ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνες περικοπές απειλούν πυροσβέστες και δάση

Eurokinissi

Οι περικοπές των δαπανών έχουν σαν αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση για την προστασία των δασών κατήγγειλαν χτες στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και Α. Σκυλλάκος, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για να μη θρηνήσουμε νέα καμένα δάση.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην περιοχή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης όπου οι ελλείψεις καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια, ενώ ο Α. Σκυλλάκος εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί ακόμα δεν έχει εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη των 5ετούς εργασίας συμβασιούχων πυροσβεστών, διευκρινίζοντας ότι η λύση στο θέμα είναι η μονιμοποίησή τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οθωνας ισχυρίστηκε για την πρώτη περίπτωση ότι στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη στελέχωση των υπηρεσιών, λέγοντας μάλιστα ότι το προσωπικό στην περιοχή είναι υπεράριθμο και επαρκές για να υποστηρίξει τη δασοπυρόσβεση στην περιοχή.

Σχετικά με την πρόσληψη των 5ετούς εργασίας συμβασιούχων ομολόγησε ότι υπάρχει καθυστέρηση και την απέδωσε στη συζήτηση για το «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Σταθερότητας» από το οποίο θα εξαρτηθούν τελικά ποιες και πόσες προσλήψεις θα γίνουν συνολικά στο Δημόσιο. Στην παρέμβασή του, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η υποβάθμιση της δασοπροστασίας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη έχει να κάνει με μια συνειδητή υποβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια για το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια είναι μειωμένα κατά 210 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησε, εκτός των άλλων, τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα δασοπροστασίας καθώς και τη συνεργασία της Πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας και των υπόλοιπων φορέων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου η όλη προσπάθεια της δασοπυρόσβεσης να καταστεί αποτελεσματική.

Ο Α. Σκυλλάκος σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού τόνισε ότι η κυβέρνηση διά στόματος Ε. Οθωνα ομολόγησε ότι οι περικοπές και τα μνημόνια πλήττουν και την προστασία των δασών και αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις που ανέξοδα έδιναν οι κυβερνώντες.

Προβλήματα σε Αγρίνιο - Κέρκυρα

Ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, παλαιωμένα οχήματα και διατήρηση της εποχικής απασχόλησης, ήταν τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν σε περιοδείες κλιμακίων των ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας και Κέρκυρας του ΚΚΕ στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων πόλεων.

Στο Αγρίνιο μια πόλη με πληθυσμό 100.000 κατοίκων περίπου με αυξημένες ανάγκες όχι μόνο στην πυρόσβεση αλλά και στην αντιμετώπιση αστικών περιστατικών, των συχνών ατυχημάτων λόγω της άσχημης κατάστασης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, οι ελλείψεις με βάση ακόμη και το υφιστάμενο παλαιό οργανόγραμμα φτάνουν έως και το 40%. Τα οχήματα είναι παλιά (φτάνουν έως και 20 χρόνια), ενώ απλήρωτοι για 2 μήνες είναι οι εποχικοί υπάλληλοι. Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την ένδυση και υπόδυση, τη συντήρηση των δασικών δρόμων και των αντλιοδεξαμενών καθώς και την επάνδρωση των φυλακίων.

Στην Κέρκυρα επίσης λείπει το 40% του προσωπικού που προβλέπει ο κανονισμός. Τα κενά καλύπτονται εν μέρει με εποχιακούς πυροσβέστες οι οποίοι δε δουλεύουν νύχτα και αργίες και έτσι επιβαρύνεται το μόνιμο προσωπικό. Υπάρχει επίσης μεγάλη έλλειψη σε εξοπλισμό για αστικές φωτιές. Η δε μελέτη που έχει καταθέσει η Πυροσβεστική για πυροπροστασία του ιστορικού κέντρου της πόλης, αν και έχει μικρό κόστος υλοποίησης (περίπου 50.000 ευρώ) δεν υλοποιείται.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ έθεσαν υπόψη των αξιωματικών και υπαλλήλων την αναγκαιότητα να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, που σαρώνει και τα δικά τους δικαιώματα (με το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται μέχρι 30% μείωση των σημερινών αποδοχών τους). Κατέθεσαν επίσης τις προτάσεις του Κόμματος για την αναγκαιότητα πρόληψης των πυρκαγιών: Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι απλήρωτοι εποχιακοί πυροσβέστες. Να προσληφθεί όλο το μόνιμο προσωπικό που προβλέπεται, επάνδρωση με σύγχρονο εξοπλισμό κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε εργαζόμενους από το ΠΑΜΕ

Στην απόλυση 21 εργαζομένων επιχείρησε να προχωρήσει η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στην Εύβοια, με θέμα που συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν στην Υδρευση - Αποχέτευση και στον Πολιτισμό, είναι αορίστου χρόνου, και με τη διάλυση και επανασύσταση των δημοτικών επιχειρήσεων όπου εργάζονταν, βρέθηκαν κυριολεκτικά «στον αέρα». Στην τελευταία συνεδρίαση, και ενώ η δημοτική αρχή έδειχνε αποφασισμένη να προχωρήσει στις απολύσεις, αυτή η εξέλιξη αποφεύχθηκε - έστω και προς ώρας - χάρη στη δυναμική παρέμβαση των ίδιων των συμβασιούχων, οι οποίοι διέκοψαν τη συνεδρίαση και προχώρησαν στην κατάληψη του δημαρχείου.

Σε αυτές τις εξελίξεις, πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, «στη συγκεκριμένη πρόταση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που θέλει να πετάξει στο δρόμο 21 εργαζόμενους, ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός είχε και ενεργό ρόλο με τους πρώην και νυν συνδικαλιστές - δημοτικούς συμβούλους που ψηφίσαν υπέρ των απολύσεων». Σημαίνοντα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην περιοχή ψήφισαν την απόλυση των εργαζομένων (όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα Μεταλλεία της Εύβοιας, το πρώην μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νομαρχίας Εύβοιας και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου της «Πειραϊκής Πατραϊκής» της περιοχής που υπέγραψε το κλείσιμο του εργοστασίου και οδήγησε στην ανεργία 650 εργαζόμενους).

Και σημειώνεται: «Το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων και απαιτούμε: Καμία απόλυση - Μόνιμη πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους! Να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα!». Οπως σημειώνεται, το πρόβλημα των εργαζομένων του δήμου δεν είναι μόνο δικό τους, είναι όλου του λαού της περιοχής και πρέπει να εκφραστεί έμπρακτη συμπαράσταση. «Γι' αυτό το λόγο καλούμε όλους και όλες σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του δήμου, την Κυριακή 26 Ιούνη, και ώρα 8.30 μ.μ. στην πλατεία των Ψαχνών», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πόλη «βιτρίνα» παραδομένη στο μεγάλο κεφάλαιο

Μια πόλη παραδομένη σε μεγαλοξενοδόχους και μεγαλεμπόρους, μακριά από την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών, προωθεί συστηματικά η δημοτική αρχή της Αθήνας. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης παρουσίασε χτες τους βασικούς άξονες της τουριστικής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων καθώς και το νέο «πλάνο δράσεων» του Γραφείου Συνεδρίων Αθηνών (Athens Convention Bureau, λειτουργεί στο πλαίσιο της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων) επικεντρώνοντας στη «θέση και τις προοπτικές της Αθήνας στη διεθνή αγορά συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων».

Τόνισε π.χ. ότι ο δήμος θα ξεκινήσει νέες συνεργασίες για τη «στοχευμένη προβολή της Αθήνας και του συνεδριακού προϊόντος της στα μεγάλα και πλέον διεισδυτικά Μέσα του ευρωπαϊκού και του διεθνούς Ειδικού Τύπου» ή ότι σχεδιάζει ταξίδια προβολής με «εκπροσώπους διεθνών Media, ενώ βρίσκεται σε επαφή με μεγάλους φορείς και οργανωτές συνεδρίων, με στόχο να γίνουν ολοκληρωμένες παρουσιάσεις για την Αθήνα και τις συνεδριακές της δυνατότητες αλλά και δικές τους παρουσιάσεις στην Αθήνα».

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι η Αθήνα ως προορισμός συνεδριακού τουρισμού υπολείπεται από ανταγωνιστές του π.χ. σε ένα μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο και ότι μόνο με τη «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η προσπάθεια θα επιτύχει».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αθωώθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές

Αθωώθηκαν χτες από το δικαστήριο της Ζακύνθου τα τρία συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, ο Διονύσης Σιγούρος, ο Διονύσης Κόμης και ο Διονύσης Στεριώτης, επειδή την Πρωτομαγιά του 2005 υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, πήγαν στην περιοχή Πόρτο Μπανάνα του Βασιλικού και «ξήλωσαν» την αυθαίρετη και παράνομη περίφραξη δασικής έκτασης που κατασκεύαζε τότε η πολυεθνική «Μεντιτερανέ» και έκλεινε το δρόμο της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.

Στο πλευρό των συνδικαλιστών βρέθηκαν από νωρίς στα δικαστήρια πλήθος εργαζόμενοι. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού με κεντρικά συνθήματα «η τρομοκρατία δεν θα περάσει» και «οι παραλίες ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό».

Πυρκαγιές σε Μέγαρα - Βοιωτία

Δυο πυρκαγιές σημειώθηκαν χτες σε χωματερή των Μεγάρων και στον Πρόδρομο Βοιωτίας. Η τελευταία ξέσπασε στις 9 το πρωί σε καλλιέργειες στη θέση Πρόδρομος και στον τόπο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα. Η φωτιά ελέγχθηκε πλήρως στις δύο το μεσημέρι. Στις 03.15 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε φωτιά σε χωματερή στα Μέγαρα. Μέχρι το απόγευμα, ήταν σε έλεγχο ενώ στον τόπο επενέβησαν 21 πυροσβέστες με εφτά οχήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ