Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τη «δημοκρατία», όπως εννοεί την εξουσία του κεφαλαίου, στοχοποίησε το Ιράν και κάλεσε το Ισραήλ σε «γενναίες κινήσεις»
Η «δημοκρατία» των ΗΠΑ όπως εμπεδώνεται στη Λιβύη |
«Ενα νέο κεφάλαιο της αμερικανικής διπλωματίας» άνοιξε με τις «εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες», τόνισε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του για τη Μέση Ανατολή, ανάλογης βαρύτητας, όπως διέρρεαν εδώ και μέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι, της ομιλίας του στο Κάιρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη υποκριτικό επικοινωνιακό ρεσιτάλ, με το οποίο, κάνοντας υπερβολική χρήση των όρων «νόμιμα δικαιώματα και αιτήματα των πολιτών που θα πρέπει να ακουστούν», «δημοκρατία», «κοινωνία των πολιτών» και άλλα τινά, προωθεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με άλλο ...«περιτύλιγμα». Ισχυρίστηκε ότι «η επιβολή διά της βίας και η αλλαγή καθεστώτων με βία, όπως επιλέχθηκε στην περίπτωση του Ιράκ, απέτυχε»... Βέβαια, η πολιτική της ιμπεριαλιστικής βίας συνεχίζεται απρόσκοπτα και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.
Προτεραιότητες των ΗΠΑ όσον αφορά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως τόνισε ο Ομπάμα, είναι η «προώθηση μεταρρυθμίσεων», η «υποστήριξη της μετάβασης στη δημοκρατία» και «να τελειώσουν οι τύραννοι». Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά τους τυράννους αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις χώρες της περιοχής, με τη μερίδα του λέοντος πάντα να έχει το Ιράν, ασκώντας συνάμα κριτική και στην κυβέρνηση της Υεμένης, που δεν προχωρά στο διάλογο για την εξεύρεση λύσης, και στην αντίστοιχη του Μπαχρέιν, όταν είναι γνωστό ότι η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων έγινε και με τη βοήθεια των Αμερικανών πεζοναυτών! Οσο για τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως τόνισε, «βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια επιλογή. Πρέπει να καθοδηγήσει τη μετάβαση της χώρας του στη δημοκρατία ή να φύγει», ενώ επέκρινε τη Συρία «γιατί ακολουθεί το σύμμαχό της το Ιράν», το οποίο την βοηθά στην καταστολή των διαδηλώσεων.
Ειδικής προσοχής έτυχαν η Τυνησία και η Αίγυπτος, για τις οποίες, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, οι ΗΠΑ ήδη έχουν εκπονήσει «σχέδια για τη στήριξη της μετάβασης στη δημοκρατία», που απαιτεί φυσικά οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα των συνόρων στο εμπόριο. Ετσι, ανακοίνωσε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό γι' αυτό που βαφτίζεται «έμπρακτη στήριξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», και περιλαμβάνει: Βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Αίγυπτο για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της μέσω της «ανακούφισης του χρέους» και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για διάφορα σχέδια, που αφορούν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχέδιο που θα κομίσει και ο Πρόεδρος Ομπάμα στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G8 στο Παρίσι, και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του την ερχόμενη βδομάδα. Το οικονομικό πακέτο στήριξης θα διατεθεί μέσω ενός μηχανισμού εξαγοράς χρεωστικών ομολόγων, όπου το κεφάλαιο που θα προκύπτει θα επενδύεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Τέλος, θα αναζητηθούν τρόποι για την ανάπτυξη του εμπορίου και την ενίσχυση του τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή και για την προώθησή του θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.
Για το παλαιστινιακό ζήτημα, ο Ομπάμα χαρακτήρισε το σημερινό στάτους κβο «μη βιώσιμο» και κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει σε «γενναίες κινήσεις... προκειμένου να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη». «Το όνειρο ενός εβραϊκού δημοκρατικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο συνεχίζεται η μόνιμη κατοχή», είπε.
Δήλωσε, επίσης, πως τα σύνορα του νέου παλαιστινιακού κράτους και του Ισραήλ πρέπει να βασιστούν στα δεδομένα προ του πολέμου του 1967 «με αμοιβαίες ανταλλαγές» εδαφών, όπως σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του ισραηλινού κράτους και αποσαφηνίζοντας πως δε θα επιτρέψει την «απονομιμοποίηση» του Ισραήλ στα πλαίσια του ΟΗΕ.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--«Σε αυτή την ιστορική καμπή το Ισραήλ θα πρέπει να ενεργήσει και όχι να παραλύσει από τις αβεβαιότητες, τη χαμηλή ορατότητα και τον πρωτοφανή "σεισμό" που συμβαίνει γύρω μας», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στους «Τάιμς του Λος Αντζελες» ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, υποστηρίζοντας ότι το Τελ Αβίβ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «τολμηρό ειρηνευτικό σχέδιο» προκειμένου να αποφύγει τη χειρότερη εξέλιξη, που κατά τη γνώμη του είναι «η διεθνής απομόνωση του Ισραήλ». Βέβαια, η συνέντευξη Μπάρακ έγινε ακριβώς μία μέρα πριν τη χτεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, πριν δηλαδή τον πόλεμο των έξι ημερών κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης...
Ο Ε. Μπάρακ, πάντως, είχε νωρίτερα σημειώσει στην αμερικανική εφημερίδα πως οποιαδήποτε από τις ακόλουθες τρεις πιθανές εξελίξεις, όπως μία συνολική ειρηνευτική συμφωνία, ένα αδιέξοδο ή ακόμη και μία προσωρινή συμφωνία, είναι καλύτερη από τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ. «Χρειαζόμαστε αίσθηση ετοιμότητας για τη λήψη αποφάσεων» είπε ο Ισραηλινός υπουργός, ενώ ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είναι πρόθυμο να κάνει «παραχωρήσεις» για μία υποτιθέμενη ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους απάντησε: «Το Ισραήλ είναι η ισχυρότερη χώρα σε ακτίνα 1.000 μιλίων γύρω από την Ιερουσαλήμ... Πρέπει να έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση και να μη χάσουμε έδαφος από ό,τι θα πρέπει να γίνει...».
Σε άλλο σημείο απέρριψε τις φωνές όσων υποστηρίζουν το «πάγωμα» κάθε επαφής με την επικείμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι η άλλη πλευρά «έχει αλλάξει» και ότι η σημερινή παλαιστινιακή ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει πως «εάν υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιήσει το μίνιμουμ των αιτημάτων τους είναι έτοιμοι να υπογράψουν το τέλος της σύρραξης και διεκδικήσεων».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Εντονη ήταν η αντίδραση της συριακής ηγεσίας στις προχτεσινές αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταξύ άλλων κατά του προέδρου της Συρίας Μπασίρ αλ Ασαντ και άλλων έξι υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, αξιωματούχοι σχολίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις σαν τέτοιες «που υπακούουν στο πλαίσιο της αμερικανικής περιφερειακής πολιτικής που εξυπηρετεί το Ισραήλ», ενώ εκτιμήθηκε πως «δε θα επηρεάσουν τις ανεξάρτητες επιλογές και την αποφασιστικότητα του λαού της Συρίας»...
Το ίδιο 24ωρο φαίνεται πως συνεχίστηκε για τέταρτη συναπτή μέρα το σφυροκόπημα από το στρατό της μεθοριακής πόλης Ταλ Καλάκχ που θεωρείται «θερμοκήπιο» αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Οι επιχειρήσεις του στρατού εξελίχθησαν (σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες») σε συγκρούσεις με ένοπλους αντικαθεστωτικούς πολίτες και φέρεται πως οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 8 άτομα με πολιτική αμφίεση και 19 στρατιώτες.
Από την άλλη το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε συγκρούσεις και επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην πόλη Αρίδα που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου. Το δε BBC μετέδωσε ότι «άρματα μάχης του συριακού στρατού έριξαν πυρ κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών» που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης και πως αρκετές δεκάδες άτομα αναζήτησαν άσυλο στο γειτονικό Λίβανο περνώντας τα σύνορα...
ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Οι στρατιωτικές ΝΑΤΟικές επιθέσεις και η πολιτική πίεση έχουν πλήξει σημαντικά τη στρατιωτική δύναμη του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη και η ηγεσία του απομονώνεται όλο και περισσότερο και τελικά θα ανατραπεί, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. «Εχουμε πλήξει σημαντικά την πολεμική μηχανή του Καντάφι. Και τώρα βλέπουμε αποτελέσματα, η αντιπολίτευση έχει κερδίσει έδαφος», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ έχει τρεις ξεκάθαρους στρατιωτικούς στόχους, που περιβάλλονται φυσικά υπό το μανδύα των «ανθρωπιστικών» βομβαρδισμών. «Κατ' αρχήν, τον πλήρη τερματισμό όλων των επιθέσεων κατά των πολιτών», «ξεχνώντας» εσκεμμένα τα θύματα και τα βάσανα που προκαλούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο λαό. «Δεύτερον, απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι και των παραστρατιωτικών στις βάσεις τους και, τέλος, την άμεση και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη»...
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ απέρριπτε τους ισχυρισμούς ότι ο υπουργός Πετρελαίου και επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας, Σούκρι Γκχάνεμ, αποσκίρτησε, ενώ επανέλαβε ότι η σύζυγος και η κόρη του Καντάφι δεν έχουν μεταβεί στη γειτονική Τυνησία, όπως είχαν προηγούμενα μεταδώσει διεθνή ΜΜΕ. Παρόμοια διάψευση ήρθε και από τις αρχές της Τυνησίας.