ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με κλιμάκωση των συγκρούσεων άρχισε ο ισραηλινός κοινοβουλευτικός «χειμώνας»
  • Σκληρός κατά Παλαιστινίων ο Μπάρακ, που δεν πέτυχε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας
  • Σφοδρές μάχες σε όλα τα Αυτόνομα Εδάφη, ενώ ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του

Ο ισραηλινός στρατός τούς κατεδάφισε το σπίτι...

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός τούς κατεδάφισε το σπίτι...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΦΑ.-

Στον αχό των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώνονταν και χτες στην περίμετρο των περισσότερων αυτόνομων περιοχών, έγινε η πρώτη συνεδρίαση της χειμερινής περιόδου για την Κνεσσέτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, όπως αναμενόταν, ανέβασε τους τόνους κατά των Παλαιστινίων, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη στήριξη για την κυβέρνηση μειοψηφίας, της οποίας ηγείται, καθώς οι πολύωρες διαβουλεύσεις με το ακροδεξιό «Λικούντ» δεν απέφεραν καρπούς. Την ίδια στιγμή, τα ισραηλινά στρατεύματα σφυροκοπούσαν τη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ έσφιγγαν τον κλοιό τους σε όλες τις υπόλοιπες αυτόνομες περιοχές. Ο κατάλογος των νεκρών Παλαιστινίων δεν έχει τελειωμό, ενώ μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά άρματα μάχης συνέχισαν, χτες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το σφυροκόπημα των περιχώρων της Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, με πρώτο απολογισμό 3 σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστινίους διαδηλωτές. Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις θέσεις του στο συγκεκριμένο σημείο, από την Κυριακή το πρωί, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο προς τον εποικισμό Νετζαρίμ, που είχε καταληφθεί από διαδηλωτές. Την Κυριακή 6 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας εξέπνευσε χτες το πρωί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινής περιπόλου, στο ίδιο σημείο, μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά 1 Ισραηλινός αξιωματικός.

Με τις σφεντόνες ενάντια στα άρματα μάχης

Associated Press

Με τις σφεντόνες ενάντια στα άρματα μάχης
Αιματηρός ήταν ο απολογισμός των συγκρούσεων, που σημειώθηκαν την Κυριακή, και στις πόλεις Ναμπλούς και Τζενίν, όπου έχασαν τη ζωή τους από αληθινά πυρά άλλοι 4 Παλαιστίνιοι. Στην Τζενίν το κλίμα, χτες, ήταν εκρηκτικό στην κηδεία των δύο νεκρών αδελφών, ενώ στη Ναμπλούς νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, μετά το τέλος της κηδείας των 2 θυμάτων.

Ο ήχος των πυρών από τα ισραηλινά άρματα μάχης συγκλόνιζε και την πόλη της Ιεριχώς, ενώ, χτες το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός άρχισε ένα νέο γύρο βομβαρδισμών κατά της αραβικής συνοικίας Μπέιτ Τζάλα, στα όρια της Βηθλεέμ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει θέατρο σφοδρών ισραηλινών επιδρομών σε σπίτια και αμάχους, με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιείται ως ορμητήριο αγνώστων ενόπλων που βάλλουν κατά των εποίκων του γειτονικού εβραϊκού οικισμού Ιλο. Δεν έγινε γνωστό αν η χτεσινή επιδρομή ήταν αντίποινα για το θάνατο ενός εποίκου, που βρέθηκε μαχαιρωμένος κοντά στον Ιλο και παραδόθηκε στον ισραηλινό στρατό από την παλαιστινιακή αστυνομία.

Στρατιωτικές απειλές μετά την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Οι μάχες μεταφέρθηκαν, χτες, και στο κέντρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών ασφαλείας έξω από το Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 1 Ισραηλινός αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε, από τη Βηρυτό, μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με την επονομασία «Ταξιαρχίες του Σαλαντίν», από τον μουσουλμάνο μαχητή που κατέκτησε την Ιερουσαλήμ, στα τέλη του 12ου αιώνα, από τους σταυροφόρους.

Ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να «αναλάβει ενεργό δράση στο εξής» δήλωνε, την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ. Στόχος της κλιμάκωσης, κατά τον Μοφάζ, είναι οι ένοπλοι της οργάνωσης «Φατάχ», του Γιάσερ Αραφάτ, τους οποίους κατονόμασε ως «Τανζίμ». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι «Τανζίμ» στην αραβική γλώσσα σημαίνει «οργάνωση» και, όπως τόνιζαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, δεν υφίσταται, στην πραγματικότητα, κανένα σκέλος ή οργάνωση με αυτή την ονομασία, που αναφέρεται, επί της ουσίας, σε κάθε οργανωμένη ομάδα. Πάντως, η «στάση άμυνας» του ισραηλινού στρατού έχει, μέχρι στιγμής, στοιχίσει τη ζωή σε 148 Παλαιστινίους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό περισσοτέρων των 5.000.

«Οξύς λόγος» από τον «κλυδωνιζόμενο» Μπάρακ

Σκληρή γλώσσα κατά της παλαιστινιακής ηγεσίας χρησιμοποίησε ο Εχούντ Μπάρακ, κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια για αυτήν την περίοδο σύνοδο της Κνεσσέτ, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι θα κλιμακώσει τις επιθέσεις όλων των ειδών κατά των Παλαιστινίων, προκειμένου να εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο την πολιτική του επιβίωση. «Ημασταν έτοιμοι να κάνουμε ειρήνη, αλλά αυτή τη στιγμή το Ισραήλ δεν έχει εταίρο σ' ένα διάλογο», υπογράμμισε ο Μπάρακ, τονίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι επέλεξαν τη βία», ενώ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη Σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ, τον περασμένο Ιούλιο, διατεινόμενος ότι το Ισραήλ πρότεινε συμφωνία που απορρίφθηκε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Δεν ανέφερε, βέβαια, ότι η προτεινόμενη συμφωνία ουδεμία σχέση είχε με τα συμπεφωνημένα στο Οσλο και ότι άφηνε τους Παλαιστινίους με 4 ασύνδετα αυτόνομα κομμάτια εδάφους, τα οποία είναι αδύνατο να αποτελέσουν τη βάση έστω και ενός αυτόνομου κράτους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, προειδοποίησε τον Γιάσερ Αραφάτ ότι «η βία δεν πρόκειται να αποφέρει τίποτε», συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ «αν και είναι πρόθυμο για ειρήνη, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ζωτικά του συμφέροντα».

Η επαναλειτουργία του Ισραηλινού Κοινοβουλίου άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς για τον Εχούντ Μπάρακ. Οι αλλεπάλληλες συνομιλίες με το ακροδεξιό «Λικούντ» δεν οδήγησαν σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς, όπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές, ο ηγέτης του «Λικούντ» Αριέλ Σαρόν έθετε ως προϋπόθεση συνεργασίας την εξασφάλιση του δικαιώματος του «βέτο» στην οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τους Παλαιστινίους και τη διακοπή κάθε ειρηνευτικής συνομιλίας. Την ίδια στιγμή, το υπερορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα «Σας» εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει με τους 17 βουλευτές του την κυβέρνηση Μπάρακ «για περιορισμένο χρονικό διάστημα», εξασφαλίζοντας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μια, και πάλι, εύθραυστη πλειοψηφία μίας ή δύο ψήφων. Η πρώτη ημέρα έληξε χωρίς κανένα βέβαιο αποτέλεσμα, καθώς, αν και δεν έγινε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, δε γνωστοποιήθηκε καμία συμφωνία νέας συγκυβέρνησης.

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» τόνισε σε δηλώσεις του ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, επιστρέφοντας στη Γάζα από ολιγόωρη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Ο Γιάσερ Αραφάτ επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, πριν την 15η Νοέμβρη, με θέμα την ανακήρυξη ή όχι της ανεξαρτησίας, αλλά απέφυγε να δώσει το στίγμα της συνόδου, αρκούμενος να δηλώσει ότι «θα αποφασίσουμε όλοι δημοκρατικά για το πώς θα κινηθούμε». Στο πλάι του, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ σχολίαζε τις δηλώσεις Μπάρακ, τονίζοντας ότι «έγινε σαφής η πρόθεση του Ισραήλ να αποχωρήσει από την ειρηνευτική διαδικασία».

Απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις

Εκτός από τους Παλαιστινίους, η ισραηλινή ηγεσία ανέβασε τους τόνους και κατά της Συρίας και του Λιβάνου. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, προειδοποιούσε, χτες, ότι ο ισραηλινός στρατός θα «απαντήσει κατάλληλα σε επιθέσεις εναντίον του», χωρίς να διστάσει να υπενθυμίσει ότι «ο συσχετισμός δύναμης στην περιοχή ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ευνοϊκός για το Ισραήλ». Ενα 24ωρο νωρίτερα, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και ενόπλους εντός του λιβανικού εδάφους στη δυτική Γαλιλαία, ενώ μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν Λιβανέζοι πολίτες στα σύνορα με το Ισραήλ κοντά στο φυλάκιο της Φατιμά.

Στις απειλές του Ισραήλ δεν απάντησε η συριακή ηγεσία, που υποδέχτηκε, χτες, τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Γερμανός Καγκελάριος, που επισκέφθηκε ήδη το Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και αναμένεται να μεταβεί σε Ισραήλ και Αυτόνομα Εδάφη, επανέλαβε την ουδέτερη θέση της ΕΕ περί «εκατέρωθεν αυτοσυγκράτησης από τη βία».

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις από ελληνικούς μαζικούς φορείς

Καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού από ελληνικές μαζικές οργανώσεις και φορείς.

Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ εκφράζουν «την πλήρη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό, που αγωνίζεται με άνισους όρους, για να δημιουργήσει δικό του κράτος, δική του πατρίδα» και καταγγέλλει «τους ιθύνοντες κύκλους του Ισραήλ, που με την πλήρη ανοχή και υποστήριξη των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών δολοφονούν και καταπιέζουν ένα λαό». Στη σχετική ανακοίνωση, αφού σημειώνεται πως «το πρόβλημα του παλαιστινιακού λαού δεν είναι ξεκομμένο από τη γενικότερη επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στο Ιράκ και το Αιγαίο», καλείται η ελληνική κυβέρνηση «να αφήσει την πολιτική της ίσης απόστασης στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος ενός περήφανου λαού».

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για «τα διαδραματιζόμενα αιματηρά γεγονότα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από μέρους του Ισραήλ, που με φωτιά και σίδερο ματώνει ένα λαό που ζητά το δίκαιό του» και καλεί «κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα» να πάρουν θέση «υπεράσπισης του παλαιστινιακού λαού από τη φωτιά που σπέρνει το Ισραήλ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ