ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ταξικό κάλεσμα για συστράτευση ενάντια στο λαό

Εκτός από τα αστικά κόμματα, ζητάει από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να γίνουν συνεργοί στην εξόντωσή τους

Καμιά συναίνεση στο όνομα της κρίσης που δημιούργησε η πλουτοκρατία και η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της
Καμιά συναίνεση στο όνομα της κρίσης που δημιούργησε η πλουτοκρατία και η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και να επιβάλει τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015, πρόταξε χτες από το Ναύπλιο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, καλώντας μάλιστα τον ελληνικό λαό σε «εθνική συστράτευση» για να ξεπεραστεί η κρίση. Μιλώντας σε σύσκεψη φορέων της περιοχής, απαίτησε από τα λαϊκά στρώματα να συνυπογράψουν τη σφαγή τους, για να βγει αλώβητο από την κρίση το κεφάλαιο που την προκάλεσε.

Με πατριδοκάπηλες κορόνες, η κυβέρνηση, με τη συνδρομή και των άλλων αστικών κομμάτων, επιδιώκει να προσδώσει χαρακτηριστικά «εθνικής προσπάθειας» στην προώθηση της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

Το νέο πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα εγκριθεί τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο. Πηγές, ωστόσο, του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι «μέτρα θα προστεθούν» και το επόμενο διάστημα, αφού συνεχίζονται οι «διαπραγματεύσεις με την τρόικα» και το οριστικό πακέτο θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μάη. «Εχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα ετών και βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο έτος», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύοντας ότι η αντιλαϊκή επέλαση δεν έχει ημερομηνία λήξης και χρειάζεται γερές πλάτες από τη ΝΔ και τους υπόλοιπους πρόθυμους για να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς - κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη - θα ζητήσει κυρίως από τον Αν. Σαμαρά«συστράτευση» στις στρατηγικές επιλογές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην ΕΕ σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το νέο δάνειο που επιδιώκει να πάρει η κυβέρνηση το 2012. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Αν. Σαμαρά και τις προειδοποιήσεις της τρόικας για μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. αν δεν υπάρξει συναίνεση, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκράτησης του λαού.

Η «μείωση του κράτους», οι «απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων», η «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», η «μείωση των εργοδοτικών εισφορών» αποτελούν κοινές στρατηγικές στοχεύσεις ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζουν τα επιτελεία και των δύο κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις προθέσεις της να πετάξει εκτός εργασίας χιλιάδες υπαλλήλους και ανακοινώνει διά του Γ. Πεταλωτή έχει αναλύσει τον τρόπο που θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο και σύντομα θα τον ανακοινώσει θεσμικά. Η ΝΔ από την πλευρά της, σιγοντάρει τα κυβερνητικά σχέδια και συμπληρωματικά προτείνει «εργασιακή εφεδρεία».

Κουνάει το δάχτυλο στο λαό

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν ακόμα ότι στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός δεν ζητά απόλυτη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά συστράτευση για να περάσουν τα μέτρα. «Η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μπορούμε μαζί να καταφέρουμε πολλά. Η συστράτευση δεν αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα αλλά κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας. Την Αυτοδιοίκηση, την υγιή επιχειρηματικότητα, τον κάθε πολίτη», τόνισε ο πρωθυπουργός στο Ναύπλιο.

Το κάλεσμα του πρωθυπουργού έχει ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε ακόμα πιο επιθετική συναίνεση από το σύνολο των αστικών κομμάτων, τον κρατικό μηχανισμό και την πλουτοκρατία για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η αντιλαϊκή πολιτική.

Ταυτόχρονα, επιδιώκοντας να καταρρίψει τις «ταξικές γραμμές» ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους, μαζί με τους επιχειρηματίες, σε «συστράτευση» για να «δώσουν αυτή τη μάχη με επιτυχία». Εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις, επιτέθηκε σε όποιον αντιστέκεται στην πολιτική του μνημονίου, καλώντας προκλητικά τους εργαζομένους «να συστρατευθούν στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» που προωθεί η κυβέρνηση.

Με στόχο να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα για να υποταχθούν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους ισχυρίστηκε ότι αν «κάνουμε αυτό που πρέπει για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, το 2012 θα μπούμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης». Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε παράλληλα προκλητικά ότι «είναι καθολική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να σώσουμε την χώρα και να αλλάξουμε την Ελλάδα». Εσπευσε παράλληλα να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει τις «οφειλές της έναντι των δανειστών της», ξεκαθαρίζοντας ότι θα ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό, για να πληρώσει τα πανωτόκια των τοκογλύφων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί σε αντιδραστικά μέτρα

Δίπλα στα κυβερνητικά σχέδια για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, προτείνει την «εργασιακή εφεδρεία»

Το αντιδραστικό και βάρβαρο μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας» προτείνει ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων η ηγεσία της ΝΔ, στηρίζοντας και πλειοδοτώντας στην υλοποίηση νέων αντεργατικών ανατροπών.

Αποδεικνύοντας στην πράξη τη συναίνεση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η ηγεσία της ΝΔ συστρατεύεται ανοικτά στο μέτωπο της δραστικής μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχοντας στην αιχμή του δόρατος δύο αλληλένδετες προτάσεις: Πρώτον, πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια και στη συνέχεια εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Δεύτερον, εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας για τους οργανισμούς και τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Με την πρώτη πρόταση, όπως εξήγησαν χτες ο εκπρόσωπος Τύπου και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης, θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 75.000 μέσα σε μία τριετία, ενώ στη συνέχεια στα δέκα χρόνια η μείωση θα φτάσει τις 215.000 υπαλλήλους. Παράλληλα, πρότειναν να εφαρμοστεί το μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», καυχόμενοι μάλιστα ότι είναι πιο αποτελεσματικό και εξοικονομεί περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο απ' ό,τι οι απολύσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται περνούν, για τρία χρόνια, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώνονται με το 70% των αποδοχών τους, προσφέροντας εργασία όποτε και όπου κληθούν. Στην πραγματικότητα, η μείωση των αποδοχών θα είναι ακόμα πιο κάτω, ώστε να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει ο εργαζόμενος, αναζητώντας δουλειά αλλού, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να απολυθεί αργότερα όταν κριθεί ότι δεν καλύπτει «πάγιες ανάγκες».

«Ολοι (σ.σ. οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην εφεδρεία) ενθαρρύνονται να βρουν δουλειά εκτός Δημοσίου. Το γεγονός ότι θα παίρνουν μειωμένες αποδοχές, τους δημιουργεί ένα κίνητρο να αναζητήσουν δουλειά απ' έξω», είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Λαζαρίδης, δίνοντας το στίγμα του αντεργατικού μέτρου. Ο ίδιος, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματά του σε σύγκριση με τις απολύσεις τόνισε: «Αν απολύσουμε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά και συνταγματικά προβλήματα, το δημόσιο εξοικονομεί συνολικά το πολύ 125 ευρώ το μήνα για καθένα που απολύει. Ενώ αν εφαρμόσει το θεσμό της "εργασιακής εφεδρείας", το δημόσιο ταμείο επωφελείται κατά 360 ευρώ. Γι' αυτό λέμε όχι στις απολύσεις»!.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να βάζει πλάτες στα νέα βάρβαρα μέτρα, επιρρίπτοντας στην «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης τη μη εφαρμογή τους μέχρι τώρα. Ο Γ. Μιχελάκης επανέλαβε χτες ότι «δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει εμποδιστεί σε τίποτα να ασκήσει την πολιτική της». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα τη ΔΕΗ, όπου, όπως είπε, «η πρότασή μας είναι πιο επιθετική, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί υπάρχουν ενδοκυβερνητικές έριδες».

Στο ίδιο μήκος, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «ως αντιπολίτευση έχουμε βγει μπροστά από την κυβέρνηση σε κάποια θέματα, π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις. Εχουμε ξεπεράσει την κυβέρνηση κατά πολύ (...) Το ίδιο και στο θέμα του περιορισμού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων».

ΚΚΕ
Καμία συναίνεση!

Για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη συναίνεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει: «Καμία συναίνεση, καμία αυταπάτη, όχι στη μοιρολατρία, λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ για τη λαϊκή εξουσία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ