Στην πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου, σημειώνεται ότι η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία θέτει τις βάσεις για την κατάκτηση της γλώσσας, την επιτυχή διά βίου μάθηση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την προσωπική ανάπτυξη αλλά και την «απασχολησιμότητα». Εκεί δηλαδή που ο καθένας βλέπει ένα πεντάχρονο παιδί, η ΕΕ βλέπει έναν «απασχολήσιμο», με τους όρους βέβαια που έχει φροντίσει να διαμορφώσει στην εργασία. Η προσχολική αγωγή προσεγγίζεται με μία ανταποδοτική λογική, σύμφωνα με την οποία αν τεθούν γερά θεμέλια στα πρώτα χρόνια, αυξάνονται τα «εκπαιδευτικά αποτελέσματα» και «μειώνεται το κόστος για την κοινωνία από την άποψη της απώλειας ταλέντων και δημόσιων εξόδων στην Πρόνοια, την Υγεία ακόμα και τη Δικαιοσύνη»! Παρά τις φωνές που προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες από την εισαγωγή της λογικής του σχολείου στην προσχολική ηλικία, καθώς κάτι τέτοιο είναι σε βάρος των ιδιαίτερων αναγκών της, γίνεται λόγος για «εκπαίδευση» των νηπίων με την επισήμανση να μην υποτιμάται το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, η προσχολική εκπαίδευση που θέλουν, το βάζει σε δεύτερη μοίρα, παρά το ότι είναι η κύρια ενδεδειγμένη δραστηριότητα για την προσχολική ηλικία.
Ανάμεσα σε άλλα, στο συμβούλιο υπουργών τονίστηκε η σημασία του εθελοντισμού σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό για τη νεολαία. Το 2011 έχει οριστεί από την ΕΕ σαν ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού προκειμένου να προωθηθεί η στρατηγική της. Γιατί αφενός ο εθελοντισμός, όπως τον εννοούν, έρχεται να μάθει στους νέους την εργασία χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις και αφετέρου περνά τη λογική της υποκατάστασης των υποχρεώσεων του κράτους για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από εθελοντική προσφορά (π.χ. Υγεία - Πρόνοια).
Το κλαδικό συνδικάτο καλεί γονείς και εργαζόμενους σε πάλη για δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς
Η παράδοση των παιδικών σταθμών σε ιδιώτες και «φιλανθρώπους» εγκυμονεί κινδύνους και για τους εργαζόμενους και για τα παιδιά |
Οι εργαζόμενοι είχαν ξανακάνει κινητοποιήσεις τον Οκτώβρη του 2010 γιατί και τότε ήταν απλήρωτοι για πέντε μήνες. Ηδη το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς έχει κάνει παρέμβαση στη διοίκηση, ενώ τον αγώνα τους στηρίζουν οι γονείς των παιδιών οι οποίοι καλούν τη Δευτέρα 23 Μάη, 5.30 το απόγευμα, σε συγκέντρωση έξω από τον παιδικό σταθμό στη Νέα Ιωνία.
Το Σωματείο έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι λεγόμενες φιλανθρωπικές οργανώσεις παίζουν το ρόλο της συγκάλυψης των προνοιακών υποχρεώσεων του κράτους τις οποίες μετακυλίουν στην πράξη, μέσα από τη βιτρίνα της φιλανθρωπίας, στους ίδιους τους γονείς και εργαζόμενους, άμεσα και έμμεσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον περυσινό προϋπολογισμό που έφθασε τα 380.000 ευρώ, η συμμετοχή του ίδιου του Ιδρύματος ήταν μόλις 20.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς και από κρατικές επιχορηγήσεις που προέρχονται από τη βαριά φορολογία του συνόλου των εργαζομένων.
Το Σωματείο μαζί με τους εργαζόμενους διεκδικεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και προβάλλει τα αιτήματα για: Αμεση κατάργηση των τροφείων, δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας στην ευθύνη του κράτους, καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της προσχολικής αγωγής, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους συζητιέται έντονα, σε συνδυασμό με την προετοιμασία των νέων ακόμη πιο επώδυνων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων με το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης», επανειλημμένα, έχουν αποκαλύψει πως το μνημόνιο δεν έγινε κυρίως για το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά για να περάσουν στρατηγικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεων, ανατροπής των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, (μείωση μισθών, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων Υγείας, αύξηση της απλήρωτης δουλειάς με τη διευθέτηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και άλλων μορφών εργασιακής ευελιξίας), προκειμένου να γίνει ακόμη πιο φθηνή η εργατική δύναμη. Είναι μέτρα που μαζί με τη ραγδαία άνοδο της ανεργίας, καταστρέφουν την εργατική δύναμη για ξεπέρασμα της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Αλλά δε φτάνουν. Απαιτείται και καταστροφή μέρους του κεφαλαίου. Αυτό πάνε να κάνουν με την αναδιάρθρωση του χρέους («κούρεμα»), που σημαίνει απώλειες κεφαλαίου των τραπεζών, και θα έχει αντίκτυπο και στην υπόλοιπη οικονομία.
Προχτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Προειδοποίησε ότι αν γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ομόλογα ως εγγυήσεις, θα σταματήσει δηλαδή να δίνει ρευστό χρήμα στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση τα ομόλογα, αλλά και για την επαναγορά ομολόγων. Πολύ περισσότερο αντιδρά στο «κούρεμα» των ομολόγων που ήδη στη δευτερογενή αγορά έχουν χάσει την αξία τους πάνω από 30%. Δηλαδή έχουν χάσει την αξία τους, αντικειμενικά έχει καταστραφεί μέρος τους. Αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση και «κούρεμα» και την επιμονή της να πληρώσουν μέρος της ζημιάς από τα χρέη και οι «ιδιώτες», δηλαδή οι τράπεζες. Αυτό αντανακλά και σε ενδομονοπωλιακές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, εντός της ΕΕ.
Εκφράζονται ανταγωνισμοί μεταξύ τραπεζών και άλλων μερίδων του κεφαλαίου, π.χ. οι βιομήχανοι λένε ότι δεν τους δανειοδοτούν ενώ ενισχύονται από το κράτος. Αλλά οι τράπεζες που συγκεντρώνουν κεφάλαια, είναι αυτές που μπορούν να συμβάλλουν στη διευρυμένη αναπαραγωγή δανειοδοτώντας τα μονοπώλια σε άλλους κλάδους, δηλαδή να συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Γι' αυτό στην περίοδο της κρίσης τις ενισχύουν, προκειμένου να έχουν ρευστότητα. Είναι αυτές που επίσης χρηματοδοτούν δανειοδοτώντας τα κράτη, προκειμένου να ενισχύονται τα μονοπώλια από το κράτος και να κάνουν επενδύσεις. Γι' αυτό ο Τρισέ αντιδρά, όπως και ο Γ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και οι άλλοι τραπεζίτες.
Την ίδια ώρα εκφράζονται αντιθέσεις, ανταγωνισμοί μεταξύ τραπεζών, γιατί διαχειρίζονται χρέος διαφορετικών χωρών και επομένως κινδυνεύουν από το «κούρεμα». Το ποιες τράπεζες ποιου κράτους θα χάσουν λιγότερα, ποιου περισσότερα, οξύνει τις αντιθέσεις.
Ολα τα παραπάνω αποκάλυψε από την αρχή της κρίσης το ΚΚΕ, φροντίζοντας να οργανώσει την πάλη του λαού για έξοδο σε όφελός του. Το Κόμμα μας συνέδεσε την έξοδο από την κρίση με τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την έξοδο από την ΕΕ. Η πολιτική του για ρήξη, ανατροπή, εργατική εξουσία, ασκεί πίεση και στη βάση των άλλων κομμάτων, ασκεί πίεση σε αυτούς που η αστική τάξη θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως μαξιλαράκια του συστήματος. Οπως κάποιες «αριστερές δυνάμεις», που μιλούν για κρίση χρέους και καλούν σε πληρωμή ενός μέρους του (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που στήνουν τη λεγόμενη Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, αντικειμενικά εδώ καλούν και το λαό να πληρώσει), ή και μη πληρωμή του, (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), προβάλλοντας ως πολιτική διέξοδο να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και να έλθει μια άλλη που μαζί με τα παραπάνω, θα εθνικοποιήσει τάχα μερικές τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ, για να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική με άθικτη την καπιταλιστική ιδιοκτησία, άρα και την καπιταλιστική οικονομία. Υποκρισία δυνάμεων που αντικειμενικά στηρίζουν τον καπιταλισμό, σπέρνοντας φρούδες ελπίδες στο λαό ακόμη και με αντικαπιταλιστική φρασεολογία, αφού δε γίνεται να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική και καπιταλιστική ιδιοκτησία.
Ο λαός να μην εγκλωβιστεί. Να εγκαταλείψει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να τους κλονίσει, να τους κάνει αδύναμους να κυβερνούν σε βάρος του. Μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές αγεφύρωτες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Η εργατική τάξη να οργανωθεί στο δικό της ταξικό κίνημα, τα άλλα λαϊκά στρώματα επίσης, να δυναμώσουν το μετωπικό σχήμα ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, συμβάλλοντας στην οργάνωση της συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.