ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
Στη δίνη αντικρουόμενων συμφερόντων

Συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ το Γιούρογκρουπ

Τα διάφορα σενάρια διαχείρισης του κρατικού χρέους της Ελλάδας, με άλλα να προβλέπουν την άμεση και άλλα την έμμεση συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, υπό τη σκιά της εξάπλωσης της κρίσης, που φαίνεται να αγκαλιάζει πλέον σχεδόν το σύνολο των μεσογειακών χωρών.

Στην ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων, περιλαμβάνεται η παροχή του νέου δανείου προς την Ελλάδα και η επιδεινούμενη κατάσταση στην Ιταλία, η οποία είναι η τέταρτη χώρα της Ευρωζώνης, που, από την προηγούμενη Παρασκευή, βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, με αποτέλεσμα να πέσουν αισθητά οι τιμές των ιταλικών ομολόγων και αντίστοιχα να αυξηθούν τα σχετικά επιτόκια (spreads).

Με βάση τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η συζήτηση κρινόταν ως «πολύ κρίσιμη και ουσιαστική», καθώς πέρα από το ζήτημα του ελληνικού χρέους αφορούσε «γενικότερα για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, για τις προοπτικές του ευρώ και για την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο Γιούρογκουπ, τάχθηκε - έμμεσα πλην σαφώς - υπέρ των γερμανικών θέσεων, για «επιλεκτική» χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή στις ζημιές και των ιδιωτικών τραπεζών που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο Ευαγ. Βενιζέλος φέρεται να έχει δηλώσει, ότι ...αντιλαμβάνεται «τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να συμμετάσχουν σε ένα νέο πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και το θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας». Αυτή ακριβώς τη θέση υποστηρίζει η Γερμανία, που, μαζί με Αυστρία, Ολλανδία και Φινλανδία, βάζουν ως όρο για την παραπέρα χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, τη λεγόμενη «συμμετοχή ιδιωτών», που ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαδικασία έμμεσης αναδιάρθρωσης («κουρέματος») των ομολόγων (και άρα του χρέους) που κατέχουν τράπεζες. Ολα τα προβλήματα πάντως - κατά τον υπουργό Οικονομικών - «θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί ως το τέλος του Αυγούστου, δηλαδή πριν από τη χορήγηση της έκτης δόσης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ: Παρέσχε και νέες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει εγκαίρως τα νέα βάρβαρα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου». Ανακοίνωσε το διορισμό ΔΣ στο «Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι συγκροτήθηκε «σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση». Αναφέρθηκε στη ...«σημασία που έχει» η έλευση ελεγκτών από την τρόικα, οι οποίοι θα παρακολουθούν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, για τους οποίους όμως είπε ότι θα προσφέρουν ...«τεχνική βοήθεια».

Συγκρούσεις συμφερόντων

Πάντως, οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις συμφερόντων για τον τρόπο αντιμετώπισης του λεγόμενου ελληνικού προβλήματος, όχι μόνο δεν εκτονώνονται, αλλά αντίθετα οξύνονται περαιτέρω. Δεν είναι μόνον οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους από τα αντιτιθέμενα και αλληλοσυγκρουόμενα κέντρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά έρχονται να προστεθούν τώρα - με επίκεντρο πάντα την Ελλάδα - και οι εξωτερικές αντιθέσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο τελευταίος διεμήνυσε στον Ελληνα υπουργό, τη γερμανική ενόχληση από την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων και τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι Γερμανοί φοβούνται την προοπτική, η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου των κινεζικών εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και χωρίς περιστροφές ζητήθηκε από τον υπουργό να περιοριστούν οι δραστηριότητες αυτές...

Συνάντηση με Ρεν

Χθες το πρωί υπήρξε συνάντηση του Β. Βενιζέλου με τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν, όπου και συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με έμφαση την παροχή «τεχνικής βοήθειας» από την ΕΕ στην Ελλάδα και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τρόικα εμφανίζονται να «καίγονται» για την άμεση εκποίηση συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου σε πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και της δημόσιας γης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Βενιζέλος και Ρεν ασχολήθηκαν και με την προπαρασκευή της συνεδρίασης του Γιούρογκουπ - ξεκίνησε χθες το απόγευμα - με κύριο αντικείμενο τη συμμετοχή των ιδιωτών (εμπορικές τράπεζες που διακρατούν ελληνικό χρέος) στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, υπέρ της οποίας τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, μαζί με άλλες χώρες (Ολλανδία, Φιλανδία), οι οποίες υποστηρίζουν τις γερμανικές θέσεις, ενώ αντίθετη σε μια τέτοια λύση εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράζοντας δικά της συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα των εμπορικών τραπεζών που θα υποστούν ζημιές, στην περίπτωση που υιοθετηθούν οι γερμανικές θέσεις.

Παρεμφερείς δηλώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Γιούρογκουπ. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε μια «ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση» για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ταυτιζόμενος έτσι πλήρως με τις γερμανικές θέσεις. Λίγο πριν υπέγραψε τη νέα συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύσκεψη προετοιμασίας

Του Γιούρογκρουπ προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη αξιωματούχων της ΕΕ, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο κοινοτικός επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, με κυριότερη την εκτίναξη του ιταλικού spread την περασμένη Παρασκευή και τους φόβους που εγείρονται για όξυνση της κρίσης στην Ιταλία.

«Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας κι επίσης ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ευρωζώνης», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «αναφορικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, περιμένουμε ότι θα εγκριθεί το ταχύτερο δυνατόν, όχι μόνο από τη Γερμανία, αλλά από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και επίσης από την ίδια την Ελλάδα.

ΔΑΝΕΙΑ ΔΗΜΩΝ
Νέα «μεταβλητή» στο σίριαλ με τις δόσεις

Ενα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ τρομοκράτησης των εργαζομένων, αναφορικά με την καταβολή ή όχι της 5ης δόσης από το ΔΝΤ, «παίχτηκε» την περασμένη Παρασκευή, αυτή τη φορά με αφορμή δύο δάνεια που είχαν συνάψει οι δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αχαρνών έλαβε δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ από τη - γνωστή από το περίφημο «swap» - αμερικανική τράπεζα «Goldman Sachs», το οποίο ενέκριναν τότε τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Αντίστοιχα, ο Δήμος Ζωγράφου δανείστηκε το ποσό των 25 εκατ. ευρώ από την αυστριακή τράπεζα «Communal Credit LTD», χωρίς να λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και χωρίς η τράπεζα να απαιτήσει καμία εμπράγματη εγγύηση για την καταβολή του.

Το ελληνικό Δημόσιο κάλυψε την οφειλή των δόσεων του Δήμου Αχαρνών ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο «ανοιχτό» παραμένει το θέμα με το δάνειο του Δήμου Ζωγράφου, μια και το «Ελεγκτικό Συνέδριο» το έχει χαρακτηρίσει ως «παράνομο» και ο νυν δήμαρχος αρνείται να το πληρώσει. Με αφορμή τα παραπάνω, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Ραγκούσης, βρήκε ευκαιρία να εκθειάσει το σχέδιο «Καλλικράτης», δηλώνοντας ότι «η περίπτωση με το δάνειο που συνήψε ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου μας υπενθυμίζει τον παράνομο τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να λειτουργούν ορισμένοι Δήμαρχοι πριν από τον Καλλικράτη». Γεγονός, πάντως, είναι, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και άλλες τέτοιες ή παρόμοιες περιπτώσεις με δάνεια δήμων σε ξένες και ντόπιες τράπεζες.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κρίση είναι καπιταλιστική και όχι «χρέους»

Απαντώντας το πρωί του Σαββάτου, από το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην οικονομία και τα διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Αυτό που εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε είναι να κατανοήσει ο λαός ότι δεν έχουμε κρίση χρέους. Εχουμε κρίση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού συστήματος του καπιταλισμού. Το χρέος είναι επακόλουθο και αν ο λαός δεν σηκώσει κεφάλι σχεδιασμένα, οργανωμένα και προσανατολισμένα τότε και μετά από 50 χρόνια θα συνάπτονται δάνεια και θα πληρώνουμε ασήκωτα χρέη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ