πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και να μιλήσουν με την ηγεσία της Τρίπολης για να βρεθεί μια πολιτική λύση». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προϋπόθεση που θέτουν οι αντικαθεστωτικοί να έχει προηγηθεί αποχώρηση Καντάφι από την ηγεσία, ο Λονγκέ υποστήριξε ότι «υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης τρόπων να υπερσκελιστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο», καταλήγοντας ότι «δεν γίνεται να περιμένουν άλλο πότε θα ηττηθεί ο Καντάφι στρατιωτικά για να το κάνουν».

Είχε προηγηθεί διάψευση από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, των λεγομένων του Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιου του Καντάφι, περί «συζητήσεων της ηγεσίας Καντάφι με το Παρίσι». Ο Ζιπέ μίλησε για «έμμεσες επαφές» και επανέλαβε ότι για το Παρίσι είναι σημαντική η αποχώρηση Καντάφι από την εξουσία, αλλά απέφυγε να απορρίψει τις δηλώσεις του συναδέλφου του από το υπουργείο Αμυνας.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, μιλώντας στην αλγερινή εφημερίδα «Ελ Κχαντάρ», υποστήριξε ότι «συζητήσεις γίνονται με τη γαλλική ηγεσία και όχι με τους αντικαθεστωτικούς». Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είπε στο Λίβυο απεσταλμένο: «Το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο στη Λιβύη δε θα υπήρχε χωρίς τη δική μας πολιτική και πρακτική υποστήριξη, χωρίς τα δικά μας λεφτά, και έτσι, εφόσον καταλήξουμε σε μια λύση διαλόγου, θα πειστούν να συναινέσουν, όπως και να έχει».

Η νέα αυτή γαλλική «στροφή» φέρεται να προκάλεσε δυσφορία στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει στην επέμβαση κατά της Λιβύης, με την Ουάσιγκτον να αντιδρά πρώτη διαμηνύοντας ότι «ο λιβυκός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει πώς θα δράσει, και εννοείται ότι για εμάς στόχος παραμένει να φύγει ο Καντάφι από την εξουσία».

Συλλυπητήρια από το ΠΑΜΕ

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα, προς την ηγεσία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, απέστειλε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μετά το τραγικό δυστύχημα στο Ζύγι. Αναλυτικά, η Εκτελεστική Γραμματεία τονίζει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήρια της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για το σοβαρό δυστύχημα στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι της Κύπρου, που προκάλεσε τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στην ΠΕΟ αυτές τις δύσκολες στιγμές για το λαό της Κύπρου.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήριο μήνυμα στην ΚΕ του ΑΚΕΛ

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του ΑΚΕΛ το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα, για το τραγικό δυστύχημα στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι της Κύπρου:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήριά μας για το σοβαρό δυστύχημα στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, που προκάλεσε τραγικές συνέπειες με νεκρούς και τραυματίες. Το Κόμμα μας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή του στον Κυπριακό λαό και την κυβέρνηση και έχουμε την πεποίθηση πως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν κι αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θανόντων».

Επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, για να του εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στο λαό της Κύπρου στη δοκιμασία που περνάει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ