ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τίποτα ουσιαστικό ή νέο δεν προσέφερε η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και αφορούσε αποκλειστικά την κατάσταση της οικονομίας, μία κατάσταση που αντικατοπτρίζει τη βαθιά κρίση που δονεί το οικοδόμημα της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη. Τελευταίο δείγμα της κρίσης το «αδιέξοδο» στο Κογκρέσο όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, ενέκρινε επέκταση των φοροαπαλλαγών για τα μεσαία εισοδήματα και κατάργηση των απαλλαγών προς τα υψηλότερα εισοδήματα, υποτίθεται ως «μέτρο δικαιοσύνης». Φορολογική πολιτική που είναι το βασικό σημείο αντίθεσης με τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι έχοντας τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψαν το αίτημα του Λευκού Οίκου για την αύξηση του ορίου του χρέους που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δανείζονται. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται ότι δε μετακινείται ούτε μισό μέτρο από τις θέσεις, πρόκειται απλά για χειρισμό καθώς την ίδια στιγμή εκφράζει την πεποίθηση ότι, παρά τις διαφορές ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, θα βρεθεί κοινός τόπος για το έλλειμμα και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με τους ηγέτες και των δύο παρατάξεων θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι το Κογκρέσο θα χρειαστεί να λειτουργήσει και πέρα από τη ημερομηνία που ορίζεται σαν έναρξη της θερινής ανάπαυλας. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι λύση θα βρεθεί για να διασωθούν τα μονοπώλια, μέσα από τη σύνθλιψη των κοινωνικών προγραμμάτων που θα «θυσιαστούν» όπως λέγεται άλλωστε σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και στη χώρα μας ...«για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία». Γνωστό το σενάριο και ο Πρόεδρος Ομπάμα ουσιαστικά ελίσσεται με μικροδιαφοροποιήσεις από τον άλλο εταίρο στη διαχείριση έχοντας μπροστά τις εκλογές του επόμενου χρόνου, προσπαθώντας να χειραγωγήσει και πάλι λαϊκά στρώματα προκειμένου να επανεκλεγεί.
Επίσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ειδικά του τομέα των κατασκευών και να προωθήσει και εγκρίνει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Νότια Κορέα, τον Παναμά και την Κολομβία.
Τέλος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις στη Λιβύη υπογράμμισε ότι είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένες σε έκταση προσθέτοντας εκ νέου ότι «δεν παραβίασαν» τη σχετική νομοθεσία όπως έκρινε με απόφασή της η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυβέρνηση σε διαβούλευση με το Κογκρέσο σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Από πρόσφατη διαδήλωση φοιτητών μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης |
Με καταστολή απαντά η κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, στα αιτήματα των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, που πάνω από δύο μήνες έχουν ξεσηκωθεί απαιτώντας άμεσα και οριστικά τη μεταρρύθμιση των νόμων για τη δημόσια Παιδεία, που διατηρούνται από την εποχή της δικτατορίας του Πινοτσέτ, την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και την εγκατάλειψη οποιωνδήποτε σχεδίων περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της.
Μετά την άρνησή της ακόμη και να συνομιλήσει με τις φοιτητικές ενώσεις και τους πανεπιστημιακούς, αμέσως μετά την κήρυξη απεργίας επ' αόριστον και καταλήψεις στα Πανεπιστήμια από τις 30 Ιούνη, ο υπουργός Παιδείας, Χοακίν Λαβίν, ανακοίνωσε χτες ότι «προωθεί με διάταγμα τη χρονική επίσπευση της έναρξης των χειμερινών διακοπών αρχής γενομένης από αύριο». Το μέτρο αφορά και στα σχολεία αφού πλέον και οι μαθητές έχουν συντονιστεί με τον αγώνα φοιτητών και καθηγητών. Ο στόχος σαφής: Η σύνθλιψη του αγώνα. Η κίνηση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την πανεπιστημιακή κοινότητα, που σύσσωμη δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην απεργία. Την ίδια στιγμή με σαφείς εντολές της κυβέρνησης οι αρχές ασφαλείας προχωρούν σε επεμβάσεις μέσα στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να σπάσουν τις καταλήψεις. Ηδη περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν κατά τη νυχτερινή επιδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Αλμπέρτο Ουρτάδο της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Οι αστυνομικές κατασταλτικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--
Δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, αλλά και στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν τη χώρα από τους ναζί, αναρτήθηκε άγαλμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, που πρωτοστάτησε στην ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας, τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η σημερινή κυρίαρχη τάξη έχει κάθε λόγο να τιμά τους ...μέντορές της. Παρόντες στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος - που μάλιστα είναι το δεύτερο που υπάρχει στην ουγγρική πρωτεύουσα - ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος υποστήριξε πως ο Ρίγκαν ήταν ο άνθρωπος «που άλλαξε τον πλανήτη και δημιούργησε ένα νέο κόσμο για την Κεντρική Ευρώπη».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη απεργία στο δημόσιο τομέα εδώ και δεκαετίες θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένη η 24ωρη απεργία των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας και περικοπών και κυρίως στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισής τους, που προβλέπει και αύξηση του συντάξιμου χρόνου, αλλά και σχεδόν διπλασιασμό των εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων.
Η σημερινή απεργία, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 750.000 εργαζόμενοι στην Αγγλία και την Ουαλία, θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα προς μια γενική απεργία που θα γίνει το φθινόπωρο και θα είναι η μεγαλύτερη από το 1926, δεδομένου ότι η κοινωνική αναταραχή είναι διάχυτη σε όλους τους εργασιακούς, αλλά και κοινωνικούς χώρους. Εξάλλου, η κυβέρνηση Κάμερον έχει έρθει μέχρι στιγμής αντιμέτωπη, εξαιτίας των προγραμμάτων σαρωτικών περικοπών, με το κίνημα των φοιτητών, που ξεχύθηκαν στους δρόμους στα τέλη του περασμένου χρόνου για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων, αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση και πάλι των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τον περασμένο Μάρτη, πρωτοφανή μάλιστα για τα δεδομένα της Βρετανίας.