ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση με 48ωρη απεργία Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιούνη

ΑΘΗΝΑ: Τρίτη - Ομόνοια 10 π.μ. και 7 μ.μ. Στύλοι Ολυμπίου Διός

Τετάρτη - Ομόνοια 10 π.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τρίτη - Αγαλμα Βενιζέλου 10.30 π.μ. και 7 μ.μ. συλλαλητήριο στο ίδιο μέρος

Τετάρτη - Αγαλμα Βενιζέλου 10.30 π.μ.

Η απεργιακή αφίσα του ΠΑΜΕ
Η απεργιακή αφίσα του ΠΑΜΕ
Επί ποδός πολέμου καλεί το ΠΑΜΕ όλες τις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος να βρίσκονται για τρεις μέρες, «νεκρώνοντας» την Τρίτη και την Τετάρτη τους χώρους δουλειάς, με την 48ωρη απεργία. Ηρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να ασκήσουν το δικό τους εκβιασμό σε κυβέρνηση - τρόικα - μεγαλοεργοδοσία. Είναι ώρα μάχης, ώρα αποφασιστικής σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική, ώρα συγκέντρωσης δυνάμεων.

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στα μέτρα πτώχευσης του λαού, καμία ώρα χαμένη», το ΠΑΜΕ καλεί τη Δευτέρα 27/6, το απόγευμα, σε τοπικές διαδηλώσεις σε όλους τους δήμους, ώστε οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι να διαδώσουν παντού το μήνυμα της απεργίας, της σθεναρής απόκρουσης των μέτρων. Την Τρίτη 28/6, στις 10 το πρωί, πλημμυρίζουμε την Ομόνοια με τη ζωντάνια, τη δύναμη των εργατών και το απόγευμα, στις 7, τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Την Τετάρτη 29/6, το πρωί στις 10, όλοι οι δρόμοι από παντού καταλήγουν στην Ομόνοια. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου και στις 7 το απόγευμα διοργανώνει συλλαλητήριο στο ίδιο μέρος. Την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί, απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Πλούσια δραστηριότητα για την απεργία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις των ταξικών συνδικάτων και φορέων για την επιτυχία της απεργίας:

  • Την Παρασκευή, 24 Ιούνη: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων με συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου κατασκευών.
  • Το Σάββατο 25 Ιούνη: Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Την Κυριακή 26 Ιούνη: Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Βύρων» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του συλλόγου στο ΕΚ Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β).
  • Τη Δευτέρα 27 Ιούνη: Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ» και η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών» ΟΛΠ, στις 7 μ.μ., στο ΕΚ Πειραιά.

Κοινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς έχουν ήδη προγραμματίσει τα ταξικά Συνδικάτα στο χώρο των κατασκευών, σε όλη την Αττική. Οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και μισθωτοί τεχνικοί, που συσπειρώνονται στις ταξικές δυνάμεις, πραγματοποιούν σήμερα τις εξής περιοδείες:

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Στα εργοτάξια ΠΕΤΡΟΛΑ, κατασκευής σούπερ - μάρκετ στη Μεταμόρφωση, στο πρώην Κτήμα Καμπά στην Κάντζα, στο ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι, στον «Μαρινόπουλο» στη Λεωφ. Βουλιαγμένης, κατασκευής Γυμνασίου - Λυκείου στο Καματερό, Εμπορικού Κέντρου στα Σπάτα.

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά: Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

-- Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής: Στις εταιρείες ανελκυστήρων «Παππάς» και «Τίσσεν» και στην εταιρεία «Τοξότης».

-- Συνδικάτο Ξυλουργών: Στο εργοστάσιο «Νικολουδάκης» στο Θριάσιο.

-- Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε τεχνικές εταιρείες και μελετητικά γραφεία (μισθωτοί τεχνικοί), από κοινού με στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας: Στις εταιρείες J&B ΑΕΓΕΚ και ΑΘΗΝΑ.

Εξόρμηση στη «NIVEA»

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καλλυντικών «ΝIVEA», μιλώντας με εκπροσώπους του Συνδικάτου Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να τους καλέσουν στην 48ωρη απεργία, εξέφρασαν την αγωνία τους για τις αντεργατικές εξελίξεις και για την επίθεση της εργοδοσίας: «Ξέρετε τι γίνεται εδώ μέσα; Περίπου 40 άτομα έχει διώξει...». Παράλληλα, εκφράστηκε προβληματισμός, μα και φόβος για την οργάνωσή τους, τη συμμετοχή τους στην απεργία κ.ά.

Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της «NIVEA» προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση, λέγοντας πως μόνο μερικά στελέχη έχουν απολυθεί και κάποιοι που έφυγαν με προβλήματα υγείας για να βγουν στη σύνταξη. «Δεν τους πειράζει τους εργαζόμενους, μόνο κάτι μάνατζερ έχει διώξει», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, είπε ότι θα συνεδριάσει ...κάποια στιγμή την επόμενη βδομάδα το ΔΣ του σωματείου για να πάρει απόφαση για την απεργία. Είναι προφανές ότι τέτοιες συμβιβασμένες ηγεσίες, όχι μόνο δε βοηθούν τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι, αλλά βάζουν και πολλά εμπόδια. Γι' αυτό το Συνδικάτο καλούσε τους εργαζόμενους να γραφτούν στο κλαδικό συνδικάτο και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους στο χώρο που εργάζονται.

Δεκάδες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» συμμετείχαν χτες σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ - Συνεργαζόμενων (δραστηριοποιείται στα πλαίσια του ΠΑΜΕ) με θέμα την οργάνωση της απεργίας. Συζητήθηκαν θέματα για τη συμμετοχή, την προπαγάνδα, την περιφρούρηση της απεργίας και τη συμμετοχή στις απεργιακές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κανείς να μη σκύψει το κεφάλι στα μέτρα - «σφαγείο»!

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη 48ωρη απεργία

«Να ηχήσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής 48ωρης απεργίας σε κάθε σχολή, σε κάθε έτος, σε κάθε εργαστήριο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Στην ανακοίνωση του ΜΑΣ υπογραμμίζεται πως «τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα όρθιο. Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να τη γλιτώσει, ότι θα βρει το δικό του δρόμο για να τη βγάλει καθαρή έχει αυταπάτες, έρχεται εργασιακός μεσαίωνας. Κανείς δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα μέτρα - σφαγείο που φέρνουν ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και ΔΝΤ με τη στήριξη ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Η 48ωρη απεργία μπορεί να γίνει εφαλτήριο για νέους ακόμα πιο δυνατούς αγώνες. Κάθε φοιτητής και σπουδαστής πρέπει να πάρει θέση στην οργανωμένη πάλη. Σε κάθε σύλλογο, έτος και εξάμηνο να σημάνει συναγερμός! Κάθε φοιτητής να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση της πάλης και τη ζωντάνια και λειτουργία των συλλόγων.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους νέους εργαζόμενους να βρίσκονται στις απεργιακές φρουρές και συγκεντρώσεις πλάι στα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε όλους τους σπουδαστές, τους αυριανούς εργάτες να δώσουν μαχητικό "παρών" στην απεργία με τις Επιτροπές Αγώνα της σχολής τους πλάι στους γονείς τους.

Η αγωνία να γίνει αγώνας

Πρέπει να πάρουν απάντηση κυβέρνηση - ΝΔ - ΕΕ από όλους τους φοιτητές ότι δε θα δεχτούμε να δουλεύουμε με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Δεν θα δεχτούμε να ιδιωτικοποιηθούν οι σχολές μας, να πληρώνουμε δίδακτρα και συγγράμματα. Οι αγωνίες των καπιταλιστών σε Ευρώπη, Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες δεν είναι και δικές μας αγωνίες. Αυτοί αγωνιούν για τα κέρδη τους, για τη σωτηρία του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η δική μας αγωνία έχει να κάνει με τη ζωή των οικογενειών μας, για το μέλλον μας, για τις σπουδές μας, για το δικαίωμά μας στη δουλειά.

Μπροστά μας υπάρχει ένας δρόμος! Να μπούμε πιο ορμητικά στον αγώνα, για να φέρουμε πιο κοντά την κοινωνία όπου η ταξική εκμετάλλευση, η καταπίεση, η ανεργία, η φτώχεια θα είναι παράνομες, που ο λαός θα κάνει κουμάντο και όχι μια χούφτα μονοπώλια. Μόνο τότε θα σωθούμε και θα σωθεί ο τόπος από χρεοκοπίες, κρίσεις, μνημόνια, δανειστές, χρέη, φτώχεια κι ανεργία. Με αυτήν την προοπτική αντιπαλεύουμε σήμερα το νέο πακέτο μέτρων, τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και τις μανούβρες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να ξεγελάσει το λαό. Κανείς να μην έχει αυταπάτες για τη νέα κυβέρνηση, είτε ανασχηματισμένη, είτε "εθνικής" ενότητας, είτε προϊόν εκλογών, θα είναι αντιλαϊκή αντεργατική».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Να «νεκρώσει» το πρώτο λιμάνι της χώρας

Σύσκεψη για την απεργία τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ

Με πείσμα και ενθουσιασμό οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά «οργώνουν» χώρους δουλειάς, διοργανώνουν συσκέψεις, συγκεντρώσεις, προκαλούν συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων και γενικές συνελεύσεις, ώστε με τη 48ωρη απεργία να νεκρώσει το πρώτο λιμάνι της χώρας. Την Τρίτη 28 του Ιούνη, πρώτη μέρα της απεργίας, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.

Ετσι, σήμερα συνεδριάζουν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) για να αποφασίσουν 48ωρη απεργία. Τη Δευτέρα, τα τρία σωματεία διοργανώνουν οργανωτική σύσκεψη στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Συσκέψεις έχουν προγραμματίσει επίσης το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά στις 11 το πρωί του Σαββάτου στο ΕΚ Πειραιά και οι παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ και Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών ΟΛΠ την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο ΕΚΠ.

Γενικές συνελεύσεις για τη 48ωρη απεργία έχουν ξεκινήσει από χτες στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΚΑΓΚΕΟ, ΕΛΑΪΣ κ.λπ).

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ όπου τους «περνάει» υπονομεύουν ανοιχτά την απεργία. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην ΠΝΟ απέρριψαν την πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων για 48ωρη απεργία. Το ίδιο και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών ΠΕΝΕΝ, με πρόεδρο τον Αν. Νταλακογιώργο στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και επίσημο επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης στη διοίκηση του ΕΚ Πειραιά, με του οποίου την προτροπή απορρίφθηκε η πρόταση της ταξικής παράταξης του Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών, για 48ωρη απεργία. Προχτές το βράδυ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) Θάνος Βασιλόπουλος επίσης στέλεχος της Αυτόνομης, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης του κλάδου αυθαίρετα δεν έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση της αγωνιστικής παράταξης ΔΑΣ για 48ωρη απεργία με πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου για να αποσπάσει απόφαση για 48ωρη απεργία με το πλαίσιο της ΓΣΕΕ. Δεν επέτρεψε να γίνει συζήτηση, βάζοντας τον Γ. Ρωμανιά, επί δυόμισι ώρες να ...«ενημερώνει» για το ασφαλιστικό, αδειάζοντας την αίθουσα.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Ούτε βήμα πίσω, να μην περάσουν τα νέα μέτρα

«Σε κάθε δήμο, σε κάθε υπηρεσία γενικός ξεσηκωμός. Ούτε βήμα πίσω, να μην περάσουν τα νέα μέτρα». Αυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου η ΔΑΣ ΟΤΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη συμμετοχής στη 48ωρη απεργία και η οποία θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και τους φορείς της. Θα πολεμάει την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους δημάρχους, τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που την υπηρετούν.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει πως κάθε σωματείο πρέπει ν' ανεβάσει τη δράση του, μαζί και με άλλους φορείς, να υπάρξει γενικός ξεσηκωμός σε όλους τους δήμους, κάνοντας μαζικές διαμαρτυρίες έως καταλήψεις για να βάλουν φραγμό στα σχέδια των διοικήσεων των δήμων. Για την καταδίκη των μέτρων, να σταματήσουν οι απολύσεις, να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία υπηρεσία στους δήμους, να καταργηθούν τα τροφεία, να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου.

Καταλήγοντας, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, σε επιτροπές περιφρούρησης ανά χώρο και μαζική κάθοδο στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να κάνουν πέρα «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και πλουτοκρατία που έχουν από κοινού αποφασίσει τη χρεοκοπία μας», να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό και «να μη γονατίσουμε στους εκβιασμούς των πρασινογάλαζων με ροζ αποχρώσεις δημάρχων, που, με την απειλή της χρεοκοπίας και της επιτήρησης, ξαπλώνουν σαν τη χολέρα πογκρόμ απολύσεων και μετατάξεων στη λογική "σώπα συ να σε φάω τελευταίο"».

Στόχος τους ο εγκλωβισμός των εργαζομένων

Προχτές συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ όπου η συνδικαλιστική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, ενάντια στην κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές που την υλοποιούν στην Τοπική Διοίκηση. Η απόρριψη συνοδεύτηκε από προσωπικές επιθέσεις με αντικομμουνιστικό χαρακτήρα σε συνδικαλιστές της ΔΑΣ (είναι αντικειμενική η δυσκολία τους να αντιπαραθέσουν ουσιαστικά επιχειρήματα).

Επίσης, η πλειοψηφία εστιάζει αποκλειστικά στο «μεσοπρόθεσμο» και δεν ανοίγει μέτωπο εναντίον των δημοτικών αρχών. Ετσι, «νομιμοποιεί» τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική, απόρροια της οποίας είναι και το «μεσοπρόθεσμο». Ταυτόχρονα, συγκαλύπτει τις ευθύνες που φέρουν οι δημοτικές αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για τη στήριξη αυτής της πολιτικής, η οποία στην πράξη μεταφράζεται σε απολύσεις, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας στους δήμους και άλλα. Η πλειοψηφία θέλει με λίγα λόγια να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε αποσπασματικές δράσεις για να εκτονώσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα στις γυναίκες για την απεργία

Σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία στις 28 και 29 του Ιούνη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων η ΟΓΕ και ξεκαθαρίζει: Δεν παλεύουμε μόνο για την απόσυρση του μνημονίου, παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που γεννούν τα μνημόνια.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ τονίζει πως «η επιλογή της πλουτοκρατίας να ρίχνει καθημερινά νέα βάρη στις πλάτες μας, να μας στερεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μας σπρώχνει στην ανεργία και στη φτώχεια, να μας κόβει μισθούς και συντάξεις, να καταδικάζει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας δεν είναι μονόδρομος».

Οι γυναίκες έχουν άλλο δρόμο να βαδίσουν, έχουν θέση στο μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, στην κοινωνική συμμαχία μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και τη νεολαία. «Σε αυτό το μέτωπο πάλης εμείς οι γυναίκες θα είμαστε παρούσες - υπογραμμίζει η ΟΓΕ - μέχρι να απαλλαγούμε από τους βιομήχανους, ν' απαλλαγούμε από τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, ν' απαλλαγούμε από μνημόνια και τρόικες, ν' απαλλαγούμε απ' όλα τα αρπακτικά του μόχθου μας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αφετηρία νέων ταξικών αγώνων

Πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, ώστε η 48ωρη απεργία να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα ενδυνάμωσης της ταξικής πάλης, να αποτελέσει την αρχή νέων αγώνων. Αυτό ήταν το κεντρικό στοιχείο στη χτεσινή σύσκεψη, που διοργάνωσε η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των κλαδικών συνδικάτων Μετάλλου από την Αθήνα, την Ελευσίνα, τον Πειραιά και τη Βοιωτία, τα Σωματεία της Ζώνης, την ΕΑΒ, τη «Χαλυβουργική», το «ΜΑΛΤΕΖΟ» κλπ.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκε διεξοδικά η ανάγκη να παρθούν γρήγορα και άμεσα μέτρα ώστε οι ταξικές δυνάμεις να φτάσουν όσο πιο πλατιά γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθούν όλες οι μορφές προπαγάνδας και προσέγγισης. Από συσκέψεις και συζητήσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις εργαζομένων στα διαλείμματα, μέχρι και το Σαββατοκύριακο, να γίνουν συζητήσεις, πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους. Βάρος πέφτει και στους ανέργους, με την ανεργία να θερίζει σε όλο τον κλάδο.

Κατά συνέπεια, βαρόμετρο για την επιτυχία αυτής της απεργίας είναι το ζήτημα της οργάνωσης της εργατικής τάξης και της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, «αλλιώς ο εργαζόμενος λαός δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίξει ο δρόμος για τη μαζικοποίηση, την ενιαιοποίηση και το συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου, σε μια πορεία που έχει ορίζοντα όχι μόνο την επερχόμενη 48ωρη απεργία, αλλά και τους αυριανούς αγώνες.

Επιπλέον, έγινε ξεχωριστή συζήτηση για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως τονίστηκε, οι δυνάμεις αυτές στην πράξη υπονομεύουν την επιτυχία της απεργίας. Είναι ενδεικτικό ότι δεν πηγαίνουν σε κανέναν χώρο εργαζομένων, δεν επιδιώκουν το συντονισμό και την ενοποίηση της πάλης. Ετσι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ ακολουθούν μια παρελκυστική τακτική, όπου ενώ στα λόγια δε διαφωνούν με τις κινητοποιήσεις, την ίδια στιγμή δεν τις παλεύουν μέσα στους χώρους εργασίας ή αλλοιώνουν το ταξικό τους περιεχόμενο. Αλλο παράδειγμα είναι ότι στο Συνδικάτο Μετάλλου της Ελευσίνας, όταν τέθηκε το θέμα της 48ωρης από τις ταξικές δυνάμεις, η ΠΑΣΚΕ καταψήφισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ