Η προσπάθεια της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό ως ένα «εγκληματικό σύστημα» συνεχίζεται με ακατάπαυστο ρυθμό. Αλλωστε αυτό που ενδιαφέρει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, ιδιαίτερα εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, είναι, ξαναγράφοντας την ιστορία και εξισώνοντας το φασισμό - γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, με το σοσιαλισμό/κομμουνισμό που ανέβασε τον άνθρωπο πολλά σκαλοπάτια πάνω, να αποτρέψει τις νέες γενιές από τη γνωριμία με αυτό το σύστημα, με την επαναστατική διέξοδο στα αδιέξοδα του καπιταλισμού.
Ενα νέο «επεισόδιο» στην αντικομμουνιστική υστερία των Τσέχων αστών που έρχεται στο φως της δημοσιότητας είναι το 211ο ψήφισμά της Γερουσίας της Τσεχίας, της 4ης Μάη του 2011, ως απάντηση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Δεκέμβρη του 2010, περί της «μνήμης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη». Ετσι με το υπ. αριθμ. 211 ψήφισμά της η Γερουσία, που κυριαρχείται από σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «εξετάσει και να επιδιώξει δραστήρια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επέκταση του καταλόγου των σοβαρών εγκλημάτων διακρατικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να ενσωματωθούν η δημόσια επιδοκιμασία ή η άρνηση ή η χονδροειδής υποτίμηση εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου που στρέφονται κατά ομάδας προσώπων που καθορίζεται και με κριτήρια διαφορετικά από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την προέλευση ή την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, όπως είναι κυρίως η κοινωνική θέση ή οι πολιτικές πεποιθήσεις».
Επίσης λένε οι αντιδραστικοί της Τσεχίας ότι «είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη, όπως τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά καθεστώτα».
Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό, ενώ όσους αποδεδειγμένα πάλεψαν για την ανατροπή του και με εγκλήματα και σαμποτάζ, τους ανακηρύσσουν σε ήρωες και «αγωνιστές της ελευθερίας»...
Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε χτες στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης. Ωστόσο, ο μη σωστά ταξικά προσανατολισμένος χαρακτήρας του «κινήματος» δείχνει ότι εύκολα μπορεί να ξεφουσκώσει |
Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που γίνονται από την Κυριακή, 15 Μάη, σε πλατείες πόλεων της Ισπανίας, με συνθήματα γενικά ενάντια στη «διαφθορά των πολιτικών, την οικονομική κρίση, τους τραπεζίτες, την ανεργία», από το λεγόμενο κίνημα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», που εμφανίζεται ως «απολίτικο» και «ακηδεμόνευτο» και συντονίζεται μέσω του διαδικτύου. Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν και σήμερα Σάββατο στην Πουέρτα δελ Σολ, την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, παρά την απαγόρευση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, που υποστήριξε ότι είναι ημέρα στοχασμού ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής. Στις εκλογές αυτές, οι Ισπανοί καλούνται να εκλέξουν 8.116 τοπικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις.
Το εξαιρετικά ετερογενές αυτό «κίνημα» έχει μεγάλη προβολή από τα αστικά ΜΜΕ, ενώ από το περιεχόμενο των αιτημάτων φαίνεται ότι κυριαρχεί το μικροαστικό στοιχείο και επιχειρείται να βρεθεί μια διαχειριστική λύση στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Απουσιάζει κάθε έννοια ταξικής ανάλυσης. Νέοι και εργαζόμενοι εκφράζουν την αγανάκτηση και την οργή τους για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους, με την ανεργία να ξεπερνά το 21%, με την ανασφάλεια να αυξάνεται όπως και η φτώχεια. Επίσης, απορρίπτοντας τα μεγάλα κόμματα, Σοσιαλιστές και Λαϊκό και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και μην έχοντας ένα σημαντικό επαναστατικό πόλο, ένα ισχυρό ΚΚ και ένα ταξικό εργατικό κίνημα είναι ευάλωτοι σε καταστροφικές αντιλήψεις που υποτιμάνε την οργάνωση της εργατικής τάξης, την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, εύκολα χειραγωγούνται, ενώ το «κίνημα» αυτό είναι εύκολο στο να ξεφουσκώσει.
Πάντως, τα αστικά κόμματα στην Ισπανία έχουν θορυβηθεί, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο αρνήθηκε να αναφέρει αν θα καλέσει την αστυνομία να επιβάλει την τάξη και να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία στις νότιες περιοχές της χώρας επέστρεψε στην πρωτεύουσα όπου και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα «επιβάλει το νόμο».
ΓΚΑΜΠΟΡΟΝΕ.--
Ο Κόπο Μονόνι, αντιπρόεδρος της κομματικής νεολαίας του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Μποτσουάνας» (BDP), που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περίπου μισό αιώνα, κάλεσε χτες τον πρόεδρο της νοτιοαφρικανικής χώρας, Σερέτσε Ιαν Χάμα, να παραιτηθεί, προκειμένου να εκτονωθεί η μείζονα πολιτική ένταση που έχει προκαλέσει με την απόφασή του να απολύσει στις αρχές της βδομάδας χιλιάδες απεργούς - δημόσιους υπαλλήλους που κινητοποιούνται από τις 18 Απρίλη...
Ο Μονόνι απευθυνόμενος σε πλήθος φιλοκυβερνητικών υποστηριχτών στην περιοχή Γκούντχοουπ σημείωσε πως «τόσο οι άνθρωποι μέσα στο κόμμα όσο και ο λαός της χώρας βρίσκονται στο σκοτάδι» σχετικά με το τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση για να επιλύσει την κρίση και να τερματιστεί η απεργία που από τις 18 Απρίλη «έχει κατεβάσει τα ρολά» σε νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες...
Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος Χάμα παραμένει αδιάλλακτος απορρίπτοντας χτες το ενδεχόμενο μισθολογικών αυξήσεων στους 90.000 απεργούς δημόσιους υπαλλήλους. Ισχυρίστηκε δε πως τάχα αδυνατεί η κυβέρνησή του να δώσει τις αυξήσεις, μολονότι η νοτιοαφρικανική Μποτσουάνα των μόλις 1.800.000 κατοίκων, είναι από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας διαμαντιών παγκοσμίως...
Στην τελευταία διαπραγματευτική απόπειρα, οι απεργοί όχι μόνον δεν κάμφθηκαν από τις τρομοκρατικές απολύσεις - τιμωρία, αλλά ανέβασαν τις διεκδικήσεις τους στο 16% από το αρχικό 12%. Η κυβέρνηση από 3% άρχισε να διαπραγματεύεται αυξήσεις της τάξης του 5%, οι οποίες ωστόσο κρίνονται ανεπαρκέστατες μεταξύ άλλων και γιατί ο πληθωρισμός το Μάρτη σκαρφάλωσε στο 8,2%.
BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χτες στην Πρίστινα τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους να συνεχίσουν την «εποικοδομητική» στάση στο διάλογο με το Βελιγράδι, κάνοντας λόγο για «ευκαιρία εξεύρεσης λύσεων σε πολλά, δύσκολα, πρακτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν το Κόσσοβο και οι Σέρβοι στην καθημερινότητά τους».
Ο Μπαρόζο συναντήθηκε στην Πρίστινα και με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, και με τη νέα πρόεδρο του προτεκτοράτου Ατιφέτα Γιαγχιάγκα, θεωρώντας ότι κατά τις επαφές αυτές επαναβεβαιώνεται η ισχυρή προσήλωση της Πρίστινας στην «ευρωπαϊκή του προοπτική». Ισχυρίστηκε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να βοηθάει το Κόσσοβο».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μπαρόζο, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, και αντιπροσωπεία της Ενωσης θεμελίωσε το νέο δημαρχείο στην Γκρατσάνιτσα και επισκέφθηκε την ομώνυμη μεσαιωνική, σερβική, ορθόδοξη μονή.
Το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε μεταβεί στο Βελιγράδι όπου σε συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία παραδέχθηκε ότι η Σερβία «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και ότι η σερβική αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Εντούτοις, άσκησε πιέσεις για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία».
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--
Πάνω από το 60% των δημοσίων υπαλλήλων της Πορτογαλίας πήρε μέρος στην απεργία της περασμένης Πέμπτης ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας και τη δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Πορτογαλία και την τρόικα. Ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στην απεργία είχαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - όπου σε αρκετές περιπτώσεις έφθασε το 100% - αλλά και σε σχολεία, σε νομικές υπηρεσίες και στους εργάτες καθαριότητας.
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα της Λισαβόνας, όπου υπολογίζεται πως συμμετείχαν πάνω από 50.000 άνθρωποι, όσο και στο Πόρτο με την παρουσία 15.000. Τις κινητοποιήσεις και την απεργία διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Πορτογαλίας «GCTP» για να εκφραστεί η αντίθεση στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και ο λαός από τις δυνάμεις της εξουσίας που βρίσκονται σε συμφωνία με την τρόικα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών ομάδων, τόσο εθνικών όσο και διεθνών, σε βάρος φυσικά των εργαζομένων. Αποτέλεσε ευκαιρία να εκφραστεί για άλλη μια φορά η αντίθεση στο «πάγωμα» των μισθών, στην αύξηση της φορολογίας, στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις κ.α.
Στη συγκέντρωση της Λισαβόνας συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα, συνοδευόμενος από μέλη του ΠΓ του κόμματος.