ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδική απάντηση στα ανθυγιεινά σχέδια

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και πορείες των εργαζομένων και των γιατρών. Στην Αθήνα απ' την πλατεία Μαβίλη και στη Θεσσαλονίκη απ' την Καμάρα, ώρα 10 π.μ.

Με απεργίες και πορείες απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία στα άκρως ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία θα προωθηθούν σε δυο φάσεις σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου (25.10.2000).

Το κύριο βάρος των κινητοποιήσεων φέρνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) της οποίας η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα για σήμερα 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και24ωρη απεργίαστα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 10 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στην Καμάρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση έξι σημείων απ' τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι γιατροί

Την απόφαση για πανελλαδική απεργία στις 31.10.2000 πήρε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλώντας τις τοπικές ενώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο μεγάλες Ενώσεις υπερβαίνουν αυτό το πλαίσιο και συντάσσονται με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε 24ωρη απεργία και συμμετοχή στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Αν οι 200 προτάσεις γίνουν νόμος και ο νόμος υλοποιηθεί, τίποτε δε θα είναι στο χώρο της υγείας όπως σήμερα. Η όλη φιλοσοφία του συστήματος θα ανατραπεί πλήρως. Θα ορθωθούν εμπόδια στην πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, θα μπουν ποσοτικά και ποιοτικά όρια στην παροχή υγειονομικών φροντίδων και θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι περισσότερα».

Συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Τριήμερη απεργία στο Πατησίων

Τριήμερη απεργία από το τακτικό ωράριο και τις εφημερίες από σήμερα έως και τις 2 Νοέμβρη, αλλά και συμμετοχή στη σημερινή απεργία, εξήγγειλε ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Γιατρών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πατησίων.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Πατησίων διεκδικούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών με ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.

Συμπαράσταση των συνταξιούχων

Την αγωνιστική της συμπαράσταση στους υγειονομικούς εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Κύρια κατεύθυνση των μέτρων της κυβέρνησης, είναι η όλο και μικρότερη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες για την υγεία.

Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μονάδες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ παράλληλα αφαιρεί κάθε κοινωνικό έλεγχο από τους εργαζόμενους σε αυτά, αφού αναθέτει τη διοίκηση του νοσοκομείου σε ανθρώπους πλήρους εξαρτημένους από την κυβέρνηση».

Συμπορεύονται οι φοιτητές της Ιατρικής

Μαχητική πορεία και συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας

Σε μια μαχητική, δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν χτες το πρωί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απαιτώντας δημόσια, δωρεάν, ισότιμη, υψηλής ποιότητας υγεία για όλο το λαό και απόσυρση του συνόλου της μεταρρύθμισης «υγεία για τον πολίτη».

Οι φοιτητές, φορώντας τις ιατρικές τους μπλούζες, ξεκίνησαν από την πλατεία Κάνιγγος και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας, όπου και παρέμειναν για δυο περίπου ώρες, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Μέχρι το Μαξίμου να ακουστεί καλά, μόρφωση υγεία για όλους μας δουλιά», «Θέλουμε δουλιά κι όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα πτυχία».

Ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τους φοιτητές της Ιατρικής Αθήνας και εκπροσώπους από τις Ιατρικές Σχολές Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Αλεξανδρούπολης, επανέλαβε τα περί δημιουργίας ενός αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος υγείας, αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας και επίλυσης διοικητικών ζητημάτων. Σχετικά με το επίμαχο θέμα για τις ιατρικές ειδικότητες, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε μια φάση συλλογής στοιχείων και προτάσεων, η φιλοσοφία των οποίων θα στηρίζεται στο σχέδιο του ΚΕΣΥ που ήδη έχει κατατεθεί. Παραδέχτηκε δεν ότι θα εισαχθούν εξετάσεις για την έναρξη της ειδικότητας για όλους τους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών ή για ένα ποσοστό τους που θα φτάνει μέχρι και το 50% των αποφοίτων κι οι υπόλοιποι θα μπαίνουν σε λίστα.

Οσο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με το πρόσχημα της «επίλυσης ζητημάτων ελλιπούς πρακτικής άσκησης», είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για 8μηνη ή 12μηνη πρακτική άσκηση που θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ενώ στο αίτημα των φοιτητών να αποτελεί το πτυχίο το μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματος, ο υπουργός είπε ότι «είναι ανοιχτό ζήτημα», για το οποίο θα ζητήσει και τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ (όπως και για τις υπόλοιπες προτάσεις των φοιτητών).

Το Συντονιστικό

Την περασμένη Κυριακή συναντήθηκαν στην Αθήνα με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων από τις Ιατρικές Σχολές Αθήνας -που βρίσκεται σε κατάληψη και πραγματοποιεί σήμερα νέα γενική συνέλευση-, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Αλεξανδρούπολης, με σκοπό το συντονισμό της δράσης τους. Το Συντονιστικό παρακολούθησαν και εκπρόσωποι κάποιων παρατάξεων από την Ιατρική της Πάτρας που θα κάνει Γενική Συνέλευση τις επόμενες μέρες και αντιπρόσωποι του συλλόγου Ιατρικής Ιωαννίνων.

Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού καταγράφεται η απαίτηση για απόσυρση του συνόλου της «μεταρρύθμισης» για την υγεία, για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλο το λαό. Πιο συγκεκριμένα: επαναφορά της μονιμότητας, άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ και δημιουργία νέων, αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία και δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δημιουργία και στελέχωση Κέντρων Υγείας στις πόλεις και την περιφέρεια.

Παράλληλα, εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, τους νόμους 2525/97 και 2640/98, ζητούν ειδικότητα για όλους, το πτυχίο να αποτελεί το μόνο προαπαιτούμενο για την είσοδο στο επάγγελμα, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ (καθηγητών), να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες το δικαίωμα για άσκηση στην ειδικότητα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αταλάντευτη πορεία στις επιλογές

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη σε Επερώτηση της ΝΔ

Αταλάντευτα στις πολιτικές της αποφάσεις για την υγεία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, διαμήνυσε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην υγεία, που απεργούν σήμερα. Στη συζήτηση Επερώτησης για την υγεία, που προκάλεσε η ΝΔ, σημείωσε ότι μέσα στο χρόνο θα έχει κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ». Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Παναγιώτης Κοσιώνης μίλησε για βήματα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ ασκήθηκε κριτική προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για λανθασμένη επιλογή προσώπων στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ κατήγγειλαν ότι με τη συμπεριφορά του το υπουργείο τορπίλισε κάθε δυνατότητα διαλόγου με τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

Ανταπαντώντας ο Αλ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «το ΕΣΥ ήταν μια ανατροπή το 1982», ασκώντας κριτική στη ΝΔ για την πριν το 1981 πολιτική!

Ο Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει τον τελευταίο καιρό περί των συστημάτων υγείας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο σημειώνοντας ότι επί 15 χρόνια γίνεται δημόσιος πολιτικός διάλογος για την υγεία.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «ο μέχρι στιγμής διάλογος ήταν εποικοδομητικός», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να γίνουν οβιδιακές μεταμορφώσεις από τη μια μέρα στην άλλη», αλλά «το σύστημα θα χρειαστεί χρόνο». Δήλωσε ξανά ότι το ανάλογο νομοσχέδιο θα κατατεθεί «μέσα στο έτος», ενώ είναι «υπό κατάρτιση το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιωτικό τομέα υγείας».

Ο Π. Κοσιώνης

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης αναφέρθηκε στην περίοδο του 1983, όταν το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ είχε έρθει στους ιατρικούς συλλόγους για συζήτηση.

Μου έκανε εντύπωση η διαφορά στο ύφος στην εισηγητική έκθεση, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης. Ενώ στην εισηγητική έκθεση έλεγε ότι το κράτος είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσα στο νομοσχέδιο έλεγε «έχει την ευθύνη». Ηταν από τότε πολιτική επιλογή. Σημείωσε ότι αργότερα, το 1985, είχαμε μια «στροφή του μεγάλου κεφαλαίου σε δυο μεγάλους τομείς, της υγείας και της παιδείας», αναρωτώμενος πώς γίνεται όταν ο δημόσιος τομέας είναι ανταγωνιστικός, να έχει ο ιδιωτικός τομέας τεράστια κέρδη.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα σημείωσε ότι «δεν υπήρξαν ποτέ κανόνες που να έχουν σχέση με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ ανέφερε ότι δεν άκουσε τίποτε για τους εκχωρημένους στους ιδιώτες τομείς όπως η καθαριότητα.

Συζήτηση Ερώτησηςγια το «Παπανικολάου»

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην υγεία ήταν και η συζήτηση της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, που παρατηρούνται στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού του Νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Αντιφατική ήταν η απάντηση της υφυπουργού Υγείας, Μαρίας Σπυράκη, η οποία σημείωσε πως «οι διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει προσωπικό δεν είναι ακριβείς», αναφέροντας όμως παράλληλα ότι «υπάρχει προγραμματισμός για νέες θέσεις» και ότι με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ αναμένεται ο διορισμός 20 ατόμων, ο οποίος εκκρεμεί.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης χαρακτήρισε μη ικανοποιητική την απάντηση της υφυπουργού ρωτώντας: «Τι θα κάνετε για το προσωπικό που λείπει;». Τόνισε δε: «Η απάντησή σας δεν ήταν συγκεκριμένη δεν ήταν θετική», αφού δεν απαντά στο ερώτημα αν «θα έχει η μονάδα το μέλλον που θέλει ο λαός της Θεσσαλονίκης να έχει».

Χρέη 240 δισ.

Την προσωρινή αναστολή της απόφασης των φαρμακευτικών εταιριών να μην προμηθεύουν από την 1η Νοέμβρη με φάρμακα τα νοσοκομεία, λόγω των συσσωρευμένων χρεών τους - που μαζί με τα αναλώσιμα υλικά φτάνουν τα 240 δισ. δραχμές - πήρε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο ΣΦΕΕ, πιέζοντας για εξόφληση, αλλά και για ανακοστολόγηση, είχε αρχικά προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει η προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα από την 1.10.2000. Στις 25.9.2000 επανήλθε με την προειδοποίηση ότι από την 1.11.2000 δε θα παραλαμβάνουν παραγγελίες. Τελικά, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, προχωράει σε αναστολή καθώς φαίνεται ικανοποιημένος από την πρόσκληση της υφυπουργού Μ. Αποστολάκη να καταθέσει ο ΣΦΕΕ τις δικές του προτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ