ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση

Οι πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία πληθαίνουν
Οι πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία πληθαίνουν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε «ξένα σχέδια συνωμοσίας» απέδωσε ο Σύρος Πρόεδρος την κατάσταση στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι τη «δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια προσπαθούν να αξιοποιήσουν σαμποτέρ, που το κράτος οφείλει να τιμωρήσει». Η ομιλία Ασαντ στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ήταν, ουσιαστικά, ένα τρίτο διάγγελμα από την έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του, στα μέσα Μάρτη, και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «έχει χυθεί και αθώο αίμα».

Ο Ασαντ προανήγγειλε «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις», θέτοντας χρονοδιάγραμμα ενός μήνα για να κατατεθούν «προτάσεις» για έναν «ευρύ διάλογο», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όσο υπάρχει «χάος». Κάλεσε όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους να επανέλθουν (10.000 σε τουρκικό έδαφος, άλλοι 10.000 στη μεθόριο από τη συριακή πλευρά), χαρακτηρίζοντας ψέμα ότι θα υπάρξουν πράξεις «εκδίκησης» σε βάρος τους, αφού «υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα σε σαμποτέρ και στο λαό». Τέλος, υπέθεσε ότι η «κρίση ίσως κρατήσει μήνες ή και χρόνια», αλλά «η Συρία θα βγει ανθεκτικότερη» και «μέχρι τότε, η ζωή θα πρέπει να επανέλθει στους καθημερινούς της ρυθμούς», καθώς, κατέληξε, «αν συνεχίσουμε έτσι, η οικονομία θα καταρρεύσει».

«Πολύ λίγο, πολύ αργά», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου, που συνέστησαν, την Κυριακή, αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Κατά τον Τζαμίλ Σαΐμπ επικεφαλής αυτού του σχήματος, στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε τουλάχιστον, συμμετέχουν εθνικές πολιτικές δυνάμεις (εντός και εκτός Συρίας), αλλά και εκπρόσωποι των κοινοτήτων της χώρας, «πλέον ο κόσμος που διαδηλώνει θέλει να φύγει το καθεστώς Ασαντ».

«Πράξεις όχι λόγια», ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον στην ομιλία Ασαντ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η συριακή ηγεσία βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή». Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν, εκ νέου, τερματισμό της καταστολής και άμεση δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων ενώ μέχρι τα τέλη της βδομάδας θα είναι έτοιμος νέος γύρος κυρώσεων. Από την άλλη, η Μόσχα κατέστησε, πάλι, σαφές ότι δε θα στηρίξει απόφαση κατά της Συρίας «γιατί όλοι θα αποκηρύττουν τη βία βομβαρδίζοντας, όπως έγινε στη Λιβύη».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΚΙΕΒΟ.--

Στην Ουκρανία, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάου. Χτες παρέστη στην υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, του εμπορίου, καθώς και σε άλλους, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις «σε ένα νέο επίπεδο στρατηγικού συνεταιρισμού», όπως είπε.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ουκρανίας - Κίνας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του. Μίλησε επίσης για την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών ουκρανικών προϊόντων (τρόφιμα και σιτάρι) προς την Κίνα και εξέφρασε την ελπίδα για στενότερη συνεργασία στην κατασκευή αεροσκαφών, ενώ υποστήριξε πως το διμερές εμπόριο για φέτος αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαπραγματεύσεις με Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και η εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, όπως δήλωσε ο ίδιος. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στο πλαίσιο του σχεδίου περί «εθνικής συμφιλίωσης» που εδράζεται στην «εθελοντική» εξαγορά μελών των Ταλιμπάν που θα δεχθούν να παραδώσουν τα όπλα και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και τις δυνάμεις κατοχής. Τις συνομιλίες επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, κάνοντας λόγο για συνομιλίες που πραγματοποιούνται από συγκεκριμένο αριθμό χωρών μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ιδιαίτερα «προκαταρκτικό στάδιο».

Παράλληλα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή, καθώς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, τρεις καμικάζι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην Καμπούλ, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς, ενώ το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους ακόμα τέσσερις κατοχικοί στρατιώτες, υπό «αδιευκρίνιστες» συνθήκες.

Στο Πακιστάν συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στις περιοχές των φυλών, στα βορειοδυτικά της χώρας, με αποτέλεσμα χτες τουλάχιστον εννιά άνθρωποι, φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν, να χάσουν τη ζωή τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησε πορεία από τη Βαλένθια της ανατολικής Ισπανίας, όπου οι συμμετέχοντες αναμένεται να διασχίσουν 500 χλμ σε 34 ημέρες, περνώντας από 29 πόλεις και χωριά, με τελικό προορισμό τη Μαδρίτη στις 23 Ιούλη.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Μετά την πλήρη απόρριψη εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου, των ευρημάτων από το λεγόμενο υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες (ηγέτης των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας), ως αποδεικτικά στοιχεία για τις διώξεις αγωνιστών, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την παύση του αιτήματος έκδοσης του Χιλιάνου αγωνιστή Μανουέλ Ολάτε Σέσπεδες, μέλους του ΚΚ Χιλής.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, θα ψηφιοποιήσει και θα αναρτήσει δωρεάν στο Ιντερνετ περίπου 250.000 βιβλία, έργα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1700-1870, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη μηχανή αναζήτησης «Google».

ΚΑΪΡΟ.-- Υπέρ της αναβολής των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβρη, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να οργανωθούν, έτσι ώστε να μην επωφεληθούν μόνο οι ήδη υπάρχουσες πολιτικές οργανώσεις, όπως πχ οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τάχθηκε, χτες, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Ισάμ Σάραφ, που έχει διοριστεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που ελέγχει τη χώρα. Από την άλλη, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του οποίου η δίκη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας έχει ανακοινωθεί για τις 3 Αυγούστου, ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στο στομάχι και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ερήμην άρχισε, χτες, στην τυνησιακή πρωτεύουσα η δίκη του εκδιωχθέντα προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, για μια μακρά σειρά κατηγοριών μεταξύ των οποίων η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η κατάχρηση εξουσίας, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών κλπ. Συνήγοροί του ζήτησαν αναβολή «για να προετοιμαστούν» συμπληρώνοντας ότι «δεν διέφυγε αλλά τον έδιωξαν από τη χώρα με δόλο, λέγοντάς του ότι κινδυνεύει η ζωή του». Την ίδια ώρα, ο προσωρινός πρωθυπουργός Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι εκτιμούσε ότι είναι εφικτό να έχει καταρτιστεί νέο σύνταγμα έξι μήνες μετά την ανάδειξη της νέας Βουλής, στις 23 Οκτώβρη όπως έχει οριστεί.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τη βοήθεια του ΟΗΕ προκειμένου να εντοπιστούν και να ανακτηθούν περίπου 17 δισ. δολάρια που οι ΗΠΑ έστειλαν στο Ιράκ, λίγο μετά την εισβολή του 2003, για «έργα ανοικοδόμησης» διά μέσου του ομώνυμου Ταμείου που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Διοίκησης του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ. Τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, τονίζει η ιρακινή ηγεσία, κατηγορώντας σειρά αμερικανικών θεσμών και διαύλων για εκτεταμένη διαφθορά. Κατά τα άλλα, επτά τραυματίες προκλήθηκαν από έκρηξη βόμβας δίπλα στην αυτοκινητοπομπή της γαλλικής πρεσβείας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στην ανατολική Κίνα, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχεια των βροχοπτώσεων. Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού με τις μέχρι τώρα ζημιές να υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια δολάρια. Νεκροί και αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 170.

ΡΩΣΙΑ
Βράβευση του απογόνου του τσάρου

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επέδωσε χτες το «Βραβείο της Φιλίας» στον απόγονο του τσάρου Νικολάου Β', Ντμίτρι Ρομανόφ, που εμφανίζεται ως πρίγκιπας και πρόεδρος «φιλανθρωπικού ιδρύματος», σε ειδική τελετή στην προεδρική κατοικία στο Γκόρκι, έξω από τη Μόσχα.

Για άλλη μια φορά, οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Δηλαδή εκείνων των δυνάμεων που για χρόνια εκμεταλλεύτηκαν οικτρά το ρωσικό λαό, ρίχνοντάς τον στην απόλυτη φτώχεια και τη δυστυχία μέχρι που επαναστάτησε και έδιωξε τσάρους και άλλους καταπιεστές με τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, το 1991, οι «κηφήνες» αξιώνουν την επιστροφή των κατασχεθεισών περιουσιών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ