Ενας 56χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε στις Σέρρες. Στην Εντατική νοσηλεύεται ένας 60χρονος εργάτης, μετά από «ατύχημα» στη Μαγούλα
Από τη φετινή Πρωτομαγιά |
Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» με αποτέλεσμα ένας εργάτης στα 60 του χρόνια, λίγο πριν βγει στη σύνταξη να παλεύει για τη ζωή του, έγινε τη περασμένη Δευτέρα το πρωί στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΜΕΤΡΟΝ» στη Μαγούλα. Πρόκειται για τον Γιάννη Κρητικό, ο οποίος δεν είχε προλάβει καλά καλά να ξεκινήσει το μεροκάματο όταν περίπου στις 8 το πρωί - σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών στο «Ρ» - έπεσε από αλουμινένια σκάλα πάνω στην οποία ήταν ανεβασμένος. Ο εργαζόμενος είχε τοποθετήσει τη σκάλα πάνω σε μια μεταλλική κατασκευή (συγκεκριμένα μια βαρέλα) ύψους περίπου 4 μέτρων και είχε ανέβει εκεί προφανώς για κάποια εργασία. Η αλουμινένια σκάλα για κάποιο λόγο γλίστρησε με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να πέσει στο έδαφος και σήμερα να νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Παρά το σοβαρό αυτό εργατικό ατύχημα η εργοδοσία προσπάθησε να το αποκρύψει καθώς, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», ενημερώθηκαν και αυτοί και επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ από εργαζόμενο της επιχείρησης και πήγαν στο χώρο περίπου τέσσερις ώρες μετά. Δεν αποτελεί άλλωστε πρωτοτυπία το παραπάνω γεγονός, καθώς σε δεκάδες χώρους εργασίας καθημερινά μετά από κάθε εργατικό ατύχημα η εργοδοσία επιδιώκει να το καλύψει και να επιβάλει τη σιωπή των εργαζομένων.
Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, που βγήκε την περασμένη βδομάδα, δικαιώνει τον Κ. Στεργίου, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και εργαζόμενο στην ΜΕΤΚΑ, η εργοδοσία, την οποία είχε καταγγείλει για τις συνθήκες απομόνωσης και εκτοπισμού του, εμμένει στην ίδια εκβιαστική, τρομοκρατική συμπεριφορά της. Χτες, μάλιστα, απαγόρευσε το συνδικαλιστή να αναρτήσει στο εργοστάσιο ανακοινώσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας. Οταν ο Κ. Στεργίου διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση της εργοδοσίας και έδωσε το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας στους εκπροσώπους τους, αυτοί είπαν προκλητικά ότι δεν ξέρουν τίποτα για το θέμα.
Στο πόρισμά της, η Επιθεώρηση Εργασίας, μεταξύ των άλλων, αναφέρει πως «οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις προστατεύονται κατά την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος στον τόπο εργασίας βάσει του άρθρου 16 παρ. 1 του νόμου 1264/82». Και καλεί την επιχείρηση και τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της να αποφεύγουν κάθε πράξη ή ενέργεια που κατατείνει στην παρακώληση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όπως αυτά περιγράφονται στο νόμο. Σημειώνει, δε, ότι κατά την άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, σχετικά με την παροχή εργασίας του εργαζομένου της, να μην προβαίνει σε ενέργειες που όχι μόνο συνιστούν βλαπτική μεταβολή, αλλά προσβάλλουν την προσωπικότητά του όπως π.χ. το δικαίωμα της εργασίας, της ελευθερίας της γνώμης, της άσκησης των νόμιμων συνδικαλιστικών ελευθεριών, της επαγγελματικής αξίας. Επίσης, καλεί και πάλι την επιχείρηση να εφαρμόσει πιστά τις διατάξεις του νόμου 1264/82 και, κυρίως, το άρθρο 16 παρ. 6, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί στον προσφεύγοντα να εισέρχεται στο χώρο εργασίας εντός χρόνου απασχόλησης (όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 6 παρ. 1) για να ασκεί τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα.
Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου της κεντρικής υπηρεσίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ, ανήκουν 100% στο κράτος, άμεσα ή έμμεσα) μετατράπηκε η συγκέντρωση, η οποία έγινε χτες με πρωτοβουλία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Ενότητας Ταχυδρόμων Αθήνας», λόγω της ανταπόκρισης των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης απαιτήθηκε και έγινε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Σ. Δάνδολο ενάντια στα μέτρα της διοίκησης που επιβάλλουν τη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας. Οι απαντήσεις που έδωσε ο γενικός διευθυντής έδειξαν ότι η εργοδοσία θα συνεχίσει την πολιτική αυτή. Οι ταξικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη και καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς μέσα από γενικές συνελεύσεις να οργανώσουν την αντίστασή τους.
Η εντατικοποίηση επιτυγχάνεται μέσα από τη μείωση του αριθμού των τομέων διανομής. Δηλαδή, καταργούνται τομείς και οι περιοχές τις οποίες είχαν στην ευθύνη τους εντάσσονται σε άλλο τομέα. Ετσι, οι ταχυδρόμοι καλούνται να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να διανείμουν μεγαλύτερο όγκο αλληλογραφίας. Τα παραπάνω γίνονται με στόχο να μειώσουν το παρόν οργανόγραμμα που προβλέπει τις οργανικές θέσεις, ώστε να φανεί ότι απαιτείται λιγότερο προσωπικό. Σήμερα, με βάση το οργανόγραμμα υπάρχουν περίπου τρεις χιλιάδες κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού. Ο απώτερος στόχος είναι να προετοιμάσουν την εταιρεία για το 2012, όταν η κυβέρνηση θα αρχίσει να ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή.
Με εκβιασμούς και απειλές προσπαθεί η εργοδοσία της επιχείρησης μετάλλου «Αφοί Τσίτουρα ΟΕ» στην Ελευσίνα - ο ιδιοκτήτης της Ευάγγελος Τσίτουρας είναι και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά - να επιβάλει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Ετσι προχτές απέλυσε έναν εργαζόμενο και διαμήνυσε στους υπόλοιπους ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, αν δεν αποδεχτούν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ο συγκεκριμένος εργοδότης είναι γνωστός για το καθεστώς γαλέρας που επιμένει κατά καιρούς να επιβάλλει στους εργαζόμενους της εταιρείας. Οπως έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, κατά περιόδους αρνείται πληρώσει υπερωρίες, απασχολεί συνταξιούχους που δε δηλώνει, ενώ έχει προσπαθήσει να εφαρμόσει καθεστώς 4ήμερης εργασίας, ζητώντας μάλιστα να υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση.
Οι αντεργατικές του επιδιώξεις συναντούν την ισχυρή αντίσταση του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», στο οποίο συσπειρώνονται μαζικά οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Ετσι και τώρα οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να στείλουν άμεσα μήνυμα αγωνιστικής αντίδρασης και έχουν αποφασίσει για αύριο Πέμπτη τρίωρη στάση εργασίας 8 με 11 το πρωί και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Στη μάχη της κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων, με στόχο τη διεκδίκηση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες μπαίνουν με τη σειρά τους και άλλα ταξικά σωματεία που οργανώνουν γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις μέσα στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, ώστε η μάχη για την υπογραφή των ΣΣΕ να αγκαλιάζει συνεχώς όλο και περισσότερους εργαζόμενους.
Ετσι, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε γενική συνέλευση σήμερα, Τετάρτη 18 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε γενική συνέλευση την Κυριακή 22 Μάη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), με θέμα το σχέδιο ΣΣΕ για το 2011.
Σε τέσσερις 24ωρες απεργίες, που ξεκινούν αύριο, προχωράνε οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) για το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της εταιρείας οδηγεί στη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών (μέχρι και 40% σύμφωνα με τους συνδικαλιστές). Ακόμα ότι στις προηγούμενες αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν ληφθεί πρόσφατα, είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να τις σταματήσει. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ευθύνες φέρουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι οποίες παρά τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις δε φροντίζουν το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης στο σύνολο των εταιρειών του Ομίλου ΕΛΠΕ και στο σύνολο του κλάδου. Αλλά φροντίζουν, παρά την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, να καλλιεργούν την ψευδαίσθηση για δυνατότητα εξεύρεσης λύσης μέσω του «διαλόγου».
ΒΜΤΕ: Απλήρωτοι για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο μετάλλου ΒΜΤΕ, στο Βόλο, ενώ δεν έχουν πάρει ούτε το δώρο Πάσχα. Αντιδρώντας στην άρνηση της εργοδοσίας να τους δώσει τα χρήματά τους και απαιτώντας την άμεση καταβολή τους, χτες πραγματοποίησαν αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.