ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στη ρήξη και ανατροπή η λύση

Και να θέλουν να κρυφτούν, δεν τους αφήνει η εργολαβία που έχουν αναλάβει. Αυτοί που έπνιξαν την Αθήνα στα δακρυγόνα, αυτοί που καθαγιάζουν την καθημερινή βία των καπιταλιστών κατά των εργατών, αυτοί που το σύνολο της πολιτικής τους είναι βία, μιλούν για τη βία και τη δείχνουν ...στις διαδηλώσεις. Οχι όποιες κι όποιες διαδηλώσεις. Αλλά στοχευμένα μιλούν για τις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Αποδεικνύοντας ξανά αυτό που το ΚΚΕ είχε εξαγγείλει εξαρχής: Οτι η κυβέρνηση αξιοποιεί και την οργανωμένη προβοκάτσια, όπως έγινε με τη συνδυασμένη δράση των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έπνιξε με χημικά το κέντρο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί σαν θύμα, ενώ είναι θύτης. Αξιοποιώντας τις (καθοδηγημένες, αυθόρμητες, δεν έχει σημασία) αποδοκιμασίες κατά κυβερνητικών βουλευτών, αρπάζει το θέμα απ' τα μαλλιά για να χαρακτηρίσει παράγοντα ανασφάλειας τις κινητοποιήσεις. Παράγοντας ανασφάλειας - όπως σημείωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - είναι η κλιμάκωση των αντιλαϊκών ανατροπών, που συμβαδίζουν με αντιδραστικούς νόμους, με την ένταση της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, που κλιμακώνεται πριν από όλα στα εργοστάσια, σε χώρους δουλειάς και γενικότερα.

Απέναντι στην πραγματική βία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα είναι ο αποφασιστικός, καθοριστικός παράγοντας για την υπεράσπιση και την κατάκτηση των δικαιωμάτων που τσακίζουν η κυβέρνηση με την πλουτοκρατία και την ΕΕ.

***

Επικίνδυνα παιχνίδια με το δημόσιο τομέα υγείας. Το μωρό που παραλίγο να χάσει τη ζωή του στην Ξάνθη, εξαιτίας των περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, είναι ένα εξόφθαλμο παράδειγμα.

***

Επικίνδυνα και τα παιχνίδια στην Παιδεία. Σε βαθμό που ακόμα και πανεπιστημιακοί, που ως πρόσφατα είχαν θεοποιημένη την περίφημη «διαβούλευση», να καταλήγουν πλέον στο συμπέρασμα πως ως τώρα με τη διαβούλευση η κυβέρνηση κέρδιζε χρόνο για να επιβάλει αυτό που εξαρχής είχε αποφασίσει. Ανεξάρτητα από το πόσο, ποιοι και για ποιους λόγους καταλήγουν σε τέτοια συμπεράσματα, γιατί κάποιοι δε διαφωνούν ουσιαστικά με το νόμο.

***

Την ώρα που η φιλολογία περί χρέους που δήθεν υποχρεώνει σε τσεκούρεμα εργατικών δικαιωμάτων, συνεχίζεται, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για τα κέρδη δείχνουν «λεφτά με ουρά». Ολο και περισσότερα κέρδη, όσο περισσότεροι γίνονται και οι εξαθλιωμένοι.

Η μέχρι εξόντωσης εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης δε θα πάρει τέλος, αν δεν καταργηθεί η σχέση που τη συντηρεί. Η εμπορευματική παραγωγή. Που υπάρχει μαζί με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Εκεί, στην παραγωγή, καθορίζεται η φτώχεια των εργατών και ο πλούτος των κεφαλαιοκρατών. Η ανατροπή αυτής της σχέσης λύνει το πρόβλημα.

Αυτή η κουβέντα δεν μπορεί να γίνει στα «σαλόνια» του αστικού Τύπου. Γι' αυτό και αυτά αφιερώνονται στο πιασάρικο θέμα της βίας. Οπου ένα στημένο σκηνικό αξιοποιείται για να διακηρυχθεί στη συνέχεια η πίστη των βιαστών στην «ειρηνική συνύπαρξη». Οπως η Μπακογιάννη, που ζητά σεβασμό του άλλου. Ο μόνος άλλος για τον οποίο νοιάζεται είναι οι καπιταλιστές. Για να προστατέψει την αδιατάρακτη εκμετάλλευση των εργατών, δηλαδή τη βία των καπιταλιστών στους εργάτες, ζητά σεβασμό των καπιταλιστών.

Γνωρίζει ότι η ανεμπόδιστη δράση τους είναι αυτή που εκτινάσσει τα κέρδη στα ύψη. Μια ματιά στον κατάλογο με τους εκατομμυριούχους του πλανήτη δείχνει, από τη μια, τι σημαίνει απουσία ισχυρού εργατικού κινήματος και, από την άλλη, δείχνει πού πρέπει να στραφεί η λαϊκή πάλη για να υπάρξει λαϊκή ευημερία.

Η συνταγή του ΙΟΒΕ αφορά σε περισσότερα κέρδη διά της αρπαγής ακόμα περισσότερης υπεραξίας από τους εργάτες μαζί με την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας. Γι' αυτό ζητάνε «εθνική συνεννόηση». Να δεχτούν, δηλαδή, τα θύματα να σώσουν τους θύτες. Η απάντηση δεν μπορεί να 'ναι άλλη από ένταση του αγώνα, έτσι που να αδυνατίζει το σύστημα, να ισχυροποιούνται οι εργάτες.

Ασχετο: Η ξεχασμένη ιστορία από την Ισπανία ξύνει πληγές. Εκεί ήταν ο Φράνκο, εδώ η Φρειδερίκη, που δικαίως ο λαός αποκαλούσε απλά Φρίκη. Τα παιδιά που σώθηκαν από τον ΔΣΕ γύρισαν πίσω επιστήμονες. Τα παιδιά που πήρε η Φρίκη ακόμα τα ψάχνουν. Οπως και στην Ισπανία.

Ο,τι έδωσε και στα παιδιά του ΔΣΕ ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε είναι κάτι ασυγχώρητο για όλους εκείνους, που με κάθε ευκαιρία μάς θυμίζουν το απύθμενο ταξικό μίσος τους καταφεύγοντας σε αντικομμουνισμό επιπέδου πρεσβευτικής αυλής. Ο Αμερικανός πρέσβης, λέει το σχετικό ρεπορτάζ , με αφορμή την 4η Ιουλίου, μέρα ιδρυτική για το αμερικανικό κράτος, επέλεξε να μιλήσει για τη δημοκρατία και όχι για την οικονομία. Και να μην το έλεγε το ρεπορτάζ, το δείξανε τα άρθρα περί βίας που είχαν γεμίσει τις χτεσινές εφημερίδες.


ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ: «Πλατφόρμα» με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί η εθνική συναίνεση για να "υπογραφεί" ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης και της εξάλειψης των δημοσιονομικών ανισορροπιών παρουσίασε χτες το ΙΟΒΕ (...) Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε οδικούς άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, τουριστική κατοικία, ενεργειακά δίκτυα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, υπάρχουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να "μοχλευθούν" με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (...) Διέξοδοι και αποτελεσματικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν. Η αξιοποίησή τους όμως σε βάθος δεκαετίας απαιτεί εθνική και κοινωνική συνεννόηση, ώστε οι εκλογικοί κύκλοι να μην ανατρέπουν την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: «Οι εκατομμυριούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πλουσιότεροι από ό,τι ήταν πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση (...) Ετσι ξεκινούσε προ ημερών ρεπορτάζ της εφημερίδας "Financial Times", το οποίο παρουσίαζε τα συμπεράσματα έκθεσης της εταιρείας συμβούλων Merrill Lynch Cap Gemini για τον Παγκόσμιο Πλούτο (World Wealth Report). Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα περί τους 11 εκατομμύρια ιδιώτες που διαθέτουν ρευστοποιήσιμη περιουσία (χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται τα ακίνητα και οι συντάξεις) άνω των 1 εκατ. δολαρίων. Ο συνολικός τους πλούτος αυξήθηκε μάλιστα στα 42,7 τρισ. δολάρια πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 9,7%, υποσκελίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ πλούτου των 40,7 τρισ. δολαρίων του 2007 (...) Στην έκθεση υπάρχει ακόμη μία υποκατηγορία, αυτή των "πάρα πολύ πλούσιων", στην οποία ανήκουν ιδιώτες με περιουσία σε ρευστό τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων (...) Το μεγαλύτερο μέρος των "πάρα πολύ πλούσιων" εξακολουθεί να ζει στις ΗΠΑ και ακολουθούν η Ιαπωνία και η Γερμανία. Στις τρεις αυτές χώρες ανήκει το 53% των πλουσίων ολόκληρου του κόσμου (...) Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία της Μινεσότα έχει κατεβάσει ρολά, 20.000 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και έχουν κλείσει ακόμη και τα πάρκα εν μέσω ζέστης, λόγω έλλειψης χρημάτων (!) (...) οι Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι ελέγχουν περισσότερο από το 26% των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου (!) οι μετοχές διεθνώς ανέβηκαν κατά μέσο όρο 18%. (...) Λεφτά λοιπόν υπάρχουν. Εκεί που υπήρχαν πάντοτε. Στην τεράστια συσσώρευση πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων» (τα στοιχεία στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΗ για Υγεία σε όφελος του λαού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόσθετα βάρη στα δάνεια

Ο ΛΟΓΟΣ: Οχι Τρισέ στην επιλεκτική χρεοκοπία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρύθμιση για τα αυθαίρετα από το '83

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Αυθαίρετα. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο».

ΕΘΝΟΣ: Τακτοποίηση με συνταγή ημιυπαίθριων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρύθμιση αυθαιρέτων με πρόστιμα - καρότο και φόρους - μαστίγιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα

ΤΑ ΝΕΑ: Αν το πληρώσεις μπορείς να το σώσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: 4 τομές στην Ενέργεια. Στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ

Η ΑΥΓΗ: Αρχίζει το πάρτι για τη ΔΕΗ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγανακτισμένοι και γιαούρτια τρομάζουν τους βουλευτές και υπουργούς και παραλύουν την κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κουκούλωμα στη «Ζίμενς» με επιλεκτικές παραπομπές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια ξεχασμένη ιστορία

Εκατοντάδες βρέφη αριστερών οικογενειών είχαν πουληθεί για υιοθεσία, στα χρόνια του Φράνκο (...) ισπανοί δικαστές ερευνούν εκατοντάδες κατηγορίες ότι βρέφη απήχθησαν και πουλήθηκαν για υιοθεσία στη διάρκεια μιας περιόδου 40 ετών. Αυτό που μπορεί να είχε αρχίσει ως πολιτικά αντίποινα εις βάρος αριστερών οικογενειών κατά τη δικτατορία του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, φαίνεται πως μετατράπηκε σε μια επιχείρηση λαθραίας διακίνησης βρεφών στην οποία γιατροί, νοσηλεύτριες, ακόμη και μοναχές συνεργάστηκαν με εγκληματικά δίκτυα (...) Οι υποθέσεις, οι οποίες μπορεί να είναι χιλιάδες, προκαλούν κραδασμούς στην Ισπανία, μια χώρα που δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου (1936-39) και τη διακυβέρνηση του Φράνκο (...) Ο εισαγγελέας Κάντιντο Κόντε-Πούμπιντο ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου ότι εξετάζονται 849 υποθέσεις, προσθέτοντας ότι 162 μπορεί ήδη να καταχωρηθούν ως ποινικές υποθέσεις, επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι επρόκειτο για απαγωγές (...) Το 2008, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο διασημότερος διεθνώς δικαστής της Ισπανίας, επεξέτεινε την έρευνα κατηγοριών για εγκλήματα κατά την εποχή του Φράνκο ώστε να εξετάσει αν ο Φράνκο είχε διατάξει να απαχθούν χιλιάδες μωρά από γυναίκες οι οποίες είχαν υποστηρίξει στον εμφύλιο πόλεμο τους δημοκρατικούς αντιπάλους του» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Κι ένα απύθμενο ταξικό μίσος

«Συνδικαλιστές προσκείμενοι στις δυνάμεις που επιθυμούν την κατάρρευση του "αστικού" δημοκρατικού συστήματος κλείνουν λιμάνια και δρόμους, ή "καταλαμβάνουν" την Ακρόπολη, όχι απλώς αδιαφορώντας για την καταστροφή που προκαλούν στην ελληνική οικονομία και για την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά, δυστυχώς, επιδιώκοντας και τα δυο και νομίζοντας ότι η Βουλή είναι τα ρωσικά χειμερινά ανάκτορα. Εκεί φτάσαμε (...) η "κουλτούρα" της μεταπολίτευσης (...) εξετράπη σε κουλτούρα ανομίας (...) όλο και πιο έντονης βίας (...) η ανομία στην Ελλάδα είναι χειρότερη κι από την οικονομική κρίση» (η Ντ. Μπακογιάννη στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ