Οι συγγραφείς του βιβλίου Λουσέτ Ματαλόν Λαγκνάτο και Σέιλα Κον Ντέκελ, αποκαλύπτουν το αγαπημένο «χόμπι» του γιατρού Μένγκελε. Να πειραματίζεται... ιατρικά σε βάρος της ζωής δίδυμων παιδιών, τα οποία άρπαζε από την αγκαλιά των μανάδων τους - κρατουμένων στο στρατόπεδο της Αουσβιτς. Το βιβλίο στηρίζεται σε διηγήσεις επιζώντων διδύμων, που σήμερα είναι μεσήλικες και υπερήλικες, και οι οποίοι ακόμα βασανίζονται από τη θύμηση των φρικτών εικόνων - την αρπαγή από την αγκαλιά της μάνας τους, το αδιάκοπο θέαμα του θανάτου, την πείνα που τα θέριζε, την τροφή που τους έδινε ο Μένγκελε έως ότου ολοκληρώσει το κάθε πείραμά του, τα μαρτύρια που υπέστη η τρυφερή σάρκα τους, τη θλίψη και το αίσθημα ενοχής που νιώθουν ότι αυτοί διασώθηκαν, ενώ το δίδυμο αδέλφι τους και χιλιάδες άλλα παιδιά χτυπήθηκαν από το «ιατρικό δρεπάνι» του «χάρου», του σαδιστή που λεγόταν Μένγκελε. Οι επιζώντες διηγούνται και τα μετά την απελευθέρωσή τους, βασανιστικά επίσης, χρόνια. Την προσπάθειά τους να επιζήσουν, να αντέξουν τους εφιάλτες της μνήμης. Το βιβλίο τελειώνει με την ιστορική συνάντηση των επιζώντων διδύμων του Αουσβιτς στην 40ή επέτειο της απελευθέρωσής τους.
Παντελής Θαλασσινός |
«1949-1967: Η εκρηκτική εικοσαετία» είναι το θέμα του επιστημονικού συμποσίου που διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας από τις 10-12/11, στην αίθουσά της (πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου 5). Η Εταιρία διοργανώνει και λογοτεχνικό διήμερο (8,9/12) με τίτλο «Οκτώ ποιητές "διαβάζουν" Σεφέρη ». Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Μετά τη Γλυφάδα, η γκαλερί «έκφραση» λειτουργεί και στη νέα αίθουσά της (Βαλαωρίτου 9α), με την επωνυμία «Εκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου» . Πρόκειται για φροντισμένο χώρο 200 τ.μ., διαμορφωμένο από τον αρχιτέκτονα Ματθαίο Περγαμιάν. Η νέα ιδιόκτητη αίθουσα -θα λειτουργεί παράλληλα με την υπάρχουσα της Γλυφάδας- ξεκινά με την ομαδική έκθεση «Προσωπικές σχέσεις». Συμμετέχουν 38 καλλιτέχνες: Τ. Αριδάς, Κ. Κατζουράκης, Σπ. Κουρσάρης, Θ. Μακρής, Φ. Μιχαηλίδη, Χρ. Μπότσογλου, Μ. Παντελιάς, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Β. Σπεράντζας, Μ. Σπηλιόπουλος, Ν. Στεφάνου, Π. Φειδάκης, Μ. Φιλοπούλου κ.α. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18/11. Θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις: Δημήτρης Καστιγιάννης (ζωγραφική, 21/11-9/12). Μάριος Βουτσινάς (12/12-5/1). Βασίλης Διονυσόπουλος (ζωγραφική, 9/1-27/1). Γιώργος Μανουσάκης (ζωγραφική, 30/1-17/2). Κώστας Δικέφαλος (γλυπτική, 20/2-10/3).
«Οι Τετάρτες του βιβλίου» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούν τις Τετάρτες, στο βιβλιοπωλείο «Εκφραση» στην Αργυρούπολη (Κύπρου 26Α, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα) τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη. Στις 8/11 θα παρουσιαστεί η συγγραφέας Χριστίνα Χονδρογιάννη. Στις 22/11 η Νένα Παπάζογλου. Στις 29/11 η Βάσω Παπάκου.
Σελίδα στο διαδίκτυο απέκτησε το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.elia.org.gr. Η σελίδα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον χώρο-στέγη του ΕΛΙΑ, την ιστορία του, ενώ κάθε μήνα θα έχει ένα αφιέρωμα για κάποιο τεκμήριο των συλλογών του. Επιπλέον προσφέρεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να γίνει μέλος του ΕΛΙΑ.