ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Προωθεί συνεταιρισμούς μεγαλοαγροτών

Αλλά και θέτει με απόλυτη ωμότητα υπό τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τον αγροτικό συνδικαλισμό

Οι κυβερνητικές επιλογέςγια τους συνεταιρισμούς δεν ανταποκρίνονται ούτε στα συμφέροντα, ούτε στα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς
Οι κυβερνητικές επιλογέςγια τους συνεταιρισμούς δεν ανταποκρίνονται ούτε στα συμφέροντα, ούτε στα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς
Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί του νέου «θεσμικού πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου» και, όπως ήδη από τον τίτλο του δηλώνεται, έρχεται να αποτελειώσει οποιοδήποτε συνεταιριστικό χαρακτηριστικό έχει απομείνει σ' αυτούς και να τους μετατρέψει καθαρά σε επιχειρήσεις - εταιρείες όπου θα συμμετέχουν ως «μεριδιούχοι» ή «κεφαλαιούχοι» μόνο οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοεπιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα αποτελέσματα και της δικής της χρόνιας αντισυνεταιριστικής πολιτικής, που είχε ως συνέπεια τους χιλιάδες ανενεργούς συνεταιρισμούς και τα υπόλοιπα γνωστά σε όλους στοιχεία εκφυλισμού του συνεταιριστικού κινήματος, για να το διαλύσει εξ ολοκλήρου, αλλά και για να εκποιήσει μαζικά την υψηλή συνεταιριστική περιουσία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου ωμή παρέμβαση στον αγροτικό συνδικαλισμό, αφού σύμφωνα με το άρθρο 17 του σ.ν. όχι μόνο δίνει τον ορισμό των Αγροτικών Συλλόγων, αλλά στην ουσία συγγράφει η ίδια για λογαριασμό τους το καταστατικό λειτουργίας τους, υπαγορεύει τους όρους που κάποιος αγρότης μπορεί να είναι μέλος του ή όχι, υπαγορεύει τον τρόπο διεξαγωγής των συλλογικών τους διαδικασιών και υποχρεώνει τις υπάρχουσες αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις εντός ενός χρόνου από την ψήφιση του σ.ν. να προβούν στις απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μόνο ως ευθεία κυβερνητική πρόκληση πρέπει να το εκλάβει η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας. Δεν έφτανε στην κυβέρνηση που οι δικοί της εγκάθετοι υπονόμευαν το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα και οι «καρεκλοκένταυροι» οδήγησαν τους συνεταιρισμούς στο σημερινό τους χάλι, προσπαθεί τώρα και διά νόμου και τους συνεταιρισμούς να μετατρέψει σε μαγαζιά μεγαλοαγροτών και τον αγροτοσυνδικαλισμό να θέσει υπό τον ασφυκτικό, μέχρι «πνιγμού», κρατικό έλεγχο. Αλλά η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο...

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Πολιτική στραγγαλισμού των πτηνοτρόφων

Μέτρα εις βάρος παραγωγών και εργαζομένων με φόντο το ξεπούλημα

Σχέδια διάλυσης ή ξεπουλήματος του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΤΑΣ δρομολογεί η διοίκησή του. Σε πρόσφατη γενική συνέλευση και με άλλοθι τη χορήγηση δανείου για την εξίσωση της τιμής στη διαφορά των σιτηρών, η διοίκηση πρότεινε ως αντιστάθμισμα μέτρα που πλήττουν τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους. Τα μέτρα που αφορούν την ονομαστική αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας από 1.000 σε 10.000 ευρώ, τον επιμερισμό σε 25 ισόποσες δόσεις στους πτηνοτρόφους του δανείου για τις διοξίνες το 2006 βάσει των τετραγωνικών μέτρων που διαθέτουν τη μείωση κατά 15% στους μισθούς των εργαζομένων.

Σε αυτήν τη ρότα οικονομικού στραγγαλισμού πτηνοτρόφων - εργαζόμενων και ξεπουλήματος από την άλλη ο πρόεδρος της διοίκησης κ. Μίχας πρότεινε να κλείσουν τα τμήματα όπως πατρογονικά, εκκολαπτήρια, φυραματοποιείο ανεξαρτήτως αν κάποια είναι και κερδοφόρα και η προμήθεια των αντίστοιχων προϊόντων να γίνεται από ιδιώτες - προμηθευτές. Και όλα αυτά, όταν οι εργαζόμενοι είναι ήδη απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες, τμήματα της παραγωγής έχουν δοθεί σε εργολάβους που χρησιμοποιούν μετανάστες για φθηνό εργατικό δυναμικό, το εισόδημα των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων εξανεμίζεται από την αύξηση των ζωοτροφών, των καυσίμων, του ρεύματος, τα υψηλότοκα δάνεια.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΚΟ ΑΡΤΑΣ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αποφάσεις που επέβαλε η διοίκηση του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, με τον ωμό εκβιασμό προς τους πτηνοτρόφους ή τις υιοθετείτε ή κλείνουμε, είναι προσαρμοσμένες πλήρως με την αντισυνεταιριστική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Εχουν ως βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς που επιχειρεί να τους εκσυγχρονίσει στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δίνοντας κύριο βάρος στις ομάδες παραγωγών και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ώστε καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοπαραγωγών και επιχειρηματιών, καθώς και η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Καλεί πτηνοτρόφους και εργαζόμενους να παλέψουν από κοινού. Να διεκδικήσουν την επιβίωση και ανάπτυξη της πτηνοτροφίας, με κίνητρο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, εξασφαλίζοντας τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Nα διεκδικήσουν:

  • Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού και να μη γίνει καμία μείωση μισθού και καμία απόλυση εργαζομένων.
  • Το σταμάτημα της παράδοσης τμημάτων παραγωγής σε ιδιώτες - εργολάβους.
  • Την κρατική επιδότηση των ζωοτροφών.
  • Ευνοϊκή ρύθμιση του τρέχοντος δανείου.
  • Ατοκο 5ετές δάνειο στο συνεταιρισμό από κρατική τράπεζα.
  • Τη μη αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας.
  • Την υλοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στα πεπραγμένα της διοίκησης.
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους

Απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο παραμένουν δεκάδες εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Μεσσαράς, Ενωσης Ηρακλείου, του συνεταιρισμού Αρχανών και της Ενωσης Μονοφατσίου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και της ΕΕ που έχει μετατρέψει ενώσεις και συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις με μοναδικό στόχο την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μικρών αγροτών.

Στην Ενωση Ηρακλείου υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι έως και 7 μήνες με τη διοίκηση να συζητά για μείωση μισθών έως και 20%.

Στην Ενωση Μεσσαράς η διοίκηση ζητάει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση αποδοχών έως και 20%, διαφορετικά απειλούν με απολύσεις. Μάλιστα σε ΓΣ που πραγματοποίησαν αποφάσισαν την επιβολή των 3 ευρώ από κάθε μέλος ως εισφορά ενίσχυσης προς την Ομοσπονδία καθώς και την παρακράτηση 50 ευρώ από επιδοτήσεις αγροτών με σκοπό να ενισχυθούν τα οικονομικά της Ενωσης.

Στην Ενωση Μονοφατσίου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 6 μήνες, ενώ στον Συνεταιρισμό Αρχανών οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 5 μήνες έως 1 χρόνο. Υπάρχουν επίσης ανεξόφλητοι εργαζόμενοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και δύο χρόνια. Σε 19 εργαζόμενους οφείλουν πάνω από 200.000 ευρώ.

Για αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στις Ενώσεις και τους Συνεταιρισμούς του Νομού Ηρακλείου, οι μόνοι υπεύθυνοι είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με το νομικό πλαίσιο που θεσμοθέτησαν και οδηγούν ενώσεις και συνεταιρισμούς σε κλείσιμο. Υπεύθυνοι είναι και οι αγροτοσυνδικαλιστές των παραπάνω κομμάτων που με την παρουσία και την ψήφο τους στήριξαν τις επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με συνέπεια την διάλυση του Αγροτικού Συνεταιριστικού κινήματος, το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, το κλείσιμο των συνεταιρισμών και τις απολύσεις των εργαζομένων.

Την παραπάνω κατάσταση έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καλώντας τους εργαζόμενους στις Ενώσεις και τους Συνεταιρισμούς να μην υποκύψουν στις απειλές και στην τρομοκρατία των διοικήσεων. Να οργανώσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους - τον ιδρώτα τους. Να προχωρήσουν στη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, να συσπειρωθούν γύρω από το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ που διεκδικούν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Συγκεκριμένα να απαιτήσουν:

  • Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους.
  • Να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός για επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Να συνεχιστεί η κλαδική σύμβαση 2010-2011.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Να σταματήσει ο εμπαιγμός με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Να σταματήσει η κοροϊδία των Λαρισαίων αγροτών από την κυβέρνηση, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την τοπική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και τους αυτόκλητους «σωτήρες» της αγροτιάς, απαιτεί η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες της Λάρισας είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν εκ νέου τις δηλώσεις, αφού η διαδικασία, που είχε ξεκινήσει από την τοπική ΕΑΣ, ακυρώθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ, λόγω του ότι παρανόμως η διοίκησή της ανάγκασε τους παραγωγούς να πληρώσουν από 30 μέχρι και 220 ευρώ για κάθε δήλωση. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ, σε Γενική Συνέλευσή τους αποφάσισαν και συμφώνησαν με τις θέσεις του αγροτικού κινήματος για δωρεάν συμπλήρωση και κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες και την επιστροφή όλων των χρημάτων σε όσους αγρότες έχουν ήδη πληρώσει.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΑΣ, σημειώνει ότι πρέπει «να μπει τώρα τέρμα στον εμπαιγμό και να λυθεί το πρόβλημα των δηλώσεων του ΟΣΔΕ με κοινή δράση αγροτών και εργαζομένων στην ΕΑΣ».

Και τονίζει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία γρήγορα και να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις, αλλά και για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των αγροτών, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ προτείνει:

1. Ρητή και κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τη διοίκηση της ΕΑΣ ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους αγρότες που έχουν ήδη πληρώσει μετά από εκβιασμούς για την κατάθεση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Επίσης ότι θα παραλάβει όλες τις δηλώσεις των εναπομεινάντων αγροτών δωρεάν.

2. Εφόσον η διοίκηση της ΕΑΣ κάνει αυτήν τη δέσμευση, να ξεκινήσει άμεσα η κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες της Λάρισας.

3. Οι δηλώσεις να γίνονται στα συνεργεία της ΕΑΣ σε κάθε χωριό ώστε να διασφαλιστεί και η εργασία των περίπου 20 εργαζομένων της ΕΑΣ που δουλεύουν σε αυτό τον τομέα και σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης.

4. Κοινή δράση αγροτών και εργαζομένων στην ΕΑΣ ώστε να παραληφθούν άμεσα και δωρεάν όλες οι εναπομείνασες δηλώσεις των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ