ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού και αντιδραστικοποίησης

Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες της κυβέρνησης

Τα δημοψηφίσματα στοχεύουν στην κοροϊδία και τον εγκλωβισμό του λαού. Συμφέρον του είναι η πάλη για την αποτροπή τους
Τα δημοψηφίσματα στοχεύουν στην κοροϊδία και τον εγκλωβισμό του λαού. Συμφέρον του είναι η πάλη για την αποτροπή τους
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού του λαού, αναφορικά με τα πραγματικά αίτια και το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία οι εργαζόμενοι βιώνουν με αλλεπάλληλα μέτρα, που ρίχνουν ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης και ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Η κυβέρνηση σκόπιμα καλλιεργεί το σάπιο ιδεολόγημα ότι για την κρίση ευθύνονται οι δυσλειτουργίες του πολιτικού συστήματος, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία και τα κόμματα που διαχρονικά την υπηρετούν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αστικά επιτελεία επιδιώκουν να στρέψουν την προσοχή των εργαζομένων στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ως πανάκεια για το ξεπέρασμα δήθεν της κρίσης. Μ' αυτόν το σκοπό, η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα ευρύτατο πλαίσιο αντιδραστικών αλλαγών, τις οποίες μάλιστα φρόντισε επιγραμματικά να συμπεριλάβει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να θωρακίσει την αστική εξουσία από την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και το ενδεχόμενο αυτή να ριζοσπαστικοποιηθεί.

Σ' αυτήν την επιχείρηση ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, εντάσσεται και το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου για το φθινόπωρο, με θέμα τις επιχειρούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, είτε αυτές μπορούν να προωθηθούν άμεσα, είτε απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση.

Οπως είχε πει ο πρωθυπουργός, «προτίθεμαι να δημιουργήσω μια Επιτροπή 20-25 προσωπικοτήτων, η οποία θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - προτάσεις από τους πολίτες, το διαδίκτυο και τους φορείς. Από τη λειτουργία της Βουλής, τον αριθμό των βουλευτών, την ευθύνη των υπουργών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα, μέχρι τη Δικαιοσύνη και πολλά άλλα ακόμη, τα οποία θα παραδοθούν στην κυβέρνηση, για να τα επεξεργαστεί η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και, αμέσως μετά, να πάμε σε δημοψήφισμα. Δηλαδή, το φθινόπωρο, να πάμε σε δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον τόπο».

Προετοιμασίες στο υπουργείο Εσωτερικών

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, όπως γνωστοποίησε προχθές στους δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, άμεσα (στο επόμενο δεκαήμερο ή το αργότερο προς το τέλος του μήνα) θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Παράλληλα μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου, θα είναι, μεταξύ άλλων, έτοιμα τα νομοσχέδια για το εκλογικό σύστημα, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το «Πόθεν Εσχες» των πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα του γερμανικού μοντέλου των μονοεδρικών περιφερειών. Ωστόσο, αν υιοθετηθεί η άποψη ότι ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα (δηλαδή να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής) η κυβέρνηση ενδεχόμενα να προσεγγίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα εκλογικό σύστημα κυρίως με ολιγοεδρικές και κατά δεύτερο λόγο με μονοεδρικές περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο νέος υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο προκάτοχός του, όμως, Γ. Ραγκούσης, είχε ξεκαθαρίσει πως θέση της κυβέρνησης είναι η ονομαστικοποίηση όλων των χρηματικών προσφορών προς τα κόμματα - ακόμη και των συνδρομών των κομματικών μελών - δηλαδή η καταγραφή των πολιτών με βάση το πολιτικό τους φρόνημα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αντικείμενο του δημοψηφίσματος να είναι και ο αριθμός των βουλευτών, δηλαδή η μείωσή τους στους διακόσιους.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αντεγκλήσεις για να κρυφτεί η συνευθύνη

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Εναν ακόμα ψευτοκαυγά, με στόχο να συγκαλυφθεί η συνενοχή τους στο χρηματισμό από την «Ζήμενς» και στο κουκούλωμα του υπαρκτού σκανδάλου, προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ εισηγείται την παραπομπή σε προανακριτική δύο πρώην υπουργών της ΝΔ (Γ. Αλογοσκούφης, Χ. Μαρκογιαννάκης), ενώ για τους Α. Τσοχατζόπουλο και Τ. Μαντέλη ισχυρίζεται ότι τα αδικήματα είτε παραγράφηκαν, είτε εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης.

Για τον Γ. Αλογοσκούφη, στην πρόταση για παραπομπή αναφέρεται ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, γιατί ως υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος του Δημοσίου και κύριος μέτοχος του ΟΤΕ, άσκησε πλημμελή έλεγχο στον Οργανισμό για την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας 8002 με την «Ζήμενς» και δεν απαίτησε τις νόμιμες αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Ελληνικό Δημόσιο. Οσον αφορά τον Χ. Μαρκογιαννάκη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του καταλογίζουν ότι προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, αφού προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις για παραγγελίες υποσυστημάτων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων «C4I» τα οποία δε λειτούργησαν ποτέ.

Σχετικά με τους Α. Τσοχατζόπουλο και Τ. Μαντέλη, αναφέρεται ότι προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Για την παθητική δωροδοκία (αφορά την περίοδο 1997-99), η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι έχει παραγραφεί και η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα. Ομως για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, αναφέρουν ότι αυτό δεν υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και έτσι θα πρέπει να εξετάσει την υπόθεση η τακτική δικαιοσύνη. Οπως είναι γνωστό, κατά του Τ. Μαντέλη έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για το παραπάνω αδίκημα.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «άθλιο κομματισμό του ΠΑΣΟΚ» και «επιχείρηση συγκάλυψης που προκαλεί την κοινωνία» και στόχο έχει «να μετατρέψει το πράσινο σκάνδαλο της "Ζήμενς" σε δήθεν σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής και, εφόσον ψηφιστεί, θα παραπεμφθεί σε τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα κάνει τον νομικό έλεγχο και μέσα σε 15 μέρες θα αξιολογήσει τη βασιμότητα των κατηγοριών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου και από τις αρχές Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα.

ΥΠΕΞ ΗΠΑ
Στην Αθήνα το γεράκι στις 17 και 18 Ιούλη

Την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον στην Αθήνα στις 17 και 18 Ιούλη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χτες το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών. Στη λακωνική ανακοίνωση αναφέρεται απλά ότι «η επίσκεψη γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη». Η παρουσία στην Ελλάδα της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περιοχή και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Με δεδομένα τα παραπάνω, στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Λιβύη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Πριν την άφιξή της στην Ελλάδα, η Χ. Κλίντον θα βρίσκεται στην Τουρκία, όπου θα συμμετάσχει στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη.

ΚΚΕ
Η σαπίλα δεν μπορεί να κρυφτεί

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με την πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο «Ζήμενς», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βάζουν το κερασάκι στην τούρτα της συγκάλυψης και της συμπαιγνίας για το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της "Ζήμενς" ολοκληρώνοντας το έργο απόκρυψης και της συνενοχής τους και του αντιδραστικού χαρακτήρα του συστήματος που και οι δυο υπηρετούν. Ολα αυτά όζουν τόσο πολύ που η σαπίλα δεν μπορεί να κρυφτεί».

ΚΚΕ
Εκλογές για να μιλήσει ο λαός για όλα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την τοποθέτηση Καστανίδη για το δημοψήφισμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Το δημοψήφισμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον αριθμό των βουλευτών δεν είναι μόνο εμπαιγμός, είναι επιχείρηση παγίδευσης του λαού, ώστε να αποσπαστεί με δόλιο τρόπο η συγκατάθεσή του στην εξαθλίωση, στην ανεργία και την ανασφάλεια. Αντί για δημοψήφισμα ας κάνουν εκλογές, να μιλήσει ο λαός και με την ψήφο του για όλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ