ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΠΟΚΠ
Διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία η εισφοροδιαφυγή

Εφτασε στο 30% των εσόδων των Ταμείων και στα 9 δισ. ευρώ ετησίως!

Οι «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων μεγαλώνουν αμείωτα λόγω της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Οι «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων μεγαλώνουν αμείωτα λόγω της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Η εισφοροδιαφυγή και η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών συνεχίζουν να πνίγουν τα Ταμεία, η αύξηση της ανεργίας ρίχνει κατακόρυφα τα έσοδά τους, οι μαζικές αποχωρήσεις - λόγω συνταξιοδότησης - εργαζομένων τα αποψιλώνουν από προσωπικό, υποβαθμίζοντας παραπέρα τις παροχές τους, ενώ οι αντεργατικές παρεμβάσεις στην Υγεία φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων. Ταυτόχρονα, καταρρέει και ο μύθος της κυβέρνησης περί αυξημένων κατά κεφαλή δαπανών στην Υγεία στη χώρα μας, αφού ο μέσος όρος παραμένει από τους πιο χαμηλούς στις χώρες της ΕΕ.

Η δραματική αυτή εικόνα αναδείχθηκε χτες μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), στο οποίο η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Α. Δρέττα, «διαβεβαίωσε» τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντεργατική επίθεση καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής απ' αυτό που εφαρμόζεται σήμερα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ύψος της εισφοροδιαφυγής φτάνει το 30% των εσόδων των Ταμείων, από 15% το 2001, και ανέρχεται στο ποσό των 9 δισ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή, η εισφοροδιαφυγή την τελευταία δεκαετία, με τις ευλογίες και τις προνομιακές ρυθμίσεις προς το κεφάλαιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αντί να μειωθεί, διπλασιάστηκε.

Την ίδια στιγμή οι βεβαιωμένες ανείσπραχτες οφειλές της μεγαλοεργοδοσίας προς το ΙΚΑ - και χωρίς τα πρόσθετα τέλη - ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ. Μόνο η ιδιωτικοποιημένη «Ολυμπιακή» άφησε πίσω της χρέος προς το ΙΚΑ 550 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 10% περίπου των συνολικών οφειλών. Κι όμως, η γγ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκλητικά είπε χτες στο συνέδριο ότι «από την "Ολυμπιακή" δεν υπάρχει τίποτα να πάρουμε... Κάτι σάπια παλιοαεροπλάνα έχουν απομείνει..!» Αυτή είναι η φροντίδα της κυβέρνησης για τα χρήματα των ασφαλισμένων. Η αύξηση της ανεργίας μεταφράζεται για τα Ταμεία σε απώλεια πόρων ύψους 4 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ειδικά για το ΙΚΑ η μείωση των μισθών των εργαζομένων μόνο για το 2011 θα προκαλέσει μείωση εσόδων κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.

Αποψίλωση προσωπικού

Το κύμα φυγής από το δημόσιο λόγω των αντιασφαλιστικών νόμων προκάλεσε τη μείωση του προσωπικού στους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων 2.300 διοικητικοί και υγειονομικοί και 1.400 γιατροί. Η μείωση του προσωπικού έχει οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου στην απονομή συντάξεων και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα έχουν σωρευτεί 110.000 αιτήσεις για απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων, που σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΕΑΥΕΚ, φτάνει τα 3 χρόνια, ενώ στο ΤΕΑΥΦΕ τους 18 μήνες.

Αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση υπόσχεται προσωρινή σύνταξη σε 1-2 μήνες αποκρύβοντας - όπως καταγγέλλει η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ - ότι οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν «να περιμένουν χρόνια για να πάρουν οριστική σύνταξη αφού οι υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν»...

Μύθος αποδεικνύονται και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για την υψηλή δαπάνη των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς με βάση τα στοιχεία του 2008 η πραγματική κατά κεφαλή ετήσια δαπάνη στη χώρα μας είναι κάτω από τα 2.000 ευρώ, και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των παλιών χωρών της ΕΕ, όταν σε Δανία και Λουξεμβούργο η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη ανέρχεται στα 4.000 ευρώ. Οσο για τα δήθεν μέτρα κατά της σπατάλης στα φάρμακα, προκύπτει ότι το 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011 ενώ η κατανάλωση φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων μειώθηκε στα νοσοκομεία την ίδια στιγμή αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση στα φαρμακεία. Δηλαδή, μέρος της «μείωσης» επιτεύχθηκε φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των ίδιων των ασθενών. Μετά απ' όλα αυτά και με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας είναι τουλάχιστον περίεργο η πλειοψηφία της ΠΟΠΟΚΠ να χαρακτηρίζει «φιλόδοξη προσπάθεια» τη σύσταση του ΕΟΠΠΥ και «θετικό βήμα», που απλώς δεν είναι «ολοκληρωμένο»!

Μιλώντας στους συνέδρους εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ, τους κάλεσε να απαντήσουν στις προκλήσεις της κυβέρνησης και σε όσους «ντύνουν τα αντεργατικά μέτρα με το περιτύλιγμα της αναγκαιότητας και εκβιάζουν με τη ρομφαία της χρεοκοπίας», να μη δώσουν καμιά συναίνεση και με την πάλη τους να αναχαιτίσουν το αντιλαϊκό τσουνάμι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Να μην επιστραφεί λαχνός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανελλαδική οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ και οι Τοπικές Γραμματείες σε όλη τη χώρα, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούνται να συνεχίσουν τη δράση για την επιτυχία της με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με στόχο να μην επιστραφεί ούτε ένας λαχνός.

Μέχρι σήμερα, όπως μας ενημέρωσε ο Μπάμπης Τενές, στέλεχος του ΠΑΜΕ και οικονομικός υπεύθυνος για την πανελλαδική οικονομική εξόρμηση, στο στόχο που είχε μπει να πιαστεί το 50% του πανελλαδικού πλάνου κάποιες τοπικές Γραμματείες ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω. Αυτές οι Τοπικές Γραμματείες είναι: του Εβρου (100%), της Δράμας (79%), της Λακωνίας (72%) και της Καβάλας (67%). Αλλες τοπικές Γραμματείες έπιασαν το στόχο του 50%, όπως: της Κορινθίας, της ΔΕΗ - Κοζάνης, της Κω και της Λήμνου, ενώ πολύ κοντά στο στόχο του 50% βρίσκονται οι Γραμματείες: Ξάνθης, Ροδόπης, Κοζάνης, Ικαρίας, Νότιων Κυκλάδων και Βόρειας Εύβοιας.

Θυμίζουμε ότι η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ γίνεται με τη μορφή της λαχειοφόρου, μέσα από την οποία θα κληρωθούν 2 αυτοκίνητα. Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ. Το πρώτο αυτοκίνητο της λαχειοφόρου θα κερδίσει ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου της 5ης Ιούλη και το δεύτερο αυτοκίνητο ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης της 12ης Ιούλη του 2011.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Νέες συγκεντρώσεις χτες στο ΙΚΑ

Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συνταξιούχοι στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ αλλά και των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ ενάντια στην προσπάθεια της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει στο δραστικό περιορισμό χιλιάδων συνταξιούχων από το πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΙΚΑ ο οποίος και δήλωσε ότι η διοίκηση του Οργανισμού δε θα συζητούσε χτες - είχε συνεδρίαση - το θέμα του Θεραπευτικού Τουρισμού καθώς και ότι πριν η διοίκηση το φέρει ως θέμα σε συνεδρίασή της θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων. Από την πλευρά τους πάντως οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν χτες για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμία περικοπή σε βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Του πάτησε τον κάλο...

«Είστε ανθέλληνες εσείς του ΚΚΕ. Κλείνετε την Ακρόπολη, κλείνετε τα λιμάνια...», με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Ν. Μπάρδης, φανερά εκνευρισμένος, στην κομμουνίστρια και συνδικαλίστρια Σ. Γατζία κατά τη διάρκεια πολύωρης συνάντησης με την Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Τι να έπαθε άραγε ο διευθύνων σύμβουλος για να αντιδράσει έτσι; Τι ήταν αυτό που τον έβγαλε από τα ρούχα του όταν τις προηγούμενες, σχεδόν τρεις, ώρες συζητούσε σε απόλυτα φιλικό κλίμα με τους άλλους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ;

Πριν πεταχθεί όρθιος, η Σ. Γατζία αναφέρθηκε στα επενδυτικά σχέδια της ΕΥΔΑΠ λέγοντας πως «τις επενδύσεις δεν τις κάνετε γιατί σας έπιασε καημός για να εξυπηρετήσετε τα λαϊκά στρώματα, αλλά γιατί θέλετε να παραδώσετε την εταιρεία σε κάποιο ισχυρό μονοπώλιο και να βγάλετε μερικά από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που ζητά η κυβέρνηση και η τρόικα»...

Αυτό είναι που πείραξε τον διευθύνοντα σύμβουλο. Η αλήθεια ειπώθηκε, και η αντίδρασή του την επιβεβαίωσε πέρα για πέρα. Το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του φοβούνται όταν αποκαλύπτεται ο βάρβαρος χαρακτήρας των σχεδιασμών τους. Στριμώχνονται και λυσσάνε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ