Το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ στις 28 Μάη |
Οι αρχαιρεσίες είναι ένα σοβαρό μέτωπο πάλης και απαιτεί ουσιαστική προετοιμασία, καθώς δεν περιορίζεται σε μια αριθμητική καταγραφή ψήφων και συσχετισμού δύναμης. Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών συνδέονται με την παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων όλο το προηγούμενο διάστημα, τις συνθήκες που δίνουμε τη μάχη, το πώς Οργανώνουμε τη δουλειά, πώς αξιοποιούμε κόσμο δίνοντάς του ευθύνες, πώς επεξεργαζόμαστε την επιχειρηματολογία μας, πώς απαντάμε στις άλλες δυνάμεις, πώς αποκαλύπτουμε τη λογική της διαχείρισης. Είναι μια σύνθετη και δύσκολη δουλειά.
Είναι μια μεγάλη μάχη που μας ενδιαφέρει να εκφραστεί συσπείρωση δυνάμεων που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις να δυναμώσει ο αγώνας σε ταξική κατεύθυνση. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης ένα θετικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες μπορεί να δώσει ώθηση και στους αγώνες του κλάδου, αλλά και συνολικότερα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να φτάσουμε στις αρχαιρεσίες αναπτύσσοντας τον αγώνα για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους οικοδόμους, με επίκεντρο την πρόταση του ΚΚΕ για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών οξύνεται και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία για την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία άρχισε το 2005 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο αριθμός των ασφαλισμένων οικοδόμων στην Αττική (σύμφωνα με το ΙΚΑ) ήταν το 2005 64.873 εργαζόμενοι. Απ' αυτούς το 46% ήταν Ελληνες, το 37,58% Αλβανοί και το 14,75% από άλλες χώρες. Το Δεκέμβρη του 2009 ο αριθμός των ασφαλισμένων οικοδόμων στην Αττική έχει πέσει στα 35.183 άτομα. Απ' αυτούς το 40,40% είναι Ελληνες, το 37,79% Αλβανοί και το 11,12% από άλλες χώρες. Είναι φανερό ότι έχουμε μεγάλη μείωση των εργαζόμενων οικοδόμων. Βέβαια, πρέπει να υπολογίσουμε ότι ένα κομμάτι οικοδόμων, κυρίως μετανάστες, βρίσκονται στον κλάδο, αλλά παραμένουν ανασφάλιστοι ή ασφαλίζονται από τους εργοδότες μέσω ΟΓΑ. Ομως το βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι υπάρχει σαφής μείωση, που θα είναι μεγαλύτερη το 2010 και περισσότερο το 2011, καθώς η κρίση οξύνεται και οι συνέπειές της πολλαπλασιάζονται. Αλλωστε,
Η κατάσταση την περίοδο που θα γίνουν οι αρχαιρεσίες θα είναι ακόμα χειρότερη. Η αντεργατική καταιγίδα, το πάγωμα των προγραμμάτων του ΟΕΚ, η συνεχής αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας είναι βέβαιο ότι θα οξύνουν την ανεργία και θα φέρουν τους εργαζόμενους του κλάδου μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.
Εκ των πραγμάτων μπαίνει σε προτεραιότητα το ζήτημα της μαζικοποίησης του συνδικάτου. Είναι γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος εργαζομένων παραμένει ανοργάνωτο. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 25% των εργαζομένων συνολικά δεν είναι γραμμένοι στα σωματεία τους. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο χώρο των οικοδόμων. Το κομμάτι αυτό προέρχεται, κυρίως, από μετανάστες που μπήκαν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι οργανωμένοι στο συνδικάτο.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την οργάνωση των μεταναστών οικοδόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Στέκι Εργαζομένων στην Πατησίων έχουν περάσει και έχουν παρακολουθήσει το σχολείο μεταναστών 1.500 μετανάστες. Ενα κομμάτι από αυτούς σίγουρα είναι οικοδόμοι και πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να συμβάλουμε για να οργανωθούν στο συνδικάτο.
Χρειάζεται σχέδιο συνεχών παρεμβάσεων για τα προβλήματα και τη ζωή των οικοδόμων.
Για την ανεργία: Πρέπει να επιμείνουμε με στόχο να κινητοποιήσουμε ανέργους στις πρωτοβουλίες που θα παίρνει το συνδικάτο (π.χ. παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, συσκέψεις κλπ.), ώστε να αγκαλιάζει το πλήθος των ανέργων και όχι ένα μικρό αριθμό εξ αυτών που μέχρι στιγμής συμμετέχει σε όποιες παρεμβάσεις έχουμε οργανώσει. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ευθύνη μας είναι να κινητοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αυτό απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο, καταγραφή των ανέργων ανά παράρτημα και σχέδιο κινητοποίησής τους στις κεντρικές πρωτοβουλίες που παίρνει το συνδικάτο. Είναι καθήκον των ΚΟΒ και των κομματικών ομάδων να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν μέτρα.
Αμεσα να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με ανέργους για μέτρα ανακούφισής τους:
Για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Απαιτείται προετοιμασία για σκληρή μάχη με το κατασκευαστικό κεφάλαιο και πλατιά ενημέρωση του κλάδου για την προσπάθεια χτυπήματος των ΣΣΕ και τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους. Στόχος του κεφαλαίου και της κυβέρνησης είναι ένας εργασιακός μεσαίωνας χωρίς δικαιώματα, χωρίς την παραμικρή νομική προστασία των εργαζομένων, έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να οδηγηθεί στην ατομική σύμβαση, που σημαίνει χειρότερους όρους δουλειάς σε όλα τα επίπεδα (μεροκάματο, ασφάλιση, ωράριο, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας). Το χτύπημα των ΣΣΕ συνεπάγεται και χειρότερες παροχές από ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ.
Χρειάζεται να ανοίξουμε το ζήτημα σε όποιους μεγάλους εργασιακούς χώρους υπάρχουν στην Αττική: Να εξηγήσουμε πού οδηγούνται τα πράγματα και να θέσουμε στόχους για αυξήσεις, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό θα μας βοηθήσει και συνολικότερα στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για την ΣΣΕ.
Τέτοιου είδους δουλειά έχουμε ήδη αναπτύξει από κοινού με το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας και το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών στο εργοτάξιο της επέκτασης των εγκαταστάσεων των «Ελληνικών Πετρελαίων». Σ' αυτό το εργοτάξιο δουλεύουν 200 οικοδόμοι, 1.500 εργάτες στο μέταλλο και 300 σε άλλες ειδικότητες.
Πέρα από τις παραπάνω πλευρές της δράσης, χρειάζεται να οργανώσουμε σταθερές παρεμβάσεις σε σχολές που φοιτούν νέοι που ακολουθούν επαγγέλματα του κλάδου των κατασκευών (π.χ. υδραυλικοί). Πρέπει να εξασφαλίσουμε πώς θα ενημερώνουμε τον κλάδο για τη δράση του συνδικάτου και τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Αυτό μπορεί να γίνει με:
Παράλληλα, πρέπει να αποκτήσουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ώστε να ενισχύουμε το σχέδιο δράσης. Με συνεχή επίμονη δουλειά, όλο το επόμενο διάστημα, όχι μόνο από τις ΚΟΒ των οικοδόμων, αλλά συνολικά και όλων των ΚΟΒ στις συνοικίες, σε δήμους και γειτονιές, όπου κατοικούν οικοδόμοι, μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.