ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Σήμερα απεργούν πανελλαδικά

Με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου να συνεχίζουν την αποπροσανατολιστική τακτική τους, η συσπείρωση της βάσης του κλάδου στις Επιτροπές Αγώνα αποκτά ζωτική σημασία για τους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν τα ταξί όλης της χώρας από σήμερα στις 5 το πρωί μέχρι αύριο, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνδικαλιστική αντιπροσωπεία του κλάδου θα παραστεί στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, στην οποία ωστόσο αποκαλύφτηκαν για μία ακόμη φορά οι αυταπάτες που ακόμη και τούτη την ώρα προσπαθεί να «σπείρει» στη βάση του κλάδου η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να «απελευθερωθεί» ο κλάδος των ταξί και ότι αποκλείεται να «μηδενιστεί» η αξία της άδειας, χτες προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι το ...όλο πρόβλημα προκαλείται από την «προσωπική στρατηγική» που ακολουθεί ο νέος υπουργός Υποδομών, Γ. Ραγκούσης. Ακόμη και σήμερα δηλαδή, που χιλιάδες οικογένειες για τις οποίες η άδεια του ταξί ήταν μία ή δύο (ακριβοπληρωμένες) θέσεις εργασίας, απειλούνται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με ανεργία, κατασχετήρια και οικονομική καταστροφή εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αυτοί προσπαθούν να βγάλουν «λάδι» την κυβέρνηση και να τα φορτώσουν όλα στον «κακό» υπουργό.

Στον αντίποδα των παραπάνω, οι δυνάμεις της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» (ΕΠΣ) καλούν τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές να απαντήσουν αγωνιστικά, οργανωμένα με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για την αγωνιστική συσπείρωση του κλάδου και την ενημέρωση του επιβατικού κοινού. Με δεδομένο ακόμη ότι ούτε η πλειοψηφία της ΠΟΕΙΑΤΑ, ούτε η πλειοψηφία του ΣΑΤΑ μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα, η ΕΠΣ προτείνει τη δημιουργία Απεργιακής Επιτροπής.

Ακόμη σε χτεσινή της ανακοίνωση, που μοιράζεται μαζικά στις πιάτσες των ταξί και στα στέκια των αυτοκινητιστών, υπογραμμίζεται ότι «επανειλημμένα έχουμε τονίσει με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα στα ταξί ότι αυτή η πολιτική υπηρετεί τον ταξικό αντίπαλο ώστε το ταξί να φύγει από τα χέρια μας και οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι να είναι αύριο άνεργοι και φτηνό εργατικό δυναμικό. Τονίσαμε και επιμείναμε στη διοίκηση και του ΣΑΤΑ και της ΠΟΕΙΑΤΑ ότι χρειάζεται ο κλάδος να αντιδράσει άμεσα και ότι άλλο δρόμο δεν έχουμε από τον οργανωμένο ταξικό προσανατολισμένο αγώνα».

«Στις προσπάθειές μας αυτές, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, οι διοικήσεις το μόνο που έκαναν ήταν μόνιμα και σταθερά να "κοιμίζουν" τον κλάδο, στην ουσία να "βάζουν πλάτη" στα μέτρα της κυβέρνησης. Εως και χθες ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την απελευθέρωση και ότι υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το Προεδρικό Διάταγμα. Διαψεύστηκαν οικτρά σε βάρος του κλάδου».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Συνθήκες ασφυξίας για τα λαϊκά νοικοκυριά

Στα 116,2 δισ. ευρώ το χρέος των νοικοκυριών

Συνθήκες ασφυξίας δημιουργούνται για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία, σε περίοδο απότομης επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου και κατακόρυφης ανόδου της ανεργίας, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου, παραμένουν εγκλωβισμένα στα δίχτυα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα υπόλοιπα των δανείων από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, το Μάη του 2011 ανήλθαν στα 116,2 δισ. ευρώ. Και ναι μεν ο ρυθμός ανόδου των συγκεκριμένων δανείων δείχνει τάσεις υποχώρησης τους τελευταίους μήνες, το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων, καθώς σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και κατάρρευσης των οικογενειακών προϋπολογισμών, η προοπτική αυτή καθίσταται μη εφικτή.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τη νέα αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) - έχει ήδη προαναγγελθεί - το οποίο θα συμπαρασύρει ανοδικά και τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των υφιστάμενων δανείων. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η ΕΚΤ αυξάνει τα παρεμβατικά της επιτόκια, προκειμένου να στηρίξει τη γερμανική οικονομία, τη μόνη οικονομία της ευρωζώνης που παρουσιάζει υπερθέρμανση, ενώ αδιαφορεί για τις χώρες, οι οικονομίες των οποίων συνεχίζουν να βρίσκονται σε ύφεση.

Το μήνα Μάη, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο -1,1%, έναντι -0,5% τον προηγούμενο Απρίλη και 0% το Δεκέμβρη του 2010. Η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,56 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, δηλαδή, συνεχίζουν να έχουν κλειστές τις κάνουλες των δανείων, παρά τα τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά, τα υπόλοιπα των υφιστάμενων δανείων στο τέλος του Μάη ανέρχονταν στα 253,2 δισ. ευρώ, έναντι 257,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2010.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε μείωση στο 0,3% έναντι 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώθηκαν στα 120,9 δισ. ευρώ.

Η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά μειώθηκε στο -2,3%, έναντι -2,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 0,4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 79,8 δισ. ευρώ και των καταναλωτικών δανείων στα 33,8 δισ. ευρώ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Καταγγέλλει τη ΓΣΕΒΕΕ για εκμετάλλευση ανέργων

Την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ, για την απόφασή της να συμμετάσχει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας». Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει:

«Η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεδρίαση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων στις 4/7/2011 αποφάσισε:

Τη συμμετοχή του ΙΜΕ στο περιβόητο πρόγραμμα της "κοινωφελούς εργασίας", που προβλέπει 5μηνη απασχόληση ανέργων με 625 ευρώ μηνιάτικο στους ΟΤΑ, σε διάφορες εργασίες.

Το πρόσχημα ήταν η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ στην αντιμετώπιση της ανεργίας!!!

Η ΠΑΣΕΒΕ καταδικάζει την απόφαση και καταγγέλλει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία σε όλους τους Επαγγελματοβιοτέχνες. Η πλειοψηφία, με αυτή την απόφασή της:

  • Μετατρέπει το ΙΜΕ αντικειμενικά σε δουλεμπορικό γραφείο δηλαδή σε εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων.
  • Αποδέχεται και συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια που γίνεται για το χτύπημα του μεροκάματου, των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων, αποδεχόμενη μηνιάτικο "έως 625 ευρώ".
  • Αναλαμβάνει σοβαρότατη ευθύνη για προβλήματα (π.χ. ατυχήματα) που πιθανά θα συμβούν κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους, αλλά και από άλλα ζητήματα που οι ίδιοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν λόγω ειδικής σημασίας εργασίας π.χ. φροντίδα ΑμΕΑ, ηλικιωμένων, φύλαξη παιδιών κλπ.
  • Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των εκβιασμών και των υποσχέσεων σε βάρος των ανέργων.

Το επιχείρημα ότι η ΓΣΕΒΕΕ απ' την εμπλοκή της στο πρόγραμμα θα έχει και οικονομικό όφελος, σαν να ήταν επιχείρηση και όχι συνδικαλιστικό όργανο, που μπορεί να φτάσει τις 300.000 ευρώ, κάνει ακόμα πιο καταδικαστέα την απόφαση.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και από αυτή την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Το φόρτωμα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους είναι επιλογή των μονοπωλίων και αυτήν υπηρετεί και η ΓΣΕΒΕΕ.

Αποδεικνύεται ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, πιστή στην τακτική της, για το πέρασμα της ευρωενωσιακής πολιτικής είναι αποφασισμένη να κάνει και κάνει τα πάντα.

Μέσος δρόμος δεν υπάρχει, παρά μόνο η καταδίκη αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι τη λύση των προβλημάτων τους δεν θα τη βρουν στις εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, ούτε στην πολιτική μοιράσματος της ανεργίας. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής, σε ένα δρόμο ανάπτυξης που θα παίρνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες και θα τις ικανοποιεί και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΛΑΡΙΣΑ
Παράνομα τα «χαράτσια» της ΕΑΣ

Να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα στους παραγωγούς, απαιτεί η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ

Να υποβάλουν εκ νέου δηλώσεις ΟΣΔΕ καλούνται οι αγρότες του Νομού Λάρισας, αφού η διαδικασία που είχε ξεκινήσει από την τοπική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ακυρώθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ, λόγω του ότι παρανόμως η διοίκηση της ΕΑΣ ανάγκασε τους παραγωγούς να πληρώσουν από 30 μέχρι και 220 ευρώ για κάθε δήλωση.

Πλέον οι αγρότες του νομού πρέπει να μπουν εκ νέου στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, αυτή τη φορά σε συνεργείο που έχει οριστεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ και θα εγκατασταθεί στην περιοχή γι' αυτόν το σκοπό, ενώ η ΕΑΣ Λάρισας, σύμφωνα και με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων, που παράνομα επέβαλε, πίσω στους παραγωγούς.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ καταγγέλλει ότι «για μια ακόμη φορά οι αγρότες καλέστηκαν να πληρώσουν ένα απαράδεκτο "χαράτσι" για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ και κατά συνέπεια και οι ΕΑΣ είχαν πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα έξοδα για τις δηλώσεις». Ακόμη υπενθυμίζει πως από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους παραγωγούς του νομού να μην πληρώσουν ούτε ευρώ για την υποβολή δηλώσεων και απαιτεί τόσο την επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες, όσο και την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, για να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή των, έτσι κι αλλιώς «πετσοκομμένων», επιδοτήσεων.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΑ
Οι 8 στους 10 αντίθετοι στην κυβερνητική πολιτική

Οι 8 στους 10 Ελληνες απορρίπτουν την κυβερνητική οικονομική πολιτική (ποσοστό 81% από 77% το προηγούμενο δίμηνο), σύμφωνα με το «οικονομικό βαρόμετρο» Μάη - Ιούνη, που διεξήγαγε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Αξιοποιώντας το συγκεκριμένο εύρημα, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας Κ. Μίχαλος, κάλεσε την κυβέρνηση σε αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί η δική τους «εναλλακτική» επιδίωξη, με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα βάσανα που εμπεριέχει το 81% της αντίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στην ίδια δημοσκόπηση, διαπιστώνεται οριακή βελτίωση της αισιοδοξίας των ερωτηθέντων για τα δημόσια και τα προσωπικά τους οικονομικά, ωστόσο ο γενικός δείκτης απαισιοδοξίας διαμορφώνεται στο 75% για τα πρώτα και στο 71% για τα προσωπικά. Απαισιόδοξο δηλώνει το 90% των ερωτηθέντων μεταξύ 18-24 ετών.

Στην ερώτηση για το αν θα αποδώσει το «Μεσοπρόθεσμο», η απάντηση είναι αρνητική για το 66% των ερωτηθέντων, με 20% να έχει... θετική στάση. Σχετικά με τον ανασχηματισμό, επίσης το 66% θεωρεί ότι δε θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και σε αποτελεσματικότερα μέτρα, με μόλις 20% να έχει θετική γνώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ